Maminky mate nektera zkušenosti s tím, že dite je na vas závislé? Mam 11cti mesicniho syna a nesmim se od nej vzdalit ani na 3 kroky. Hned rve jako by mu nekdo neco delal. Porad se mi mota pod nohama. Nejde pri nem nic udělat. Zajit si na zachod nebo se osprchovat je nadlidsky vykon. To sedi pod dvermi a rve dokud neotevru. Jsem s nim sama a mam ještě dalsi dve deti ve veku 8 a 6 let. Jak dite teto zavislosti odnaucit. U tech dvou jsem to nezazila tak nevim, jak postupovat. Děkuji předem za radu
@maukinka Osobní zkušenost nemám, ale myslím že to asi odnaučit nepůjde, asi budeš muset vydržet. Kamarádka má ale doma něco podobného, vyřešila to tak že dveře si nechá otevřené a je klid 🙂.
@maukinka Ta závislost je normální, patří k věku, pokud se budeš před ním v koupelně či na záchodě zavírat, nebo ho jinak vystavovat pocitu opuštění, tak se podle me to bdobí jenom protáhne a ještě si to ponese do dospělosti. Radim tu pro něj být, je to jeste mimisek, i když chápu, že to vždycky nejde.
Dekuji za odpovědi všem
@maukinka Ahoj, to neodnaučíš, to přejde 🙂 Asi to bude období separační úzkosti. Některé děti to mají, jiné ne. V podstě jde o to, že mají neustálý strach, že je maminka opustí. Určitě by jsi ho neměla od sebe odstrkovat.(neříkám že to děláš 🙂 ) Naopak mu dávat pocit jistoty že jsi s ním a pro něj a že ho neopustíš. A když někam jdeš, tak mu to říct - nelhat. Říct kam jdeš a popřípadě za jak dlouho se vrátíš. ( nemyslím tím časové pojmy jako 30 min, hodinu a podobně,ale něco,co je mu známé v rámci denního rytmu, řádu - až bude večerníček, než se půjdeme koupat a pod..) Jasně že tohle nejde moc uplatňovat když jdeš jen na wc,nebo do sprchy. Moje malá neměla vysloveně separační úzkost, ale vím o čem mluvíš. Jsem na ni v podstatě od narození sama a bez ni jsem si s prominutím ani neuprdla. Všude byla se mnou už teda jen pro to, že bych neměla přehled o tom, co kde dělá za zavřenými dveřmi ve chvíli,kdy jsem ve vaně. No a teď? Od prvního dne ve školce nemá sebemenší problém s tím odejít do třídy. Vůbec jsem nepoznala co to je,když mi dítě v šatně řve,že nechce do školky. Naopak,chodila by i o víkendu. 🙂 Tak přeji pevné nervy,ať se to spraví 🙂