Ahoj maminy ktera z vas maluje na trika body a pod. reknete mi sve zkusenosti a rady jake barvy poridit cim zacit proste nake figle ? 🙂 a popr se pochlubte ukazkou svych vytvoru 😎 🙂 😉
Ja som pouzivala farby od nerchau na svetly a tmavy textil.objednavala som si aj kopirak bud biely alebo cierny.prekreslila som si obrazok na papier a potom na tricko cez ten kopirak. A potom malujes 🙂 . a samozrejme nejaku podlozku pod tricko a pripevnis si to so stipcami 😉
Právě, že těch druhů barev na textil zas tolik není. Klidně můžete i nějaké levnější jako ARTEMISS. Výborné barvy jsou od značky TEXTILE ART, nevýhoda je, že časem praskne nahoře víčko... ale jsou syté, kompatibilní a vydrží i vyprání pračkou. zatím maluji spíš na oblečení pro dospělé, protože pro dceru se mi to zamazalo nevspratelně a hlavně, je to jen na chvíli, takže až bude malinko větší, třeba do školky..
Textile art jsou barvy od firmy Nerchau. S Artemiss nemám moc dobrou zkušenost... jsou levnější, čeští, ale kvalita nic moc... ale na pokusy stačí.
Chce to si napřed uvědomit na co chce člověk malovat - ideální je bavlna, popř. s příměsí. Čím víc umělé, tím míň většinou drží (i když akrylové drží na všem, jen dělají takovou tvrdou krustu, která praská).
Je rozdíl v pigmentech mezi barvami na tmavý a světlý textil. Logicky barvy na tmavý textil fungují i na světlý, naopak to není ono. I tak je lepší dělat slabší vrstvy a raději víckrát. Popř. mít bílou na tmavý textil a větší škálu ve světlých a vždy si na tmavý textil "podmalovat" základ.
Já mám ozkoušeno napnout si textil na uříznutý karton a zakulíkovat, aby se malovalo lépe. U světlého textilu pak i hezky prosvítá připravený obrázek. Nebo předkreslím měkkou tužkou, která se pak buď zamaluje, nebo vypere.
Variantou je i tupování přes šablony (houbičkou), tiskání, malování fixy na textil (dobrý i jako konturky na malovaný obrázek, já v tomhle případě preferuju gelový popisovač na textil), voskovky na textil (vydrží na strašně dlouho a dá se s nima leccos), foukací fixy (děti milují)...
@magda172015 My jsme používali Textile Art. A byla jsem s nimi spokojená. Dala trochu do malých vršků a přidala malinko vody. Rozstřihala jsem na malé kousky hubku na nádobí a nanášela na nohy, ruce. Také jsme měli různé šablony přemalované na kartonu, gumovou látku,...Děti spokojená a já taky. Hlavně je potřeba dát do trička noviny. Ať se podaří. 🙂
Tak samozřejmě, s těmi technikami máte pravdu. Já už nad tím moc nepřemýšlím, mám starou dřevěnou paletu, klipsy a vypnu na to oděv, pak se tvoří dobře. Občas nanesu bílý podklad, takže neřeším, jestli je látka tmavá. Bavlna je ideální. Toužila jsem po tykrysové a už jí mám, primárně je na hedvábí i bavlnu. Je řidší a název nyní neznám, jen krapet dražší... Takže budu vrstvit. Také se dá krásně namíchat různý odstín, podle libosti
@magda172015 Mám barvy na látku, které se po zaschnutí zažehlí. Nevím přesně značku,ale ono stejně bude více druhů. Na něco je dobré si udělat šablonu z tvrdého papíru a podle ní pak kreslit, ale pozor, aby barva nepodtekla. Stejně tak je potřeba dát pod látku (dovnitř trička) papír, aby se barva neprosákla skrz.