Návrat z Prahy na sever Čech?

17. led 2024

Ahoj 🙂 brzy mi bude 38 a řeším zásadní téma a to, kde bude náš budoucí domov 🙂 Před 15ti lety jsem se odstěhovala do Prahy, jinak jsem ze severu Čech, kde mám rodinu (sestru, bratra, rodiče, synovce) a nějaké přátele ze ZŠ a také možnost vlastního bydlení po babičce včetně zahrádky. Aktuální situace je taková, že mám 2 velké děti (18 let a 10 let) ve své péči a žiji v pronájmu 15 minut jižně od Prahy (ta starší již má přítele a bydlí s ním, chce s ním zůstat v Praze). Zde ve městě, kde žiji, mám i práci. Nyní mám také přítele, který má práci na opačné straně v Neratovicích, tam doteď žil, nyní je s námi a dojíždí tam denně za prací + rodinou. Máme mnoho společných přátel právě ze severu Čech a dost zvažujeme, kde zakotvit, protože bychom rádi naše společné bydlení, ne pronájem. Zjišťuji, že mi vyhovuje život blízko Prahy, která mi dost věcí umožňuje - od zábavy, přátel, koníčků, zájmů, historie, obchodů, doktorů, po !práci!. Bohužel ceny bytů/domů vážně síla a i cena za pronájem je tedy něco 🙄 Pak je tu druhá věc a to sice, že jsme milovníci přírody, tak občas koketujeme s tím to tu zabalit a vrátit se právě na sever. Zatím si vůbec nedokážu představit, že tam vůbec najdu ohodnocenou práci tak,jak jsem zvyklá tu, že musím vlastně změnit vše - dceři školu, nám práci, doktory...na druhou stranu oproti pronájmu zde za Prahou bychom měli minimální výdaje, pokud bychom šli do bytu po babičce, byť není tak velký (2+1). Měli bychom k dispozici moji rodinu (mamka by byla šťastná a miluje vnoučata) Nějaký základ na bydlení také máme a koukáme i po chatě, domečku....

Můj dotaz je, zda je tu mezi Vámi někdo, kdo později zalitoval, že šel od Prahy daleko. Nebo vůbec, zda jste někdo řešil něco podobného. Nejsem schopna se rozhodnout a začíná mě to hlodat. Čas letí a ráda bych našla naše místo ❤

okapia
17. led 2024

Můj manžel se po svatbě odstěhoval za mnou na sever. Jelikož je historik a němčinář, začal se hodně angažovat v česko-německých vztazích, baví ho to, zajímá se o zdejší historii, provádí na zámku i po městě. Ale stejně mám pocit, že by vlastně asi rád zpátky, jenže on tam má celou rodinu, kamarády ze studií + samozřejmě kultura nesrovnatelná. Ale je tu už 12 let a asi tu zůstaneme.

irmamala
17. led 2024

Ja jsem rodily prazak a loni jsme se prestehovali do domecku 40km za Prahu. Presto denne do Prahy jezdime do skoly a do prace. Kazdy me lituje, jak to musi byt narocne, ale ja jsem rada, ze ten kontakt s Prahou udrzujeme a nezahrabali jsme se na vesnici. V tvem pripade bych asi chtela zit v miste, kde mam sirsi rodinu, ale zase s ohledem na tvoji praci a stredni skolu pro dceru, bych z Prahy nesla. Ty moznosti jsou proste defacto neomezene. A starsi dcera, byt je dospela a muze ti to byt fuk, kdyz to nevyjde s pritelem, utahne sama nejake bydleni, kdyz ty tu nebudes?

fire85
17. led 2024

Tak pokud je na severu cech vlastní bydlení k dispozici, tak bych neváhala. Praha už je dnes tak drahá, časem to bude ještě horší. A mít vyřešený SVOJE bydlení je k nezaplacení.

autor
17. led 2024

@okapia Práce v Německu bylo první, co mě napadlo, že bych mohla dělat..k hranicím to máme tak 30 min. Každopádně umím jen anglicky plynule...tam chtějí spíše NJ asi všude. V tom má Tvůj manža výhodu 🙂

autor
17. led 2024

@irmamala Utahne. Přerušila nyní studium a chodí normálně do práce, ač přes můj nesouhlas 🙂

sahrazad1
17. led 2024

Mas mladší dítě ve své péči = otec dítěte ti musí dat souhlas s prestehovanim , bez toho to nepůjde .

autor
18. led 2024

@sahrazad1 Jsme domluveni a vzhledem k tomu, že je více v zahraničí, než v ČR, tak s tím nemá problém. Jen na to rozhodování jsem krátká a srdce mám jak v Praze, tak na severu.

jahodi
18. led 2024

žiju skoro 18 let v Teplicích, jezdí odtud téměř co hodinu busy do Phy, cesta trvá hodinu. Takže krása. Miluju přírodu tady, Krušné hory i České středohoří. Dle mého názoru, kvalifikovaný člověk tu najde práci snadno. V létě se za mnou stěhoval muž z Olomouce a vpodstatě jakmile poslal životopisy, do pár hodin měl domluvené pohovory a kam přišel, tam se na něj třásli....

rosie18
18. led 2024

Bydlela jsem v Praze nekolik let a pak jsme se prestehovali do Usti nad Labem. Osobne nelituji.