Mobbing, máte zkušenost?

kormidlo
10. únor 2018

Ahoj holky ,prosim nemate nekdo zkusenosti s mobbingem ?jak se branit ? V praci protoze se rozneslo ze se bude propoustet a snizovat stavy ,tal zacaly vznikat pomluvy a postupne ty nejvetsi svine kteri jen drbou a nemakaji vymysli pomluvy aby se zbavili nepohodlnych lidi.Pracuji v domove duchodcu a snazim se pracovat jak nejlip dovedu ,jsem zdravotni setra ale pracuji jako pecovatelka,vsimam si veci na ktery jini kaslou takze jsem zacala byt nepohodlna ,nekourim nepiju ,tudiz to ze oni prokouri a nekdy i prochlastaji pracovnni dobu ,vetsinou o vikendech tak se stalk na me hon.Jedna ze slepic co to tam vede to stadecko ovci me zacala pomlouvat ale stylem ze se to dostalo az k vedeni s kterym ona udrzuje styky tim ze donasi ,vtira se ,zve je na grilovani na zahradu ,pri spiol.akcich se oziraji s vedoucima atd a pomluvama to doslo az tak daleko ze me neprodlouzili smlouvu v praci ,normalne sproste se me zbavili....kdyz jsem se zeptala proc ,bylo mi receno ze snizovani stavu ,ale pred 14 dny prijmuli novou pecovatelku.... prijde me to strasne nespravedlivy ,protoze ty ejvetsi svine maji vzdycky stesti :/ Co s tou kolegyni mam delat ?? nejradsi bych ji chytla a vyridila si to rucne ,ale to me praci evrati a jeste bych z toho mohla mit opletacky ... prosim poradte co by jste udelali na mem miste ?? pomluvy jsou takove ze nepracuju ,ze schvalne delam neco jiyho abych nemusela chodit prebalovat lidi ,ze je nechci koupat ,ted uz to doslo tak dsaleko ze vyklada ze jsem se lecila na psychiatricke klinice ,ze moje dcery jsem vyhodila z bytu protoze mam mladsiho pritele a on ze je sexualne obtezoval a ja zarlila a podobne kecy ..... jsem vytocena a vztekla ale vubec nevim co delat ???dekuji za kazdou odpoved

sarkoc
10. únor 2018

Problém je, ze by bylo těžké sehnat důkazy, ale jinak je to dle me normálně možné dát k soudu pomluvy atd...
Otázkou ale také je, zda byste v takové slepicarne ještě pracovat chtěla...

vevero13
10. únor 2018

S tím Vám pomůže jedině Inspektorát práce. Ikdyž podle Vašeho popisu budou možná i ti krátcí. Kdyby Vám dali výpověď pro nadbytečnost, a pak někoho nabrali, tak je to jasné jak facka, ale pokud jste měla sml na dobu určitou, tak nevím. Každopádně to s Vámi proberou a až pak se můžete rozhodnou, jestli chcete podat podnět pro šetření.

barchen
10. únor 2018

@kormidlo Jestli někdo šíří pomluvy takovéhoto rázu (to léčení, sexuální obtěžování dcer...), sežeňte si důkazy (nahrát na mobilní telefon nebo jiné zařízení) a řešte to. Buď říct dotyčné, že to máte a jestli má potřebu, obrátíte se na policii nebo se obrátit rovnou na policii. Tady se už jedná o trestný čin pomluvy. A ještě můžete dotyčnou žalovat kvůli osobní újmě na rodinných vztazích nebo na pracovním životě. Pokud se Vás v práci chtějí zbavit, udělají to ale jestli Vám dají výpověď pro nadbytečnost a pak přijmou na to samou pozici někoho jiného, máte šanci se soudit a vysoudit peníze. Pracovat tam už asi nemá smysl ale někteří lidi by si měli uvědomit, že pomlouvat je jedna věc ale zničit život jiným kvůli nechutným lžím je něco jiného.

bonavoxa
10. únor 2018

Typické zdravotnictví. Ženský kolektiv. Tam se dějí naprosto neuvěřitelné věci. Intriky, jaké nejsou ani ve filmu. Těžké se dovolat spravedlnosti i nějaké logiky. Rafu nemám, já jsem odešla, nejdřív na školu a pak na mateřskou vrátím se jen za dobrých podminek, jinak mi to za to znova nestojí.

elennka
10. únor 2018

Ahoj, ono záleží i jak vnímají tebe, já jsem měla před 10 lety v práci bossing/mobing ze stran ředitelky, vydržela jsem v té firmě 4 roky (zdravotně sociálních službách), 2 roky jsem nemohla bývalou ředitelku potkat, nemohla jsem jí přijít na jméno.. ale pohledem zpětně, byla to velká škola života, která se mě hodí.. jako psala @bonavoxa -- ženský kolektiv je ženský kolektiv. .
Ono záleží jestli si měla smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou, nebo zda si byla ve zkušební době - nedočetla jsem se, jak dlouho v zařízení pracuješ..
Počítám, že pracuješ buď v zařízení města Brna (v některém z DS) nebo v nějakém DS se soukromým zřizovatelem.. bydliště máš Brno-jih? není to náhodou DS v Modřicích?
Kdyžtak můžeš napsat IP.. Za 14 let práce v soc.službách jsem si dost zažila..případně mohu poradit.
S tím mobováním, ono je to těžké.. pro někoho připomínky v práci jsou už mobingem (případně, šéf mě nemá rád), ale já to třeba z pozice vedoucího pracovníka vidím trochu jinak. Je dobře odvedená práce? je vše tak jak má?? El

kaja2016
10. únor 2018

@kormidlo Neudělás s tím nic. Moje maminka je v práci také šikanována. Také zdravotnictví. Jak to začneš řešit, tak máš výpověď na stole. Byt dobrý zaměstnanec se nevyplácí. Znám i z vlastní zkušenosti. Podle mě je nejlepší si to s ním a vyřešit sama. Totální ignore!!!! Co vypráví nějaké zakomplexovane ženské ti přeci může být jedno, tvoje kamarádky by to stejne nebyly.

elvira
11. únor 2018

Pokud je to tak, jak píšeš, tak se ty slepice utopí samy. Odejde někdo, kdo pracoval a děvčata mají dochlastáno a dokouřeno, protože práci za ně nikdo neudělá...Třeba to nebude vidět hned, ale po čase určitě ano.

kormidlo
autor
11. únor 2018

V zarizeni jsem 2 roky ,a smlouvu mam na dibu urcitou, a taky vim ze k nam se tezko nekdo shani ,je to prace spis s lidma bez pristresi a ty socialne slabi ,jeste par je tam babicek a dedecku .... cely to zarizeni je jedna velka spina ,kterou jsem chtela zmenit aspon udrzovat cistotu ,aby nebyly prosly masti ,leky ,nebyl problem pro sranicni vytahnout rok prosly nutridrinky .... a ja jsem se ozyvala ,coz byla chyba ... tady musim drzet hubu a krok ... pradlo znrcusreny moci a vykala tridit kazdy tyden ,tzn vysypat z pytlu a tridit a picitat protoze zarizeni nema pradelnu ,to jsem taky byla za vedouci ze to neni hygienicky ,a potom mame delit jidlo z varnic v kuchynce ktera je naprosto silena ... nechapu jak tohle muze projit hygienou ... a ty nesmyslny pracovni pozice ,zastupce vrchni ? Vubec nevim jeji napln prace ...a ano je pravda ze uz tam delat ani nechci ale kdyz to vidim ze ten barak je asi jedna velka zasivarna pro lidi co se jim nechce delat ,tak tam se fakt nehodim ...kdyz pracuju s lidma tak I ty co jsou soc slabsi muzou byt v cistote... a tak jak tady nekdo psal oni si najdou dalsi obet ,coz je smutny a tomu bych cgtela nejak zabranit .... takovy lidi se tam drzu jak hovno kosile s prominutim ....

evaviki
11. únor 2018

@kormidlo pokud je to tak, jak popisujes, tak by spis bylo na miste poslat tam kontrolu a vubec nelitovat, ze jdes pryc. V tomhle oboru je opravdu malo lidi, takze si nemyslim, ze bude problem sehnat novou praci..

kormidlo
autor
11. únor 2018

Ale jakou kontrolu ,ten barak me prijde ze vsech stran propojeny .... hygiena tam byla a nic ,reditel to smrte ze stolu a magistrat jim posila dotace na bezdomovce .... me prijde ze nikde neni pomoc... tam proste vsechno prochazi

xsenova
11. únor 2018

@kormidlo nájdi si novú prácu. Teraz je dobré obdobie na nové zamestnanie - prácu nájdeš rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Tvoje súčastná pozícia podľa toho čo píšeš nebola pre teba žiadna hitparáda.

kaja2016
11. únor 2018

@kormidlo No pokud prošli hygienou, tak to je divný. Zřejmě bude ředitel mít známe všude. Netrápí se tím a najdi si práci jinde!