Ahoj,slyšela jsem,že když jíte každý den nebo aspoň ob den maso,že je to škodlivé.Slyšely jste o tom někdy něco?Co si o tom myslíte?
Každý extrem škodí, je špatně. Stejně tak jako sladká snídaně každý den, tak i maso každý den je špatně. Od všeho kousek, občas, pestrá strava, ideálně čerstvé, doma připravené a bez zbytečností.
Moje babička se dožila zdravá 94 let. Celý život jedla úplně stejně, skromně, jednoduše, její nákup byl stejný den co den, základní potraviny, žádné polotovary, a vařila....uměla takové dobroty, a maso v tom opravdu každý den nebylo.
U nás jíme maso jednou, někdy dvakrát týdně. Poslední dobou spíš jednou🙂))).
Extrémní tvrzení jako všechno. Třeba já bez masa prostě nefunguju, nenajím se i kdybych snědla kýbl všeho jinýho. Škodit to určitě neškodí, protože vzhledem k věku a zdravotnímu stavu širšího vzorku příbuzných, přátel a známých bychom museli být dávno mrtví, zdravotní stav je uspokojivý a ve velké části vzorku nadprůměrně dobrý. 😉
Stejně tak škodí extrémní komnzumace mléka, extrémní konzumace sladkého, extrémní konzumace slaného,.... extrémní konzumace čehokoliv.
Řekla bych, že všeho s mírou a hlavně s individuálním přístupem ke každému z nás. Někdo maso nepotřebuje a je živý ze zeleniny - já těmto lidem upřímně závidím, nepatřím mezi ně, i když bych ráda omezila konzumaci masa, tak bez něj nemám energii a je mi špatně, jsem jak nenajezená.
Ano skodi, dospely potrebuje maso asi 2x tydne, a kdyz ho nema, nic se nedeje. Ja to tak mam a moji dcerce ho davam tak 3x tydne, nekdy vic, protoze je to dite a to je ale neco jineho. Jinak je dokazano, ze ceska strava plna masa a naopak s nedostatkem cerstveho ovoce a zeleniny je rizikovy faktor pro kolorektalni karcinom ( neboli nador tlusteho streva a konecniku). V teto smutne statistice jsme v CR 1.na svete a je to prave nezdravou a masitou stravou. Podivej na nase predky- masa minimalne, sem tam zabijacka, ale denne ani obden ho chudi, prosti lide rozhodne nemeli. Jedly se lusteniny, brambory, pilo se podmasli a rakoviny neznali.
Jo a nedavno jsem cetla clanek, kde se psalo, ze svetova konzumace masa je extremni a zbytecne vysoka. Nektere dryhy se nestaci ani obnovovat, aby nasytily lidska bricha. To je na tom to smutne, tech zmarenych zvirecich zivotu, jen aby se clovek, s prominutim, nacpal. Nehlede na to, ze maso kupovane v bezne masne nebo v samoobsluze rozhodne pochazi z odpornych masokombinatu , kde se pribarvuje, aby vypadalo pekne, a do tech zvirat se cpou antibiotika a hormony, aby rychle vyrostly. Takove maso ja jist nechci. Fuj fuj fuj.
mít maso 2x týdně tak nežiju..Takže každý den ho nemáme, ale tak 4x určitě..A nehodlám to měnit, nejím sladký ale maso prostě potřebuju.. Cítím se fajn..🙂
zajímavá věc je co se týká překyselování organismu. Od překyselení organismu se odvíjejí v podstatě nemoci. Četla jsem knihu o tomto tématu a určitě je to věc nad kterou se zamyslet. Ale přidávám jen svůj názor
vzhledem k tomu, že je maso plný hormonů, tak ano, škodí
ale je zbytečný se pouštět do hlubší diskuze, protože ti, co to ví, tak si na to přišli sami a ti, co to neví a nehodlají přijmout, budou stále říkat, že maso potřebují a nemůžou bez něj žít
@lendulina Myslim si co ty, ovšem v zelenině a ovoci jsou zas jiný chuťovky - atb, pesticidy,... prostě (už) žijeme v takový době.
@achjonetusim jo, ale můžeš si vybrat, jestli si koupíš bio, jestli budeš chodit někam poblíž na farmu/do sadu, nebo jestli si budeš kupovat jahody i v zimě, když je jasný, že je to akorát uměle vypěstovaný
@lendulina To můžeš přeci u masa taky 😉
@achjonetusim ale i tak každodenní konzumace škodí
@lendulina Jasně určitě je lepší z farmy,domácí,atd.,ale ne každý má tu možnost.Já třeba ne,bohužel.Zas na druhou stranu kupuju maso hlavně u řezníka.Jinak nechápu jak jsi to myslela s těma jahodama?Snad žádné ovoce ani zelenina se nepěstují v zimě,tak to tu zeleninu a ovoce přes zimu nejíte?
Ja kdyz obcas koupim maso, tak jen v krame s produkty z farmy , mame to v nasi ctvrti. Maso je drahe, ale nwobsahuje ty sr.cky co maso z beznych masokombinatu. A treba na chuti kureciho je to hodne znat - je proste dobre a neobsahuje zadnou dodanou vodu. A je krasne cervenohnede, ne bile jako mrtve maso v obchodech. Jinde uz nekupuju a maso delam doma jen kvuli dceri. Jinak ho nepotrebuju. A citim se fit;) strasne to zalezi na zvycich rodiny. U nas se nikdy moc nemasovalo, spis makrobiotika a tak. Taky jsme zdravi a nikdo neni obezni ani s nadvahou. V rodine odkud pochazi muj manzel se ji maso denne a vsichni ( fakt vsichni! ) az na manzela ( protoze tomu varim ja) jsou tlusti. No, asi to neni jen masem, to je fakt, obecne spis jedi hodne smazeneho, hodne sladkeho, malo zeleniny, malo pohybu...
Zmiňujete hormony v mase - ve kterém? V EU je zakázáno zvířatům dávat hormony ke zvýšení masné produkce, to je záležitost USA. Hormony se nedávají ani kuřecím brojlerům, jde o pověry. Životní podmínky zvířat jsou už jiná věc.
Ahoj, ano, je to pravda, lidský organismus není uzpůsobený na příjem tolika živočišných tuků, navíc maso hodně zakyseluje organismus a je z něho hodně sodíku. Z čeho myslíš, že měli dnu všichni ti bohatí v minulosti? z hromady masa a nedostatku zeleniny a ovoce. Maso 1x, 2x týdně je adekvátní, nemluvě o zvířatech, která kvůli tomu masu nemusejí zemřít 🙂