Tak jsme dneska šli koupit do zverimexu morče, a prodavačka nám vnutila morčata dvě. Nejdřív že tam mají dvě, a tak jeden zůstane opuštěný, že se mu to už nedávno stalo a že je to hrůza. Když jsme na to nijak nereagovali a vybrali si, tak nám řekla, že nám jedno prostě nedá. Že buď si vezmeme obě, nebo budeme muset navštívit jinou prodejnu. Já koukala jak z jara, a nebýt dcery, která začala pofňukávat že ho chce, tak bych se otočila a odešla jinam. Přijde mi to naprosto neprofesionální. Může si tohle vůbec prodavačka dovolit?
Morčata po jednom teskní, ve Švýcarsku, Rakousku, Skotsku, Nizozemí mají zákon, kdy se morčata musí chovat po dvou.
Tedy mít dvě morčátka je z etického hlediska správné.
Chování prodavačky bylo poněkud drsné, možná nátlakové, ale z mého pohledu jednala v dobrém zájmu morčete. Jestli se to děje často, tak začni řešit osobní hranice a jak se vymezit, nebo dopadneš hůř než jen s dvěma morčaty.
Ono morče je společenské zvíře a jedno strádá. Měla by být aspoň dvě.
Ale zda má prodavačka právo neprodat jen jedno, to nevím.
Morčata mají být dvě, jsou země, které na to mají zákon a ráda bych se dožila doby, kdy takový zákon bude mít i ČR.
Nátlak špatný, ale pro dobrou věc.
@levandule_k přesně to samé jsem chtela napsat 😃
Pro autorku: morčata jsou velmi sociální zvířata. Chovat jen jedno je v některých zemích bráno jako týrání. Prodavačka to moc dobře věděla. Pokud jsi chtěla jedno zvíře, tak je králík nebo křeček lepší. Určitě budou spokojená. Chce je to obě hodne a pravidelne mazlit, ňufat, hladit a budou to miláčci 🥰
Dovolit nevím, ale hlavně, že jsou dve. A priste lépe nastudovat předem.
A kdo říká že doma už nějaké nemáme?
Ano, prodavačka opravdu není povinná vám prodat zvíře. Pracovala jsem ve zverimexu 4 roky a spoustu lidí jsem vyprovodila z prodejny bez zvířete. Vedení by za takovou stížnost žádný postih nedalo, protože zvíře se má prodat zodpovědně a do správných podmínek. Pokud jsme měli pocit, že by to kupující zvířeti neposkytl, zvíře se neprodalo. Morče je velmi společenské zvíře, mělo by jich být víc. Jedno by se trápilo. Prodavačka měla pravdu a jednala ve prospěch zvířete.
Za mne by si toto dovolit určitě neměla, je to mimo její kompetence a v ČR nikde není dáno, že se morče nemůže prodávat po jednom. Nicméně jste tlaku podlehli, tak už bych to neřešila. A to, že morče by nemělo být samo jak je psáno výše je fakt. Nám jedno pošlo během pár hodin po smrti té druhé, prostě to nedala hlavou, úplně se zbláznila.
To, že vám ho neprodala samotné, chápu, ale měla vám ten důvod pořádně vysvětlit.
Kdybys už doma jedno morče měla, tak bys to prodavačce řekla a ona by vám druhé nenutila. Zachovala se správně. Prodavačka neví, kolik máte doma morčat, že.
Nedávno jsme si s dětmi vybírali potkany. A paní ve Zverimexu nám vysvětlila proč nemají být sami v kleci, ale mají mít parťáka. Takže máme dva a jsou spokojený. Kdybyste jedno morče měli, tak mi přijde automatické, že to té prodavačce vysvětlím, my máme doma jedno, chceme pro něho parťáka, prodejte nám jen jedno. Klidně vám ukážu fotku z mobilu, aby mi věřila. Myslím, že paní chtěla vše nejlepší pro morče. Víc bych v tom nehledala. 🙂
A co se týká profesionality, tak naopak, její chování mi jako profesionální přijde, protože jednala jako odborník a ne jen za každou cenu trhnout kšeft.
Chyba snad jen u obchodu, že mají v nabídce jen dva kousky.
@eviicka zvířata se zavážejí v intervalech, oni jich vezmou podle toho kolik se jich průměrně prodá a pak to dlouho trvá než je zase další svoz zvířat. Není to jako klasické zboží ze skladu, jsou dané většinou 2 dny v měsíci a v ty dny probíhá rozvoz třeba i po celé republice. Není možné naplánovat to tak, aby měli stále zvířata na prodejně v konkrétním počtu. Nikdo nemá věšteckou kouli, aby věděli, jestli se prodá ten týden 10 morčat nebo 2.
@1pomnenka já zažila i paní, která chtěla chovat morče v krabici od bot a králíka ve vaně. Někdy to je vážně masakr, co za lidi si pořizuje zvířata. 🤦 Též si myslím, že kdyby doma morče měli, normálně to autorka řekne a prodavačka prodá jedno.
Souhlasím s postupem prodavačky. U morčete ze zverimexu bych ještě radila zkontrolovat pohlaví a hlídala kůži (všenky, svrab, plísně).
Nevím, jak přesně ta komunikace probíhala, ale přijde mi neprofesionální říct, že vám jedno neprodá, až poté, co jste si vybrali. Měla to říct hned na začátku, co jste řekli, že chcete koupit morče. Jinak ale souhlasím s tím, že v zájmu morčete to bylo správné.
@gruyerre Špatně jsem to napsala, vybráno dcera měla ještě než se nám prodavačka vůbec věnovala. Ale tak ať to píšou u těch morčat, že prodávají po dvou ne? Opravdu doma jedno už máme, ale prodavačce nešlo o to jestli doma nějaké máme, ona nechtěla aby jim na prodejně zůstalo to jedno, o které prý nikdo nejevil zájem - jak říkala že chudáček jim tam zůstal i nedávno sám.
Tak jste mohli jít jinam, ne? Přístup prodavačky je divný - pokud by ji šlo o to, že jsou morčata společenská, měla by brát jako bernou minci, že už jedno máš (pokud jsi ji to řekla). Pokud to brala kvůli tomu, že jim na krámě zůstane morče samo, tak ale to není tvůj problém. Jinak k tomu společenskému životu morčat, jsou i chovatelé, co mají jen jedno, třeba po špatných zkušenostech, úmrtí parťáka nebo je to prostě jiná povaha, zase jsem dost proti direktivním nařízením. Osobně kdyby mě někdo nutil do něčeho, co vlastně nechci, asi bych se zasekla a prostě hlasovala nohama - a ano, už jsem takhle odešla i s dítětem, co něco strašně chtělo a pak bylo na mě to vysvětlovat.
Jo a jinak pro příště, lepší je přihlásit se na fb do nějaké havětí skupinky - jen na morčata jich je několik. Tam dost často třeba po úmrtí parťáka nebo z x jiných důvodu někdo daruje morče. Jsou zpravidla v lepší kondici než ze zveráku a leckdy jen za odvoz.
@mourovatakocka Ona se o to vůbec nezajímala. Mě teď tak napadlo že ani nevím jak je to "nechtěné" staré, u pokladny když už jsme měli zaplaceno, nám říkala že je odchované u nějaké zkušené chovatelky, a je zvyklé na děti. A to druhé že si musíme vychovat sami 🤔
Tak, jestli máš doma morče, tak je hezké, že jsi mu chtěla pořídit parťáka.
Jen si věštím, asi prodavačka předpokládala, že doma žádné nemáš. Ano, měla se zeptat a lépe to vykomunikovat, vyhodnotit situaci.
A za mě by měla panovat větší osvěta, co se týká chovů morčat, protože jsem potkala relativně dost lidí, co morče chovají po jednom.
Mně se stal opak, chtěla jsem koupit tři křečíky a byla jsem poučena, že jim je lépe samotným, tak jsem odešla jen s jedním.
Podle mě je správné, že prodavač zvířat dodržuje doporučení ve prospěch těch zvířat a zákazníci se podle toho musí zařídit.
Paní prodavačce bych poděkovala.
Je naprosto v pořádku, že prodavačka rozhodla v zájmu obou morčat - toho, co sis chtěla koupit, i toho, co mělo zůstat. Mělo to tam být někde transparentně uvedeno, to je pravda, ale ona opravdu nemá povinnost prodat zvíře každému zákazníkovi. Máš svobodu si koupit zvíře, ale nemáš právo si ho koupit za každou cenu.
@tereziezavily Kde je ale nějaká svoboda? To nám budou prodavači říkat co máme a nemáme? My si samozřejmě obě morčata nechali, ale co kdyby někdo teda koupil obě, ale jedno pak někomu dal?
Jaka svoboda ...tady jde o to ze se jedna v zajmu zvirete ...
To je hskoby si chtel nekdo koupit do garsonky ponika ...taky by tam mela byt svoboda ?
Vždyť ona vám řekla, že můžete jít kdyžtak jinam. Nemuseli jste si to morče koupit tam, mohli jste se svobodně rozhodnout a odejít jinam. A že dcera kňourala, no tak kňourala. Přejezd do jiného zverimexu by určitě vydržela. 😉 Jako vy máte svobodu si vybrat obchod, kde si zvíře koupíte, tak prodavačka má svobodu v prodeji zvířat. Trošku mi to z vaší strany přijde i jako útok na tu pozici prodavačka. Jako že vás urazilo, že zrovna prodavačka vám něco nařídila.
Nevím, jestli si to jako prodavačka může dovolit, a zda by neměla problémy třeba u vedoucího, ale zřejmě je to odbornice a žena se srdcem na správném místě, která opravdu zvířata má ráda a chce pro ně to nejlepší. Morče je zvíře, které samotné trpí, to jste si snad ale měli nastudovat, než jste si pro něj šli do krámu.