Asi budu opakovat nějakou diskuzi, která tu už byla, ale když to člověk zažije...
Rady v prvních dvou měsících, které neustále slýchám:
"Dítě oblékej o jednu vrstvu více než sebe." Výsledkem je zpocená baculatá holčička plná rudých pupínků, zatímco zimomřivá matka v mikině a šátku kolem krku.
"Spi, když spí dítě." Dítě spí asi 10 minut, pokud spí déle, je vhodné ten čas využít a dojít si aspoň na záchod, vyčistit si zuby a napít se. Jíst se stíhá jen těžko, nemluvě o vaření, úklidu a těch věcech, co by měl člověk stíhat, když je celý den doma.
"Na prdíky přece trpí chlapečci." A líné holčičky taky, opravdu!
"Nojo, prdíky jsou tak do tří měsíců, čtvrtý měsíc je v pohodě, a pak začnou zuby..." WTF ?!?
"Brečí, to má asi hlad." ...
😀 😀 😀 a to je jen na rozjezd... pak to teprv zacne... kojis? Ockujes? Ty mu davas takovej prikrm? Ty mu kupujes sklenicky a nevaris? Ty jeste kojis? On jeste nema zuby? A moje nejoblibenejsi... nas uz je takhle velkej a dela to a to, vas jeste neeeeee??? 😀 😀 😀
- "nenos ji tolik, rozmazlíš ji"
- "krmení pouze a jen po 3h"
pak následují podle věku "brečí, to budou zuby" obvykle je to v jedné linii prdy plynule přechází do pláče u růstu zubů..tedy podle některých.."už sedí, chodí, stojí"
a pro maminky kojíš-kdy bude bráška/druhé
"Musí občas brečet, posílí si plíce."
...
...a spousta spousta dalších, které se snažím zapomenout, naštěstí u druhého dítěte už to neslýchám tak často, a které by vydaly na knihu. A pěkně tlustou. Tyhle výplody jsou hlavně od rodičů manžela a nejvíc ze všeho od jeho babičky. Moji rodiče se většinou nijak neprojevují, ale momentálně mě mrzí od mojí mámy, když mě a moje děti srovnává se sestřenicí a jejími dětmi, hlavně co se chození nebo spíš nechození na nočník týče. 😠 Holčička je hodně šikovná, ale jak už nechodí na nočník, jako by nic ostatního neexistovalo.
@ligeia jj, je to tak. co nezapomenu já je, když mi moje teta okomentovala protivné a plačtivé děti. Já říkám: jim rostou zoubky, tak jsou protivní. a ona: ono se to vždycky rádo svádí na zuby, když jsou děti zlobivé. jako to mě dostalo, takže svoji neschopnost svádím na zuby :D
teď mě ještě napadá hláška mojí tchýně na to, že malej nechtěl antibiotika v sirupu a vyblil mi to. "no jo, když ona je neučí na cukr, tak mu to nechutná." - penicilin s cukrem je fakt mňamka :D
ale jinak přiznávám, že mám taky často blbou otázku. ptám se u podobně starých dětí, jestli už jsou bez plen. ale já jen potřebuju vědět, že ne! že nejsem tak nemožná, že v roce a půl ještě mají pleny, nočníku se vyhýbají jak čert kříži. Obě babičky si totiž myslí, že už dávno mají být bez plen a že jsem to trochu zanedbala.
takže i když se člověk obrní (nebo se snaží) proti některým řečem, stejně ho serou.
To s tím oblečením vídám spíš naopak. maminka v tilku a dítě v kočáru pod tlustou dekou, vykukuje jen kousek hlavy v tlusté čepici a tlustý svetr. takže tam právě platí, že dítěti stačí jedna vrstva navíc.
@ligeia "Spi, když spí dítě" - no naše jako úplně maličká spala docela dost (teď v půl roce už je to docela horší), ale stejně dnů, kdy jsem si šla přes den lehnout, bych spočítala na prstech jedné ruky. Protože já když si přes den "zdřímnu", tak po probuzení jsem na tom ještě hůř než předtím. Takže když dítě spí, tak snažím věnovat se sobě, trochu uklidit, uvařit a tak...
hezky jsi to sepsala 😀
Mně vždycky dostal dotaz manželovy babičky (80+), zda už chodí na nočník, že už by mělo umět (v necelém roce a půl). Že její děti to už uměly. Jednou jsem se tedy zeptala, jak toho docílila, že mně se nepovede tam dítko ani posadit, mi odpověděla: "no jednoduše, už od půl roku jsem je posazovala. A protože neseděly, tak jsem je přivázala k noze židle dokud se nevyčůraly". To mi spadla brada a v duchu poděkovala výrobcům pampersek, že tohohle bude moje dítě ušetřeno🙂
ano, hlášku "brečí, asi má hlad" opravdu miluju😀 pak taky - "ona nemá rukavičky/botičky? a není jí zima?" a "taková krásná holčička a je oblečená tak smutně..." (růžovou nesnáším, takže dávám hodně zelenou, žlutou, hnědou... nevím co na tom je smutného...)
Podle tchyně měl Kája v roce chodit, čůrat na nočník, sám jíst a sám smrkat.,. Uffff ... Ještě měla říct, že by si měl sám stříhat nehty. Čekám, kdy to přijde 😀 😝
"Brečí, asi má hlad" používám taky, protože to (u mého dítěte) fakt platí🙂) velmi velmi zřídka brečí kvůli něčemu jinému🙂
@japona tak to je skvělý, přesně tohle jsem zažila, manželova babička má 84 let a při každé návštěvě (už zapomíná nebo že by to dělala naschvál? 😀 ), jezdíme tam každou sobotu, se ptá "a ještě má plíny?", já už neodpovídám, protože ona měla jedno dítě, které kam posadila, postavila, tam zůstalo, takže nechápe ty moje dvě rozlítané děti 😀 . Takže dědu posadila na nočník, nechala ho tam sedět tak dlouho (přivazovat ho ani nemusela 😀 ), dokud tam něco neudělal a bylo 😀 . Jenže můj syn prostě nočník i záchod odmítal do tří let, a to jsem se snažila cca od roku a půl učit, ale vždy jsem to po nějaké době vzdala, protože jsem myslela, že mu způsobím nějaký trauma z čůrání bez plen. On si prostě vytvořil teorii, že není nutné se svlíkat a sedět na nočníku, když může vše ihned do plen a nemusí odbíhat od rozdělané činnosti 😀 . Takže když jsem mu sebrala plínu, válel se po zemi a měl hysterák, že se mu strašně chce čůrat, ale když nemá plínu, nemůže. Ale pak už jsem to musela vzít "natvrdo", protože šel do školky, takže jsem měla 4 měsíce a nakonec jsme to dali i s kakáním 😀 . Dcera má zase teorii (má dva roky), že když na nočník, tak jedině nahatá, je ochotná tam kdykoli ihned něco udělat, ale musí být svlečená 😀. Takže v zimě a teď jak měla měsíc teploty jsme moc nenočníkovali. A babička, i když jsem jí to několikrát vysvětlila, tak každý týden - ještě má plínky? - už dělám, že neslyším 😀
Tak na bezny kecy jsem si zvykla rychle a jeste rychleji jsem se naucila je ignorovat. Jedna " rada" mi ale v pameti opravdu utkvela. .....to, kdyz me u druheho ditete vyhubovala babicka meho byvaleho, ze do pul roku se detem nehtiky nestrihaji, ale okusuji. Uprimne sem se tenkrat rozesmala a az potom mi doslo, ze to mysli vazne. ....
No moje babička mi říká ať dám dítěti(1,5 roku) kostku cukru když má skytavku,protože skytavka není dobrá na srdce-námaha ho
@ligeia A proc nespis pri rizeni? Rozkaz zni: spi, kdyz spi dite. 😉 Ja ti uplne rozumim malej spal max 15 minut, to ja nestihla ani usnout. A fakt, ze jsem mela patnactimesicni dite a novorozena dvojcata, na te situaci nic nezmenil. To je proste o tom, ze ty lidi mluvi o vecech, o kterych nic nevi.
@ligeia Ahoj, tak to dobře znám, hlavně ty prdíky 😀. Naše malá na ně děsně trpěla a všichni se divili, jak je to možné, vždyť to mají jen kluci....... Dělej si všechno po svém a na ostatní kašli. Já říkám - jedním uchem tam a druhým hned zase ven. Je jasné, že to člověka štve, ale nic s tím nenaděláš, lidi jsou takoví - někdy dost hloupí. Já jsem to taky nesnášela. Pak jsem se naučila pár odpovědí, kterými jsem je usadila a byl klid. Teď třeba zase pořád slyším - A kde má ten váš chlapeček vlásky? .......Je mu rok a čtvrt a hlavičku má holou. No a co? Taky mu narostou. Je prostě po mně - taky jsem byla do dvou let bez vlasů a přežila jsem.... Držím palce 😉