My máme rýmu=dítě má rýmu, aneb moje dítě rovná se my?

jbzirafa
28. říj 2014

Jeden kolega z práce kdysi říkal, že nesnání, když nějaká matka používá obraty typu: ,,MY máme rýmu..." kdž chce vyjádřit, že je její dítko nachlazené. má rýmu celá rodina nebo jenom dítě? Nejde prostě říct: Kuba/Anička má rýmu....?
Pak jsem zjistila, že mi to taky vadí. Buďto se ta činnost, stav týká obou a mluvím o "nás" anebo ne.
jak je to u vás, mluvíte takhle taky? nikdy vás nenapadlou o tom přemýšlet nebo vám to taky nejde přes pusu ? Proč to vlatně spousta maminek nebo babiček tak ráda používá?

lrg
28. říj 2014

@jbzirafa Taky mi to připadá pitomý, ale nevím proč, ale nedokážu tomu zabránit abych to neříkala. Teď už teda tolik ne, co je větší, ale u mimina mi to prostě nešlo říkat: Ema dělá tohle a Ema nedělá tamto. Asi jak to s nimi člověk tak intenzivně prožívá, nevím 🙂

ivular
28. říj 2014

@jbzirafa Jako bezdětná jsem to téměř nesnášela. Přišlo mi to neskutečně infantilní a trapné. Jenže pak se narodil můj syn a já pochopila, že všechno kolem něj prožívám ještě intenzivněji, než kdyby se to týkalo mě samotné. Takže i když já sama jsem ani jednou nekýchla, přijde mi naprosto výstižné říct, že "máme rýmu".

milmic
28. říj 2014

@jbzirafa Mě to přes pusu nejde, já s dětma prostě nekakám, nečůrám, neblinkám atd.... A stále se mi daří zachovávat si svou vlastní identitu. 🙂

achjonetusim
28. říj 2014

Nepoužívám, ale určitě jsem sem tam použila. Nijak se tomu kategoricky nebránim, nehlídám si co si o tom myslí ostatní. Nijak to neodsuzuju, chápu že když je ženská doma s dítětem a věnuje se mu 24hodin jsou už spolu propojený, tak trošku siamský dvojčata. Prožíváme většinu věcí spolu, takže mykání mi nepřijde tak mimo mísu.

lucieandrlova
28. říj 2014

Já myslím, že to pochází z toho, že malé miminko nechápe svoji identitu, že je Emma, Lukáš nebo Pepík..navíc vše prožívá s mámou, která je s ním na každém kroku. Proto se používá my... U malých dětí mi to tedy nevadí, ale mělo by se s tím po určité době přestat.

lv
28. říj 2014

Mateřský plurál..nelíbí se mi, ale určité mi to sem tam ujelo..proti máme prdiky, máme 10kg a 8mesicu mi horší prijdou patvary kocarkujeme a horeckujeme! To je echt hnus..
A pak druhatko, triletak, mimisek..
A kategorie partnerská - manza, prita, sexuální - tuleni, tehotenska - tehu, ovu, a vidět napsané ovu hlenik, to už umírám.

jbzirafa
autor
28. říj 2014

@lv no tak to by bylo na další diskusi ty patvary. ne, že bych doma vlastní nepoužívla, ale třeba ktyž v televizi slyším sněháňky, tak moje cit pro češtin trpí. v receptu na bábovku jsem četla prdopeč.
co znamená kočárkujeme?
uf...ovu hlenik? velebnosti... (nemám vyvinutý cit pro řešení intimnosti veřejně, ač anonymně ani potřebu vědět, že"ted to jdeme zkusit s manžou, mám být nahoře když chchi kluka.?") 😖

pabka
28. říj 2014

Jako bezdětná jsem MY už nemáme plenky, NÁM roste první zub apod. taky téměř nesnášela a teď s dítětem to taky nesnáším... 🙂 Když to občas někdo použije nebo to někomu ujede, tak dobrá, ale neustálé používání mě přivádí k šílenství... Nechápu to a nepoužívám, vůbec mi to nejde přes pusu a u kamarádek mi to trhá uši... Ještě vtipnější to je, když to používá chlap, to už je moc 🙂 A jak píše Iv, patvary jsou taky hrůza, ale už jsem si začínala myslet, že je to normální a snad i pomalu oficiální, používat slova kočárkujeme, ovu, těhu apod., tak ráda taky čtu, že i někomu jinému to připadá divný 🙂

adypro
28. říj 2014

Vadilo mi to jako bezdětné a vadí mi to i teď, takže tyto termíny moc nepoužívám. A co mě nejvíc dostává věty typu snědl mi celou výživu, nejí mi to atp...to pak někdy nevím, zda snědlo dítko výživu mamince nebo prostě snědlo svoji dávku. Někdy mi taky ujede něco jako, že jdeme čurat nebo přebalovat a pak si děláme s manželem vzájemně srandu, kdo všechno se jde vlastně přebalovat atp. nebo kdo všechno se počural.
Těhu a ovu mi přijde ještě ok, beru to jako zkratku zde na foru.

kotcheva
28. říj 2014

Obcas mi to asi ujede, ale nemam to rada... Jako bezdetna jsem tedy mela dost vyhraneny (negativni😉) nazor, ted jsem umirnenejsi, presto me taha za usi, pokud to nejaka maminka pouziva stale. Sama pro sebe to beru jako dalsi stupen sveho dusevniho upadku 😉. Damy, prosim jen, neberte to zadna osobne - tohle je ciste moje osobni a soukrome hodnoceni 😝 .

mafeska
28. říj 2014

občas mi to ujede ale nemluvím tak běžně. Dalece horší mi ale přijde těhulkování, foceníčko, papáníčko apod. ale to je na jiné téma 🙂
@jbzirafa tak třeba na tom prdopeč mi nepřijde nic divnýho, prostě zkratka, jen to napsaný vypadá blbě 😀

jbzirafa
autor
28. říj 2014

@mafeska to ano, já jsem význam pochopila, ale když jsem si chtěla opsat recept tak mě to právě praštilo do očí... ted se používá my těhulkujem a pak kočárkujem? nějak nechápu.
ha, papáníčko..mi připomnělo že sestřičky v nemocnici mluvily o teplůtce a krvičce..já následně rozbalovala plínu a obsah komentovala ,,hoooovno!" jakýpak copak, když to smrdí a je to všude tak prostě žádná zdrobnělinka.

lrg
28. říj 2014

Lidi mluví jak debžoti i bez dětí. Třeba sexík a přítulka, to žeru 🙂

lv
29. říj 2014

@jbzirafa teplutka a krvicka, neeee 😉

evelle
29. říj 2014

Někteří jsou opravdu z jiné planety. 🙂

giovanna2012
29. říj 2014

Mě je to jedno. Ani vlastně nevím, jestli to dělám také. Možná mi to občas taky ujede. U jiných to neřeším.

renca_hanych
29. říj 2014

holky ted jsem se pobavila a vybavila se mi jedna situace co se nám stala nedávno 🙂 byli jsme s klukama před barákem apřišel za nima soused (2,5 roku), pěkně si spolu hráli, když v tom přišla jeho mamina a začala ho přemlouvat že musí jít domů, že bude obídeček a že musí jít papinkat 😀 😝 no jsem dusila smích 😀 měli s sebou jejich psa a ten začal olizovat právě odhozený vajgl nějakýho chlapíka a na to pes ucukl a já jen pronesl, že ten pes si spálí čumák, starší syn to po mě hned zopakoval, měl z toho legraci a sousedka se na něj hned obořila, cože to jako řekl? že si spálí čumák? syn ji totálně ignoroval, já se d toho nevkládala ale při jejím slovníku jsem asi měla říct že si spálí čumáčíček 😀 jako byla jsem hotová, já s dětma mluvím normálně, nic si nepřibarvuju, at si každá mluví jak chce - ve zdrobnělinách nebo plurálem ale jako aby na to "přenaučovala" i moje dítě? sbohem a šáteček 😉
PS: a minulý týden jsem taky použila obrat - MY máme rýmu, ale to jsem nekecala protože jsme byli všichni nachcípaní 😉

jbzirafa
autor
29. říj 2014

@renca_hanych hezký 🙂

jbzirafa
autor
29. říj 2014

tak jsem se pozorovala a taky používám jdem jíst, jdem koupat, jdem cvičit - ale to děláme oba společně, takže to neberu jako takovou hrůzu.
ovšem na otázku "jak přibíráte? kolik vážíte?" mi to nedá a odpovím že já vážim pořád stejně, prcek 7 kilo..
jakou nosíte velikost? - já 40..🙂
kolik máte? (čeho?) kilo, měsíců, zubů...?? a když mi při tom leze do kočáru nějaká neznámá babka (to není urážka) tak jsem štěstím bez sebe. co mám asi v kočárku? žeby mimozemšťana? takový malinký..celá maminka... 😠 😎