Zvažuji, že si najmeme uklízečku nebo hospodyni. Nezvládám úklid a nebaví mě to a raději nějakou kačku přivydělám jiným způsobem. Prosím o zkušenosti, jak to chodí... Dáváte seznam, co je třeba udělat? uklízíte před jejím příchodem? má pevně dané body úklidu? jaká je orientační cena ? platíte za hodinu nebo "akci"? úklidové prostředky má vlastní nebo vaše? Jste přítomny při úklidu? Svěříte klíče cizí osobě?
Děkuji za případné zkušenosti a upozornění na rizika, které člověku jen tak nedojdou 🙂
@mon_88017 Díky. Já mám právě z toho "lidsky" strach. Párkrát jsem doma "paní na úklid" měla a lidsky jsme si povídali a úklid pak nebyl žádný a já "lidsky" vše omlouvala... vždyť je to taková fajn paní ... 🙂)) Takže asi spíš nějaké profi řešení, kde člověk neřeší kolik má paní uklízečka vnoučat a že ty prachy za úklid fakt potřebuje a zrovna dneska spěchá 🙂
Moc děkuji za zkušenost.
@willow4 tak já se s vedoucím nevykecávala nijak, my se sice známe, ale rozhodně velký kamarádi nejsme, on čučel do lejster a já tam kmitala s hadrem, takže to fungovalo ke všeobecný spokojenosti. Prostě tu hospodyni musíš brát jako zaměstnance, kterej má odvést svoji práci. 😎
A profi uklízečka bude asi nejlepší, akorát to chce vybrat seriózní agenturu, což kolikrát taky není jednoduchý.
Ahojky. Napíšu také své zkušenosti z druhé strany. Při studiu jsem si přivydělávala úklidem v jedné rodině. Měla jsem už zkušenosti jelikož jsem rok a půl pobývala v Anglii jako au-pair a má práce navíc se skládala také z úklidů po domácnostech. Fungovalo to asi následovně. Vždycky o víkendu mi paní zavolala jestli můžu v tolik a v tolik přijít. Bylo to většinou dopoledne. Na začátku úklidu tam se mnou byla a já uklízela místnosti v kterých se ona a ani děti nepohybovaly (koupelny a záchod a ložnice) pak většinou odešla venčit psa nebo s dětma ven a já doklidila obývák a kuchyň. Když věděla že bude pryč dlouho tak mi nechala peníze na stole a já jen zabouchla dveře a odešla a nebo se vrátila a peníze jsme vyřešily osobně. Než jsme se poznaly tak nějak po 3 návštěvy mi pak na začátku úklidu řekla co se jí minule líbilo či nelíbilo a kde by chtěla abych úklid zlepšila. Na to jsem si pak dávala větší pozor a už nebyl žádný problém. Jednou za měsíc jsem jí pomáhala třeba ještě se žehlením či umýt okna nebo poklidit terasu a většinou jsem pak z časových důvodů vypustila třeba utření prachu v ložnici či obýváku. Byl to byl se dvěma koupelnami, ložnice, dětský pokoj, obývák s kuchyní o rozloze tipuju tak 130 m čtverečních a uklízela jsem to 4 hodinky. Odměna byla 100Kč na hodinu. Pokud můžu doporučit určitě bych se nebála dát inzerát na net a nechat si poslat životopisy a určitě bych využila nějakou studentku. Po tom co jsem se s paní víc poznala svěřila mi i na hlídání její dvě děti 😉
Ještě k těm otázkám. Úklidové prostředky měla paní samozřejmě svoje jen se třeba optala jestli mi tyhle vyhovují nebo vím o nějakém který třeba funguje na koupelnu či kuchyň lépe. Když nějaký došel tak jsem jí ho nechala na lince a na příště už byl koupený. Nechávala jsem si také u nich v kumbále věci na převlečení - staré tričko a tepláky a svoje přezuvky. Klíče mi nenechávala vždy při příchodu byla doma, ale v Anglii to bylo v celku normální mít klíče (třeba od zadního vchodu), ale chápu, že ČR je jiná. 😉 Jinak ještě k těm úkolům. Měla jsem stanoveno co si paní představuje uklidit každý týden a na zbytku jsme se domlouvaly při příchodu na uklízení. První setkání (pohovor) proběhl mimo byt, kdy se mě vyptávala na moje zkušenosti atd. 🙂 To je asi všechno. Snad jsem trochu pomohla 🙂
@kakamilca Myslíte tedy, že cena kolem stovky, na ruku, je normální? Bydlíme kousek od Prahy a když jsem nabízela 120 Kč/hodinu v regionu s nezaměstnaností tak to místním přišlo málo... za přivýdělek se mi ale o moc víc dávat nechce 🙂
Kritiku jste snášela tedy dobře? 🙂 mě tohle nejde... a když mi paní tvrdila, že dřevěné schody žádným saponátem nebrala a ony přesto děsně klouzaly.... Nebo že okna umyla z vlastní iniciativy, ale nevešla se do stanoveného času (potřebovala jsem byt prázdný v určitý čas, což věděla) a tak je nevzala stěrkou (nedoleštila) a nebylo přes ně vidět (což předtím bylo, i když byla zaprášená)... Těžko se mi dohaduje ☹(
@willow4 Hlavně bych si nebrala vysokou blondýnu 90-60-90, co si ráda přivydělá i jinak. Zvlášť pokud se občas doma pohybuje chlap v době, kdy Vy ne. Já bych z toho pak neměla klidné spaní. Takže: Hledá se žena na úklid, čtyřicet let, jedno oko, neví co je kadeřník, nejlepší oblečení jsou tepláky na úklid, nadváha do 10-20 Kg. 120 Kč/hodinu. 😀
@uztotakbude Díky 🙂 nejlépe s puntičkářským syndromem 🙂 Chlapa neuvidí... toho nevidím ani já a to jsem doma častěji 🙂) na druhou stranu... zvládne-li u toho uklidit... 🙂)) tak přijít a "mít vše hotovo" nemusí být špatné 🙂
Ahoj, uklízela jsem v Holandsku 3 roky, manžel je Holanďan a bydleli jsme tam, než jsme se přestěhovali do ČR. Měla jsem klíče od všech lidí. A uklízela jsem pravidelně ve stejný den a čas pro každého. Pro někoho 1x týdně 3 hodiny nebo 4 hodiny, pro někoho 2x týdně. Měla jsem 10 eur na hodinu a vždy jsem uklidila celý dům, /vyluxovala a vytřela, utřela prach, umyla koupelnu, WC a kuchyň, u někoho občas okna/., peníze nechávali na stole občas i s nějakou poznámkou, co by si přáli uklidit extra /ledničku, šuplík.atd/. Používala jsem jelich vysavač a čistící prostředky, když některé docházeli, vždy jsem napsala vzkaz, co potřebuju koupit. Většinou jsem měla 1.dne pohovor, na který jsem přinesla kopii pasu, aby si jí mohli ponechat. První den mi řekli, co si přejou, abych dělala a nedělala /dřevěnou podlahu nemít saponátem...atd.../. Po prvním úklidu mi sdělili, zda byli spokojeni a zda jsem na něco nezapomněla. Měla jsem vždy úžasný rodiny, a hodně jsem se snažila, protože mi vždy psali, jak jsou rádi, že mě mají a to mě hrozně motivovalo. Vůbec mě nebrali jako uklízečku, ale jako někoho, kdo jim moc pomohl a také mi dávali malý dárek k Vánocům a někdo i k narozeninám. Uklízela jsem pro ně roky a s mnohými jsem stále v kontaktu a jsme přátelé. Chtěla jsem vždy proto udělat vše, aby byli spokojení a tolikrát jsem pracovala i déle, jen abych byla se svojí prací spokojená. Chce to trochu motivace a uvidíš, že se bude víc snažit. 😉
@marketnieuw Tak to jsi dobrá, že to zvládáš a nemáš strach. Nebo nejsi jen na kluky? 😉
Ahoj, k nam chodi pani kazdy druhy tyden, standardne ma na starosti bezny uklid (koupelna, wc, podlahy,zrcadla, utrit prach, sporak, kuchyn, zehleni...) a ked potrebujem nieco naviac, tak jej to hlasim ked si predavame klice (okna, prezliect povleceni, umyt dvere, balkon, ... ). Zdrzi sa cca 4 hod, co odpoveda tomu, kolko by to trvalo mne. Prostriedky na uklid kupujeme my a nechavame ju samu, platime za hodinu. Neuklizim pred tym nez pride, akurat ked su porozhadzovane veci, tak sa snazim ich pozbierat, nech jej nezavadzaju a nech nehleda po byte kam patria. Ked k nam prisla prvykrat, myslela som, ze z toho budem mat divne pocity, ale akonahle som po praci prisla domov a vsetko tam vonalo a bliskalo sa cistotou a ja som si mohla sadnut a vylozit nohy a nemala som do coho bodnut, tak vsetky divne pocity boli prec🙂 Prvykrat som ju nechala nech uklidi sama a potom som to skontrolovala a kebyze nie som spokojna, tak by som jej povedala, co zmenit, vylepsit, ale nebolo treba. Inak ju mame na doporucenie od znamych, ku ktorym chodi uz leta, ale keby nie, tak by som sla cez agenturu, mala by to predsa len byt aspon nejaka poistka kvality a ze nedojde k nejakemu "pruseru". Inak to je podla mna super, ten cas, ktory tym ziskam je na nezaplatenie...
Ahoj, já měla uklízeček několik. Nejdřív nějaké místní paní (jsem z Prahy - východ), ale úklid nic moc, měly tendenci si vykládat, chtěly kolem 120 Kč na hodinu. Teď mám Ukrajinku přes agenturu, platím 150 Kč/hodinu, uklizeno perfektně. Chodí 1x týdně na 3 hodiny. Když mi tam chodily místní paní, tak jsem byla doma (na mateřské) a to bylo otrava, jsem se musela stěhovat z dětma z pokoje do pokoje (když třeba pršelo, jinak jsme byli venku). Paní z Ukrajiny jsem viděla při prvním úklidu, vzala jsem si volno, abych ji viděla, řekla jí co a jak. Má naše klíče, resp. myslím, že je má majitelka agentury, která jí je dá na den úklidu. Žádný strach nemám, Ukrajinky jsou rády, že mají práci. Prací prostředky mám svoje, když něco dojde, nechá mi na stole prázdný obal nebo mi napíše vzkaz. Před její příchodem "uklízím" aby tam nebyl velký binec a aby mohla uklidit, tj. jen dávám věci na své místo. Pokud na to máte peníze, tak je to úplně skvělé, nemusíš řešit, kdy co uklidíš (co si budeme povídat, s dětma nikdy nemáš 3 hodiny v kuse, aby sis mohla v klidu uklidit) a uklízet barák po troškách je na palici, protože vlastně nikdy nemáš hotovo. Já teď v pátek přijdu z práce a mám krásně uklizeno, jsem spokojená, že nám to nenarušuje víkendy a že doma nemáme nepořádek. Kamarádkám ještě paní na úklid žehlí košile manžela.
@willow4 Já si myslím, že 120Kč na hodinu je fajn za takový nějaký běžný úklid. Co se týče spolehlivosti člověka tak je třeba se asi řídit hlavně takovým selským rozumem a hlavně dopředu si domluvit podmínky. Klidně bych tvé zkušenosti použila při výběru slečny na úklid. Zeptala se jí jak si představuje umytý okna a jestli se věnuje i parapetům a rámům nebo jestli okno je pro ní jen sklo... vím, že to jsou stupidní otázky ale člověk se tyhle věci musí nějak dozvědět. Domluvila bych se i předem třeba na tom, že pokud po tři úklidy bude jedna a ta samá věc špatně uklizená tak, že prostě budeš nucena se se slečnou rozloučit. Není na tom nic špatného. Co se týče kritiky tak určitě by slečna měla být schopna kritiku přijmout. Pokud je slušně podaná tak určitě s tím není problém. Klidně se jí zeptej jak přijimá kritiku v běžném životě. Určitě bych se přiklonila k někomu, kdo má zkušenosti ze zahraničí protože tam se určitě každý setkal nejenom s hodnými lidmi... takže by měl být trošku otrkaný.
@willow4 Máme uklízečku, dostává 1000 Kč za celou akci, loni jsme jí to zvedli ze 600, když jsme se přestěhovali do většího bytu a přibrala žehlení manželových košil. Moji kolegové mají uklízečku za 120 na hodinu (Pha), takže málo to rozhodně není. Naše paní je tedy Češka a uklízí perfektně, ale jinak musím ze svých dřívějších zkušeností i z práce atd. potvrdit, že Ukrajinky jsou obecně na úklid lepší. Rozhodně si s hospodyní nezačni tykat, pak se ti bude hůř vytýkat, že něco udělala blbě 🙂 Naše dostane ráno klíče, celý den je tam sama a večer se byt leskne, je to vždy skvělý okamžik 😀
@jamia Kde jsi dostala reference? Musela jsi jí nějak vysvětlovat co a jak? Uvažuju taky o Ukrajince, předpokládám, že si možnosti výdělku váží víc než prázdninové studentky... Žehlení košil by se mi taky hodilo... za jedno vyžehlení bych tady dala tak 50 Kč a to se mi tedy moc nevyplatí... Díky za zkušenost.
@willow4 Tu "naši" objevil kdysi manželův bratr, dlouho předtím, než jsme se s manželem poznali 😉 Vysvětlovat jí nic není třeba, jen ji třeba upřesním, ať je opatrnější kolem TV, protože vždycky zavadila o nějaký kabel a pak nám nefungovala 🙂 Prázdninové studentky určitě né, radši vol někoho staršího zkušeného.
Ahoj, rad bych se na to zeptal, mam pronajaty byt na Praze2, jsme tu 3 kamaradi (a podle toho to vypada) a zvazuji moznost hospodynky (predstava zhruba 3x tydne vzdy max na 2 hodky, vc. nakupu, uklidu, pripadne varenI)
je neco takoveho mozne popr vite nekdo kde to shanet....?
@willow4 ke mně chodí jedna paní, kterou znám už léta, protože už asi 15 let chodí k našim, tak už vím, co čekat, umyje podlahy, kuchyň, koupelny, když je potřeba setře prach, okna jsou za extra hodiny, úklidové prostředky má vlastní, má klíče od domu a chodí ve všední dny dopoledne, tak se s ní ani témeř vůbec nepotkávám, jinak před úklidem se snažím, aby se nikde nic zbytečně neválelo a nezavazelo jí to při práci
Dobrý den.nemáte někdo zkušenosti s vařením? Hospodině by chtěla vařit u sebe doma a jídlo mi přiveze autem domů.Nevím,kolik by měla dostat Kč.Bude mít i nějakou spotřebu eletriky,plynu-materiál by mi koupila a přinesla účtenku...
Ahoj,
můžete prosím někdo doporučit uklízečku na Praze západ (blízko letiště)?
Jednalo by se o pravidelný úklid RD cca 4 hod týdně, plus nárazově větší úklid (např. mytí oken). Nástup ideálně ihned. Bohužel se nám nepovedlo sehnat nikoho na osobní doporučení, běžnou inzerci si necháváme až jako poslední možnost, tak mě napadlo poptat se na doporučení zde 🙂
Obnovuji tuhle diskuzi 🙂
Prosím, kdo máte paní na úklid, zajímá mě pár věcí.
Jak dlouho se u vás uklízečka zdrží a co vše uklízí (případně dejte i počet místností nebo m2, ať mám lepší představu).
Jak často k vám chodí?
Kolik bere? Platíte ji paušálně, nebo od hodiny??
Stane se, že něco nestihne?
Díky za zkušenosti!
U nás byla paní 3x a jsem docela v rozpacích... Proto bych si ráda utvořila představu jak to funguje jinde 🙂
@zuzineckah Ahoj zuzi, k nám chodí paní 1x za 14 dní. Já se dvěma malými dětmi zvládám každodenní běžný úklid (= 350x denně něco sebrat a srovnat, vyluxovat, utřít, uvařit, nádobí, vyprat, vyžehlit) a ona to po mně pak udělá vše pořádně, tj. umyje dveře, spotřebiče, zrcadlové skříně, odtáhne nábytek a vytře pod ním, vydrbe koupelnu a záchody, zamete balkon, vymění ložní prádlo a pak podle potřeby - třeba vydrbat troubu či koberec.
Máme cca 95 m2 a stráví tu kolem 7 hodin, platíme 150 Kč za hodinu a shodujeme se s manželem, že jsou to nejlíp vynaložené peníze. Tak jako ona bych já v životě neuklidila, prostě mi chybí ta preciznost. Předtím jsme měli paní, která to zvládala rychleji, kolem 5 hodin, ale nebyli jsme moc spokojení s výsledkem a občas něco zničila - tu rozbitý hrnek, tu odřená zeď od věšáku na prádlo a poslední kapka byly rozbité žaluzie. Pokud jsi z výsledku v rozpacích, pak doporučuji se poohlédnout po jiné.
A koukám, že jem tu už kdysi psala, to bylo o naší bývalé paní na úklud, která se nakonec bohužel neosvědčila.
@jamia ahoj, díky za reakci. Máme cca 160 m2, ale běžný úklid zvládám i se 3 dětmi. Od paní na úklid se očekává, že dotáhne detaily, které já nestíhám. Chodí každý týden a kdybych ji neusměrnila, tak tady tráví pokaždé 7 hodin, což by nevadilo, kdyby tomu odpovídal výsledek, ale to ani omylem... :( Když vytře, zůstanou na zemi takové ty "vousy" od mopu třeba. Prach utírá tam kde je vidět, evidentně si nedá námah sundat vše. U syna v pokojíku vysává jen koberec (řekla jsem ať vysaje a toho se asi drží :() , plochy vedle jsou asi neviditelné...
Měla jsem prostě jinou představu. Chybí mi iniciativa, mám pocit, že to hraje na peníze.
@zuzineckah Jo, tak to je na prd. Máš ji přes agenturu?
@zuzineckah Máme dům cca 150 m2. Chodí k nám sousedka, která se tím živí i v jiných rodinách, na 4 hodiny týdně za 350 ,-. Vše důkladně vysaje, vytře, uklidí koupelny a WC. Dále podle svého uvážení tam utře prach, tam otře kytky, složí prádlo, sesbírá drobnosti. Je důkladná, sesbírá si sama hračky, vše vrátí zpět na své místo. Když odchází dřív, jindy to zase nahradí a obě si to píšeme. Je parádní i k dětem, takže občas využiju i na hlídání. Když jsme pryč na delší dobu (2x v roce na měsíc), napíšu jí seznam, udělá důkladně prach, okna, dveře, kytky, vystěhuje kuchyň atd. Stráví tím stejnou dobu, jako kdyby dělala normální úklid, a dostane stejné peníze.
Pokud nejsi spokojená, hledala bych rozhodně dál.
@willow4 Já to vemu z druhý strany, jeden čas sem uklízela kancelář. Šéf mi na začátku řekl, jak si to asi tak představuje, co všechno mám udělat (umejt kuchyňku, utřít prach, umejt židličky a stolky, vynést koše, vytřít, vydrbat sociály, plus jednou za měsíc vytřít společný prostory, občas si vymyslel něco navíc, třeba vykydat v lednici) a já se činila. Úklidový prostředky jsem si kupovala za svý a nosila mu paragony k proplacení. Při úklidu tam buď byl nebo nebyl, podle toho, jak měl nebo neměl jednání, klíče jsem měla svoje. Platil mi od hodiny, na konci měsíce jsem mu vždycky posílala soupis, jak dlouho mi to každej tejden trvalo, peníze mi dával hotově.
Pokud si chceš pořídit hospodyni domů, důležitý je najít někoho, s kým si lidsky sedneš, pak už se lze domluvit na ledasčem.