Nákup dárků - jak sledovat jejich původ

eviicka
20. zář 2021

Ahoj holky, na FB mě zaujala reklama na dřevěné puzzle, byl by to krásný dárek, ale... zjistila jsem, že s případnou koupí přichází morální dilema.
Většina webů nabízí danou věc od cca 560 korun, ale podle všeho mi přijde, že to je pouze přeprodej z Aliexpresu, kde jsou ceny třetinové, výběr podobně mizerný, dodávky v papírové krabičce. Našla jsem i web, kde je nabídka rozmanitější, balení efektivnější, píšou - vyrobeno v EU (všemu odpovídá cena, která začíná na 800,-). Ale další informace jsou velmi strohé.

A teď o co mi jde, nemám problém do dárku investovat více, nechci ale podporovat weby, které pouze překupují čínskou výrobu, nebo se tak tváří. To si raději ten účet na "Ali" založím, ač jsem tu potřebu zatím neměla.

Vy které toto řešíte, jakým způsobem ověřujete původ věcí, vybíráte eshopy?

ai30
20. zář 2021

@eviicka Snazim se nakupovat od vyrobcu, u kterych vim, ze jsou lokalni, prip. alespon maji nejaky vyrobni eticky standart, potrebne certifikace atd. Kde vahas, klidne napis do obchodu, jestli ti o vyrobci mohou poskytnout vic informaci.

eviicka
autor
20. zář 2021

@ai30 už zjišťuji více, a vypadá to, že se jedná o Slovinskou firmu a je reálná a vypadá to dobře. Pak mě ale mrzí, kolik lidí skočí na lep překupníkům a poškodí jak původní výrobce, tak vlastně i sebe...
Jako v ČR (kde se snažím nakupovat nejčastěji) bych neměla problém, ale moje angličtina (a schopnost vše ověřit) nebude na té úrovni, abych to tak dělala u zahraničních webů.

journals
20. zář 2021

Už jsem párkrát něco takového rozmýšlela. Ono to je těžké, dneska se v Číně vyrábí všechno, jen ten Aliexpress mi přijde takový děsivý a v důsledku stejně vlastně nevíš co máš očekávat a co skutečně prijde (produktová fotka vs realita).
Já koukám na značky a výrobce. Hračky z Ali nekupuju. Radši koupím “značkovou” lepší hračku na bazaru než no name z Ali. Věřím, že mám záruku aspoň v tom, že mi nedorazí zdravotně závadná hračka (např. Lego z Ali vs. original).

eviicka
autor
20. zář 2021

@journals tady to je právě "specifické" zboží, kde netuším jestli značka existuje.

vikinkav
20. zář 2021

Ja vim ze se da na techto webech hoodne usetrit, ale taky mi to z nejakeho duvodu vadi (levna prac. sila, spatne podminky, neekologicnost) a proste tam nenakupuju. A snazim se nekupovat ani preprodej z Ali, pokud to jde. Samozrejme je mi jasne, ze ani ty evropske/ americke znacky nebo vyrobci nejsou vzdy ruzove a zalite sluncem.

daasqua
20. zář 2021

Zrovna tu puzzle (pokud myslíš třeba takové, že ty kousky vypadají jako malá zvířátka apod, dřevěné) jsme kupovali na Ali před půl rokem a nedávno jsem koukala, hle reklama na FB 😀 Vypadají hezky, ale počet kusů jsme tedy nekontrolovali, toho se manžel trochu bál (bude to dárek, krabička je pěkná nezmuchlaná). Hodně věcí, co na mě někdy vyskočilo, přesně vím, že je i na Ali - nevím, zda tam potom řeší dvojí kvalitu, např. že u něčeho na velkovývoz mají certifikáty a u těch levných obyč ne. Ono všechno se tak nějak vyrábí v Číně a bůhví jaké mají podmínky, pokud český dodavatel tedy netlačí na fare trade apod.
Jinak některé věci kupuju třeba ručně dělané, na Fleru či na FB skupinkách. Hračky nám hodně kupují prarodiče (snaží se o poctivé).

eviicka
autor
20. zář 2021

@daasqua přesně ta zvířátka myslím 🙂.

kristyn.g
21. zář 2021

Zrovna dřevěné puzzle jsem na Aliexpress kupovala a jsou moc pěkné. Za třetinovou cenu než se v ČR přeprodávají. Těch bych se nebála. Nekupovala bych tam radši hračky z plastů. Jinak koukám na výrobce.

nikolite
21. zář 2021

Já je koupila tady https://puzzler.cz/. Krabička parádní nevypadá to na Ali, ale puvod na ní napsán není. Zatím to je nerozbalené budeme to dávat jako dárek v sobotu.

zizkmi
21. zář 2021

@eviicka v dnesni dobe je to tezke. Mam na Ali ucet a kdyz me neco zaujme, tak se kouknu, jestli to maji na Ali taky a za jakou cenu. Ted jsem treba kupovala hacky na kocarek, Ali 35kc 2 kusy, v CR ty same, stejne PR fotky a stejna kvalita, mela jsem je v ruce, 100kc. Treba to puzzle co pise Nikolite maji na Ali taky, vypada v podstate stejne a za stejnou cenu. Takze ne vzdy je to z Ciny levnejsi. Nakonec vetsinou zjistim, ze je zbozi vyrobene v Cine a oni to okopiruji, jen tomu daji jiny nazev, nebo zmeni barvu. Hodne jsem to resila kvuli botam pro maleho, protoze na Ali maji barefoot o dost levnejsi. Nakonec nosi vyrobene v EU, tak doufam, ze to tak je. Ale drevene puzzle kupuju jen z Ciny. Stejny pribeh jako hacky na kocarek. Kdyz chci neco vazne originalniho kupuju na Fleeru nebo FB u mistnich lidi. Nedavno jsem tak nasla krasne drevene tacky s ruznymi motivy, kluci dostali traktory se jmenem. Pak mi neni lito priplatit.

drep
21. zář 2021

@daasqua není pravda, že se všechno vyrábí v číně, jen to chce trochu číst a hledat.
@eviicka Konkrétně ty puzzle, co asi myslíš, jsem koupila k neteři k narozeninám, švagrová mi to poslala jako odkaz. Celé to vypadalo trochu podezřele, stránka bez určení původu. No, spěchala jsem a chtěla to mít vyřešené, což není omluva (a sypu si popel na hlavu), ale je to jediná věc, kterou jsem si z Ali kdy objednala. Jinak to řeším u všeho - hračky, oblečení, boty a z číny prostě nenakupuju. V evropě se vyrábí tolik krasných hraček, že nevím, proč bych měla podporovat dětskou práci, průmyslovou špionáž, nekalou soutěž, otrocké podmínky k práci a podobně🤷🏻‍♀️

sigyn
21. zář 2021

Nakupuji hračky, které mají uvedenou značku. Z Ali bych dětem nikdy nekoupila, protože Čínanům je jedno, co ty materiály obsahují, ti koukají jen na cenu, a pak stačí kouknout na SZPI, kolik těch hraček obsahuje různý sajrajt. Zavedená značka si to alespon nechá otestovat v laboratořích, takže proto ta cena pak leze nahoru. Zkoušela jsem i vybírat české značky, ale od té doby, co nám v balení chyběla část obsahu a výrobce se dušoval, že jej dopošle a samozřejmě se na to vykašlal, tak mě ten patriotismus také přešel.

j.a.n.i
21. zář 2021

@drep No, ono je otázkou, kolik evropských firem opravdu vyrábí v evropě... přijde to na několik dílů v kontejneru z číny, tady se to složí a hle už je to vyrobeno v ČR.

fire85
21. zář 2021

@drep všechno je z číny, nebo téměř vše.podívej se na jakýkoliv výrobek a většinou je tam vyrobeno v číně, bangladéši a pod.a když ne, tak to z číny přijede, tady to přebalí a dají tam unačku CZ .tebe to uklidní, ale je to špatně. a tak je to vlastně se vším.

drep
21. zář 2021

@j.a.n.i já nakupuju třeba ty hračky u lokálních výrobců-trihorse je přímo od nás z okolí, pišlík, hravokádo, little bears. Ano, nevím, jestli nějaké komponenty nemají z číny, ale na stránce obvykle píšou i o původu materiálů. Stejně tak moje oblíbené české krejčovské firmy, boty mám jančařík. Prostě mi to není fuk
@fire85

eviicka
autor
21. zář 2021

@drep pěkné hračky má i Detoa

Právě o to mi jde, kdybych věděla, že ti Slovinci jsou originální, beru od nich i když to stojí 5x tolik, ale takhle váhám a asi poprvé v životě zavítám na Ali...

Jinak všem děkuju za zkušenosti, takže vy co jste to braly a vyzkoušený tak spokojenost? Ať už Ali, Puzzler a jiné.

somalicats
21. zář 2021

@drep Trihorse je boží - taky máte tu jejich kuličkovou dráhu? 😀

eviicka
autor
21. zář 2021

@j.a.n.i tak určitě, stejně tak mi je jasné, že když si tady koupím doma šitou mikinu, že většinou šla přes půlku světa ta látka, ale už je tam ta přidaná hodnota.
Navíc jak už tu padlo, zavedené značky si většinou ty certifikace hlídají.
Mně jde o to nepodporovat překupníky, ale vzít to od zdroje - v lepším případě evropského.

dixi86
21. zář 2021

Nějaké hračky jsem na Ali kupovala, ale většinou typu monte a kvalita byla perfektní. Plastové ne, to jen lego a to též k nerozeznání. Ale chce to koukat na recenze. Kupovala bych i zde, ale utracet tisice za to samé(ač nesouhlasím s tím, jak se to vyrábí) opravdu nechci a ani nemám takový dostatek, když vím, že většina zboží je stejná, jen s velkou přirážkou. Jinak hračky jako Lego, apod. kupuji originál, z Ali sem brala zvířata a dinosaury a rostliny.

gracinka7
21. zář 2021

@daasqua
@eviicka holky, nestrašte, že je to předprodej z Ali. Já je zrovna včera objednala 🙈

eviicka
autor
21. zář 2021

@gracinka7 třeba to tak není, já se právě proto tady ptám na zkušenosti. Kde jsi objednávala?

gracinka7
21. zář 2021

@eviicka https://thesttorify.com/collections/frontpage/p...
Teď na to koukám a obávám se, že pod slovy 'univerzální online obchod' se skrývá nějaký přeprodej 🤦 No nic no 🤷
Ale nepsali teda nic o dlouhé dodací lhůtě. To by mě hned trklo, že to jde z Číny. Snad to mají aspoň na skladě.

ai30
21. zář 2021

@fire85 Ale blbost. Zrovna veci na/pro deti se daji krasne nakoupit od ceskych, prinejhorsim evropskych vyrobcu. Od hracek, pres vybaveni, obleceni, nabytek, pomucky.. Akorat clovek musi byt ochotny za to zaplatit ferovou cenu a trochu vybirat.

jane46
21. zář 2021

Jak vidim, ze je neco jen preprodej (maji i treba fotky stejne) a cena mnohonasobne drazsi, koupim na Ali... Staci cist recenze, omrknout vic nabidek a pockat si. Pokud je marze odpovidajici, chvatam... OK, privru oko.
Miminkum (ze strkaji vse do pusinky) bych se hodne rozmyslela... Ale jinak tam klidne koupim cokoliv a zatim mam (za nekolik let) 99% spokojenost.

drep
21. zář 2021

@gracinka7 přesně tam jsem nakoupila. Mě to upřímně nenapadlo, že by to mohl být přeprodej (protože odkazy mi jinak posílal stejně praštěná kamarádka) a došlo mi to až když jsem koukla na tracking zásilky a ona nebyla někde v kralupech, ale v šanghaji😂

gracinka7
21. zář 2021

@drep a došlo ti to? Ted jsem četla obchodní podmínky a moc se mi to nelíbí.

drep
21. zář 2021

@gracinka7 došlo a docela rychle, asi do deseti dnů

babe_lka
30. zář 2021

@gracinka7 Jak si prosím dopadla s nákupem? Byl to přeprodej nebo bylo zboží odesíláno z ČR a jaká byla kvalita puzzlí? Děkuji moc za odpověď 🙂

krisstina93
30. zář 2021

Ono se to dá odvodit už jenom dobou dodání, když je to z Ali apod, tak mají většinou dodací lhůtu třeba 7-40 dní, to je jasný přeprodej.

gracinka7
30. zář 2021

@babe_lka 20.9. objednáno, 24.9. odesláno a doma to zatím není, takže to bude přeprodej 🤦