Holky, potřebuju radu..Jsem nová, nevím, kam přihodit dotaz..Nechali byste odstranit zubni kamen(silny) fence, ktera ma sice jen 10 let ale je nemocna a zbyva ji poslednich par mesicu?..:( Je narkoza moc nebezpecna? ja myslim, ze ano a nechci ji trapit, znama ma ale jiny pohled..Co vy na to?
Narkoza je velká zátěž pro organismus, nemusí se probrat, nebo potom může mít následky - pomatenost, ztráta paměti, kdovíco ještě. Riziko narkozy v porovnání s estetikou zubu je pro mě nesrovnatelné.
Pro ni velký stres, velká zátěž a jestli´s to někdy zažila e to fakt hnusný, ani u mladýho psa nevíš, jestli se probere... Myslím, že pokud ji zbývá posledních pár měsíců, dožije to jistěji, klidněji a bez toho trápení navíc úplně v pohodě. 😉
my to podstoupili před dvouma měsícema, zdravý pes, 9 let, vícekrát bych nešla. bylo to zvláštní. a pokud má ještě jiné problémy, už bych zuby fakt neřešila.
Záleží, jestli ji zubní kámen brání v příjmu potravy. Čistila jsem zuby kardiakům a tam se prostě musí dát šetrnější anestezie a opatrně dávkovat. Základem je udělat u starších psů vyšetření krve. Pokud by selhávaly játra nebo ledviny, tak bych do toho nešla. Ale váš veterinář nejlépe ví, jak na tom pejsek je a měl by vám poradit.
Záleží na zdravotním stavu psa a také na stavu zubů- jak moc velký diskomfort psovi způsobují. Tedy zhodnotit co je větší a co menší zlo. Čistila jsem zuby i feně 12 let, kardiak, problémy s játry.. majitelé byli seznámeni se vším, ale pejsek tak trpěl, že riskli čištění a fenka žila ještě 2 roky!! Pokud je to rizikový pacient zvolí se šetrnější anestezie- nejšetrnější je inhalační anestezie, takže pokud chcete co nejméně rizikovou anestezii, pak hledejte pracoviště, kde disponují inhalační anestezií. Jinak běžně čistíme zuby i psům ve věku 12, 13, 14 let, ale většinou se jedná o víceméně zdravé jedince. Samozřejmostí je poslechové vyšetření a vyšetření krve na základní biochemické a hematologické parametry před zákrokem a i podle těchto vyšetření volíme co nejvhodnější anestezii.
rozhodně neuspávat v tolika letech zuby už neřeš..
nenechala bych ji uspávat, každá narkóza je blbá a když už má zdravotní problémy, už bych jí nechala...