Zdravim maminky, potykam se ted s plnou radou otazek a byla bych moc rada za kazdou odpoved ci radu od maminek, ktere maji v tomto jakoukoli zkusenost. Vec se ma tak, ziji v zahranici (ne v EU), vdala jsem se tu za mistniho. Mam tady pouze socialni vizum, nikoliv pracovni, tudiz jsem tu nikdy nepracovala. Stejne tak jsem nikdy nepracovala v CR, do zahranici jsem odesla po ukonceni studia. Letos jsem otehotnela, termin mam v lednu. Rodit chci tady. V CR zit neplanujeme, ale chceme se tam na leto vratit a stravit tam tri mesice. A ted co s tim.. Chceme nechat malemu vystavit cesky rodny list, to uz tak nejak vim, co k tomu potrebuji. Ale ted nevim, jak to bude s pojistenim a pediatrem pro maleho. Jak jste toto resili vy? Pani z vzp mi psala, ze maleho v cr pojisti, pokud ho prihlasim k trvalemu pobytu v cr. Ale kdyz do CR chceme jezdit pouze na navstevy, a zit jinde, tak mi prijde logicke, aby mel maly trvaly pobyt tam kde opravdu zije a co vim tak dva trvale pobyty nelze mit, nebo to jde nejak "ocurat?". Na druhou stranu v dobe pobytu v CR preci byt pojisteny musi, muze kdykoliv potrebovat lekarskou peci.. Jak to delate vy? A mate vlastniho pediatra?
A pak jak resite sve pojisteni? Po navratu do CR jsem povinna se nahlasit zpet na sve pojistovne, platite si to samy jako samoplatci? Nebo se nahlasim jako na rodicak tudiz to za me bude platit stat?
A bylo mi receno, ze nemam narok ani na rodicak ale ani na porodny. Cetla jsem dva roky stare diskuze, kde bylo psano, ze narok na porodny je vzdy a je jedno, kde se dite narodi... Tak ted nevim, tady zadne prispevky na deti neexistuji, nic tu nedostanu. Opravdu jsem bez sance na dosahnuti porodneho?
Omlouvam se za delku, ale jsem z toho vse zmatena jako lesni vcela 😅
Dekuji vsem za sdileni svych zkusenosti a rad
@anetkabirkova jenomže nedostává se v Holandsku i automaticky příspěvek na dite do 18 let věku? To kdyz si spočítal, jinak tom v podstate mnohém lépe ptz pokud vim dobře v cr nic takove není, jen pro soc.slabsi
@veronicka89 ano to ano, vyplácí se podle věku dítěte čtvrtletně (v mém případě se bavíme o 270€ každé 3 měsíce). Pokud se ale rozhodneme odjet do ČR tak bych měla nárok na nějakou část RP či nikoli? Momentálně v NL pobírám stále mateřskou která je tu na 16 týdnů, budu ji pobírat ještě měsíc, po skončení budu mít nárok na těch 270€ každé 3 měsíce
@pavlinavitu je to tedy už pár let zpět a plánovala jsem se vrátit do ČR. Já jela porodit do ČR, nechtěla jsem ty obstrukce kolem vydání českého RL + mne porodnice v IT na jihu zrovna nebraly. Cca ve 4 týdnech malé jsem se vracela zpět. Do ČR jsem jela někdy v 37tt. Já tedy porodné a RP měla, ale to je teď už jinak a jakmile se nezdržuješ na území ČR, nemáš nárok, což je za mne v pořádku. Když rodiče neodvádí daně v ČR, nemají nárok na dávky. ZP měla malá automaticky české, s tím, že jsem měla i potvrzení do zahraničí. Ale my měli maličko jiný status, byla to na úrovni diplomata a tam platí jiná pravidla.
Pojištěný v ČR být nemusí, musíš to řešit stejným způsobem, jako když Čech jede do zahraničí. Předpokládám, že ty nemáš české pojištění.
@blondynka400 já si myslím že až tak pravdu nemáš, ptz pokud se někdo trvale zdržuje v cr ( od treba 5 měsíců ditete, měl by mít nárok na nejake dávky které kompenzuje to ze matka nejde/ nemůže do práce....
Jako uprimne myslím si že než bys ty peníze vyridila tak pujde decko do skolky 😀
https://socialni-poradna.eu/2021-mam-narok-na-r...
Na Google najdeš plno podobných článku
@veronicka89 toto nerozporuji. Ale tazatelka píše, že chce žít trvale mimo ČR a do ČR jezdit jenom na dovolenou....
@blondynka400 kde to píše? Já to chápu že nový dotaz se směřuje pokzd rodina opustí Holandsko a bude trvale zit v ČR
@veronicka89 zde: V CR zit neplanujeme, ale chceme se tam na leto vratit a stravit tam tri mesice.
@blondynka400 to je ale nějaká uživatelka z roku 2015... podle me ta z dneška se chce do cr proste vratit
@pavlinavitu zdravím, mám celkem podobný dotaz. Škoda že nikdo neodpovídá 😅😅 žijeme v NL narodil se nám tady syn ale mateřská je tu pouze 16 týdnů ( podle odpracovaných hodin, což mi vyšlo celkem 160 000 KČ) a zajímalo by mě či po návratu do ČR by mi byl vyplacen alespoň rozdíl který jsem četla že by mi v ČR měli vyplatit😅