Ahoj vsem, hledam maminky, ktere ziji v zahranici. Mam nekolik otazek ohledne navratu (navstevy) CR. V CR mam stale trvale bydliste a vracim se tam jednou rocne na dva az tri mesice. Pristi rok prijedu s miminkem (termin mam v lednu) bude mit zatim pas po tatinkovi, tedy nebude to pas cesky. A ja poradne nevim, co vse se musi zaridit. Jak to delate treba ohledne pojisteni a pediatra? Nasli jste si dopredu pediatra, jeste pred vasim prijezdem do CR? Co s mojim zdravotnim pojistenim, proplati mi ho behem me navstevy v CR stat, nebo si ho budu muset uhradit sama? Mam narok na porodne? Prosim o jakekoliv tipy a zkusenosti!
Alevyuzij navstevu a nech si udelat rodny list pro miminko. Pres ambasadu to trva veky
Moc dekuju za prispevek. Zatim mam cestovni rocni pojisteni sjednany v CR, mistni pojisteni jsem mela v planu si zaridit az po navratu z Cech zpet sem. V cizine nepracuju. Neni to EU a dostat tu pracovni povoleni neni jen tak.
Takze jestli to chapu spravne dcera pediatra nema a kdyby neco tak jedes na pohotovost?
Rodny list mam urcite v planu vyridit.
Pokud mas trvaly bydliste a pojisteni v CR, dite oboji "zdedi" po matce, takze spis bych si zjistila, jak to bude mit s pojistenim tam. Tak to teda aspon platilo u me v ramci EU.
Kazdopadne preju hodne trpelivosti s uradama, nenech se odradit jednou odpovedi a ptej se vsude mozne. Prijde mi, ze sami urednici nevi, jak to v techto situacich resit a uz jen v ramci EU jsem si s dotazem obehla treba 3 pobocky a na kazde dostala jinou odpoved... u zdr.pojistovny to bylo nejhorsi ☹
Tady funguje pouze komercni pojisteni, ze zakona neni povinnost byt pojistena. Zdravotnictvi se tu plati, ale jedna se spis o symbolicke castky, pokud se nechodi na soukromy kliniky.
Ja prave uz psala mejla na moji pojistovnu, co mam v CR a opravdu bylo videt, ze si pani nebyla s odpovedi moc jista. Napsala mi taky, ze dite automaticky zdedi po matce pojisteni, ale ze mu musim nahlasit trvale bydliste v CR, coz se mi zase nezda, kdyz planujeme zit v zahranici, preci nemuze mit dve trvaly bydliste.. Nebo jo? To uz se mi zda jednodusi, malymu sjednat tady cestovni pojisteni jako to delavam pro manzela.. Ale zase takhle kdyby neco, tak budu litat na pohotovost a ja bych radsi vlastniho pediatra a s malym mimcem muze byt furt neco ze... No nevim, jsem z toho jelen 😖
Proto se snazim ziskat co nejvic infa, kde se da.. To papirovani me vazne neba, ale nechci nic zbytecne zanedbat.
@pavlinavitu zila jsem leta v zahranici a narodila se mi tam prvni dcera. Mino zeme EU. V CR jsem si platila porad pojisteni + cestovni, aby me krylo v zahranici. Nasledne jsem si platila zdravotni tam a VZP porad tady, Nikdo nic nenamital, nikoho to nezajimalo. Dcera automaticky byla pojistena v CR u VZP.
V CR mela trvale bydliste, dalsi trvale mela v zahranici. Moc to neres, nema to na nic vliv. Trvale bydliste vyplnuji podle zeme, komu ten formular patri.
Ze zacatku take letala na cizi pas, pak letala na cesky, protoze tim padem nepotrebovala do CR vizum.
Jednoduse...pokud jsi porad pojistena v CR, tak dite bude mit automaticky tvale bydliste i pojistovnu stejnou, jako mas ty. Akorat ji pak vybehej karticku pojistovny. Pres ambasadu, nebo rovnou tady si pozadej o vydani ceskeho rodneho listu, ma pravo na dvoji obcanstvi. Potrebujes ful RL list ze zahranici, prelozeny s razitkem, pak se to tahne pres Brno. Toje docela dulezity aspekt, aby dite melo RC.
@nonnni moc dekuju za odpoved. Ja mam taky vzp. A prosim te, to zdravotni pojisteni si si platila jako samoplatce? Je nejaka moznost, aby mi s tim stat pomohl, kdyz prijedu s mimcem? A chteli na pojistovne nejaky potvrzeni, ze mala mela pojisteni v cizine? (jako chteji po me, ze jsem byla kryta)
My prave nejdriv chteli hned zajistit i cesky pas, ale u zemi ve ktere zijeme plati s CR trimesicni bezvizovy styk, coz je pro nas naprosto dostacujici, takze cesky pas budeme resit az pripadne v budoucnu.
A vlastniho doktora dcera mela? Zajistovala sis ho dopredu, jeste pred tvym prijezdem?
Ja se snazim byt v pohode a nad veci, ale asi na me pusobi i tehotensky hormony a obcas se nad tim papirovanim, co me ceka zamyslim a chytne me nerv 😅
@pavlinavitu ja si platila vzp jako samoplatce. Stat ti s tim nepomuze, nema duvod. Pak bude dcerka pojistena zadara, ale ty si platit musis. Na RP mit pravo nebudes, takze si to budes muset platit sama. Kdybys mela pravo na RP, tak za tebe bude platit socialni i zdravotni, ale ty mit pravo nebudes. Dost to oklestili. I kdyz muzes zkusit to vyzvedet, ale radeji bych s tim nepocitala.
RL res i presto, ze nebudes resit pas. Ono to totiz docela dlouho trva, museji overit, ze jsi ty nepozbyla obcasntvi a na zaklade toho udeli obcanstvi dcerce...je to formalita, ale vsechno zabira furu casu.
Pokud bys nestihla to RC, nez dorazite do CR, tak udelej normalne jednorazove cestovni a dores to odsud.
Jinak doktora jsem nehledala, plnou peci vcetne ockovani mela mala v zahranici a v pripade potreby mi slo o to, aby ji osetrili na pohotovosti.
@nonnni To ze si budu muset platit zdravotni jsem si myslela, ale doufala, ze to nejak pujde... A to ze nemam narok na rodicak chapu, ale ve starsich podobnych diskuzich jsem vycetla, ze maminky dostaly porodne, ale vypada to ze ani na to narok nemam.. Tady nedostanu vubec nic, v cechach nedostanu vubec nic a jeste budu platit pojisteni.. Co se da delat, nejak se to zvladne.
Cesky RL mam urcite v planu, slysela jsem ze je to na dlouho.
Moc dekuju za zkusenosti
@pavlinavitu jj, tam se zakony menily nekdy kolem 2009...+-. S urady je vsechno na dlouhe lokte. Ted treba cekam na zapis na matrice v Brne, pres kterou to budete take vyrizovat, uz tri mesice na neco, na co maji ze zakona 30 dni... vyrizeni RL pro dceru mi tenkrat trvalo 11 mesicu. Pres ambasadu. A te pres Brno .
@pavlinavitu uz tady bylo receno, ze pokud je zeme mimo EU, tak dvoji pojisteni mit muzes.
Az vyridis miminku RL, tak dostane ceske obcanstvi, trvale bydliste po matce a "podedi" i pojisteni. Dokud nebude cesky obcan, tak ceske pojisteni nema, samozrejme. Takze pro dite bych pripadne vyridila cestovni pripojisteni (pokud to neni nejaka draha zalezitost v zemi, kde bydlis).
Dvoji "trvale" bydliste mit muzes. Pro pripad davek a ostatnich veci se stejne posuzuji veci individualne.
Pokud dite prihlasis k trvalemu bydlisti v CR, nezapomen ho na Mestskem urade odhlasit z poplatku za popelnice (staci jim tam napsat cestne prohlaseni) 😀. Oni jsou v tomhle neskutecne rychli 😉
@pavlinavitu jen jeste ohledne dvojiho obcanstvi - zjisti si, jestli zeme, kde bydlis a jejiz obcanstvi miminko bude mit prvni, povoluje dvoji obcanstvi
@marketnieuw nekde muzes prohlasovat do aleluja a stejne platis :-/
@nonnni to vazne????
@marketnieuw naprosto☹ na druhou stranu je to par stovek, ale stejne....
@nonnni je fakt, ze to, co bych platila v CR za rok mam tady asi za mesic 😀 ... ale i tak. To teda ziram
Jen ze zvedavosti, v jake zemi ted zijes ?
@marketnieuw dekuji za odpoved a za dobrou pripominku za ten poplatek, na ten jsem uplne zapomnela. Trvaly pobyt mam na malym mestecku a na mestskym urade se vsichni znaji, tak s timhle by snad problem byt nemel a prohlaseni mi v pohode uznaji 🙂
@buldrik ziju tretim rokem v Malajsii 🙂
Nejaka Maminka ze Skotska na seznameni/dopisovani? 😊
Platis si zdravotni pojisteni v cizine ? Pak ho v cechach mit nemuzes (predokladam, ze jedes jen na navstevu a pak se zas vracis do ciziny). Ja to moc neresim, mam cestovni pojisteni z prace.
Mala je kryta pres eu pojisteni pro pripad neodkladne pece.
Podle me na porodne ani rodicovsky prispevek narok nemas (je tam podminka, ze bydlis v cr, trvaly pobyt nestaci). U porodneho je omezeni i podle vyse prijmu.