Ahoj! Tak nějak nad tím přemýšlím delší dobu a musím se o svoje myšlenky podělit verejne.
Hrozne mě mrzi, jak se k sobě, my maminky, chováme.
Dneska jsem v jedné fejsbukove skupine narazila na dotaz od jedné paní. Úplně normalne se zeptala, co si ostatní mysli, ze by mohlo trápit jejího trimesicniho chlapečka. Pod videem byla spousta hodně nehezkych komentářů typu:”Vy jste hrozná matka, když dáváte dite do lehátka.” “Jako mas dite tři měsíce a nevíš, co mu je? To jako vážně?”
Uprimne se ptám - doprdele, proč?!
Pro každou z nás je to nové a nepoznane. Sama mám první dite (dva měsíce) a i když se strašně snažím, aby bylo spokojene, někdy to proste nejde. Muzu se postavit na hlavu, ale proste nepřestane plakat.
Jsem pro to špatná matka? Myslím si, ze ne. Učím se všechno za pochodu. S manzelem se radime, premyslime nad tím, co udělat, aby bylo naše dite spokojene.
Kdybych si přečetla podobně “povzbuzující” komentář, dost by mě to vzalo.
Je opravdu tak těžké místo urážek vyjádřit slova podpory?
Chápu, ze se člověk snadno schová za anonymitu internetu, ale proste je fajn si uvědomit, ze tyhle jedovaté poznámky opravdu mohou bolet.
Každá jsme jiná, každá máme jiné dite, které má jiné potřeby. Někdo je spokojený v kocarku, někdo v nositku, někdo v houpatku. Ať se každá z nás rozhodne jak chce, děla to s nejlepším svědomím pro to, aby měla šťastné dite.
Vím, ze na teto stránce je hodně maminek, proto to píšu.
Zkuste si představit, ze to, co pisete jiným, by někdo napsal Vám.
Moc bych si přála, aby si kazdy trochu sahnul do svědomí a pripadne změnil své vyjadřování na internetu.
Díky ❤️
Stačí se podívat na “Přiznání matek na mateřské” to je kolikrát něco. Někdy je mi až zle, jak se některé matky chovají. Jak kdyby byly něco víc, ale už si nepamatuji jaké je to v začátcích.
Jednou jsem dostala zprda, že ona má tři děti a já jen jedno, takže já a moje doktorka o tom víme prd 🤦♀️
@blondynka400 pssst, ne tak nahlas. To nemusí nikdo vědět 🙂. Na co mléko, na co kojit..🤣 už na pevnou stravu a šup do práce 🤣❤️.
@blondynka400 to je všude, už jsem slyšela názor starší generace, že ony neměly automatické pračky, mycky, auto,.... my si furt na něco stezujeme a ony byly úžasné 🤷♀️
Víš co, tohle šťastný lidi nedělaj. Ti lidi, co takhle píšou tím ventilujou svojí vlastní bolest, frustrače, zahořklost, ublíženost... Představ si, co se jim v životě dělo a děje, a jen to předávaj dál. Potřebujou někoho ponížit a zadupat, aby si aspoň na chvilku zvedli sebevědomí. To není omluva, ale spíš že si můžeme říct, že jsou to vlastně chudáci, a nebrat si to osobně...
Obcas by stacilo nepokladat hloupe dotazy na urovni zvlastni skoly a negativnich reakci by ubylo
@blondynka400 no vidíš co děláš.. :D doufám, že to u dalšího/další laskavě napravíš 🤣✌️
@tasimia obávám se, že to asi nedám. Už jsem stará a pohodlná.... S tou myčkou, pračkou a autem 😀
@blondynka400 ostudo :D
@tasimia ano, hrozně se stydím..... Škoda, že děti už spí, zkusila bych metodu párku i v pozdějším věku 🙄
Bohužel to je všude na sociálních sítích. Nejen co se dětí týče. Třeba v háčkovací skupině na fb jsou to skoro jatka.
Já si taky myslím, že nikdo učený z nebe nespadl a radši se zeptám, ale taky si nerada přijdu jako naprostý idiot, takže si to většinou dlouho rozmýšlím.
@tasimia Mě nejde tak o to, ze někdo napíše negativní komentář. To je přece v pořádku, nemůžeme se všichni na všem shodnout. Ale proč je člověk hned sprostý? Nejde ro řešit slusne?
Musíš si zvyknout, že někdo se tak vyjadřuje. Někdo to řekne okolo horké kaše a někdo na plnou hubu. Na rovinu, fotky pozitivních testu, zda jsou pozitivní, občas štvou i mě. Ale jak říká můj milý. Smazat sociální sítě, cokoliv a žít. A taky staré ohrané, dříve to nebylo a matky si poradily 🙂. Za to bych ho 🤣✌️ ale něco na tom bude.
Ja nevim jestli je to specialita ceskych matek, ale prijde mi, ze jsou proste hodne soutezive a zaroven zakomplexovane (a mozna vcetne me), a kdyz muzou poukazat na cizi chybu tak si tim vlastne zvedaji to svoje maminkovsky sebevedomi 😕 Jakoze pche ta je uplne blba, to bych nikdy neudelala, takze tak spatna matka vlastne nejsem 😄 Ale co chci rict je, ze jsem v jednom zahranicnim celosvetovem kurzu pro rodice, ted zacinam, je to takovy online coaching a ty rady, prispevky, proste na vsechno jdou jedine z pozitivni stranky. Zadny hnusny kritiky, ale konstruktivni kritika, slusne podana, zadny obvinovani, zesmesnovani, to co vidis v rodicovskych skupinach v CR temer vsude bohuzel 😕
Taky mi to nejde do hlavy proč jsou k sobě maminky jedovatý. Napadají mě dva důvody: 1)vybíjí si stresy online na někom koho neznají takže jim to nemusí být blbé
2) třeba ty co kritizují nemají ještě dítě i kdyby ho moc chtěly, a tak závidí a kopou kolem sebe...
Matky jsou někdy hnusné no... Jinak já někdy taky nevím, co po mně malá chce nebo proč brečí, a to ji mám dokonce skoro 11 měsíců 😆😅 stydím se 😎
Ahoj, bohužel jsem si toho taky všimla i tady na konikovi. Je to smutné, diskuze jsou pro podporu a zkušenosti. Negativní komentáře chápu pokud jsou napsané s citem a ne s opovržením což se stává často. Musíme být aspoň my tím světlem ❤️. Některé maminky hold nejsou tak empaticke. Za tento příspěvek jsem ráda, opravdu je to k zamyšlení. Je to dobou? Nebo už je lidskost pryč?
Ono tohle ale není jen o matkách, hodně fór kam jsem kdy chodila se časem zvrtla (a byly to např. diskuze kynologické, akvaristické - takže s velkým zastoupením mužů). My lidi jsme už takový... Důležité je si všímat těch hezčích a lepších stránek a svět je hned pak veselejší 😉.
Moc nerozumím tomu, o čem jako diskutovat.
Tohle je adekvátní sdělení na zeď. Myslím tvou.
Ale to bys asi nemohla dát anonymně a evidentně k tomu máš taky nějaký svůj důvod, stejně jako některé maminy mají důvod být v komentáři útočné, nebo uštěpačné a někdy se prostě tak vyjadřují aniž by domýšlely jak to na kterou bude působit.
Prostě to je druhá strana dotazu položeného na síti.
@xxx3d Jestli to myslíte tak, ze bych si to měla napsat na svou facebookovou zeď, tak dikybohu nemusím. Protože moji pratele se tak nechovaji. Mám úžasnou sociální bublinu ❤️
Tyhle soutěže o nejlepší matku roku byly pořád a člověk by se s tím měl naučit žít a nebrat to tak vážně 🙂 Anonymně jsi všichni větší hrdinové a o co blbější jsou dotazy a to nepříjemnější jsou odpovědi. V reálu to funguje taky, někteří lidi si prostě potřebují zvyšovat sebevědomí tím, že jiné ponižují. Tím neříkám, že je to správně, ale že to tak prostě je. Chlapi taky mezi sebou taky nejsou samé cukrbliky, tam se poměřují pindíci od věky věků 😀
@llluckaaa 😂😂😂 no oni jsou to taky slepicky 🤔. Kolikrát chlapy drbou víc než ženský 😄
No ja si treba myslim, ze to je normalni. Proste lidi jsou ruzni a na vse je cela skala reakci, od pozitivnich pres negativni az po ty sproste. Ja treba nechapu, proc ma dnes kazdy potrebu cpat svoje dite/problemy na net. Jo nerikam, ze mi diskuze na koni nekdy nepomohly, ziskat info a zkusenosti jinych, ale co si budeme povidat - vetsina lidi na soc.sitich ma potrebu se pochlubit svym zivotem/ditetem/nazorem a ocekava za to aplaus a chvalu. Kdyz to neprijde, nebo nedejboze nekdo nesouhlasi, tak jsou dotcene. Ale treba ja tenhle problem nikdy nemela, protoze nic nikam na net necpu 🤷🏻♀️ Takze reseni to ma, a snadne 😉
Naprosto souhlasim s @treasurka. Ti lidi jsou sami se sebou nestastni, nudi se, a honi si ego na druhych. Cim vic zaslapou druheho, tim vic maji pocit, ze oni jsou mnohem lepsi.
I kdyz je dotaz sebeblbejsi, nemusim prece, NEMUSIM, na nej vubec reagovat. Proc tim ztracet cas..? Treba i u tech slavnych duchu.. proc to vubec otevirat, kdyz me to nezajima? Nuda a nespokojenost sama se sebou. A to rikam uprimne podle sebe.
Nemyslim si, ze by to byla novinka nasi generace. Jen driv nemeli ty moznosti a jeste anonymne, no jeee jee..
Lidé jsou různé, ponejvíce pitomé. Co jsem matka, jsem děsně tolerantní k ostatním. Osobně bych měla náruč dotazů a nemám je s kým konzultovat, protože si nechci vyslechnout, jak je možné, že něco nevím. Obávám se, že to jsme my, Češi, a lepší to nebude.
@llluckaaa No co i říká manžel, chlapi když už se štvou tak si dají po čumáku a jedou dál. U nich nefunguje že by se ponižovali, pomlouvali, nebo na sebe házeli špínu kdo je horší otec.
@klokanka31 Tak ale oni moc neřeší mezi sebou, jestli chodítko ano nebo ne, jestli je lipánek bílý zabiják, ani se o nějakou dokonalost ve výchově nesnaží, na ně nejsou kladené takové nároky jako na matky... Oni se zase předvádí v jiné rovině - postavení v práci, auto, mobil, prachy... Já bych řekla, že se poměřují hodně a předvádí se, kdo co umí a jak je dobrý... Holt to ale není v oblasti péče o dítě.
Ono je nejlepší si z toho nedělat hlavu. Ale chápu. Bohužel když dáš něco na internet, člověk nemůže čekat jen tleskánky a dobré rady. Je třeba počítat i s tím negativním.. to je to samé, jako když dáš na net, že dáváš dítěti v 3m párek. Ozvou se pozitivní i negativní, co tě sprdnou na tři doby.. hlavně, já bych se skrze toho nikdy necítila jako špatná máma, mě může být totálně jedno, co si kdo myslí a že už jsem pár takových komentářů dostala. Patří to k tomu, je to tak a bude. A i když někdo napíše xx srdceryvných příspěvků, jako je tenhle. Nezmění se to 😉.
P.s s tím parkem to byl jen příklad, abych nedostala sprda, že dávám kojenci v 3m párek..🤣🤷🏻♀️.