Maminky, jak se domluvíte s dětmi na vyzvedávání ze školy? Mobil nebo chytré hodinky? Ráda uvítám tipy, zkušenosti.. děkuji a hezký den všem..
Naši nemají ani jedno (jdou do 2. a 3. třídy), ale kdybych pro ně něco chtěla, tak asi spíš hodinky, u těch je menší pravděpodobnost, že je ztratí 😀
Syn dostal prehistorický mobil, ale má ho hozený v tašce a vypnutý. Vyzvedávám ho prostě na daný čas, případně jeden nebo druhý chvíli počká. Když je problém (dopravní třeba), stejně musím volat družinářce a ona mu to pochopitelně vyřídí. Telefon využívá jen, když náhodou se rozhodne, že jde někam ke kamarádům nebo tak, tak abych na něj někde nečekala. Třeba to teď v 2. třídě bude jinak, ale nemyslím si. O hodinkách jsme uvažovali, ale zavrhli je z toho důvodu, že nechceme aby měl syn pocit, že ho sledujeme (což bychom doufám nedělali, ale u levnějších modelů to ani nejde vypnout... a systém ho sleduje tak jako tak u všech).
@bara88 to se starým mobilem taky zavolá pomoc, obvykle i bez něj... a ke sledování - samozřejmě bych mu to řekla, že je ta možnost. Jednak mi přijde fér, aby to věděl od rodičů, co mu hodinky dali, a ne od spolužáků. A hlavně i u relativně malého dítěte (školák) mi to přijde jako základní informace, kterou by mělo dostat k podobnému výrobku. Jeho pohyb jsou jeho data, je na něm, komu je dává a jestli mu to stojí za ty získané výhody. Na mně jako na rodiči je poskytnout informace a přiměřeně vysvětlit, případně mu říct vlastní názor. Stejně jsme to udělali ve chvíli, kdy jsme ho nechali samotného hledat na internetu. Dnešní technologie jsou v mnoha ohledech ne úplně intuitivní, z pohledu bezpečnosti, a proto mi přijde ještě o chlup důležitější se tomu s dětmi věnovat a neustrnout u konstatování, že si nemá brát dobroty od cizích lidí a lézt k nim do auta.
No a oba s manželem jsme se shodli, že chceme dětem dopřát tu svobodu a zároveň zodpovědnost jako jsme měli my (a vlastně pořád máme), že v rámci dohodnutých pravidel jsou pány svého času - můžou jít ze školy půl hodiny nebo hodinu nebo kolik mají a ten "přebytečný" čas strávit kecáním se sousedkou, přemýšlením někde na lavičce po cestě, stavěním bunkru nebo objevováním nových koutů. Ale takhle to funguje u nás, jinde to bude jiné pochopitelně.
Dcera půjde do druhé třídy,vyzvedáváme ji v družině a kvůli tomu se zatím nemusíme nijak domlouvat. Mobil má,do školy ho nenosí a zatím nosit nebude,chytré hodinky asi dostane k 8narozeninam protože si je přeje.
Tak kluci mají hodinky když jdou ven ale na vyzvedávat že školy ?to sme se nijak nedomlouvali přes hodinky