Ahojky, měla bych dotaz. Manžel má s předchozí partnerku dceru. Jezdí k nám na víkendy (mají rozhodnutí soudně). S manželem máme taky dceru. Bývalá přítelkyně si nepřála, aby se zveřejňovaly fotky její dcery (chápu ji), ale pak nechala zveřejnit fotky na webových stránkách školky a manžela se nezeptala na souhlas. Můj dotaz zní zda mohu zveřejnit také její fotku? (Mám krásné fotečky holek, kterýma bych se chtěla pochlubit) Nebo spíše zda může manžel zveřejnit. Děkuji mnohokrát za odpovědi.
@majda2023 není to oko za oko, zub za zub.
Ono zveřejnit fotku na stránkách školy a na vlastních sociálních sítích je něco úplně jiného. Pokud na školních stránkách není uvedené jméno a adresa dítěte, tak ho těžko někdo zidentifikuje (ne že by to nešlo vůbec samozřejmě), ale u fotky na tvém profilu je to celkem easy. Máme to stejně - fotka na stránkách školy bez uvedení dalších údajů je ok, na našich sociálních sítích naše děti neexistují.
Pokud nemají soudně dáno, že nesmí, nevidím jediný problém, proč by si taťka nemohl zveřejnit fotky dcery. Je stejný zákonný zástupce jako matka. Se všemi právy i povinnostmi
Tohle se strašně hrotí, já bych ji zveřejnila, ale přes profil manžela. Co vám tak může? Akorát prudí. Tady je dobře vidět ten dvojí metr.
Tak jestli ti to stoji za to poslat trochu napnelismu do vzajemnych vztahu...
Jestli tomu dobre rozumim, tak se jedna preci o neco uplne jineho. Nechala zverejnit fotku na strankach skolky - to znamena asi to, ze na zacatku roku dala souhlas, ze se fotky mohou zverejnovat a asi v ramci skolkovych aktivit, kdy byla vyfocena i dcera skolka sama jeji foto umistila na svuj web, je to tak? Rodic, ktery tohle skolce nedovoli je trochu za divneho a diteti tim jen komplikuje zivot, protoze si pak vsichni museji hlidat, aby nahodou na spolecne fotce nebylo apod.
To neni to same, jako kdyz fotku vystavis na svych socialnich sitich, nesrovnavas stejne veci.
Co si o tom vubec mysli manzel?
Pro dobro i budoucnost vasich deti bych se zverejnovani fotek deti vseobecne vyvarovala. Doporucuji zhlednout Sociální dilema na Netflixu. Nicmene, nejste rodicem, nezverenujte deti jinych.
Pri zapisu ve skolkach se do papiru uvadi jestli muze skolka zverejnit deti nebo ne, a podepisuji to oba rodice.
školka musí mít souhlas, rodiče se rozhodují samostatně, pokud nemají omezení od soudu, ty jsi asi cizí osoba,tak souhlas nemáš.
Uprimne, vůbec nechapu, ze nad tim uvazujes. Byvala pritelkyne o neco pozadala, tak to prece akceptuj, nechce po tobe, abys uběhla maraton s krosnou na zadech. Nekomu deti na sociálních siti vadi. Coz naprosto chapu, mam to zcela stejně. Fotku si dej na stenu nebo do albicka a ber to, ze pres to nejede vlak, protoze jinak se poustis na dost tenkej led. Pro dobre vztahy to akceptuj a tecka. Fotky ve skole jsou prece neco zcela odlisneho.
Já osobně bych fotku nezveřejňovala, to jestli to udělá manžel, bych nechala na něm. Rodič je také, názor své ex zná, tak si to musí nějak přebrat, jestli bude respektovat její přání, nebo se bude chtít pochlubit.
Já bych fotku nezveřejnila. Pokud to není moje dítě, tak respektuji rozhodnutí rodičů. A je úplně jedno, že manželovi by to nevadilo. Nejsou v tom jednotný, tak prostě ne. Já jsem teda taky podepsala souhlas, že syn může být zveřejněn na stránkách školy, ale tam je jen anonymní dítě.
Je hezký, že se chceš fotkou pochlubit, ale věř tomu, že 99% lidem je tvá fotka stejně ukradená. Jen si tím budeš dělat zbytečný mrzutosti.
Jestli máte normální vztahy a partner to cítí stejně jako ty, tak jí pošli fotky, které chceš ukázat, napiš, že bys stála o to se pochlubit. Třeba jen nechtěla, aby tam byla často a pár fotek jí vrásky neudělá.
Z morálního hlediska bys to dělat neměla. A navíc myslím, že se tím zbytečně vytvoří problém, který může poškodit vztahy.. jen kvůli chlubení. Čistě z právního hlediska by to manžel zveřejnit mohl, je zákonný zástupce se stejnými právy jako matka. Stejně tak může určitě manžel zažádat ve školce, aby fotky dcery nezveřejňovali.
právě manžel také chce dát fotografii své dcery. Tady nejde jen o fotografie ve školce. Dává ji i na své sociální sítě. Tak mě zajímalo jestli můžeme i my. Mně šlo o to, že jsem dala fotku mé dcery na facebook a v pozadí byl vidět culík a její ruka. Ex to viděla dělala strašný haló ať to hned stáhneme že si nepřeje aby tam byla atd....
Svoje děti na sociální sítě většinou nedávám a nebo tak, aby nebyl vidět obličej. Tohle mi přijde jako zbytečné dělání zle. Pokud ona dceru dává na sítě tak jí může manžel konfrontovat, že tedy také bude fotky dávat na internet. Buď ať to také dodržuje nebo ať to nechce po něm. A teprve potom fotku na internet případně dát.
Jinak blízkým lidem fotku můžeš přece poslat v soukromé komunikaci ne? A pochlubit se. Jinak pokud to není soudně, nic nezmůže pokud jí na internet dáte, ale přijde mi to jako zbytečné žabomyší války.
Zbytečně bych nebourala dobre vztahy. Kvůli takové blbosti. Osobně nemám problém sdílet fotky mých dětí: normální fotky, oblečeného a v nikdy v žádné "nepříjemné" situaci (pláč, špinavé, vztekajici atp), ale plně respektuju, že někdo to má jinak. Pokud mám fotku děti s dětma kamarádky, která děti má internet nedává, t je buď odstřihnu, zabarvim obličej a nebo si prostě fotku nechám pro sebe. 🙂 fotek máme všechny milión a mužem se pochlubit fotkou, kde jsou jen naše děti. 🙂
Vidím to takhle. Pokud ona to muži zakázala a přitom to sama dělá, normálně bych to igorovala. Kdyby chtěla dítě chránit a na net nedávat, vyšla bych jí vstříc a nedělala to proti její vůli. Ale takhle, že ona může a vy ne, to je akorát naschvál z její strany.
Děkuji všem za odpovědi. S manželem jsme se domluvili, že kde je vyloženě vidět tak dávat nebudeme, ale fotky kde je ji třeba vidět noha, ruka nebo vlasy vůbec nebudeme brát v potaz. Asi opravdu ji nebudeme dělat naschvály ( i když ona je dělá a moc ráda). Jen na s zajímalo jestli kdyby jsme fotku dali tak jestli to může použít u soudu. Ještě jednou všem za odpověď.
Zablokuj si u prispevku, aby to nemohla videt ona, nebo Vasi spolecni pratele a vi prd…
@irmamala to jako vazne?
@majda2023 tak hadam ze vas za to nezažaluje
@majda2023, pokud ona normálně zveřejňuje fotky na sociální sítě, tak bych se na její zákaz vyprdla.
A klidně si pak stezuj i na měsíci.
Já teda fotky malé na sociální sítě nepřidávám, mám jednu, kde je vidět ze zadu toť vše, ale pokud by to mně někdo zakazoval, a pak to sám dělal, tak by mě to nezajímalo a vůbec bych to nebrala jako naschvál a nabourání "dobrých" vztahů.
Otec má stejné práva jako matka ;).
@somalicats Ano. Otec to soudem zakazane nema, matka sama fotky zverejnuje a nesmyslnou buzeraci, jakozto oblibenou kratochvili byvalek, nemam rada. At nas zaluje.
@irmamala spravne pises, ze otec. Tazatelka neni matka, takze ona nema co nikde na svem profilu zverejnovat fotky ditete, ktere neni jeji. At si to zverejnuje otec, to je jeho zodpovednost, ne jeji.
Když mi soused ukradne kolo, můžu mu ukrást laptop? ne, půjdu na policii řešit, že mi ukrad kolo. Jestli nesouhlasíte se zveřejněním fotky ze školky, tak to řešte a nechte ji smazat, nedává vám to právo "na oplátku" zveřejnit jiné. můj názor, legálně to podložené nemám. 🙂