Myslíte že dvouleté dítě může chápat smrt mazlíčka a souvislosti s tím spojené?
Na podzim nám onemocněl králík a manžel ho musel odvézt na veterinu utratit. Zavřela jsem se s malou do obýváku aby neviděla jak ho odváží, ale je jasné že pak zjistila že králík je pryč. Na Vánoce nám umřelo morče. Situace se opakovala, já s malou v obýváku, manžel morče odnesl pryč. To byla naše malá nervózní,ale ještě to ušlo,a hned po návratu manžela jsme jeli pro nové morče. Malá si ho vybrala sama a od prvního okamžiku ho milovala,furt byla u něj,dávala mu krmení. Jenže před cca měsícem umřelo. Bohužel ho nejspíš viděla mrtvého,a když jsem s ní šla pryč, aby ho manžel mohl zas odnést, malá dostala záchvat pláče, nešla utišit, plakala přes půl hodiny. Uklidnila se až v autě.
A teď ten problém - od té doby když jde manžel venčit našeho psa, tak malá chytí hysterický pláč, brání v odchodu,nebo psa tahá za kožich a nechce ho ven pustit,případně letí až na chodbu, kouká za psem a nechce jít zpátky do bytu(celou dobu s hrozným pláčem).Myslíte že to je tím že se bojí že se jí už hafan nevrátí? Pořád jí vysvětlují že se vrátí, že se jen jde vyvenčit, ale nepomáhá to.
@klokanka31 taky bych ji neodváděla, ale vysvětlila, že bylo morče nemocné a umřelo. Že už s námi nebude, ale máme jeho fotku (například) a budeme něj myslet. Pamatuju se, když babičce zemřel kocour. Byla jsem hodně malá, pamatuju si to. Ale rodiče nám to vysvětlili. Není potřeba to skrývat.
@lachipie No naší labradorce je 10. A malá jí zbožňuje, furt s ní blbne, krmí jí, dokonce v obchodě hází psí pamlsky do koše a doma ji pak s tím krmí, takže tam to jednou bude asi hodně špatný...
@klokanka31 aha... ☹. I kdyby nebyla při jejím úmrtí, neodnášela bych ji, ale citlivě to dceři oznámila, že labradorka zemřela a teď se na ni dívá z nebíčka a pořád na ni dává pozor, nebude si s ní moct hrát, ale pořád ji vidí. Určitě bych už žádné zvířátko neodnášela o ní bez ní.
@lachipie No já se obávám že u našeho psa to budu těžko dávat i já. Ale snad tady bude ještě dlouho,podle veterináře je zdravá, srdíčko taky OK....
@klokanka31 Prckovi je 10 , Komínkovi bylo 11, takže prcek s ním byl od narození.. teď o Vánocích když Kominek odešel, jsme z toho byli hotoví všichni, ale zdálo se, že prcek to z nás dává nejlépe a je to 4 měsíce a teď to teprve dojíždí, kolikrát se rozbrečí u úkolu, když píše nebo čte o psech, učitelka o tom ví, snaží se tématu zatím vyhýbat, v červnu bude snad štěně, tak to bude veselejší, ale teď to teprve vygradovalo.. ty máš menší dítě, ale každopádně pokud děti mají na mazlíčky buňky a mazlíčci se fakt berou jako členové rodiny, věk asi tolik nerozhoduje.. Jo, to odcházení je hodně zlý..
Dcera loni po vánocích (2r 8m) našla našeho kocoura v pelíšku mrtvého. Vysvětlili jsme ji, že už byl starý a že každý jednou umře a jeho dušička jde do nebíčka. Když někdo umře, tak už s námi není, je to smutné a třeba i pláčeme, protože se nám stýská, ale budeme na něj vzpomínat a to je zase legrace. Když někdo zemře, tak se vykope hrobeček a pohřbí se (máme výhodu, máme kam a zrovna nemrzlo). Dceři budou 4r, kde je hrob ví, i o tom normálně mluví.
A na podzim zemřela prababička, dcera ji neznala, ale já jsem byla smutná, tak jsem ji o tom řekla. Vzala to jako normální věc.
@klokanka31 dcera bude mit ted v kvetnu 2 a v prosinci nam umrela kocicka. nasla sem ji ja a ulozila sem ji do krabice a kdyz se mala vzbudila, stejne sem hrozne brecela. vzala sem ji k te krabici a schvalne ji ukazala, ze je tam, ze nam umrela a ze brecim, protoze uz tu s nami nebude a ze vypada jako ze spinka, pak jsme krabici spolecne zavrely. proste nejak jednoduse, nevim uz presne, promyslene jsem to nemela, ale prislo mi to vhodnejsi, nez kdyby se proste zratila a ona se na ni pak porad ptala kde je 🤷🏼♀️ takhle asi 3x rekla, ze cici neni. pak i videla jak tu krabici nakladame do auta. myslim, ze to bylo spravne. jen jsem pak premyslela o tom, ze sem rekla, ze spinka a uz se neprobudi. to bych priste asi nerikala. ted uz je chytrejsi a mohla by se treba bat, ze usne a uz se nevzbudi. ale ja sem obecne vzdycky pro pravdu, ikdyz se to nekdy slozite vysvetluje. ona ted navic hodne resi, kdyz nekdo breci nebo se smeje, tak ji rikam, proc to tak je. takze jak to vnimala v tom prosinci nevim, neplakala, ale ani se neptala kde je. fakt jen 3x rekla ze uz neni. ted mame novou kocicku a s tou si hraje opravdu hodne, mazli se s ni, krmi ji, rika ze je rodina...nevim, jestli by brecela, kdyby umrela, to mozna ne, ale urcite by to vnimala a kocicka by ji chybela.
Smrt patří k životu, i smutek, pláč když ztratíme někoho/něco milovaného jak u dospělých tak u dětí. Malá byla poprvé na pohřbu pradědečka, když jí byl 1 rok (vysvětlili jsme a dodnes o něm mluví nad fotkama), kopali jsme hrobeček pro andulku a děti na "rakvičku" házely kytičky, ať to tam má hezké. Nikdy jsme jim v tomhle nelhali, přináší to jen komplikace (což teď zažíváte) i do dospělosti.
@klokanka31 tvá malá je skoro stejně věkově jako náš kluk. Začátkem února jsem odvezla fenku na poslední cestu. I teď, po více jak 2 měsících chodí a kde je Kira, kam šla, aha, bebí, díra,noha, doktor musela 😭 jako pamatuje si, je smutný, ale já jsem v tu chvíli v pr...psa si nepamatuje, to mu bylo 14 měsíců, když nás opustil, ale je to hrozná škoda, jelikož ho ten náš blázen miloval od prvního okamžiku,kdy jsem sama ještě nevěděla, že ho v bříšku mám
Nečetla jsem komentáře, ale přijde mi, že si po všech zkušenostech spojila, že když manžel odvádí zvíře, je to konečná. Bude to chtít asi víc času, trpělivosti a vysvětlování. Asi jí i zpětně vysvětlit, co se stalo s králíkem a morčaty. Hodně štěstí.
@klokanka31 podepisuji, co tu padlo. Pes nám umřel, když byl dítěti rok, to jsme neřešili. Když byly dítěti dva, přišli jsme o kocoura a natvrdo jsme vysvětlili, že umřel (spinká a odešel jsou fakt problematický slova) a jak, nechali jsme dítě si ho naposledy pohladit a šli jsme mu udělat hrobeček. Dítě neplakalo, ale zpracovávalo to pár měsíců - vysvětlovalo např. ostatním zvířatům, že když budou běhat na silnici, tak je přejede auto a umřou.
Celkem bez emocí si to postupně zpracovalo. Já sama mám dost fobku ze smrti (i ten strach ze spaní jsem si prošla jako dítě), tak se hodně snažím to nepřenést dál.
Nečetla jsem komenty výše, ale za mě chyba byla, že manžel odnášel zvíře "tajně" pryč. Takže ona si myslí, že když to dělá, tak se to zvíře nevrátí. Měli jsme králíka, byl nemocný, dětem bylo 2,5 a 1,5, když ho manžel vezl nechat utratit. Dětem jsme řekli, že je nemocný, ať se rozloučí, pohladí a že už se domů nevrátí. Oba si to dodnes pamatují, vědí, co bylo...když jim loni umřelo štěně, naštěstí to neviděly, tak jim hned řekli, že ho ještě v noci odvezli na veterinu a že mu je moc moc špatně. Po týdnu jim řekli, že štěňátko se neuzdravil a už se nevrátí, ukázali hrobecek...občas doma dcera pláče, že je jí smutno, ale ví, že každý jednou musí umřít, jako rybičky, krab, králík, štěňátko...oba vědí, že mohou umírat i děti, bylo období, kdy je to hodně zajímalo...
@klokanka31 hlavne bacha na to rikat, ze byla zvirata nemocna, deti se pak boji, ze budou i oni nemocni a taly umrou. Lepsi rikat, ze zviratka byla stara.
@klokanka31 záleží na každém dítěti, ale určitě muže. Naše dcera je hodně vnimava a hodně si pamatuje. Když ji byly dva roky tak jsme přišli o psa, museli jsme ho nechat uspat. Malá ho milovala. Znala ho od narození, chtěla aby spal u ni v pokoji apod. Byl to její miláček a hodně ji to sebralo. Vše jsme ji vysvětlili a ona chápala, ze pejsek umřel. Máme ho zakopaného na zahradě takže chodila s námi i zapalovat svíčku apod. Dlouho o něm pak mluvila a byla smutná, ze už tu není..
Ano, může to cítit a bát se, že už se hafan nevrátí. Dost možná si to pamatuje. Muj syn, 7 let, LMR, epilepsie, PAS si taky pamatuje věci, nad kterými mě zůstává rozum stát. A to by člověk řekl, že vzhledem k jeho diagnozam si nebude pamatovat ani to co dělal před 5 minutama, jakože to tak i je... Pamatuje si věci, co se staly před 4 roky, do teď když jedeme autem k mým rodičům, tak mi říká, že můj tatínek dostal u zámku pokutu, protože si během rekonstrukce kruháče zkracoval cestu kudy neměl. Dítě taky potřebuje vysvětlit tu smrt, co to znamená, potom to lépe snáší, než když je před tím děcko chráněno a pak to přijde a bum a dítě neví co to znamená. Bude to chtít čas a trpělivost, ale příště jak nedejbože u toho hafana, nevím jak je starý, nebo u dalšího morčete, křečka, králíčka, kteří bohužel mají ten život kratší, bych dceru neodváděla pryč, ale vysvětlila a nechala ji rozloučit se.