Náboženství. Je tu prosím někdo věřící?

keksik002
30. bře 2021

Je tu prosím někdo věřící?
Dnes mě zaskočila kamarádka, je silně věřící.. bavily jsme se o této situaci, kdy je vše zavřené a tak.. a její názor byl, že nás Bůh trestá za naše hříchy.. já to beru, to že nejsem věřící, neznamená že se budu těmto lidem vysmívat nebo je přesvědčovat o opaku.. Ale moc by mě zajímalo, jak se na to dívají i ostatní..
Prosím bez hádek a výsměchu..

hezz17
30. bře 2021

Ja spadam taky do skupiny nevericich. Ale jako skolou povinná jsem musela do kostela a do náboženství a tam vždycky rikali, ze Bůh nikdy netresta, ze miluje a ze zle veci si delaji lide navzajem, ne Buh jim. Ale jak si to kdo prebere....?

klokanka31
30. bře 2021

@keksik002 Já nejsem přímo věřící, ale věřím že existuje něco mezi nebem a zemí. Ale co to je, to netuším...

keksik002
autor
30. bře 2021

@hezz17 no právě, jako v něco asi věřím, ale ne rovnou v Boha.. proto si to asi neumím srovnat, na náboženství jsme už my nemuseli, takže vlastně nevím.. s kamarádkou si rozumíme, jen tentokrát jsem vůbec nevěděla jak reagovat.

te_reza
30. bře 2021

Jsem ateista a přijde mi to spíš jako celosvětová čistka, když to řeknu tak blbě. Jako ateista, co do kostela chodil, nemůžu říct, co si věřící myslí, i když jim jejich víru samozřejmě neberu
@hezz17 taky si musela? Já to nenáviděla😀

keksik002
autor
30. bře 2021

@klokanka31 taky to tak mám =) víra v něco víc..

keksik002
autor
30. bře 2021

@te_reza právě by mě zajímal názor i jiného věřícího.. a slovo čistka, to se teda omlouvám ale to je hodně blbý

te_reza
30. bře 2021

@keksik002 vždyť říkám blbě napsaný, ale momentálně mě nenapadá lepší slovo😀 otázka je, jestli je to řízené přírodou nebo laboratorne, někde jsem četla, že se číňani dušují, že to je fakt z netopírů

keksik002
autor
30. bře 2021

@te_reza v pohodě.. ;) tak ono je to v podstatě jedno, je to tady a odkud? na tom nezáleží, spíš jestli je vůbec možné s tím bojovat úspěšně a zbavit se toho úplně..

te_reza
30. bře 2021

@keksik002 nevěřím, že úplně a doufám, že za pár let, nejlépe ještě letos se s tím sžijem jako s chřipkou

keksik002
autor
30. bře 2021

@te_reza no právě, za pár let.. loni, letos, za rok za dva.. stále se to prodlužuje. ale je fakt že je to čím dál horší, umírají i mladí zdraví lidé .. takže dokud to nedostaneme pod kontrolu, nějaké sžití se asi nebude.. =(

zuzkasim
30. bře 2021

Jsem věřící, ale takhle to neberu. Napadají mě spíš myšlenky, že nám je ukázáno, kolik věcí jsme si zvykli brát jako samozřejmost, jak vratký je pocit bezpečí... - jsou to mé myšlenky, rozhodně nezastupují žádnou církev ani náboženský směr. Rozšíření nemoci jsme si udělali sami, myslím, že je to na naši zodpovědnost. "Mladí a zdraví" lidé umírali a budou umírat vždy, nikdo z nás neví, jaký čas života má vyměřený a jak umře.

amazonkajanik
30. bře 2021

@keksik002 jsem věřící, ale nepatřím,neinklinuji k žádné církvi. Uznávám evangelium sv.Tomáše. A ne,nás netresta Bůh, nás trestá naše naivita, že jsme něco víc,než příroda.

martt
30. bře 2021

@keksik002 Ja nejsem vyloženě věřící. Ale věřím v to , že se věci vždy dějí z nějakého důvodu. Kam se máme nasměrovat nebo naopak kam ne. A tahle situace si myslím nam chce ukázat to, že jsme vse brali jako samozřejmost a většina lidí si toho nevazila. Ale je to jen můj názor.

hezz17
30. bře 2021

@te_reza hele me to nevadilo. Do náboženství jsem chodila do 5.tridy, chodila tam skoro cela trida, tak jakoby hodina navic.... a do kostela nez jsme se prestehovali-na dojizdeni kazdou nedeli uz nasi nebyli asi dost verici. Cca do 3.tridy, a me se libilo, jak jsme tam jako deti zpivali. Ale vadila mi tam zima a trast si rukou s cizimi lidmi 😀

hezz17
30. bře 2021

@te_reza ale dneska uz na to mam uplne jiny nazor. Dneska mi cela cirkev prijde dost usmevna. Manzelova rodina je dost verici a cim vic do nas (me) vrtaji ohledne krtu a podobne, tim vic ja proste nechci.

pajushka1
30. bře 2021

Jsem věřící.. A takovou kravinu, jako že nás Bůh za něco trestá by mě ani ve snu nenapadlo říct.
Beru to tak, že je to dopusteno proto. Aby se lidé na chvíli zastavili, uvědomili si, co mají a vážili si toho..

bonavoxa
30. bře 2021

@keksik002 Ani různě silně věřící nemusí dát stejnou odpověď. Bůh je vždy dobrý a spravedlivý, je to Otec, který své děti miluje, ale i usměrňuje. Je žárlivě milující. Je to čas na obrácení se celým srdcem od zlého, uznat svou slabost, to, že nemáme v rukách ani následující minutu.

antoinet
30. bře 2021

To, co ta kamarádka řekla, je její soukromý názor, neshoduje s oficiálním stanoviskem církve apod.
Myslet si to může a nikdo jí to nedokáže vyvrátit ani potvrdit, každý v něco věříme.
Já jsem katolička a jednoznačný smysl v epidemii nevidím. Ale určitě si víc uvědomuju lidskou zranitelnost a taky, jaká je chyméra, když si někdo nárokuje, jak se máme mít, co máme právo dělat, užívat si...zítřek nám nikdo neslíbil.

gracinka7
Autor odpověď smazal
Zobraz
amazonkajanik
30. bře 2021

@bonavoxa promiň, ale žárlivě milující? Dal nám svobodnou vůli se rozhodovat a sleduje a trpí naše prohřešky. Sleduje, jak nicime to, co nám dal a zároveň se raduje z našich pokroků. My jako rodiče jsme postaveni do podobné role. Tolerujeme, káráme, milujeme ...
Ale už jsme se jednou dostali do kontroverze našeho pohledu víry, tudíž toto ber jako můj názor,nikoliv jako výtku

keksik002
autor
30. bře 2021

@bonavoxa ani necekam stejnou odpověď, zajima me nazor ostatnich 🙂

orisek56
30. bře 2021

To co řekla kamarádka je její subejtivni pohled. Já jsem věřící a to, že by nás tímto měl Bůh trestat ti neřekne ani kněz, je to blbost. Bůh netrestá, nikdy a v ničem, Bůh je cesta a cíl jak dojít k lásce a tu cestu k němu si musíme vyšlapat my sami, on nás k ničemu nenutí, a ani nikoho neodmítá, dokonce ani těžkého hrisnika. To je celé. Tohle všechno nás má spíše něčemu naučit, naučit si vážit zase toho, co je důležitější. Vztahu, lásky, podpory, opory, a vlastně naučit si vážit obyčejných a přitom tak výjimečných věci. A jedné obzvláště.... Života, každého dne, kdy se vzbudis, podíváš se z okna a vidíš slunce, každý den je obrovský dar.

bonavoxa
30. bře 2021

@amazonkajanik Ano, žárlivě milující, ale to je pasáž ze Starého Zákona.

keksik002
autor
30. bře 2021

@orisek56 děkuji, ano to je mi jasne. Kazdy na to ma svuj nazor, proto me zajimaji i ostatní. Moc dekuji za odpověď 🙂

bonavoxa
30. bře 2021

@keksik002 No, ani roky teologie a hodiny debat o Bohu nenahradí jednu modlitbu a vanutí Ducha. Odpověď ani pokoj nepřinese množství slov, ale Slovo.

lachipie
30. bře 2021

@keksik002 Jsem věřící a nemyslím si, že nás trestá Bůh za naše hříchy. Jak už tu zaznělo, spíš aby si člověk začal vážit toho co má a nebral to jako samozřejmost.

amazonkajanik
30. bře 2021

@bonavoxa ten jsem nečetla 🙄 ani Nový zákon. Bibli jsem si jako dítě zprotivila díky učiteli na gymplu, který byl fanatický křesťan. Už kolikrát jsem si řekla, že si ji přečtu,jako samostudium. Ale třeba evangelium sv.Tomáše mám ručně prepsane (jelikož stále mizí a nemám všechny věty)

keksik002
autor
30. bře 2021

@lachipie děkuji 🙂

gramar
30. bře 2021

Já nejsem věřící směrem k bohu, ale byla jsem k tomu vychovávaná od dětství a ze své pozice si tedy myslím že tohle je zjednodušený alibizmus a tak nějak si to s tím bohem protiřečí...

Tvrdit že nás bůh trestá je totiž jednoduší než si přiznat že jsme to někde podělali protože bůh byl optimista a dal nám svobodu myšlení... Navíc bůh má být ten co odpouští, miluje a pro lásku k nám obětoval syna, takže si nemyslím že by měl chuť být bičem na lidskou aroganci a nadřazenost... Navíc se obávám že jsme tak praštenej živočišnej druh, že stačí když nás nechá napospas nám samotným a ten trest by měl bez práce...

Ale víra v cokoliv a její osobní výklad se můžou tak lišit, stačí se podívat jak islámský stát pojal víru, jak to zvládala církev v dobách křižáckých výprav, honů na čarodějnice atp... Každá dobrá myšlenka může být přetvořena v naprostou ohavnost a řekla bych že díky chování některých "věřících" jsem ve víru v boha svého času rezignovala a došla jsem k závěru že když se nebudu chovat jako dobytek, budu moci žít sama se sebou, tak že to třeba jednou někdo někde ocení, pokud přijde k nějakému zúčtování (ať už božímu, nebo jinému) 😉

odula
30. bře 2021

@keksik002 čus, prosím tě, a kamarádka konkrétně čemu věří? Je to křesťanka, muslimka, jehovistka?? Jinak já jsem věřící, a o "hlubších" důvodech pandemie si nemyslím vůbec nic. Resp. si myslím že žádný nejsou . Prostě tu je a my se musíme přizpůsobit a zvládnout to. Jako všechno. Dávat ji nějakej metafyzickej rozměr a/nebo hledat nějaký hluboký důvody ( má nás "něco naučit", je to "trest" atd atd) je přirozený (člověk potřebuje znát důvod, aby se se situací líp vyrovnal), ale ať si každej najde důvod sám pro sebe a do svý situace a LASKAVĚ ať vynechá Boha a už vůbec nemluví za něj 😠 to že kamarádce vzkazuju.
@antoinet krásně napsáno.