Holky, tak co myslíte? Která z nich dokáže vychovat svý dítě líp? Myslíte, že je sobecký udělat si nejdřív karieru a pak až dítě? Mě tu někdy přijde, že mladší maminky jsou tu některejma tak trochu podceňovány.
Tak já měla první dítě ve 30 a druhé ve 33. A to v době, kdy to zdaleka nebylo normální jako dneska. Dnes když bych se měla zpětně zamyslet, co je lepší, jestli ho mít ve 20-22, nebo ve 30 a více, tak mám tak protichůdný pocity. Starší maminky jsou už možná lépe připravené, už jim nevadí, že třeba přijdou o nějakou zábavu, jako kdyby měly dítě o cca 10 let dřív, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že třeba v 50, kdy už pomalu chtějí mít svůj klid, mají ještě dítě školu povinné... a už kolikrát nestíhají tolik jako maminky mladší... 🙂
Řeknu ti za cca 15 let. Připomeň se, prosím.
První syn ve 20. Ok, je úplně v pohodě, vyrovnaný, spokojený člověk, bez mindráků, ale slušný, pohodář, sice to nebylo kolem puberty zrovna ideální, ale dneska vím, že to všechno patří k vývoji. Ano, jestli na tom, jaký je, mám nějaký podíl (snad anoooo 😎 😎 😎 ), jako mladá mamina jsem to zvládla.
No a druhý syn ve 38, ale ještě nevím, co z toho vyleze 😉 😉 😉 . To, že k němu mám podobný přístup není záruka ničeho, bo jsou každý jiný, mají jiné geny, jiného tatínka. Jsem sama zvědavá, jestli můj pokročilý věk nějak ovlivní "výsledek". Ale - nikdy to nikdo nezměří, můžu se jen domnívat, myslet si.
Jinak obecně - věk je podel mě jenom jeden z faktorů, a ne ten zásadní. Mladá blbá, stará chytrá, mladá chytrá, stará blbá...nechci to zlehčovat, to ne, ale naštěstí se na tom, co vyroste z dítěte podílí tolik faktorů, že případné nedostatky ve věku dožene něco jiného🙂.
Přeju mladým i starým maminkám, aby byly srovnané samy se sebou, to se právě moc odrazí na dětech🙂
První dcera ve 23, další syn v 26, poslední syn v 35 - zatím žádný rozdíl 😀
Zatím vypadají všichni normálně :D
@leniiis Ahoj, to je pěkné téma. Souhlasím s buldokem. Nejde určitě o věk. Já sama jsem byla ve 20 ještě dítě, takže si to neumím představit. Ale třeba bych aspoň dřív dospěla a taky bych to zvládla, těžko říct. Dnešní doba je celkově posunutá. Naše babičky rodily v 18 a bylo to normální, dnes se na tak mladé maminky lidi dívají divně...... Já osobně obdivuji každou mámu, ať začala rodit ve 20 nebo 40 😉
@leniiis Ahoj, tak já souhlasím s holkama, že nejde prvoplánově o věk... Hlavně tedy ve smyslu, že jedna dvacítka může být lepší máma, než jiná třicítka - a naopak. Ale ta matka jako jedna osobnost se vyvíjí a můžou být aspekty, které jsou "lepší" v určitém věku.
Jako příklad bych dala svojí mamku a to, co o sobě i sama říká - první dítě (mě) měla ve 22, druhé (sestru) ve 33. A říká, a jáí se k tomu taky přikláním, že já jsem si jako dítě s rodiči užila mnohem víc legrace, spoustu věcí nebrali tak vážně, tahali mě všude možně, nedělali si těžkou hlavu s hodně věcma, dovolili mi víc blbostí, které už s "pokročilým" věkem u ségry považovali třeba za nebezpečné. Myslím tím třeba věci typu lezení po stromech apod. Jasně, na druhou stranu mohla ta "lehkomyslnost" skončit třeba špatně, a je i pravda, když teď o tom přemýšlím, že jsem jako dítě měla víc úrazů 😀
Ale chci tím říct, že se může vyvíjet přístup té matky směrem ke zodpovědnějšímu a třeba i úzkostlivějšímu. Tím nějak nepropaguju vyloženou lehkomyslnost, spíš něco mezi tím 🙂
Víte..já tohle založila, protože hlavně i kvuli věku tu vzniklo dost debat a hádek ..a někdy mě to štve, jako by snad mladý matky byli něco horšího :-/
@leniiis nebo strarší něco divného??? Sama jsi psala, že starší tolik nestíhá? Co to jako je? To je jako jednomatky vs. vícematky... Ať to každá má jak to chce a jak jí to vyhovuje, nebo ne? Promiň, ale přijde mi to trošku mimo mísu. Možná proto, že jsem si žádné diskriminace mladých maminek nevšimla 😉 Měj se pěkně 🙂
@ludva Nikdo neříká, že je ta nebo ona divná, to sis jen ty nějak špatně přebrala.Nepsala jsem dokonce ani nic o tom, že starší to nezvládaj, to sis mě asi s někým spletla 🙂 Nikdo to tu nepochopil tak jak si to vysvětluješ ty! Žádnou diskriminaci si nezažila dobře, to ti nikdo nebere, ale pokud nechceš k tématu napsat nic bližšího o čem bychom mohli dál diskutovat, tak ani trošku nechápu proč sem píšeš 🙂 😉
@leniiis to víš, že mladší matky nejsou něco horšího 🙂 někdy je to přesně naopak, pořád jsou ještě tak trochu dětmi (to ber s nadsázkou) a dokážou i víc pochopit ty dětské problémy, nejsou tolik úzkostlivé jako ty starší matky, ale na druhou stranu jsou možná míň zodpovědné... ale to je všechno teorie. Hlavní je, když je matka i dítě spokojené, jsou zdraví, milují jeden druhýho 🙂)))
starší-mladší-kde je hranice? 😉 já měla první dítě ve 28, druhé ve 30 a pořád si jako "starší"matka teda nepřipadám 😀 všechno má svoje výhody i nevýhody a každému to prostě vyhovuje jinak 😉 Mít dítko je fajn, a to myslím v jakémkoli věku 🙂
Nejlíp vychová dítě milující, laskavá, něžná, vyrovnaná a spokojená matka, která dítě chtěla a s manželem mu vytvoří rodinu. To jsou rozhodující faktory, které se na dítěti podepíší.
Já měla kluky v 26 a 38 a každý je skvělý po svém. V únoru jim bude 17 a 6 a všichni se zbožńujeme, co se do nás vejde.
Dítě dokáže lépe vychovat ta, která je na to lépe osobnostně připravená. O věku to není. To, že má mamina první dítě ve třiceti z ní nedělá lepší matku, než je ta dvacetiletá. Naopak to platí stejně... Ta kariéra zajistí jisté hmotné a finanční zázemí. Ale to už je diskuse na hlubší úroveň. Nejsem přesvědčena o tom, že je správné, že si finančně mohou děti dovolit spíše starší maminky...