Nástup do práce po letech. Jsou moje pocity normální?

medabeda87
10. lis 2022

Ahoj holky, potřebovala bych snad povzbudit ,poradit, kdo zažil něco podobného...jsem už dlouho s dětmi doma, pouze příležitostně brigády.Ale situace se teď zhoršila a musím prostě do práce...na plný úvazek. Práci jsem si našla,vypadá to ,že bude i fajn...ale mám hrozny ,hrozny strach ,jak to budeme s dětmi zvládat. Myslím to odloučení,náhle nemoci , moje nemoci...budu mít pracovní pozici u které si nebudu moci dovolit OCR. Vše budu řešit kamarádkami ,občas babičky ...mám pocit, že moje děti zklamu,když s nimi nebudu ,když jim nebude dobře...jsou tyto pocity normální? Dá se zvládnout plný úvazek a děti?

martiniquest
10. lis 2022

Ja nastoupila minuly týden, po 6 letech. Uvazek mam mirne zkraceny, ale pocity uplne stejne. Pomalicku si to seda. Ale minuly tyden jsem hodne casto brecela a bylo to strasne tezke. Kazdopadne, nic se neji tak horke, jak se uvari. Ono to do sebe zacne zapadat, neboj. Držím pesti.

medabeda87
autor
10. lis 2022

@martiniquest děkuji za odpověď , věřím, že si to sedne...že se snad zabehneme. A už teď vím, že taky budu plakat... Ale jak píšeš, nic se její tak horké...držím moc palce ,ať je to u tebe lepší a lepší.

martinau5
10. lis 2022

Jak jsme byli nemocní, tak nás hlídala babička. Vůbec nám to nevadilo, ba naopak byli jsme šťastní, když jsme byli u ni nebo u ona u nás 🙂

blondynka400
10. lis 2022

@medabeda87 proč by jsi je měla zklamat? Děti to vidí úplně jinak. Problém je v mozku ženy, děti to neřeší. Byla jsi doma asi dlouho a o to je to pak horší... Dej tomu pár měsíců a srovná se to. A naopak i vztah k dětem budeš mít lepší a společný čas bude víc využitý.

e_v_k_a83
10. lis 2022

@medabeda87 myslím, že tyto pocity jsou zcela přirozene a skoro každá maminka tím projde.
Zkušenost zatím nemám ale vzhledem k tomu, že taky půjdu co nevidet do práce, plně chápu a soucitim. Na druhou stranu myslím, že děti tyto změny berou zcela přirozeně. Ony jsou úžasné flexibilní. Vysvětlí jim to pěkně🙂 a tes se na penízky co společně pak rozfofrujete😉

pavlinar
11. lis 2022

Podle me tez normalni pocity.. mne by bylo lito nebyl s ditetem, kdyz je mu fakt zle. Ale zadne hlidani nemam, takze ani jinou moznost nez OCR.
Verim, ze tvoje deti jsou zvykle na ty kamosky a babicky... a ze si to vlastne uziji jako zpestreni, jak pisou holky

ninive211
11. lis 2022

Ty kamarádky, to už máš domluvené, že to tak budete dělat, že budou hlídat? Já třeba si nedokážu představit, že bych jako kamarádka (předpokládám na rodičáku, že bych sama nechodila do práce, tj. doma taky malé dítě) dobrovolně hlídala nemocné dítě své, byť nejlepší kamarádce...babička je samozřejmě něco jiného, je to rodina a je fajn, pokud může a hlavně je ochotná hlídat (taky jednu takovou máme a jsem jí moc vděčná!)
Ale nemít jako vůbec možnost vzít si OČR (proč ne? Kvůli nabité pracovní náplni? Příliš vysoké a odpovědné pozici?) , to mi přijde dost blbý, no, může být situace, že nemůžou ani kamarádky, ani babička (třeba sama bude nemocná)...ale tak třeba budeš mít děti povětšinou zdravé, ne všechny děti promarodí první roky, jak se traduje, opravdu to pravidlem být nemusí.
Každopádně zápřah velká změna to bude pro všechny, o tom žádná. Přeju ti, ať se co nejdřív zaběhneš a v práci se ti líbí.

gdpr
11. lis 2022

@medabeda87 ja idem na plny od buduceho roka mam doma 2r syna od tohto roku ked mal rok pracujem na polovicny on chodi do jasli na pol dna ked je chory je s babickou a dedom alebo prababickou... Samozrejme najradsej ja by som s nim bola ale neda sa a nemam pocit, zeby mu to ublizovalo ale zalezi od dietata ako je zvyknute. Kamoska bola 9r doma potom take 4 pracovala a dala vypoved lebo muz aj deti (najma dcera v puberte) jej vycitali, ze sa im nevenuje a je cely den v praci (mala 8hod pracu, vikendy volno) a ked su chori nie je s nimi. Nastastie oni si mozu dovolit zit z jedneho platu tak jej nerobilo problem sa vratit domov. Ale v jednej rodine to moze fungovat v druhej nie treba skusit...

nykita
11. lis 2022

@medabeda87 nástup po 6 letech (po dětech). Zatím na zkrácený úvazek, nemáme hlídání. Vše se dá zvládnout , jen začátky jsou trošku náročnější. I pro děti.

andelka
11. lis 2022

Šla jsem do práce po 6 letech, plný úvazek a rovnou dvě směny. O péči jsem se dělila s otcem dětí a babičkou. Když byli nemocní,hlídala ona. Teď jsem šla do práce po 3,5 letech, ale zkrácený. Malý do školky,takže samozřejmě co chvíli doma. Ale bus se zvládáme střídat s manželem,nebo hlídá babička. Já už jsem pracovat potřebovala jako sůl. Malý si po horším začátku ve školce taky zvyknul ( covidove dítě, málo socializované). Starší děti musí být samostatnější. Je to v pohodě.

vikinkav
12. lis 2022

Ja jsem zvedava, nejmladsimu je rok a chystam se na zkraceny uvazek. Jak je jeste hodne malinkej, mam navic vycitky, ze jsem se starsima detma byla doma dele a s nim nebudu 😕 Plus se v noci budim a premyslim, jak to budu casove a organizacne zvladat 😕 No otazek je spoustu, uvidim

vipeta
12. lis 2022

Věřte, že děti to zvládnou lépe než vy 😉 prostě to jinak nejde, vy víte, že nemůžete couvnout, děti na to lépe najedou než s vědomím, že při každém zakašlání si je může maminka nechat doma... Určitě to jednoduché nebude, ale když to jinak nejde 😉✊

gabu6
13. lis 2022

Nemocné děti je lepší , když pohlídá buď tatínek nebo babička pokud opravdu nemůžete vy .. ale jak znám tak u nás doma stejně pak padneme všichni ..
a kamarádka byť dobrá nemusí hlídat nemocné dítě a ohrozit tím svoje 🙂 ..
Já mám půl úvazek a zatím dobrý. Střídáme se s manželem , než mít nervy , kdy padnou děti a budeme muset být doma - to jsem zažila letos během zkušebky a jsem ráda , že to skončilo. Jsem nakonec spokojená na brigádě , kdy mohu říct , v kolik mohu přijít a vychází to dobře.

michalusenka
13. lis 2022

@medabeda87 při prvním mateřství jsem se těšila do práce, ale pak dcera každý den pláč,že nechce být ve školce,neustále nemocná,já v práci denně do 17h, k tomu téměř každý třetí víkend.dost jsem to psychicky blbě nesla.ted vím,co mě čeká a že už je to naposledy,takže se vůbec do práce netěším a snažím se ten rok, co mi zbývá si užít.ted navíc vidím jak je dcera v první třídě plus koníčky tak jen jezdím a vozim a absolutně nevím, jak to pak budem dělat.asi bude muset chodit sama,nechci naše furt otravovat(bydlí s náma a oba v důchodě).manžel do půl 4 v práci,takže nepomůže též moc.no jsem na to zvědavá a desim se už ted

gabu6
14. lis 2022

@michalusenka pokud manžel končí dřív , tak by taky mohl pomoct odvést dceru , vyzvednout mladší .. taky se s manželem doplňujeme ..
Mamky nemůžou stihnout všechno a nemusí , protože v rodině nejsou samy.
Takže , zavelte i tatínkovi , že až půjdete do práce , zda by mohl pomoct s dětma - odvedl starší na kroužek a vyzvedl a stejně tak vyzvedl i mladší. Je to v pořádku , když se zapojí.

gabu6
14. lis 2022

@michalusenka my máme letos nově kroužek mimo školu takže vím o čem mluvíte.
Takže musím mít každou středu volno , nebo mít krátkou práci , abych mohla syna vyzvednout v 13:30 .. loni byl kroužek ve škole a bylo to lepší , ale jestli tohle bude i příští rok , achjo.
Ale dobrý , že časem by už mohl jít sám.
Naše škola má dvě budovy a my právě na kroužek chodíme na druhou budovu , protože z naší budovy bylo málo zájemců. Je právě hned po obědě v družině. A musím ho vyzvednout , abychom stihli přejít na druhou budovu , která není zrovna blízko.

matkakatkadominika
18. lis 2022

@medabeda87 zvládnout se dá vše 🙂 Určitě jste šikovná maminka a všechno si sedne 🙂
Ale mám to podobně... Měla jsem strach a tak jsem nastoupila do práce, kde mám naprostou časovou flexibilitu a meomezený výdělek. Takže jsem s dětmi když onemocní, mohu je s klidem vozit na kroužky, kdykoliv se cokoliv stane, jsem pro ně k dispozici a ještě je mohu, ikdybych byla sama finančně zabezpečit.
Být doma a pak jít pracovat je vždy změna pro celou rodinu, ale tak stejně jako se vše změní s příchodem miminka tak i s prácí 🙂 Vše bude jak má a bude to fajn 🍀🍀🍀🍀