Dobre rano všem 😊 , jdu si pro názor , jelikož se nemůžu rozhodnout ... Ráda bych věděla váš názor na to, zda si myslíte, zda je "moudre" si v dnešní době dělat děti. Vím, že mit dítě je úžasné, a vím, že by každá napsala, že by nemenila , ani ja ne... ale manžel by chtěl další a ja také, zvazuji tedy jestli do toho jít a jediná věc která mě nahlodava je ta, zda to je rozumne, vzhledem k tomu jak dnešní svět speje, a ro ve všech smerech od Politiky, lidstvo jako takové až globalne..jako že, co to dítě čeká za 30 let... všude se Strasi s vymrenim lidstva, do toho velká, katastrofa klimaticke... vím, že děti se rodili I za horsich období, bohužel tohle už lepší nebude a mám strach v tomhle všem vychovavat 2 děti.. hluboke těma po ránu ja vim😅 děkuji
Koncem lidstva se straší už od nepaměti. Pamatuju si např., jak měli být Maledivy už v roce 2010 pod vodou, kvůli globálnímu oteplování..
jestli chcete další mimčo, máte peníze, tak proč ne? Žijte víc v přítomnosti. Pokud máte nějaký strach z toho, jak bude v Evrope, tak si udelejte plán, kam utéct.. jestli zeměkoule někdy vybouchne, nebo sem doletí ufoni s laserama a všechno zničí ? Možná 🤷🏼♀️ ale určitě se neošidím o děti. Taky je pravděpodobnější varianta, že bude vše v normálu dalších x stovek let.
Ps: Nečučte tolik na zprávy. Týden digitálního detoxu a na světě bude hned o 200% líp.
Otěhotněla sem, když "končil" covid. No...ještě se párkrát vrátil zpět, neustále sem se bála o sebe o mimčo. Očkovat, neočkovat. Pak sem ležela v porodnici skrz ledviny, v břichu mimino. Zapnu zprávy a ejhle. Rusáci útočí na Ukrajinu. Hrozba třetí světové války,blablabla. No malej má rok, máme co jíst, máme kde bydlet. Válka tady není (opravdová válka) a čekáme další 😀 kdybych se měla strachovat furt tak nemám ani to první dítě.
Kdyby takhle přemýšleli všichni, tak se nejspíš nenarodí ani naši rodiče, prarodiče atd.
Z hlediska dejin je to porad nejlepsi doba, ktera nas mohla potkat
Co je přesně Tahle doba? Vždycky to bylo něco. Terorismus zcela běžný v rámci EU, ne někde v Africe (ane, ani tam mi to nepřijde ok, ale tam se běžně nevyskytují), válka za humny, změny klimatu, inflace, brutální nálož korektnosti atd. To straší mě, ale mít s mužem peníze, občas uvažujeme o třetím. Každá doba měla něco a jo, líp už asi bylo, ale přestat žít a doufat v lepší, to by bylo smutné 🙂 Rozhodněte se podle ❤️ a ne podle zpráv.
Kazdy rok je nieco kvoli comu by nebolo rozumne dieťa už len posledné 3 roky najprv covid potom vojna... Takže pokiaľ budeš čakať na dokonalý moment mať deti toho sa nedočkáš ak chceš chod do toho ak máš obavy tak nie... nikto ti nebude vedieť povedať ani keď otehotnieš aký bude svet o 9 mesiacov pretože sa to môže zmeniť zo dňa na deň.
no přesně, přidej k tomu ještě jaderné kufříky v Rusku, vybydlenost planety, lidi se musej vystěhovat na Mars, taky nad tím občas přemýšlím, jak dopadnou moji praprapraprapravnuci, ale neodradilo mě to od toho mít děti, nějak bylo, nějak bude...
@mourovatakocka líp už bylo??? to jako kdy? za komunismu, nebo za 2. sv. války, za 1. sv. války, 30 leté války? vždyť teď žijeme v jednom z nejklidnějších období. Sestavuju si teď rodokmen rodiny, sbírám k ní informace a to, co mí předci zažívali, bych opravdu nechtěla.
Boze osobo, nekoukej uz na ty zpravy 🤣 Zijeme si v opravdu luxusni dobe a uprimne nebyt socialnich siti a internetu obecne, tak ani nevime, ze se nekde neco deje.
Vždycky byla obava z budoucnosti... My jsme zmlasaní stabilitou a tím, že smrt pro nás už není normální a všichni máme představu, že se v poklidu dožijeme nějakých osumdesáti let... Ještě dvě- tři století zpět lidi řešili, jestli se dožijí příštího jara. A víte, jak to řešili? Tím, že měli víc dětí, aby se dožili aspoň některé . Takže ano. v dnešní době mějte tolik dětí, kolik vy chcete mít. Naučte je mít radost z toho, že jsou na tomhle světě a neděste se budoucnosti. Ona totiž prostě bude.
Pokud neřešis vaši osobní situaci- vážný zdravotní stav, ze nemáte co jist … ale resis to globálně, tak za me blbost - rekla bych ze naopak za poslední dobu nejlepší a nejklidnejsi doba a právě možná tím jsme zhyckani … covid vypadal dramaticky na startu, protože se nevedelo, to bych asi premyslela i jestli tehotnet teď nebo za půl roku až se bude vědět co to obnáš … před covidem byl zas Kim a jeho rakety … predtim 11 září, potom přistěhovalci z Afriky… teď tu máme Putina… spis je to tím ze ten svět se zmenšuje, moc informací… a nejvíc se nás dotýká ta informovanost … pamatuju si úvodní hodinu dějepisu .. učitel - no nebyla to taková romantika jak říkají na nově, ulicemi tekla kanalizace, napila ses z potoku, umrelas, snedla si jabko ze stromu, umřela si.. nebyla výjimka ze pulka děti ze nedozila dospělosti, při porodech se umíralo celkem často … šlechta pila alkohol protože to bylo bezpečnější než voda🤣po te si taky umřela … 2. Světová … ta se nás dotkla celkem primo… aktuálně už teda není moc lidi co ji zažilo … ale naši dědové, pradědové ano… a jsou to prožitky oproti kterým se máme jak v bavlnce a premyslime a řešíme blbosti … děda byl nuceně nasazeny v pracovním táboře v Německu, zažil neskutečný … myslím ze se máme vážně dobře, nevíš co bude , je to risk… ale risk je zisk 😎a pořad se něčím straší …přestaň se koukat na telku 😎a řeš to jak to citis… nikdy nevíš co bude … a nemusíš to řešit na úrovni globální, stačí jen na úrovni tebe.. rodiny, kdzy si rozjedes zprávy, je to to stejný … - mám z nich pocit ze buď bude někdo z rodiny z nenadani vyřešenej zákeřnou nemoci, nehodou, zavraždeň, napadení, případně okraden, …utopen, zničen vlastní rodinou…
@betelgeuzz Líp už bylo ve smyslu Teď - dejme tomu třicet let. Výhled dejme tomu dvacet až padesát let mi přijde spíš jako cesta dolů. Ale je to jen můj názor, není třeba s ním souhlasit ale ani kontrovat otazníky a třicetiletou válkou. Přít se fakt s nikým nebudu, to mi nějak nestojí za námahu.
Záleží podle situace: finanční, fyzické, psychické, biologické tužbě.
Mě stačí jedno, protože na dvě nemáme dostatečný prostor, finance a ani sílu.
Tak my vypustíme do světa celkem čtyři děti. Jedno už je čerstvě dospělé,jedno 4 leté, dvě mezi tím. Svět se mění neskutečnou rychlostí. Když vyprávím o době,kdy jsem byla malá, nebo byla čerstvě dospělá, připadá jim to jako prehistorie. Ale lidé se umí přizpůsobit. Svět kolem byl složitý vždy, jen jsme neměli tolik informací tak rychle a snadno dostupných.
Ani mi to jako tak hluboké téma nepřijde.
Chceš děti? Měj děti.
Nechceš děti? Neměj děti.
Jednoduché. Není potřeba se vymlouvat na dobu. Kdy jindy bylo takhle “fajn”?
A tobě by přišlo lepší mít děti třeba ve středověku nebo za války? Ty víš, co bude za rok? Covid ani Ukrajinu vůbec nikdo nečekal a víš kolik takových věcí může být, tak proč vlastně takhle uvažovat? Jsme na vrcholu technologického rozmachu a blahobytu, život už prakticky nemůže být jednodušší. Tak bych se odprostila od nějakých takových filozofických úvah, protože to bys nemohla nikdy nic. Spíš se zaměř na vás, protože vy budete tím dítětem teď 10 let plně zaměstnáni, tohle spíš každého druhého člověka prakticky položí na dně sil, než nějaké hypotetické světové problémy...
Jako v jaké době? V době největšího blahobytu, který Evropa zažila? Válka může přijít kdykoli (nebo nikdy) a jinak nechápu, v čem by měl být problém. Nic strašné ho mi na současné době nepřijde, naopak.
Nečekej na AŽ, utíká ti TEĎ ❤ Tak šup na to. 🙂 Držím palce, ať jde vše hladce a jste šťastní 🙂
Pokud takto uvažujete, tak nebude vhodné mít děti nikdy. Pořád budou věci pro i proti.
Pokud bych se tímto řídila, neměla bych nikdy nic, jen deprese, kam to vše povede
Žijte svůj život tak jak vy chcete. Já to mám nastavené tak, že nějak bylo a nějak bude a podle dané situace se zařídím😉
a kdy jindy?
máme informace, (obnovitelné) zdroje a svobodnou volbu
co se týče klimatické změny, tak ano, děti jsou zátěž, ale ruku na srdce - fakt zachráníš planetu tím, že nebudeš mít dítě ty, zatímco v Indii a Africe se budou lidé množit geometrickou řadou?
Evropa potřebuje mladé Evropany (čímž netvrdím, že nevítám třeba Ukrajince, naopak, oni jsou Evropané). Mladé, vzdělané, slušné, humánní, ale i odolné a morálně pevné.
Nebojím se nic.
Máme děti, milujeme je, staráme se o ně, dokážeme je uživit, používáme biodegradable plíny, oblečky pro děti točíme z druhé ruky od kamarádů, rveme prachy do jejich vzdělání a rozvoje, jezdíme hybridem/busem/vlakem pokud to jen jde a nelítáme na Maledivy častěj než do Berouna, jen proto, že je to levný a byla tam kdejaká šmudla z účtárny už 🙂.
Pokud chceš děti, měj je a vychovávej je vědomě a odpovědně. Ke vzdělání, humanitě, odolnosti, morálce a PŘIMĚŘENÉMU a odpovědnému konzumu. Někdo s tím začít musí. Pak je jedno, jestli budeš mít dvě nebo tři. Měj jich tolik, kolika dokážeš předat hodnoty, vůli nebát se a měnit svět k lepšímu.
Vždy něco bude,moje babička se narodila v roce 1939, tak ví co je rok 1948,1968,atd. I přesto se jim narodila moje máma a tety.pokud dítě chcete jděte do toho.
Kazda generace odnepameti musela celit nejakym vyzvam. Bude nepochybne i ta budouci. Ja byla pocata za zeleznou oponou v dobe studene valky. Cekali kdy padne jaka atomovka a bude po ptakach. Okolo totalita, korupce, zadny zbozi. Ted celime financnim krizim, pandemii, valce, energeticke krizi, pocatecnim dopadum zmeny klimatu. Nase deti uz budou resit vrcholici klimatickoi krizi, krizi biodiverzity, zaroven ale budou zase technologicky uplne nekde jinde a treba problemy,.ktery nam prijdou neresitelny, oni uz za pomoci AI, pokrocilych nanomaterialu, funkcni cirkularni ekonomiky a kdovi ceho dalsiho zvladnou levou zadni. Kdovi, treba prave oni zacnou konecne stavet kosmicke kolonizacni lode a vytvaret "plan B" az tahle planeta bude neobyvatelna 🙂
Ja se teda nekoukam na to "jaky svet tu na moje deti ceka", ale "jak noje deti dokazou ten svet udelat lepsim". My ted napravujeme chyby nasich predku, ale kdo napravi nase chyby, pokud nebudeme mit deti? A jaky ma vubec smysl cokoliv budovat, vyvijet, zlepsovat, pokud nakonec nebude komu to predat? Takze ja mam dve deti. To druhe pocate jeste za covidu a narozene par tydnu pred valkou. Jasne ze o ne mam strach. Ale rozhodnuti bych nezmenila.
Opravdu se ptas na.fóru pro matky? Kde je tak 1% bezdetny?
Co myslis???
“V dnesni dobe”?? V dnesni dobe kdy je nejvyssi zivotni uroven v historii lidstva? Je nejvetsi/nejlepsi (nekdy az moc velka) lekarska pece, zijeme v jedne z nejbezpecnejsich casti sveta? Obecne na celem svete je momentalne nejbezpecneji v historii.
Premejslim jestli se takhle ptali lidi ve stredoveku uprostred morovych ran anebo uprostred svetovych valek🤔
Jedina otazka je jestli mas svoji osobni zivotni uroven na to poridit si dite/deti. To je jedine nad cim jsem ja osobne premyslela pri rozhodovani o diteti - a trvala jsem na vlastnim dostatecne velkem bydleni, a financnim polstari.
Ježíš, děti se rodili a rodit se budou. Ať je hlad, bída válka nebo všechno je růžové. Nikdo neví jak jste na tom finančně, zda máte kde bydlet a máte co jíst.
Myslím si, že je úplně jedno jaká je doba, ale na děti žádná spravna doba být nemusí. Dítě je dar a malej zázrak.
A co treba jit do pestounske pece? Svou lásku das dítěti, které uz na tomto světě je, takze odpadá otázka, zda “vyrábět” do teto doby dalsi. A das mu lásku .
@mourovatakocka Souhlasim s tebou. Tady se porad omila, ze dnes zijeme v nejluxusnejsi dobe, jakou kdy lidstvo zazilo. Ale kdyz si clovek na malem ceskem rybnicku vytahne hlavu ze zadku, tak uvidi, ze dnesni deti budou mit jednou holt jiny zivot, nez mame my a je otaznik, zda lepsi.
Na svete je skoro 8 mld lidi, ale zdroje nejsou neomezene. Ja nejsem zadny ezo bio eko fanatik, ale kazdemu, kdo ma vic nez dve mozkove bunky, je jasne, ze soucasne zdroje (pitna voda atd) neutahne dlouhodobe zvysujici se poptavku rostouci populace. My si muzeme rict, ze co nam je po tom, ze nekde v Africe ci jihovychodni Asii nebudou mit A, B a C, ale problem nastane, az se daji do pohybu masy lidi z techto koncin a vyrazi tam, kde ty zdroje budou (tedy i do Evropy), tak se s tim budou muset dalsi generace vyporadat - tim myslim i ty dnesni ceske deti. Zde jsem si naprosto jista, ze tuhle otazku masove migrace z tretich svetu holt proste budou muset resit. Ano, zde, v Cesku. Soucasna ekonomicka migrace lidi z tretiho sveta je nic proti tomu, co nastane, az ve svete lidem zacnou dochazet zdroje nutne k preziti. Navic, tyhle zeme se mnozi jako kralici, takze nas Evropany s klidem prevalcuji, pokud je pozene existencialni krize.
Kdo neni absolutni ignorant, tak vi, ze je to jev, o kterem svetovi sociologove a demograve mluvi shodne. Jenze Cesi si radi hrabou na svem pisecku a delaji, ze se jich deni ve svete netyka. NASE generace se muze tvarit, ze se nas to netyka, ale dnesni deti se uz tak tvarit nebudou moct, protoze jim hordy najezdniku z Afriky a Asie budou klepat na dvere a narokovat si to, co uz u nich doma nemaji. My pred tim muzeme zavrit oci, nase deti uz tento luxus mit nebudou.
Proto rikam, ze dnesni deti ceka jednou poradna vyzva. A ne jedna. Proto jsme se s manzelem rozhodli mit jen jedno dite. Tim, ze budu strkat hlavu do pisku a nebudu cist zpravy ze sveta, tim jaksi nic nezmenim. Maximalne si dodam pocit kratkeho falesneho klidu. Faktem je, ze svetove usporadani se do budoucna zmeni a bude to bolet.
Tohle bych absolutne neresila. Vzdycky bude nejaky problem. Spis se zamyslete nad tim, jestli dokazete uzivit a zaobstarat dalsi dite. Pripadne zit tak jak ted, aby jste nemuseli snizovat svou zivotni uroven. Vzdycky kdyz se rozhodne pro miminko, tak se v tom zivote neco zmeni, ale ja myslim spis na to, abych mela cas na vsechny deti, aby deti mohly chodit do krouzku, aby mohla jit cela rodina na dovolenou, na vylet, ptz v dnesni dobe jit nekam na vylet je opravdu garda. Kdyz jedeme nakoupit, tak chci kupovat kvalitni potraviny. Tohle je pro nas to, co resime. My mame dve deti a planujeme mit tri. Ale nikomu neberu jeho nazor. Chapu i druhou stranu. Kazdy ma priority nastaveny jinak.
Zas na ty nadcházející "hrůzy" nebudou sami, budou mít parťáka, až my tady nebudeme. Dvě děti mi přijdou jako racionální volba.