Malování. Použít akrylové fixy, centropeny nebo akvarelové pastelky?

adel888
12. únor 2025

Dobrý večer, chtěla bych nakreslit obraz na velký vykres, zatím jsem malovala na plátno pouze akrylem, ale s fixami a pastelkami nemám zkušenost. Bude to obraz o 4 barvách, přemýšlím, zda použít akrylové fixy nebo centropeny a nebo nějaké například akvarelové pastelky. Pokud máte někdo zkušenost, budu ráda za tipy. Děkuji 🙂

felis
12. únor 2025

Ahoj, zvolila bych alvarelove pastelky, protože s pastelkami budou tahy čistší... bo jak to říct. Fixa Ti vždy udela tah, který bude dalším tahem vic vidět. Nevím, jestli to vysvětluju pochopitelně.
Taky záleží, jaký chceš zvolit papír. Bude to chtít nějaký vyšší gramáže a přímo určený pro akvarel tedy. Určitě bych to zkusila na A4, nez bych se pustila do většího formátu.

adel888
autor
12. únor 2025

@felis mám vykres který má jakoby vlastnosti (strukturu) plátna, což mi nedošlo a mám to už predkreslené tužkou. Tudíž mám strach, jestli ty pastelky na tu strukturu budou v pohodě, co myslíš?

felis
13. únor 2025

@adel888 platno a fixy mi moc nejdou dohromady... pokud to platno teda nema nějakou úpravu, aby se Ti ty fixy nerozmazavaly.
Alvarelove pastelky mají tu vlastnost, že oproti klasickým pastelkam jsou celkem měkké. Kreslí se s nimi tedy výrazně už po lehkém pritlaceni.
Já bych to zkusila na malém kousku anebo jinem kusu plátna, jak to půjde.

osaka_9
13. únor 2025

@felis Fixami nechce kreslit na plátno, ale na výkres 🙂

felis
13. únor 2025

@osaka_9 jde, ale blbe to vypadá, pokud to není dětský predkresleny malý obrázek. Velk formát si neumím představit. A záleží, jaký platno to je.