Nebezpečná éčka. Sledujete jejich obsah?

zonja
27. lis 2006

ahojky,
sledujete někdo obsah škodlivých éček v potravinách? jaká jsou nejhorší a proč a v jakých potravinách se nejvíc vyskytují?

artikula
3. pro 2006

Ahoj Zonja, ja se teda rada na obsah potravin divam a kdyz muzu, tak si vyberu ty vyrobky, co ta ecka nejmin obsahuji a nebo vubec. A kdyz neni na vyber, tak si necham zajit chut. Treba me to zajima u jogurtu. Nekde jsem jednou cetla, ze treba modifik. skrob neni ok, tak koukam po jogurtech bez a ted kupuji radeji bio jogurty. Konzervam se vyhybam a uzeniny moc nemusim...
Nasla jsem par odkazu na toto tema:

http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=368
http://wanda.atlas.sk/zdravie_a_chudnutie/vyziv...

http://www.fiftyfifty.cz/spolecensky-magazin/82...
http://natura.eri.cz/natura/2001/1/20010105.html

ale v googlu bys toho nasla jeste mnohem vic.

protea
4. pro 2006

Ahojky,
já se snažila éčka trochu sledovat, ale to se nedá než bych nakoupila nákup tak by obchoďák zavřeli.
Od své obvodní lékařky jsem dostala takový lísteček a tam jsou vypsaná škodlivá a neškodlivá éčka.
Myslím, že už jsem za těch 25 let plná éček, takže to teď nebudu přehánět s tou zdravou stravou🙂

sorathia
4. pro 2006

http://www.hoax.cz/cze/index.php?action=hoax_de...

Ja tedy nevim.... éčka neřeším, podle mého to je hoax

novako
5. pro 2006

Ne všechna éčka jsou škodlivá. Kupříkladu E 306 je vitamín E. Na internetu jsem si našla tenhle článek:

Co znamená symbol E:

Na obalech potravin (včetně tzv. potravin pro zvláštní účely, které jsou dostupné i v lékárnách - např. doplňky stravy, redukční diety, mléčná výživa, výživa pro sportovce, výživa pro zvláštní lékařské účely a pod.) se ve složení často místo názvu látky setkáváme se zástupným symbolem E následovaným číslem. Následující tabulka uvádí, které látky se za těmito symboly skrývají. Zdravotní škodlivost při požívání většího množství v potravinách a podobně je uváděna u látek, kde to bylo jednoznačně prokázáno renomovanými vědeckými institucemi. Normy stanovují, v jakém množství mohou být tyto látky do potravin přidávány a pro které osoby jsou nevhodné. Tato tabulka má pouze informativní charakter, podrobnosti poskytnou kompetentní instituce (Ministerstvo zdravotnictví, hygiena a pod.). Zájemcům mohu též doporučit novou knihu Dr. Terezy Vrbové Víme co jíme? aneb Průvodce Éčky v potravinách (nakl. EcoHouse, 2001)

V tabulce, která následuje jsou vypsaná všechna éčka, jak se používají a jejich škodlivost/neškodlivost.

jabber
14. kvě 2008

Já si éčka občas hledám tady:
http://www.bezkonzervantu.cz/ecka/databaze-ecek...