Malování na oblečení, řekněte mi své zkušenosti

magda172015
22. kvě 2015

Ahoj maminy ktera z vas maluje na trika body a pod. reknete mi sve zkusenosti a rady jake barvy poridit cim zacit proste nake figle ? 🙂 a popr se pochlubte ukazkou svych vytvoru 😎 🙂 😉

konidana
25. kvě 2015

@magda172015 Mám barvy na látku, které se po zaschnutí zažehlí. Nevím přesně značku,ale ono stejně bude více druhů. Na něco je dobré si udělat šablonu z tvrdého papíru a podle ní pak kreslit, ale pozor, aby barva nepodtekla. Stejně tak je potřeba dát pod látku (dovnitř trička) papír, aby se barva neprosákla skrz.

timulina
2. čer 2015

Ja som pouzivala farby od nerchau na svetly a tmavy textil.objednavala som si aj kopirak bud biely alebo cierny.prekreslila som si obrazok na papier a potom na tricko cez ten kopirak. A potom malujes 🙂 . a samozrejme nejaku podlozku pod tricko a pripevnis si to so stipcami 😉

mondie8
12. čer 2015

Právě, že těch druhů barev na textil zas tolik není. Klidně můžete i nějaké levnější jako ARTEMISS. Výborné barvy jsou od značky TEXTILE ART, nevýhoda je, že časem praskne nahoře víčko... ale jsou syté, kompatibilní a vydrží i vyprání pračkou. zatím maluji spíš na oblečení pro dospělé, protože pro dceru se mi to zamazalo nevspratelně a hlavně, je to jen na chvíli, takže až bude malinko větší, třeba do školky..

konidana
12. čer 2015

@mondie8 Tak jestli je prasklé víčko identifikátor, tak už vím co mám za barvy. Jo! Jinak super. Děti si malují svoje trička, vyberu jim vždy radši nějaké starší, seprané a nosí je pořád i když je jim to už úplně malé.

mrazulkav
12. čer 2015

Textile art jsou barvy od firmy Nerchau. S Artemiss nemám moc dobrou zkušenost... jsou levnější, čeští, ale kvalita nic moc... ale na pokusy stačí.
Chce to si napřed uvědomit na co chce člověk malovat - ideální je bavlna, popř. s příměsí. Čím víc umělé, tím míň většinou drží (i když akrylové drží na všem, jen dělají takovou tvrdou krustu, která praská).
Je rozdíl v pigmentech mezi barvami na tmavý a světlý textil. Logicky barvy na tmavý textil fungují i na světlý, naopak to není ono. I tak je lepší dělat slabší vrstvy a raději víckrát. Popř. mít bílou na tmavý textil a větší škálu ve světlých a vždy si na tmavý textil "podmalovat" základ.
Já mám ozkoušeno napnout si textil na uříznutý karton a zakulíkovat, aby se malovalo lépe. U světlého textilu pak i hezky prosvítá připravený obrázek. Nebo předkreslím měkkou tužkou, která se pak buď zamaluje, nebo vypere.

Variantou je i tupování přes šablony (houbičkou), tiskání, malování fixy na textil (dobrý i jako konturky na malovaný obrázek, já v tomhle případě preferuju gelový popisovač na textil), voskovky na textil (vydrží na strašně dlouho a dá se s nima leccos), foukací fixy (děti milují)...

berusinecka
12. čer 2015

@magda172015 My jsme používali Textile Art. A byla jsem s nimi spokojená. Dala trochu do malých vršků a přidala malinko vody. Rozstřihala jsem na malé kousky hubku na nádobí a nanášela na nohy, ruce. Také jsme měli různé šablony přemalované na kartonu, gumovou látku,...Děti spokojená a já taky. Hlavně je potřeba dát do trička noviny. Ať se podaří. 🙂

mondie8
13. čer 2015

Přidávám tedy ještě pár fotek, pár let starších prací. Před pár dny jsem dokoupila barvy a brzy se pustím zas do tvorby 🙂

mondie8
13. čer 2015

Tak samozřejmě, s těmi technikami máte pravdu. Já už nad tím moc nepřemýšlím, mám starou dřevěnou paletu, klipsy a vypnu na to oděv, pak se tvoří dobře. Občas nanesu bílý podklad, takže neřeším, jestli je látka tmavá. Bavlna je ideální. Toužila jsem po tykrysové a už jí mám, primárně je na hedvábí i bavlnu. Je řidší a název nyní neznám, jen krapet dražší... Takže budu vrstvit. Také se dá krásně namíchat různý odstín, podle libosti