Nechali byste odstranit zubní kámen nemocné fence?

veronikakim
22. dub 2015

Holky, potřebuju radu..Jsem nová, nevím, kam přihodit dotaz..Nechali byste odstranit zubni kamen(silny) fence, ktera ma sice jen 10 let ale je nemocna a zbyva ji poslednich par mesicu?..:( Je narkoza moc nebezpecna? ja myslim, ze ano a nechci ji trapit, znama ma ale jiny pohled..Co vy na to?

evulina77
22. dub 2015

nenechala bych ji uspávat, každá narkóza je blbá a když už má zdravotní problémy, už bych jí nechala...

zo_ja
22. dub 2015

Narkoza je velká zátěž pro organismus, nemusí se probrat, nebo potom může mít následky - pomatenost, ztráta paměti, kdovíco ještě. Riziko narkozy v porovnání s estetikou zubu je pro mě nesrovnatelné.
Pro ni velký stres, velká zátěž a jestli´s to někdy zažila e to fakt hnusný, ani u mladýho psa nevíš, jestli se probere... Myslím, že pokud ji zbývá posledních pár měsíců, dožije to jistěji, klidněji a bez toho trápení navíc úplně v pohodě. 😉

beveron
22. dub 2015

my to podstoupili před dvouma měsícema, zdravý pes, 9 let, vícekrát bych nešla. bylo to zvláštní. a pokud má ještě jiné problémy, už bych zuby fakt neřešila.

verusak87
22. dub 2015

Záleží, jestli ji zubní kámen brání v příjmu potravy. Čistila jsem zuby kardiakům a tam se prostě musí dát šetrnější anestezie a opatrně dávkovat. Základem je udělat u starších psů vyšetření krve. Pokud by selhávaly játra nebo ledviny, tak bych do toho nešla. Ale váš veterinář nejlépe ví, jak na tom pejsek je a měl by vám poradit.

kessa
23. dub 2015

Záleží na zdravotním stavu psa a také na stavu zubů- jak moc velký diskomfort psovi způsobují. Tedy zhodnotit co je větší a co menší zlo. Čistila jsem zuby i feně 12 let, kardiak, problémy s játry.. majitelé byli seznámeni se vším, ale pejsek tak trpěl, že riskli čištění a fenka žila ještě 2 roky!! Pokud je to rizikový pacient zvolí se šetrnější anestezie- nejšetrnější je inhalační anestezie, takže pokud chcete co nejméně rizikovou anestezii, pak hledejte pracoviště, kde disponují inhalační anestezií. Jinak běžně čistíme zuby i psům ve věku 12, 13, 14 let, ale většinou se jedná o víceméně zdravé jedince. Samozřejmostí je poslechové vyšetření a vyšetření krve na základní biochemické a hematologické parametry před zákrokem a i podle těchto vyšetření volíme co nejvhodnější anestezii.

axelis
23. dub 2015

rozhodně neuspávat v tolika letech zuby už neřeš..