Chceme dětem (3,5 a 6,5) pořídit nějaké přiměřeně velké zvířátko na mazlení, starání se o něj apod., na zahradě máme psa, kočkovatí nejsme, křečka taky nechceme.., takže nám to zatím vychází buď morče nebo králík. Prosím o vaše tipy a zkušenosti.
Volila bych buď samičku králíka (samečci někdy zlobí), morčátko. Ale další možností může být třeba potkánek (pokud vám takové zvířátko není proti srsti)- daleko lépe se ochočí než morče, králík, ale nevýhodou je krátký věk cca 2-3 roky. Jinak jsou i dalsí zvířátka, ale ne chov jsou tito tři asi nejméně nároční.
Já bych šla do činčily. Jsou roztomilé! Morče jsem měla a šlo z domu, místo něj mám psa. Nepořádek zhruba stejný, ale se psem se pomazlím. Morče jen kousalo, smrdělo a absolutně se nedalo ochočit, bálo se jak čert ještě po roce. Králík je taky roztomilý, ale já tíhnu k činčilám. 😉
Králíka k dětem rozhodně nebrat, není to zrovna mazlicí a už vůbec ne chovací zvířátko, potřebuje hodně pohybu, dobrou stravu... Vím, o čem mluvím, mám doma dva (pro sebe, děti nemám, kromě králíčků 😉 a pohladit se nechaj, jen když oni chtěj, když je chci třeba jen vyčesat, jsem pak celá poškrábaná, jak se derou z náruče pryč... Ne, králíka dětem prosím opravdu ne, byly byste nešťastný vy i králík. Morče tak náročný a tvrdohlavý není 🙂
Naprostý souhlas s nathercie králíka dětem určitě neeeeeeeeeeeeee. je časově i prostorově náročný, v případě zdravotních problému i finančně, částky létají i do několika tisíců, nenechají se pohladit kdy chce dítě ale kdy on sám chce. Potřebují svůj vlastní klid, výchovu a to i k čistotě a ideálně celodenní výběh po bytě. Navíc období puberty také není žádný med, značkují močí, bobkama, útočí. Jsou to rozhodně krásné chlupaté kuličky ale pouze pro dospělého člověka ne pro dítě.
@uztotakbude: činčilu dětem rozhodně ne, ta není na mazlení...ta je pouze pro dospělého....spíš fakt doporučuji morčátko nebo potkánka
morčata jsem měla a jsou príma. králík vyžadoval více péče...
Za mě doporučuji určitě morče, sama jsem je měla už od 5. let 😉 Pro děti jsou super, nevyžadují takovou péči jako králík a nekoušou 😉
Opravdu byste zvolily morce radsi nez kralika? Vahame a nevime..
Doporucuju určitě morcatko. Na kralika bývá větší alergie, bývají dominantni, narocnejsi na stravu. My jediné morcatka 🙂