Mobil vs. chytré hodinky pro dítě. Jak se domlouváte s dětmi na vyzvedávání ze školy?

nykita
9. srp 2022

Maminky, jak se domluvíte s dětmi na vyzvedávání ze školy? Mobil nebo chytré hodinky? Ráda uvítám tipy, zkušenosti.. děkuji a hezký den všem..

bara88
9. srp 2022

Tak kluci mají hodinky když jdou ven ale na vyzvedávat že školy ?to sme se nijak nedomlouvali přes hodinky

jaja01k
9. srp 2022

Naši nemají ani jedno (jdou do 2. a 3. třídy), ale kdybych pro ně něco chtěla, tak asi spíš hodinky, u těch je menší pravděpodobnost, že je ztratí 😀

pampeklec
9. srp 2022

Syn dostal prehistorický mobil, ale má ho hozený v tašce a vypnutý. Vyzvedávám ho prostě na daný čas, případně jeden nebo druhý chvíli počká. Když je problém (dopravní třeba), stejně musím volat družinářce a ona mu to pochopitelně vyřídí. Telefon využívá jen, když náhodou se rozhodne, že jde někam ke kamarádům nebo tak, tak abych na něj někde nečekala. Třeba to teď v 2. třídě bude jinak, ale nemyslím si. O hodinkách jsme uvažovali, ale zavrhli je z toho důvodu, že nechceme aby měl syn pocit, že ho sledujeme (což bychom doufám nedělali, ale u levnějších modelů to ani nejde vypnout... a systém ho sleduje tak jako tak u všech).

bara88
9. srp 2022

@pampeklec proč by si dítě myslelo že ho sledujete?dite to samotné sned ani nenapadne?nahodou hodinky jsou super když by se něco stane zavolají si pomoc

pampeklec
9. srp 2022

@bara88 to se starým mobilem taky zavolá pomoc, obvykle i bez něj... a ke sledování - samozřejmě bych mu to řekla, že je ta možnost. Jednak mi přijde fér, aby to věděl od rodičů, co mu hodinky dali, a ne od spolužáků. A hlavně i u relativně malého dítěte (školák) mi to přijde jako základní informace, kterou by mělo dostat k podobnému výrobku. Jeho pohyb jsou jeho data, je na něm, komu je dává a jestli mu to stojí za ty získané výhody. Na mně jako na rodiči je poskytnout informace a přiměřeně vysvětlit, případně mu říct vlastní názor. Stejně jsme to udělali ve chvíli, kdy jsme ho nechali samotného hledat na internetu. Dnešní technologie jsou v mnoha ohledech ne úplně intuitivní, z pohledu bezpečnosti, a proto mi přijde ještě o chlup důležitější se tomu s dětmi věnovat a neustrnout u konstatování, že si nemá brát dobroty od cizích lidí a lézt k nim do auta.
No a oba s manželem jsme se shodli, že chceme dětem dopřát tu svobodu a zároveň zodpovědnost jako jsme měli my (a vlastně pořád máme), že v rámci dohodnutých pravidel jsou pány svého času - můžou jít ze školy půl hodiny nebo hodinu nebo kolik mají a ten "přebytečný" čas strávit kecáním se sousedkou, přemýšlením někde na lavičce po cestě, stavěním bunkru nebo objevováním nových koutů. Ale takhle to funguje u nás, jinde to bude jiné pochopitelně.

bara88
9. srp 2022

@pampeklec píšeš že ho má hozeny v tašce, tak to asi z venku těžko zavolá pomoc

izz76
9. srp 2022

Dcera půjde do druhé třídy,vyzvedáváme ji v družině a kvůli tomu se zatím nemusíme nijak domlouvat. Mobil má,do školy ho nenosí a zatím nosit nebude,chytré hodinky asi dostane k 8narozeninam protože si je přeje.

pampeklec
9. srp 2022

@bara88 v tašce do školy. Případně v batohu, když je někam dál samostatně. Po ulici ho samozřejmě nenosí, ale tam stačí zazvonit na libovolné sousedy, nebo křičet. U nás si všichni vidí do talíře. To jsem se špatně vyjádřila.