Máme batole s pomalejším vývojem

billi
1. led 2016

Krásný večer všem.
Máme kluka, kterému bude 1,5 roku. Od narození je "svůj" a má pomalejší vývoj. Problémy má v současnosti hlavně s mluvením a porozuměním. Netvrdím, že má nějakou diagnózu, třeba je prostě jen líný, ale už teď to je s ním v mnoha ohledech náročnější a často si myslím, že to je kvůli tomu, že mi nerozumí.
Chtěla bych touto cestou najít další maminky, co řeší podobný problém s podobně starými dětmi. Ráda bych s někým vyměňovala zkušenosti a informace, tipy, triky a další.

izz76
1. led 2016

Znám víc dětí které v 1,5roce nemluví než těch co mluví 🙂 Konkrétně moje první dcera mezi 1-2rokem používala asi 10 slov,pak se najednou rozmluvila. Teď mám 16měsíční a umí jenom máma,táta,ham,haf a vrčet jako tygr,mňoukat :D,ale má tedy celou řadu ruzných zvuků díky kterým se v pohodě domluvíme,co potřebuje ukáže,chápe většinu co jí říkám...

magdalenan
1. led 2016

Ahoj, nepíšeš nic konkrétního, tak nevím jak "pomalý" ten vývoj je, ale mému synovi je 22 měsíců a nemluví pořád. Tedy ze slov říká akorát máma, pak umí pár zvířecích zvuků a brmbrm a mňam mňam. Občas mě to štve, ale neřeším to, jednou mluvit bude, tak proč se stresovat.

U našeho syna to vidím jako pohodlnost, když po něm něco chci, tak mi rozumí, když chce něco po mně, tak si "umí" říct jinak, než slovy.

Když mu byl rok a půl, tak mi ani nerozuměl, co po něm chci (vyhodit něco do koše, podat hračku, ukázat zvířátko - to už zvládá)

Jinak je super boží, a ani mě nenápadně ho srovnávat s jinýma, jestli dělá to a to nebo ne 🙂

Pokud to není žádnou vyloženě vývojovou vadou, nebuď z toho špatná 🙂

billi
autor
1. led 2016

@izz76 náš umí jen táta a čiči. A hlavně nerozumí, což je dost problém. Ano, už rozumí víc, než rozuměl, zvládne asi 5 různých povelů a umí názvy asi 4 věcí (dudu, mlíko, vlk, kočka) a teda už konečně členy rodiny, ale pořád to je slabota. Snažíme se domluvit, ale to se povede 1x z 20 pokusů.

billi
autor
1. led 2016

@magdalenan nejsem z toho špatná, ale ráda bych někoho, kdo řeší podobné problémy. Kolem nás jsou na tom všechny děti lépe a už mě unavuje poslouchat, co s tím jako budeme dělat. Případně, že jejich Honzík mluvil až od 3 let, ale od roka rozuměl naprosto dokonale...
Malý je na tom přibližně jako roční dítě. Pomalejší je od narození a rozdíl je pořád o něco větší. A od narození je to problémové a náročné dítě.
Říct si o nic neumí. Pokud nevidí jídlo/pití, tak ho ani nenapadne, že by měl jíst a pít, nebo si o to říct. Povely umí ty nejjednodušší - hají, hačí. Ani jednou se mi ještě nestalo, že by mě někam odtáhl, nebo ukázal něco na povel. Tu a tam ukáže, když něco chce - třeba dudlík mimo jeho dosah, nebo sušenku na stole.
Ale máme problémy třeba s tím, že ho nejsme nikdo schopný naučit, že se nekouše, neštípe, neleze ne stůl, nebliká s televizí. Prostě to nepochopí. Nemůžu ho ani na minutu spustit z dohledu, jinak je malér.

magdalenan
1. led 2016

No jo, okolí.. Moje šéfová o dva měsíce mladšího kluka a když jsem namalovala auto (podle našeho chytráka "brmbrm) a zeptala se, co to je, tak odpověděl: " To je auto" .. No málem to se mnou švihlo o zem 😀 Ale to jen tak pro pobavení..

Chápu, že je to náročné, občas mi vyteče nerv a ulevím si ve stylu jestli už nemůže konečně něco říct...

Mluvila jsi o tom s pediatrem? Když jsem byla s klukem tehdy na kontrole v 18m, doktorka zatrhla, že "nespojuje slova" (jak by mohl, když žádná nezná), ale nijak se k tomu nevyjádřila, že kluk vypadá zdravě a "normálně"

magdalenan
1. led 2016

A ještě mě napadlo, jestli jsi třeba neuvažovala o kurzu znakování, třeba by vám to pomohlo..?

billi
autor
1. led 2016

@magdalenan nás čeká neurologie. Řešili jsme to už v 16 měsících a domluvili jsme, že v lednu mu vypíše žádanku a pofrčíme. Marodil, tak čekáme, až se uzdraví.
Mně nevadí, že nemluví, ať nemluví, to bych ještě přežila, ale to ostatní je na budku. Má velké záchvaty vzteku, bojujeme se spaním, pak to "neposlouchání". Jasně, je to ještě prcek, ale už něco by mohl pochopit, ale zatím ani v náznaku.
@magdalenan znakování jsem zkoušela a nějak to nemělo větší efekt.

magdalenan
1. led 2016

Tyhle problémy už jsem neměla, spí mi ukázkově a nějaký ten záchvat vzteku má v mezích, aspoň myslím. Už si zhruba dělám obrázek, co máš doma za čertisko a dovedu si představit to vyčerpání. Neurologie je určitě na místě, třeba takový EEG vyloučí ty nejvíc nepříjemný potenciální DG (ADHD atd.)

Každopádně, snad o nic nejde a máš holt jen náročnějšího potomka, je fakt, že u těch batolat může být každý půl rok úplně jiný, kdyby měl tak člověk křiišťálovou kouli a mohl se podívat, jak to bude za rok...

Bohužel ti asi jinak k užitku nebudu, ale držím palce, ať to dobře dopadne, je to s nima někdy o nervy.. 🙂

diamanta
1. led 2016

my teda máme diagnoz plno. Ale jen vypíchnu jednu větu: nemůžu ho na minutu spustit z očí... já nemůžu na sekundu, a to má 28m, a je to hyperaktivitou a impulzivitou takovou, že je riziková sobě i okolí. Donedávna drápala, házela věci do obličeje, těžké a tvrdé...nešlo to vysvětlit. Ale u nás se to pojí s dalšími věcmi, neurologickými potížemi i retardací pmv, a moc mi pomohlo, když to dobrý psycholog konečně pojmenoval co to s ní je, protože nám jinde různí mudr zas předtím řekli, že bude mentálně retardovaná. Přitom to se ani do tří let nemá takto diagnostikovat, až později. Byli jsme z toho špatní, ale za takovým tim nezvladatelným chováním bude asi "jen" ta impulzivita.

billi
autor
1. led 2016

@diamanta taky je rizikový sobě a okolí. Je schopný skočit po hlavě ze stolu. Už jsem zkusila radu, abych ho nechala, ať si natluče. Chvíli si pořval a šel znovu. Nemá pud sebezáchovy a asi má trošku jinde práh bolesti. Házení máme taky v kombinaci s kousáním. Dneska jsem schytala autem do rtu a dřevěnou mašinkou do hlavy. Kouše víc jak půl roku a zatím žádné zlepšení.
Při vaření ho sundám i 40x ze stolu, pak odcházíme, ale nechat ho, aby si vedle hrál a já ho jen po očku sledovala, nejde. To skáče po konferenčáku, po křeslech... Taky si umí sám vyhrát, ale to je malý svátek a nesmí být doma nikdo jiný kromě nás dvou.
Při vzteku se propne a hodí záda jen to zaduní.

krystalka
1. led 2016

@billi - koukni někdy sem https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/maminky-nestandardnich-deti-poruchy-komunikace/ tahle skupinka už tu funguje několik let a je nás tam s podobnými dětičkami dost 🙂

billi
autor
1. led 2016

@krystalka tam už jsem se dívala, ale jsou tam starší děti a děti, co už mají nějakou diagnózu, hlavně vývojovou dysfázii. Dotazy se tam ztrácí a pročíst starou diskuzi není v mých silách.
U našeho je otázka, co s ním je.

pavly
1. led 2016

@billi ahoj, mám doma asi podobného draka. Až teď se mi trochu ulevuje, 2,5 roku s ním byl blázinec.
Ve 2 letech jsem fakt uvažovala,že s ním zajdu do PPP,že to není možný,co vyvádí. Je to půl roku a vše se uklidňuje (teda snad to vydrží!!!)
Možná to budete mít podobné, a bude stačit to přežít, vydržet.
Malý je jinak miláček a teď si to šíleně užívám, je báječnej.

krystalka
1. led 2016

@billi - tak ono v tom roce a půl se stejně nějaká diagnóza dá ještě těžko určovat....to je většinou věk, kdy se to rychle mění, děti najednou pak udělají velký skok a všechno je jinak....třeba tu dysfázii většinou dětem dají kolem 3-4 let, dřív to může být ještě i jen opožděný vývoj řeči, nebo i něco jiného, ale to se obvykle přesněji dá určit až později....jinak když koukneš na začátek té diskuze, tak tam většinou ty naše děti měly tak 2-3 roky a měly spoustu "divností", některé postupně vymizely, některé ne a byla z toho nakonec jiná diagnóza, je tam i hodně dětí právě s narušeným porozuměním...těžko říct, jak to je u vás.....každopádně ta neurologie určitě jo, i když ani třeba na EEG se hyperaktivita a nebo třeba ta dysfázie projevit vůbec nemusí.....a psychologické vyšetření by taky leccos mohlo ukázat.....jinak místo znakování bych zkusila spíš obrázkovou alternativní komunikaci, s tou má spousta maminek velmi dobré zkušenosti....a přijde mi pro nějakým způsobem nestandartní děti lepší a jednodušší, než znakování....

vercik83
1. led 2016

@billi moje 15ti měsíční říká jen táta, tata, kaka a brouká si. Taky nechodí. Chápe ale hodně, rozumí skoro všemu. Vyčkej, ještě je brzy, ale praktičce to řekni klidně. Hyperaktivitu mají dnes jako diagnózu snad skoro všechny děti;)

mahev
2. led 2016

Mate vyšetřeny sluch.?Známa rodina řešila ,že syn nemluvil a jen čučí. Vůbec je nenapadlo,že spatnou slyší.Nakonec ve 3 letech mu v operovali implantát.

billi
autor
2. led 2016

@krystalka nechci a nepotřebuju diagnózu, protože teď je opravdu hrozně brzo. Ale chtěla bych s někým řešit dítě na podobné úrovni, abych nemusela na 90% dotazů odpovídat "Hm, to taky ještě nedělá." Ale přes všechny problémy to je moje zlato mazlivý.
O obrázkové komunikaci uvažuju. Moje máma kdysi dělala pro staršího "knížku", kde jsou obrázky ze života - máma, táta, babičky, dědové, pes a malý je z toho hrozně nadšený, tak myslím, že to bude ta správná cesta.

@vercik83 netvrdím, že je hyperktivní. A popravdě dětí s opravdu diagnostikovanou hyperaktivitou moc neznám. Ano o svém dítěti to tvrdí každá 2. máma, ale nemají to od doktora.
Praktická to ví a posílá ho na neurologii, protože nerozumí tak, jak by ve svém věku už měl. Podle jejích slov je na úrovni přibližně ročního dítěte - "mluvou" i porozuměním.

@mahev vyšetřený sluch nemá, ale podle mě slyší dobře. Dokáže zazpívat velice slušně 2 písničky (beze slov, ale melodii poznají i lidi, co ho neznají). A jako malé mimi byl hodně dráždivý. Stačilo, aby někdo zakašlal ve vedlejší místnosti a nadskočil, jak se lekl.

@pavly První byl taky drak, ale dal se usměrnit. Potřebovat se vyřádit ale už v roce pochopil, že na stůl ne a nechal si vysvětlit alternativní činnosti na vyřádění. Teď je pořád aktivní, ale na druhou stranu je hrozně hodnej a vyrostl z toho.

vercik83
2. led 2016

@billi no držím palce ať je to brzy ok

peggy722
2. led 2016

@billi
Naše Ela na tom byla podobně. Chovala se hodně impulzivně, agresivně. nemohla jsem s ní moc chodit na hřiště, protože to bylo o nervy, aby někomu něco neudělala. Přitom do roka a půl se chovala k dětem hezky. Pak jsem zjistila, že mi asi nerozumí. Pud sebezáchovy taky občas neměla, byla mi schopná vlítnout pod auto. Z frustrace, že jí nikdo nerozumí a neumí se vyjádřit se strašně vztekala. Hlavně si to doma vybíjela na starší sestře. Špatně spala, usínala, celkově byla od malička hrozně dráždivá. No shrnu to ve 4 letech rozumněla a mluvila na 21 měsíců. Takže vývojová dysfázie jak vyšitá a ADHD k tomu. Teda teď už spíš jenom porucha pozornosti a už v mírnější formě. Po roce už mluví celkem normálně, ve školce je vzorná, akorát doma se naustále hádá a vzteká se starší sestrou.
Takže u vás není problém to že nemluví, ale že se chová a rozumí jako mimozemšťan. Takže rozhodně zatím neurologii a zkus foniatrii, jestli nemá sluchovou vadu. Ela měla díky častým rýmám tekutinu v uších a špatně slyšela. Jakmile jí to odsáli, tak se pak hodně rozmluvila.

billi
autor
2. led 2016

@peggy722 nemluvení je jen třešínka na dortu. Jak píšeš, je to takový malý mimozemšťan.
Ale krásně se snaží napodobovat, což beru jako velké plus.

peggy722
2. led 2016

@billi Jo Ela byla taky dokonalej mim. Psycholožka nechápala, jak může přežít ve školce. Ona pomocí pantomimy skládala i věty. 😀

pavly
2. led 2016

@billi
tak to hmmm,to taky nedělá, to znám velmi dobře! Dcera byla také ve všem stále pozadu a malý je ještě předehnal. Na 6ti týdnech byl zcela jako novorozeně, na 9ti měsících nevydržel na bříšku ani minutu, neseděl,nezel,neplazil se........ chodil na 17 měsících, doteď používá jen pár slov. Takže ti hodně rozumím v tom,jaké to je, stále říkat-to ještě nedělá. Máš malého mladšího o rok,jinak dost podobnou situaci....
Znakovku jsem zkoušela a u nás bez odezvy. Nebavilo ho to, děti tam hodné, poslouchaly,on jen likvidoval místnost, utíkal pryč, lezel po všem a padal...no jen jsem ho krotila. Ale zjistila jsem,že si můžeme udělat "svojí znakovku". Snažím se vždy dobře pochopit,co potřebuje, co chce sdělit....a je to čím dál lepší. Je pravda,že čím víc se dorozumíme,tím je to s ním snadnější. A ač jsem jakoby vždy věděla,co chce, proč se vzteká, je to lepší i s věkem, nebo tím,že už dokáže popsat i pocity. Pomáhala jsem za něj mu situace popisovat a pak ho jakoby pochopit....doteď mu to vyhovuje.
První pořádné používání slov začalo až po 2 roce. Má jich pár,ale je to lepší. Se slovy já, ne, jooo si vystačil hodně, přidal tam, to a začal to spojovat společně s ukazováním. Teď používá max. dvouslabičná slova oto (otevřu), moto (mokrý), bílou (líbí) a asi měsíc spojuje dvě slova k sobě -já oto, to moto.....
Takže na tom určitě takto není jediný. Kamarádky chlapeček "mluvil" ještě hůř, na 3 letech v podstatě jen ukazoval... rozmluvil se snad v hodině a na 4 letech říkal i R, mluvil čistě,nepatlal.... Prostě asi to má někdo tak a není třeba se trápit. Určitě tu dobře padlo vyloučení vady sluchu, určitě taky není na škodu neurologie, ale pevně věřím, že se vše postupně urovná.
Doufám,že tu najdeš maminku se stejně starým dítětem. Kdyby tě zajímalo něco od nás zpětně, ráda napíšu 😉

novynka
2. led 2016

@billi našemu malýmu jsou čerstvě dva roky a taky nemluví, víc než slova používá zvuky, ale úžasně se vyjadřuje tělem, jakože sebou třeba praští o zem, když chce vysvětlit, že spadnul :D možná bych se spíš zamyslela nad tím, zda ti on rozumí, my si rozumíme velmi dobře navzájem a tím pádem nám mluvení ani tolik nechybí ;)

krystalka
2. led 2016

@novynka - tohle přesně dělal náš syn, odmalička byl mistr pantomimy, dokázal vyjádřit a popsat tělem skoro všechno....má expresívní vývojovou dysfázii, což znamená, že dlouho nemluvil (ve 3,5 letech teprve začal spojovat dvě slova), ale rozuměl výborně....ale třeba u té receptivní dysfázie, kdy děti mají narušené porozumění, tak tam opravdu působí jako mimozemšťané, nerozumí, i když někdy i dobře mluví....působí často jako autisté (což působil docela dost i můj syn...), někdy je ta dysfázie smíšená a ty děti moc nerozumí ani nemluví a pak působí ještě víc mimo - protože jednak nerozumí a jednak se nemůžou sami vyjádřit, což působí spoustu problémů, záchvatů vzteku apod....stejně jako to neporozumění....

billi
autor
3. led 2016

@pavly to dělám já, "naši znakovku", podporuju ho v tom, když se snaží dorozumět. Tuhle mi naprosto dokonale vysvětlil, že chce koláč 😀
Kolem roka volal mňam, to už teda nedělá...

@novynka nerozumí, ale to vím. Teda nerozumí všemu. A hodně se domlouváme gesty a prostě ukazuju. Už neříkám, že jdeme jíst, ale uážu mu bryndák a on chápe.
Umí základní povely, ale přiznávám, že si nejsem jistá, jak moc tomu rozumí. Dám příklad - dopije pití, tak mu řeknu, že to má odnést do kuchyně na linku a on to tam odnese, protože se to tak dělá, ale nerozumí tomu, protože všechno, co má v ruce a řeknu mu povel odnes, tak to dá v kuchyni na linku. Jako neumí povel jdi za taťkou. Pokud mu řeknu, aby něco tátovi odnesl, tak to ale udělá. Takže já se s ním více méně domluvím velice slušně, ale ostatní mají problém.

@krystalka já si myslím, že u našeho to bude jenom pomalejší vývoj. Třeba klasická věc, co děti dělají - natáhnout ruce, že chce vzít, začal až dlouho po 1. narozeninách, pak je natáhl až když je k němu natáhl dospělý a tak měsíc natahuje sám... A podobně to je se vším. Hrozně dlouho se neusmíval, pak se hodně usmíval, ale nesmál se. Směje se nahlas tak od roku, do té doby jen výskal a pískal.

frankiesenka
19. zář 2020

@billi ahoj..prosím..jaká to vše dopadlo? Mám dceru 1,5 roku a je to úplně stejné. Budu moc ráda když napíšeš..

ejmate
Autor odpověď smazal
Zobraz