Návrat do Čech ze zahraničí. Zůstat nebo se vrátit?

15. únor 2021

Dobrý den,
jsme teď s manželem v situaci, kdy stojíme před rozhodnutím, jestli se nadobro usadit v zahraničí, nebo se vrátit do Čech. Já jsem aktuálně doma s dětmi a pozice, kam jsem se na podzim měla vracet do práce, už není, v podstatě na mě po návratu do práce čeká výpověď, snižují se stavy. Je to kvůli covidu, nejsou projekty a firmě, respektive pobočce, se nedaří dobře. Jenže vloni naše firma založila pobočku v ČR a té se i přes současnou situaci daří dobře a zatím prosperuje. A odtud mi přišla celkem dobrá nabídka, díky znalosti jazyka a zkušenostmi přímo z firmy a z oboru chtějí vyloženě mě a do určité míry si můžu diktovat podmínky. Prostě je to velice lukrativní nabídka. Jenže - pokud nabídku přijmu, znamená to pro mě opustit Německo, kde už jsem téměř 10 let a už jsme tu s manželem (také Čech) něco vybudovali a teď to jakoby zahodíme. Starší dcera už bude muset příští rok začít chodit do školy a nerada bych ji tahala ze státu do státu podle toho, kde zrovna budu mít uplatnění. Takže se jedná o definitivní rozhodnutí. Nás to celou dobu táhne zpět do Čech, ale zároveň jsme tu svým způsobem spokojení. Chyběl nějaký impuls a nebýt té mé práce, asi v tomhle módu jedeme dál. Manžel mi v ničem nebrání a bude mě následovat, ale on sám se tu hodně vypracoval, naučil se jazyk a v práci je spokojený, super kolektiv, je mi líto, aby to zahodil. Je ve hře i to, že bych byla v ČR s dětmi sama a manžel za námi dojížděl, jenže víme, že to na delší dobu nezvládneme. Manžel nás nechce vidět jen o víkendech, navíc by to znamenalo dojíždět 1000 km, což je jednak vyčerpávající, a také to znamená větší riziko, že se mu něco stane. Nehledě na to, že po zaplacení dvojího bydlení, dvou aut apod. se to nevyplatí ani finančně. Když si tu začnu hledat novou práci, nevidím to moc růžově, propouštělo tu hodně firem a z předchozích pohovorů je mi jasné, že maminku od dvou malých dětí jen tak někdo nezaměstná. Ale věřím, že bychom to tu zvládli a i když by to třeba nebyla práce snů, časem by se něco našlo. No a proč to sem píšu - zajímali by mě osobní zkušenosti lidí, nebo i vaše názory. Zůstat v zahraničí nebo se vrátit do Čech? My to máme půl na půl, život v ČR i v Německu má své výhody i nevýhody. Starší dcera by hrozně chtěla do Čech, protože tam má prarodiče, bratránky, sestřenky, s němčinou teď trošku bojuje, protože jak je covid, téměř nikam nechodíme a rychle zapomíná, doma mluvíme od začátku jen česky, a dokud bylo vše v normálu, fungovalo to skvěle, ale věřím, že to v té hlavičce má a jakmile to bude zase možné, jazyk dožene. Ale samozřejmě to má na její názor také vliv, že aktuálně nechce mluvit německy a i když je ještě malinká, je pro mě i její názor důležitý. Té mladší je to ještě jedno 🙂 . Děkuji všem za názory, rady, postřehy!

sarahsimona
15. únor 2021

Dobrý den, před půl rokem jsem řešila stejný problém. Bydleli jsme s přítelem v Anglii. V Anglii jsme měli oba dva o hodně lepší peníze, lepší uplatnění, lidi byli "milejší" a celkově tam byla lepší kvalita života. Měli jsme tam i kamarády z Česka. Nakonec jsme se rozhodli vrátit. Teď jsem těhotná a přítel v Česku pracuje sám, protože mám rizikové těhotenství. Nadře se o hodně víc, ale myslím si, že nám ten návrat stál za to. Doma je doma. Neříkám, že na Anglii nerada vzpomínám, ale už jen to, že tady máme rodinu, je pro nás hodně. My jsme spokojení, že jsme si tam vydělali, ale s dítětem bych v zahraničí nežila. 🙂

klokanka31
15. únor 2021

Já nic takového nemusím řešit, ale můj názor je ten, že ať se rozhodnete jakkoliv, tak byste měli zůstat všichni spolu. Nerozdělovat se, víkendové manželství podle mě nemůže dobře dopadnout. A jelikož ty máš fakt dobrou pracovní nabídku, a i dcera chce do Čech, pak bych já měla volbu jasnou...

zelenaesmolda
15. únor 2021

Uprimne bych se ze zapadu nevrwcela.Byla jsem nekolik let v zahranici a v CR si nejak nemuzu zvyknout.
Umet svetovy jazyk na urovni rodileho mluvciho je pro deti nehorazny dar do budoucna.To je jenom jedna z vyhod.

mamikry
15. únor 2021

My resime doma (zatim jen teoreticky) opacny problem, tedy ze z Cech odejdeme. Mam to tady rada, ale politicka i spolecenska situace posledni doby nas zacina znepokojovat. Je mi jasne, ze ma kazda zeme svoje, ale byla bych rada, kdyby nase deti vyrostly nekde, kde budou mit lepsi vyhlidky do budoucna nez ted tady. Je to otazka. Ale ja bych se v tehle dobe z Nemecka nevracela.

sklepka
15. únor 2021

Jakou má manžel perspektivu co se týče práce tady? Na horší peníze a podmínky se těžko zvyká 😏
Kdyby tvoje česká pobočka taky pohorela, máš nějaké lepší vyhlídky na potom?
Nás to rozhodnutí taky bude jednou čekat.

autor
15. únor 2021

@zelenaesmolda Jestli nevadí, rozepiš se prosím i o dalších výhodách. Třeba nám to pomůže v rozhodování.
Ano, na hodně věcí si budeme v případě návratu zvykat dlouho, ale zároveň jsou i věci, na které jsme si tady v DE ještě nezvykli 🙂. My to máme vážně půl na půl.
@mamikry Je to tak, ta současná situace mě také znepokojuje, ale nevím, asi jsem naivní, nedovedu si představit, že by to nějak vygradovalo. Ale taky jsem si nedovedla představit, že by se někdy zavíraly hranice a my měli problém dostat se do ČR a zpět a bum... zavřeno podruhé. Nejraději bych vyčkávala, ale čas nás tlačí i kvůli školní docházce té starší...
@sklepka Právě, že on by si v Čechách pohoršil. Je řemeslník. I když je "jen" vyučený, má tu teď vedoucí pozici, vede lidi, řeší projekty pro větší firmy, komunikuje se zákazníkem... Na obdobnou pozici by musel mít minimálně maturitu, ne-li VŠ. Tady mu dali šanci a ukázal, že je schopný, tak mu to "odpustili".
Kdyby má práce nevyšla, mám v merku i jiné firmy, kde si myslím, že bych měla uplatnění, nějak mám větší sebevědomí v tom ucházet se v ČR, než v Německu. Záleží spíš na tom, jak na tom ty vybrané firmy aktuálně budou...

autor
15. únor 2021

@klokanka31 Děkuji za názor. Ano, byla bych ráda, kdybychom zůstali jako rodina spolu, jak jsem psala, i manžel je spíš pro tuto variantu. Ale občas si jen tak povzdechne, že teď to vše zahodíme, co s ním bude, kde bude pracovat... Nerada bych, aby mi v budoucnu tohle rozhodnutí vyčítal, i když není ten typ, ale já výčitky mít budu i tak, pokud se ukáže, že jsme asi radši měli zůstat v DE.

zelenaesmolda
15. únor 2021

Samozrejme je to vsechno indivindualni ale napisu jsk to vidim ja.
Me treba v Cr hodne chybi jidlo,ta rozmanitost a kvalita.Sluzby jsou tady taky 100 let za opicemi.Zapomen na levne pausaly,vstricne jednani se zakaznikem,vybery z bankomatu zdarma atd.

chces neksm jet tak s dolarama,librama ci eurem si dovolene uzijes vice,pro Cechy je draho skoro vsude.Navic se na nas divaji skrz prsty.

Na cestinu a ceske vzdelani ti za hranicema sere bily tesak.S nemcinou jako rodnym jazykem a nemeckym vzdelanim se na deti budou vzdycky vsude divat lepe nez na Cechy.

Pokud umite a deti nemecky nic vsm nebrani presidlit do rakouska nebo svycarska a praxe od tama se na CV vyjima lepe nez z CR.

S nemeckym prijmem nebude problem koupit si u nas dum a pak se mit treba kam vratit nebo pronajimat,naopak by to slo tezko.

pampeklec
15. únor 2021

A jaký typ zkušeností hledáš? My jsme se vrátili po 4letém pobytu ve Francii, víceméně plánovaně, s tím že třeba ještě někdy takhle vyjedeme... a popravdě řečeno nejvíc nadšené jsou z toho babičky. Ne, že bych vyloženě litovala, jsem ráda, že jsem blízko rodině a taky člověk zná poměry, přeci jen má víc kontaktů a tak... ale kromě celkové společenské situace a nálady tady je docela frustrující, že jsme ztratili spoustu, resp. skoro všechny kamarády a horkotěžko si hledáme nové nebo znovu hledáme cestu k těm původním. Ne, že by se s námi přestali bavit, udržovali jsme kontakt i ze zahraničí, ale člověk cítí, že není pro ně tak potřebný nebo jak bych to řekla... navíc v tomhle věku, kdy všichni zakládají rodiny a stěhují se do různých částí ČR (nebo světa), je to citelnější. A zjistila jsem to až po návratu. To mi přijde asi nejzásadnější... teď jsme prostě takoví rozpolcení mezi dvěma velmi vzdálenými městy a už nikdy si pravděpodobně nezvládneme zvyknout ani v jednom 🙂 Ale pořád myslím, že to za to stálo (jít pryč i se vrátit).
Jinak co se týče hledání práce a nějakého zázemí, tak pro nás je mnohem jednodušší Česko... ale jsme v jiné situaci, předpokládám.

autor
15. únor 2021

@sarahsimona Díky za názor. Právě, doma je doma, my jsme a budeme Češi a stále budeme, na druhou stranu si říkáme, že Německo není zase tak daleko, jako např. Anglie, stačí sednout do auta a za pár hodin jsme doma, pokud není covid ☹

zelenaesmolda
15. únor 2021

Z londyna jsi doma rychleji nez trasa pha-ova :D

mamikry
15. únor 2021

Pred rokem jsme si nikdo nedokazali predstavit, ze by nas zivot zamrzl kvuli necemu, jako je vir. Ja uz jsem prave hodne opatrna na podobne uvahy, kdyz vidim, jak snadno se tady zapomina, odpousti a prizpusobuje se. Presne, jak pisete, ze dne na den se zavrely hranice a (temer) nikomu to nevadilo. Ted se v podstate porusuje Ustava a zase to nejak vysumi, cekam. Treba jsem jen uz moc negativne naladena a unavena z izolace, ale politicka situace se muze zmenit v podstate ze dne na den, a krize je k tomu docela dobry odrazovy mustek. Doufam ale, ze to tak nebude, samozrejme.

autor
15. únor 2021

@pampeklec Nehledám nic konkrétního, spíš více pohledů na věc, abych si třeba uvědomila něco, co mi doteď unikalo 🙂.
Mám podobné pocity, nám se kamarádi protřídili hodně, budeme vlastně začínat zase od začátku a to je i vzhledem k tomu, že už je nám přes třicet takové... no už unavující. Ráda už bych byla někde usazená. Jo a babičky taky jásaly, když jsme nadhodili, že bychom se mohli vrátit 🙂.
Někdy mám pocit, že tady jsme jakoby stále "málo Němci", ale v ČR jsme pro hodně lidí už "hodně Němci"....

autor
15. únor 2021

@zelenaesmolda Jo tak v podstatě souhlasím. Díky 🙂. Nám to právě při psaní plusů a mínusů vyšlo na stejno, tak jsem si říkala, jestli třeba ještě něco neobjevím, co ty misky vah převáží.

autor
15. únor 2021

@mamikry Jako ano, jak to sledujeme, jsme od začátku rádi, že tu pandemii trávíme zde, není to takový Kocourkov (ale chyby se najdou i tady), jen by byl člověk samozřejmě rád na blízku své rodině. Takže zase patová situace.

mariegroth
15. únor 2021

Rozhodnuti je samozrejme jen na tobe. Ja teda jenom reknu, ze bych nerozdelila rodinu. Pro me je rodina zakladem vseho a zadne penize mi nestoji za takove rozdeleni.
Mas vyhodu, ze jsi v Nemecku a v Cechach si par hodin. To je podle me naprosto skvele. Muzes jezdit nekolikrat do roka, deti uvidi ceskou rodinu a tu kulturu take dostatecne poznaji. Navic mas za muze Cecha, tak mas proste vzdy kus domova s sebou.
Bydlim v USA a vsude je chleba o dvou kurkach. Ackoliv treba v Praze jsou velke moznosti, porad si myslim, ze tady tech moznosti je mnohem vic. Podobne to bude v Nemecku.

gramar
15. únor 2021

Já osobně bych se nevracela a v současné chvíli spíš čekám na impuls, který nás nakopne a z Čech odejdeme, protože tohle není "svět" který chci pro své děti...

orisek56
15. únor 2021

Můj muž je taky remeslnik několik let a dře tu vlastní kuzi. A je opravdu kvalitní a na lepší úrovni. Jenže ho zmaha to dohadování s lidma o ceně, kteří by pomalu svou nenažranosti chtěli vše zadarmo, jen to čím dál horsi. I to je potřeba zvážit, pokud by tvůj muž hledal práci tady. Mentalita je jiná...a kvalitního řemeslníka tu nikdo nedoceni, radši dá každý přednost fuserovi za pár kacek, protože prostě to bude mít levnejsi. Já třeba vím, že můj muž by se svými schopnostmi třeba v Německu se vypracoval na opravdu dobrou pozici, protože má smysl pro kvalitu a preciznost. Jenže není úplně zdatný na jazyky, to zas nedělá problém mě. Ale u nás je problém, že my jsme patrioti a já hodně sentimentalni. Nemám na to povahu sbapit se a jít do ciziny, přesto že je tu bordel jaký je. A taky bychom mohli relativně na východ nebo na Balkán díky mým a mužovym kořenům, rodinu tam taky mame. Ale prostě doma je doma. Ono se taky může stát, žen teď tu lukrativní nabídku mít budeš a pak na tom budeš stejně jako v Deutschlandu, protože ekonomiky jsou propojeny... Je naivní, si myslet, že když se sesype německá ekonomika, že my budeme v pohodě.

pampeklec
15. únor 2021

Tak to my nejsme ani trochu Francouzi, ale přesně... člověk najednou "nikam nepatří" a ani to asi nebude v blízké době jiný 🙂 I vzhledem k tomu, že plánujeme ještě aspoň jednou takhle na pár let vyjet. Ale pořád myslím, že to za to stojí... Já potřebuju mít tu představu, že se v budoucnu vrátím do Čech, ale jinak klidně můžu žít leckde a sbírat zkušenosti. Mimochodem, i pro děti se to myslím vyplatí, zažít život v různých kulturách už v nízkém věku. Aspoň naše jsou hodně otevřené, přizpůsobivé a tak a přičítám to tomu.

vikinkav
15. únor 2021

Ja si myslim, ze by nemelo jit o praci nebo o jazyk, ale o zazemi, pratele, rodinu, proste to kde zijete a vase deti s vami, protoze jedine tak bude clovek spokojeny. Ja jsem vzdy snila o zivote v zahranici, i jsem si to zkusila, ale jsem inteovert, pripadala jsem si proste mimo, ze tam nepatrim, vratila jsem se do Cech a cilene hledame s manzelem bydleni co nejbliz rodine a pratelum. To byla nase hlavni priorita. Prace, skola a dalsi jsou az na druhem miste. Kazdy to ma jinak. Kdyby byly penize, poslala bych deti na VS do zahranici, jako to umoznili nasi me, to za to urcite stoji, vzdelani i zkusenost 🙂

zelenaesmolda
15. únor 2021

Jeste me napada moznost prestehovat se za hranice a do DE dojizdet?Vydelavat eura ale zit za koruny.Ja umet nemecky tak to tak udelam.

rydal
16. únor 2021

Podle tveho popisu situace a z pohledu mych mnoha let stravenych na zapad od CR, mne prijde jako nejsmysluplnejsi zustat v Nemecku (rozdeleni rodiny vubec neberu v potaz, to by vam na takovou dalku jen uskodilo).
1) Zda se, ze se vam nijak silene nestyska a vase deti jsou jeste male s tim, ze hlavni zivitel rodiny ma vybornou stabilni praci - to je zaklad, abyste jako rodina nezili ve stresu resp. meli vubec moznost si cas spolu uzit.
2) V Nemecku (a i jinde) se budes citit v novem domove, ale bude to hodne dlouho pocit jako v meziprostoru - v CR uz vlastne uplne doma nejsi a v cizine na tebe vzdy budou koukat jako na cizince. Nemci to navic naprimo davaji najevo - to je nekdy tezke, ale da se naucit s tim zit a nic si z toho nedelat. Kdyz se vratite, budes mit 100% pocit, ze uz mas jiny pohled na veci a lepe fungujici urady, kvalita jidla i sluzeb, zdravotnictvi i spousta jinych veci ti bude chybet. Myslim, ze po takove dlouhe dobe uz by ses nejspis citila rozcarovana a nesva v CR. Je to krasna postkomunisticka zeme, misto hezkeho detstvi, ale kulturne, politicky aj. uplne jinde nez Nemecko.
3) Na pohled +- 6 leteho ditete, radim, v takovem slozitem rozhodnuti nedavej. Zije pritomnosti, jeji svet je maly. Je jeste nevyspela na to, aby si predstavila, co by takove stehovani opravdu predstavovalo. Jde u ni o jazyk, cestina ji prijde jednodussi, nemcinu nema jeste pod kuzi..za par let by bylo vse jinak..
Ze svych kamaradu mam dve rodiny, ktere se odstehovali zpet do CR - jedni z Irska s malou holcickou - ti byli za rok zpet v Irsku a druzi ze Svycarska, ti zatim druhy rok v CR vydrzeli (musim dodat, ze ale nepotrebuji zadne pevne zamestnani)
Mohla bych k tomu psat cele hodiny, tak aspon kratce..

levandule_k
16. únor 2021

@zelenaesmolda Co se týká služeb, nemám zkušenost s životem v Německu, byla jsem tam pouze jako turistka, ale i Česku máš výběry ze všech bankomatů zdarma a účet zdarma a bez podmínek. Jestli nemáš a platíš, zvážila bych změnu banky. Při změně účtu jsou ti schopni nastavit i původní příkazy.

@orisek56 To je taková klasika, že všichni brečí, že je to drahý, že si to nemůžou dovolit, pak se podíváš a vidíš, že je to trochu póza, protože na spoustu věcí peníze mají. Jednou kamarádka sdílela na fb, cenu dortu a jeho práci. Když popsala kolik nad tím stráví, jaké jsou suroviny a další vstupy, tak kvalitní dort nemůže stát 500, jak by lidi chtěli.

anonymka S těmi kamarády je to složité, asi si časem budete muset najít i nové. Tím, že jste se odstěhovali máte jiné zkušenosti, jiný rozhled, jste jinde. (Tím nechci říct, že je to špatně vycestovat nebo nevycestovat). Mám kamaráda, který šel za prací do Čech ze Slovenska, protože v jeho regionu nebyla práce. Když přijede jednou za čas domů a jde s kamarády na pivo, tak poslouchá kecy, že je snob, když pije Plzeň. (Plzeň je dražší než ostatní průměrná piva). Když jim říká, tak pojď taky se mnou pracovat, vydělej si a můžeš mít taky Plzeň, tak nic nedělají a radši sedí doma na zadku. Tím nechci paušalizovat nebo něco, že některý národ je neschopný, vždy je to o lidech, ale tyhle kecy člověka mrzí. Měla jsem učitelku, co byla nějakou dobu v zahraničí a měla úplně jiné myšlení a neznala určité běžné zvyky, co jsou tady v ČR. Někteří její kolegové se divili, že se ptát na "běžné" věci, že to "přece" musí vědět jako to tady funguje, takže si po přestěhování možná budeš připadat trochu jako Marťan. 🙂 Nedej bože, když se podivíš, ale v Německu to bylo takhle, tak ti někteří odseknou, že jsi tam měla zůstat😂 Ale zase je to štěstí nebo o tobě jakými lidmi se obklopíš 🙂, mně Češi přijdou jako národ v pohodě, já tady žiju ráda. Němčinu jsem se učila na škole a nikdy mi k srdci nepřirostla, já bych v Německu žít nechtěla, protože by mi vadil ten jazyk.

zelenaesmolda
16. únor 2021

@levandule_k ja ucet zdarma mam,to byl priklad.Nechtelo se mi vypisovat priklad o tom,ze tady ti banks treba nevrati penize kdyz ti nekdo hackne ucet,v zahranici ano.

odula
16. únor 2021

@rydal Zijeme v zahranici, chtela jsem zacit psat zkusenosti s rozhodovanim nez jsem si precetla tvuj prispevek. Nema cenu opakovat, proste se jenom podepisuju pod ten tvuj :D napsala jsi to naprosto presne 👍

ondul
16. únor 2021

Ackoli se rika, ze za plotem je trava zelenejsi, pro me osobne by bylo klicove to, ze tu mate rodice, sourozence. Myslim, ze i pro deti je to dulezite.

levandule_k
16. únor 2021

@zelenaesmolda Dělala jsem chvíli v bance, kolega mi popisoval případ, kdy došlo k hacknutí účtu klienta a on ten případ řešil, částka se klientce vracela účet, ale nehovořím za všechny banky a za všechny případy. Byli i reklamace, že se klientovi něco neopraváněně strhlo z karty a nic se nevracelo, protože při řešení se zjistilo, že klient kartou platil, ale zapomněl na to, že danou transakci provedl 🙂 Obecně asi bude v SRN standard služeb vyšší, ale ČR zas není tak šílená džungle a totální pravěk.

orisek56
16. únor 2021

@levandule_k ano přesně tak. Stává se často že máme problém vymoct pohledávku z člověka, který má nový postaveny barák, dva mercedesy a odmítá zaplatit 2000 KČ za řádně provedenou službu. Ale že s tím souvisí i papírování, doprava, opotřebení auta...nezajem. Jenže my z toho DPH odvést musíme, nikdo se s náma nesere, takže když vystavis fakturu, a on rozhodí nozickama ručičkamá, nebo dělá mrtvý ho brouka, tak jsi v pruseru, protože zaplatit to musíš, jinak ti financak slapne na krk a nezájem, že to musíš vzít z jine zakázky a dostávas se do ztráty a bohužel stát na toto kašle, aby udělal nějakou kloudnou úpravu zákona, jak může řemeslník vymoct peníze na které má nárok a zálohovky nejsou řešením. Jinak co se týče dortu. Nemelu a zaplatím, protože si vážím lidské práce.

aneta_v
16. únor 2021

Žila jsem 2 roky v Německu a já bych se tam tedy nevrátila a jsem ráda, že jsem pryč. Tam jsi prostě Ausländer, Ausländrem zůstaneš a budou jimi i tvoje děti. Vadí mi německé školství, děti Ausländerů zaškatulkují a už se z té škatulky nevyhrabou, naděje na kvalitní VŠ, pokud nebudou hodně ambiciózní, prakticky nulová. Nejsou tam přijímačky jako u nás, takže pokud dítě není premiant, tak se na jakýkoliv obor prostě nedostane. Mám několik známých Čechů v Německu, jejich děti narozené v DE, velmi často studují v ČR, protože v DE by si ani neškrtli. Ano, služby jsou tam úplně na jiné úrovni stejně jako kvalita nakupování, takže tam jezdím několikrát ročně na nákupy, ale tím pro mě západ končí. Jinak např. Univerzita Karlova nebo ČVUT mají v západní Evropě taky své jméno. Mám MFF UK a hodně spolužáků, co se uplatnili na západě, a velmi často je vzali právě proto, že měli TU Univerzitu Karlovu. Dokonce mám spolužáka, který si dodělával “magistra” na Oxfordu a v současnosti pracuje v Londýně. Takže zrovna naše školství bych jako handicap nebrala. A vůbec mi nechybí německé bazírování na řádu, to je někdy až fanatismus. Když nestihnu osmou hodinu s dítětem do školky, ale přijdu v 8:01, tak chci, aby mi ho vzali a nezavřeli branku a nepoklepali si na hodinky, že jdu pozdě a mám smůlu
Jinak předpokládám, že předškolní dítě už německy umí dost obstojně, takže jazyk jsi jim už dala...

tinaprofi
16. únor 2021

po 10 letech ve švýcarsku bych byla schopna se do 2 hodin sbalit i s děckama a odjet hned domů 🙂) doma je doma...