Nechci další dítě. Jak důrazně říct, aby dali pokoj?

17. led 2022

Jak byste vysvětlili ostatním, že nechcete další děti? Krátce po porodu prvního miminka začaly dotazy kdy bude další. Říkala jsem že další ne. Na to se mi dostalo výsměchu že budu mluvit časem jinak. Našemu dítěti budou brzy dva roky, a už poslouchám od rodičů že by to chtělo druhé. Když řeknu že další prostě nechci tak se nenechají odbýt. Prý je normální mít aspoň dvě děti. Oni prý uvažovali i o třetím. Tak začnu vysvětlovat - např.že nehodlám rodit někde po 35.roku(kdyby se zadařilo hned). Oni že dnes rodí ženy i ve 40, tak co řeším. Tak řeknu že bych neměla tolik času na první dítě - prý že to nevadí, starší bych dala k nim abych se mohla věnovat mladšímu (to snad nemůžou myslet vážně🤬). A tak pořád dokola. Aby toho nebylo málo, máma začala hustit do mojí dcery jestli by chtěla bratříčka nebo sestřičku 🤬 Jak důrazně říct aby dali pokoj?

makovice88
17. led 2022

Nekterym lidem muzes rikat co chces a stejne je to jak kdybys mluvila do dubu. Rekla bych ze ze zdravotnich duvodu dalsi deti mit nemuzes.

autor
17. led 2022

@makovice88 To mě taky napadlo, ale máma chodí ke stejný doktorce, a jak ji znám, tak by to na ni vytáhla.

felixfelicis
17. led 2022

Nevysvetlovala bych a nediskutovala, proste ne a tecka a zmenit tema. Tohle jim jenom dava prostor se v tom porad rypat.

hasara33
17. led 2022

Jednoduše - lži jim. Pokud chceš mít klid, tak řekni, že se snažíte a až to bude trvat nějakou chvíli, tak můžeš mlžit tím, že vám to prostě nejde a pak můžeš říct, že už si na to stará a tím to hasne.
Vím, že to je blbé, ale s některýma lidma to prostě jinak nejde a malá lež může někdy velmi pomoct.

makovice88
17. led 2022

Doktorka nema co resit tvuj zdravotni stav s jinym clovekem, byt je to tva matka, bez tveho souhlasu. ☺️
Rekla bych toto, ono je to casem prestane bavit se porad vyptavat...

te_reza
17. led 2022

Výsměch, že budeš mluvit jinak mě strašně baví 😂 holce bude za měsíc 6 a ještě jsem jinak mluvit nezačala 😂 netaktní debil* jsem prostě odbyla, že prostě další nebude a 💩 jim je po tom.

zuzkasim
17. led 2022

Sdělila bych jim, že jsme vždycky plánovali jedno dítě, že jste si vědomí všech důsledků, které to může mít a hotovo. Někdy děti nechce, někdo chce jedno, někdo chce 4, na tom přece není nic divného. A určitě bych je důrazně požádala, ať tím nepletou hlavu tomu dítěti, to by mi vadilo nejvíc. Možná bych si občas z některých udělala i srandu, že teď už čekám jen na vnoučata🙂

martiniquest
17. led 2022

Nechapu, proc potrebujes cokoli vysvetlovat. Chces, nechces, tva vec. Tecka.

autor
17. led 2022

@zuzkasim Hele tohle je dost dobrý, to použiju že si už počkám na vnoučata 😄 díky 🙂

fandysek_1
17. led 2022

To si nevybereš. Mě se zase pořád ptají na čtvrté. A je mi to taky nepříjemné. U nás se totiž nestihli ptát na druhé ani třetí, protože máme děti hodně rychle po sobě a teď mi připadá, že si to musí vynahradit.

rnika
17. led 2022

Nediskutuj, řekni, že tohle téma už s nima probírat nebudeš, že oni měli možnost žít svůj život podle sebe - tak ať tebe taky nechají.
My zas vždy chtěli víc dětí a všichni to věděli... přesto, když jsme čekali čtvrté, tak měli blbý narážky jestli to jako myslíme vážně. A i teď si neodpustí řeči typu... jestli budeme "zkoušet ještě holčičku" Jako kdyby naše děti byly jen pokusný králíci nebo co... Kdyby se každý staral o sebe, hned by na tom světě bylo líp 😉

katule1990
17. led 2022

Řeším to samý. Na každý návštěvě poslouchám, že tohle pak ještě užije bratříček, ať vůbec věci jako že nebudeme mít druhý neříkám atd. atd. Řekla jsem jim to už 100x a stejně to snad pokaždý vytáhnou, přestože vědí, jaký jsem měla zdravotní problémy. Ve většině případů dělám, že to neslyším, ale čas od času se neudržím a řeknu jim, že jsem snad říkala, že druhé ne. Nejlepší je, jak se ještě urážej, co si to vlastně dovoluju nechtít druhý a jak to vůbec můžu říct. Naposled jsem jim říkala, že bych mohla přijít u porodu o dělohu a to prý je jedno, že pak už ji přece nebudu potřebovat 🙈. Momentálně uvažuju, že jim řeknu, že další prostě mít nemůžeme (což by byla i dost možná pravda, i to první máme po IVF). Ale netuším, jestli to může pomoct, mám spíš pocit, že tady nepomůže ani svěcená voda.

autor
17. led 2022

@rnika 😄

autor
17. led 2022

@katule1990 Přesně, moji rodiče se vždy urazí, táta mi klidně i vynadá co si to dovoluju odmítat další děti, že jsme (jako ženská generace) rozmazlený a akorát myslíme na sebe.

martiniquest
17. led 2022

Zenske je to jen o tom, kde mate sve hranice. Za me staci odpovedet, ze dalsi dite nechci, ze mam toto tema uzavrene a nechci o tom dal diskutovat. Proč porad potrebujete nekomu neco vysvetlovat? Jste snad dospele, ne? Protistrana si muze rypat, co chce, pak je na miste ignorace. Protoze jakakoli vase reakce se stava jen zivnou půdou.

autor
17. led 2022

Já nechápu proč lidi (i když to jsou třeba rodiče) mají tendenci ostatním mluvit do života, natož ohledně dětí. Já jsem asi cvok, ale mě je úplně jedno kdo kolik má dětí, jestli chce nebo nechce. Můj bratr (38let) nemá dítě , podle našich rodičů by chtěl ale nejde jim to (prý možná nechce jeho partnerka a jen dělá že to nejde 😄) , ale mě by nikdy nenapadlo se ho ptát proč nemá dítě, kdy ho bude mít, že musí...

autor
17. led 2022

@martiniquest Máš pravdu, ale co dělat když pletou hlavu mému dítěti?

hasara33
17. led 2022

Hlavně někomu to třeba fakt nejde a jsou z toho oba nešťastní a když potom do nich někdo takhle reje tak je to fakt na švestku 🙄 také nechápu proč se lidi serou do věcí, do kterých jim je kulový zvlášť pak v otázkách dětí je to dost ožehavé

jannym
17. led 2022

Ono je to tezke, nekde se ptaji, kdy bude dalsi u nas se zas pravidelne ujistuji, ze dalsi uz fakt nebude,
nejlepsi je jasne sdelit jak to mate, tedy ze uz dalsi jedine omylem nebo radsi ani omylem s tim, ze je toto tema uzavrene

jjasmina
17. led 2022

Já bych nikomu nic ani nevysvetlovala, my budem mit prostě jedno a taky hotovka

westie
17. led 2022

My kdysi rekli, ze chceme tri deti. Z mnoha duvodu chceme zustat u dvou. A kdyz mela manzelova maminka obdobi, kdy to porad otvirala, tak jsem ji proste rekla, ze jsme se takto rozhodi a nemam duvod to s kymkoliv dal resit. Asi se trochu urazila, po chvili to preslo a je klid.
A manzel ma na toto vybornou hlasku: ty sis pos*ala svuj zivot, tak me ted nech, at si ja pos*ru ten svuj😁
A hlavne pokud budes uvadet argumenty, budete v te debate porad, to je nekonecny, kdyz deuha strana neumi pochopit, ze rozhodnuti je na vas.
A my tedy mame vuci prarodicum jeste jedno pravidlo: nerespektujete nase pozadavky a prani ohledne pristupu k detem, mate smulu, dostanete varovani a kdyz to nezabere, prerusujeme kontakt. Kdyz s nami v necem nesouhlasite, muzete nam rict svuj nazor (ale nam, netahat do toho deti) a pak respektovat nase rozhodnuti. A oboje prarodice vi, ze to myslime vazne a jsme toho schopni. A aby nekdo tahal deti do nasich nazorovych tahanic, to bych nemela zapotrebi. A asi bych rodicum jasne rekla, ze dokud neprestanou tema dalsiho ditete vytahovat, tak s nimi nechceme byt v kontaktu.

zuzkasim
17. led 2022

Tak já si myslím, že zeptat se není nic divného. Zjistím postoj druhé osoby, budu v tom mít jasno, nebudu prudit s dalšíma dotazama, nebudu blbě zírat na případné povolenější břicho atd. Ale nikdo nemá právo nikoho přesvědčovat o tom, že jeho rozhodnutí se nám zdá divné. A teda už vůbec do toho tahat nebohé dítě, namlouvat mu, že by si mohlo přát sourozence, tohle mi přijde hodně přes čáru a tady bych se asi dokázala ohradit důrazněji. Normálně bych jim řekla, že mi nepřijde fér plést hlavu malému děcku, počet potomků je věcí rodičů a my jako rodiče jsme ve shodě, jsme spokojení se současným stavem a ani do budoucna to neplánujeme měnit.

biciklissie
17. led 2022

Hlavně nic nevysvětlovat. To je pak nekonečná diskuze. Zase na druhou stranu lhát, že nemůžeme nebo tak něco, to by bylo pod mou úroveň. Prostě bych řekla, že nechceme. A každý jejich protiargument bych odkyvala a zopakovala, že prostě nechceme. Na dotazy proč ne, bych řekla, že protože proto a hotovo. Cíl je, znemožnit další diskuzi na toto téma. Ale to, aby do toho tahali dítě, to by mi fakt vadilo a to bych se ohradila.

janina228
17. led 2022

Já nějak nechápu, proč lidi v blízkém okolí mají potřebu komentovat počty dětí, věkový rozdíl, holka/kluk.. jako že si říkám,co je k tomu vede🤔

marcicek84
18. led 2022

Oni na to prijdou casem,ty se nenech zviklat,bud ta touha po druhem prijee jednou sama s klidne i kolem 40 nebo vubec,nikdo neni povinen mit urcity pocet deti,ono mit deti je vlastne velka obet rodicu,ne kazdy chce byt s detmi 6 let doma v kuse...my treba druhe zacli chtit,az se prvni osamostatnilo a my si odpocali od plinek a vecneho vodeni za rucku vsude a tak,potrebovali jsme zpet svou volnost,no a pak jsme se vlastne zacali nudit,uz to bylo tak na pohodu,ze si reknes proc ne druhe,ze vlastne ty deti strasne rychle vyrostou,nekdo proste ale ma to prvni narocnejsi,tak se dalsim treba ani nepropracuje a je to fakt jeho vec a jeho volba,neni zadna povinnost na pocet deti.A co bych rekla rodicum,at se neptaji,ze bud bude nebo ne,ze to je vec tebe a manzela a take prirody,ze akorat vas stresuji,ze takove veci jako pocet deti u kohokoli jde uplne mimo ne.Jinak co se tyce slibeneho hlidani,tomu never,zas tak horke to s tim nebude,ono ty sliby jsou krasna vec,ale pak to treba neni uplne tak jak se slibilo...

chrystyanna
18. led 2022

U nás to bylo podobně, nejdřív probůh nemějte další moc brzy, bude chudák. Pak už by to chtělo další/druhé ne? Pro ženskou, která chce, ale nešlo to, krásné téma.. Jinak počet děti je každého věc. Raději jedno s láskou než dvě, že se musí mít dvě a nešťastný všichni.

emillyhk
18. led 2022

My taky máme "jen" jedno, jsme vděční za to jedno (nejsme staří, ale nejmladší taky ne). Druhé jsme nikdy neplánovali a neplánujeme. Tečka. Podobné diskuze se u nás občas taky objeví, ale nemám potřebu někomu vysvětlovat ca a proč děláme s našimi životy.

autor
18. led 2022

@marcicek84 To oni by hlídali, máma jistě, do práce nechodí. Ale přece neodšoupnu svoji milovanou dceru k nim,abych se doma starala o další mimino které ani nechci.

elinka90
18. led 2022

nevím jak to máte u Vás, ale u nás tyto dotazy taky padají ze strany mé rodiny, tak jim na to odvětím až vy začnete hlídat to první. To vždy zabere 😀

martiniquest
18. led 2022

Kdyz pletou hlavu diteti, sla bych do nich ostre, ze takto ne. A s ditetem bych mluvila, ze sourozenec nebude.