Dobry večer, zítra jdu na pohřeb dědečka mého přítele rozloučení bude v obřadní síni mam kondolovat i svému příteli? Jistě bude stát se svoji rodinou které budu kondolovat stačí jej třeba jemně obejmout?
Když jsem byla na pohřbu babičky partnera, tak jsem stála za ním jako opora. Ale je pravda, že s jeho babičkou jsem měla dobrý vztah a navštěvovala jsem ji klidně i sama. Takže rána to byla tehdy i pro mě. Mou podporu cítil už doma a věděl, že je mi to líto. Já bych proto nekondolovala, jen bych stála při něm. 😔
Ja to resila podanim ruky spojenym s obejmutim nejen u manzela ale i u svagra a tchanovcu, ta slova kondolence jsem stejne nedokazala vyslovit.. a pokud muzu soudit z pohledu toho komu se kondoluje, tak mne osobne kazdou dalsi vyslechnutou kondolenci bylo pokazde hur a hur, mnnohem vyznamneji vnimam pritomnost nez klise slova
Obejmula bych. A radši bez zbytečných slov.
já si myslím, že nejbližší rodina si vzájemně nekondoluje, stačí mu projevit lítost v soukromí.
Podle mě ne, alespoň u nás se to tak nedělá... Projevíš lítost jakmile se to dozvíš, soucit, vcítění, pochopení... Vidí, že je ti to líto, smutno... a to stačí... My se obejmeme doma či v soukromí, aby ten druhý cítil blízkost... A to je asi to nejvíc co můžeš udělat... Nebo vyslechnout, snažit se ulehčit ty okamžiky vyrovnávání se ze ztráty... My se na posledních rozloučeních ve vztahu s partnerem/manželem ani neobjímali, prostě stačí vzít za ruku, před obřadem či po něm a být tichou oporou či podporou... 😉 Takže bych se spíš snažila stát či sedět u něj, ale záleží jak moc je to s vámi oficiální... 😎
A v rodině jsme kondolovali, když jsme se uviděli osobně třeba hned ráno či týden před obřadem apod. anebo pokud si to někdo vyloženě nepřeje, ale to tam řekne řečník a pak se na přání rodiny nekondoluje vůbec... 😕