Malá zlodějka

jelena56
22. srp 2016

Ahoj maminky,popr. i tatinkove,
stala se nam domanemila vec a moc nevim,jak to resit.

Nase deti maji v ulici kamaradky-jsou o par let starsi,ale rozumi si. Starsi kamaradce je 11let. Ta si hodne hraje s nasi 4letou...

Kamaradky jsou dost divoke-hodne hlucne,drze a bohuzel po navsteve u nas je to pak katastrofa,jak jsou nase deti rozjivene. V minulosti jsem uz musela resit vice problemu-napr.,ze nedavali pozor a srazili nasi holku na kole (2x),ze u nas doma neco rozbili a take,ze dochazelo k podivnym smenam samolepek,magnetu,figurek apod. Nase mala z toho samozrejme vysla vzdycky spatne. Nekdy jsem to pohludala,ale nekdy si hraly v pokojicku sami a kdyz kamaradka odesla,tak mi dcerke nadsene ukazovaka,ze vymenila jednu figurku za ctyri jine...no a podobne veci.
Vzdy jsem se zlobila,vysvetlovala dceri,ze nemuze vsechno rozdat...jenze ta moje dobra (nebo blba) duse, by se pro kamaradku rozkrajela.

Zle jsem nedelala-vesmes slo o ptakoviny,mrzel me princip,ale o veci tolik neslo a kdyz setoho dcera vzdala v klidu a ve prospech jineho...nemela jsem duvod to vic rozmazavat...

Ovsem pri posledni navsteve zmizelo z detske kasicky 200kc...
Kasicka ma bohuzel rozbite otevirani a je mozne ji otevrit.
Kamaradka prisla na navstevu,zavreli se do pokojicku a hraly si pry na prodavani...
Jelikoz dcera ma detskou pokladnu a hraci penize,tak mi to prislo ok...
Kdyz opet vecer odesla,tak jsme s dcerou uklizely pokojik a vsimla jsem si,ze kasickaje jinde. A jak jsem do ni nahlidla,tak mi zatrnulo.
Zacinali jsme zrovma nedavno sporit a tudiz vim,ze v 50kc tam mela dcera 500kc...a zbylo 300...
Nejdrive jsem vse prohledala,ale kdyz jsem se ptala dcerky,jestli nevi,tak mi ukazala micek a reklami,ze ji ho kamaradka prodala za penizky...

Tak a ted co...doma nove kolo vysvetlovani,dcerka moc nechape-ona je totiz ory chtela...a ja zurim! Hlasit rodicum se mi uplne nechce. Dukaz pevny nemam a ibvinit neci dute z kradeze penez chce koule...ty ja asi nemam...hlavne s rodinou mame jinak docela pratelske vztahy.

Mam policeno na onu malou zlodejku,ale co ji mam rict? Samozrejme bych penize chteka zpet,ale co si vezmu na male holce...nechci kvuli 200kc delat sceny,ale na druhou stranu jsem tak vytocena,ze si nepreju,aby k nam chodila a z kamaradstvi taky nwjsem na vetvi...ale dcera samozrejme nic spatneho nevnima,asi by byla smutna,kdybych si neprala,aby s ni kamaradila a hlavne je to jedna z veci,kterou jsem nechtela delat...zakazovat kamarady...

Takze co? Tvarit se jakoby nic a jen pri kazde navsteve byt jako ostriz? Nebo si o to na rovinu rict a rict,ze o tom vim a dam si na ni pozor? Jak se zachova 11ti lete dite?

Verim tomu,ze to na nasi moulu proste zkusila a ono to vyslo...

Co tedy delat,abych neublizila vlastnimu diteti, mezirodinnym vztahum a ani te male zlidejce nechci ublizit,aby si pak v sobe neco nesla...
Diky!

jelena56
autor
22. srp 2016

P.S. Pisu z mobilu a omlouvam se za pripadne preklepy-ani jsem to po sobe necetla

obyvatelka
22. srp 2016

Je to nepříjemná situace, ale řešit se musí. Zkusila bych si promluvit nejdříve s tou holkou, udeřit na ni, že víš, že ty peníze vzala a že neexistuje, aby si takhle hrála s tvojí holkou a pokud je nevrátí, že půjdeš za jejími rodiči. To spolehlivě zabere. Kdyby ne, tak bych za těmi rodiči opravdu šla, že víš, že máte dobré vztahy, ale že se bohužel stalo to a to, popsat, jak to bylo a že i když jsi mluvila s jejich dcerou, tak k nápravě nedošlo, takže chceš, aby zasáhli oni a sjednali pořádek, od toho jsou rodiče. I tohle bohužel patří ke vztahům, pokud se oni urazí nebo naštvou, že nějak obviňuješ jejich dceru, tak to zase tak dobří přátelé nejsou, nevím, jestli by i tvoje holka zopakovala před nimi, jak ta hra probíhala a o co šlo. Přinejhorším hold nebudete kamarádi, nicméně s tou kamarádkou už bych tvé dceři nedovolila si hrát, pokud ano, tak jenom s dozorem. Rozhodně bych to nenechala jen tak, v 11 letech krást peníze, co z ní vyroste, proboha?

jelena56
autor
22. srp 2016

@obyvatelka no tim,ze jsemu toho nebyla nevim,jak to bylo.
Zemela dceraten balonek,co si koupila,tak bych ve finale rekla,ze ji dcera ty penize sama dala...za ten balonek....to pak neni ani tak zlodejka,jako,zeje vycurana...
Jako velkou chybu ted vidim,ze meli deti v pokojicku kasicku a penize...ale zase obcas dostane napr. od babicky za gratulaci a chce si to nekam dat a ma z toho radost...mela jsem pocit,ze prispivam k financni gramotnosti svych deti...a onoje to trochu jinak 😉
No kasicky ted maji v loznici ve vysoke skrini a basta!
A ja zkousim zchladit hlavu,abych nejednala nejak zhurta,ale jako rozumny dospelak 😂

panickatlamicka
22. srp 2016

@jelena56 hele, to je uplne jedno, ze nemas primy dukaz. Staci na ni uhodit s jistotou, ze to vis. Zadne "nevis o tech penezich neco?" ale "mluv, na co jsi chtela ty penize? Vim, ze jsi je vzala."

berenika39
22. srp 2016

Já bych vzala ten balonek, dala bych jí ho, at ona dá ty peníze - se slovy, že tenhle obchod není fer, protože takový balonek stojí 20,- kč. Ne 200,- a že malá prostě ještě penězům moc nerozumí. Prostě že jí to nevyšlo a bylo by fajn to napravit.
Podle reakce bych pak jednala dál.

Zkus to s ní slušně, na rovinu, bez oklik.
Myslím si totiž, že v tom nebylo takové to klasické "jé, kasička, kouknu, co je v ní a 200,- do mé kapsy". Ona jen chytře vymyslela, jak tvou malou obelstít.
Takové chování není samozřejmě v pořádku, ale nemusí být žádná zlodějka, ani ted, ani nikdy později.

kacca11
23. srp 2016

Ja bych to asi neresila, opravdu bych nechtela obvinit cizi dite z kradeze a za par dni ty penize nekde najit. Pokud bych nemela jistotu, opravdovy dukaz, tak bych do toho nesla. Spis bych upravila to pratelstvi, protoze aby se 11tileta tak kamaradila s tak malym ditetem mi nepripada uplne standardni a neni to vyrovnane. Uplne bych to nezrusila, nechala bych je si hrat, ale vice pod dozorem.

jelena56
autor
23. srp 2016

@kacca11 Obvinit právě taky nechci...
Ono to přátelství vzniklo tak nějak mezi dětmi v ulici - 11ti letá má sestru, které je 6, takže se nejdřív začala ta mladší kamarádi s tou naší 4 letou. Ale pak si ta 6ti letá vyhléda naší 8mi měsíční a tak tráví čas většinou se mnou a s mimi a houpe kočárek, pomáhá mi apod.
V ulici jsou pak ještě 2 klucí - 5 a 8 let, takže jsou dohromady taková parta, co se různě přes léto navštěvuje, přebíhají ze zahrady do zahrady a jednou si hraju tady podruhé jinde...
A na tu 11ti letou prostě ta naše 4leťačka zbyla 🙂
Zatím jsem se trochu přes noc uklidnila. Až příště přijde, tak se jí prostě zeptám a uvidíme.

jelena56
autor
23. srp 2016

@berenika39 Přesně to si myslím, že není nějaká zlodějka - sice jsem tak diskuzi nazvala, ale jak jsem psala i v komentářích, tak si nemyslím, že to byl nějaký zlý úmysl. Prostě jen využila příležitosti, když si všimla, že 4 letá nemá páru o korunkách a má po ruce kasičku...
Je mi jasné že ty peníze asi mít už nebude. V 11 ti letech je utratí mávnutím proutku. Koupí se nějakou sladkost, parádu...doufám, že né cigarety 😀
Takže nemám ani v plánu jí obírat o nějaké její kapesné. Ale chtěla bych, aby si uvědomila, že se to nedělá a že o tom vím a budu si jí hlídat.
Nechci tu partu dětí a kamarádky od sebe oddělovat...
Jak jsem psala - vnímám to i jako svou chybu, že měli děti k penězům vůbec přístup...

berenika39
23. srp 2016

@jelena56 souhlas se vším, co píšeš🙂. vím, že tě to mrzí i štve, ale asi jde i o to aby ona na té zkušenosti profitovala - TOHLE se prostě dělat nemá....
Tak držím palce, at to zdárně vyřešíte, dej vědět, pokud budeš chtít, jak to dopadlo

konidana
23. srp 2016

@jelena56 Nejdříve bych se té kamarádky zeptala jak to bylo, jak si hrály, co kdo nakupoval a za co, a pak vysvětlila, jak psala @berenika39 . Peníze by měla vrátit ze svého kapesného (i ve splátkách) nebo odpracovat:D (v 11 letech už to musí pochopit a drobnou výpomoc v domácnosti zvládne)

astyna
23. srp 2016

Já bych si takové děti přes práh nepouštěla 🙄 a jak bych to vyřešila...to netuším...asi tak, že bych pořídila zámek na kasičku nebo ji dala jinam. Ale já teda, jakmile k nám má přijít jakákoli návštěva, vše cenné dávám k sobě do ložnice, kam nikdo nechodí. My máme např. největší bankovky v knížkách, nejednou se stalo, že jsem tu knížku půjčila a pak jsem si na to vzpomněla pozdě. No a jednou se ten člověk už neozval...

evulina77
23. srp 2016

@jelena56 osobně bych jí už doma nechtěla, prostě bych se stýkala na té ulici nebo na hřišti, ale domů by mi už nepřišla. S tím, že bych jí řekla, že při poslední návštěvě si hrály na obchod a že malé zmizely z pokladničky peníze a že je ti líto, že se to stalo, ale že už jí nemůžeš věřit. Peníze bych po ní nechtěla, ale už bych k zmenila přístup... 11 let je sice málo, ale holka by už měla mít nějaké povědomí o tom, co se může a co ne. Jinak by mě zajímalo, jestli i vaše malá chodí na návštěvu k nim? Myslím, že né a tak bych ukončila i ty její návštěvy u vás. Bez křiku, hádek a vyšetřování...

elu
23. srp 2016

mám uplně stejný zážitek, akorát, ten rozdíl není tak velky..dceri je sest a kamarádce devět...chodí k nám už několik let a loni se stalo, že jsem taka dostala podezření, že bere peníze...u nás se valí drobné po celém baráku a dcera ma na hraní ruzné penženky, kde má tuhle 10 kc, jinde třeba tricet...no a jednou jsem nějak slyšela jak adeka brečí, že ji holka ty peníze vzala do kapsy...ja jsem taková trubka, že je mi vše nepříjemné řešit a i když jsem měla temer jisto, nebyla jsem schopna na ní udeřit, bylo mi trapně i kvuli ní, jak by se cítila....tak jsem jí řekla, když odcházela, že jak si hráli, tak zapoměla v kapse asi nějaký peníze...nejdřív zapírala, ale pak je vytáhla...nakonec jsem ji teda nedala znat, že vím, že je ukradla...no ale takovch historek je víc, třeba, že vzala dceři prstýnek...sice v hodnotě 3 kč 🙂 a tvrdila, že je její, že ho taky má atd.....no prostě celkově jsem nesvá, když u nás je...i když řekla bych že letos už nějak vyrostla a je klidnější...každopádně přesně vím, jak se cítíš a jak je ti trapně to nějak řešit a zároveň se to v tobě vaří a nejradši by si jí už u vás neviděla

hejsa
23. srp 2016

@jelena56jestli to jsou sousedi,nechodila bych za nimi,rozhádáte se nebo při nejmenším to naprosto rozhodí vztahy.Té malé holce-vyčůranici bych řekla,že k vám do bytu nikdo nesmí,že se ztrácí věci - je velká dost,aby to pochopila.Prostě bych ji do bytu nepustila.11letá holka prostě nebude dobrá kamarádka pro tvoji dceru -tvoje holčička ať si hraje se stejně starými nebo o trošinku staršími.Peníze bych prostě oželela ,ale udělala to tak,aby dcera ještě nemohla hospodařit s penězi - vždyť jsou jí 4 ,to má čas do 5 let. 😕

pavlina212
24. srp 2016

Asi bych to tak nehrotila. Spis bych si popovidala s dcerou o tom obchodu. Ukazala bych ji v hrackarstvi, ze takovy micek stoji tolik a ta dve stovky jich mohla mit pet. Zatimco za dve stovky uz mohla byt pekna panenka a tak. Kasicka je jeji, at si hospodari, ale at chape nasledky. Domkuvila bych s ni, ze nakupovat za penize bude zatim jen s rodici.

britney
24. srp 2016

Tak mě se nelíbí už ten poměr - 4 a 11 let. Úplně jiná věková kategorie. Jasné že ta starší bude mít navrch a ta malá není dostatečně zralá si hrát s někým kdo bude skoro v pubertě.

jelena56
autor
26. srp 2016

@britney Ano, neříkám, že to je standardní přátelství.
Já už jsem to psala o pár příspěvků výše, tak je to spíš taková skupinka dětí z ulice, co se kamarádí. A jak to bývá, tak přes léto občas nemají co dělat a tak vezmou zavděk i mladšími kamarády. A naše 4letá je z pozornosti starší holky nadšená. A ta 11ti letá si zase hraje na chůvu 🙂

jelena56
autor
26. srp 2016

No holky, ale abych napsala, co bylo dál 🙂

Včera přilítly opět na zahradu hned si špitaly, že si půjdou hrát zase na prodávání.
Tak jsem za nimi došla a říkala jsem, že na prodávání si hrát teď nebudou, že je hezky, tak ať jsou venku. A rovnou jsem také řekla, že se mi ty jejich hry moc nelíbí, protože nám při nich mizí z kasičky peníze. Tak kamarádka mlčela, koukala do země a nic neřekla.
Tak jsem ještě trochu přitvrdila a řekla jsem jí, že mi dcera říkala, že jí nějaké penízky dávala. Tak ta kamarádka vehementně tvrdila, že ne.
Tak jsem jí řekla, že jí prohledávat nebudu, ale že peníze nejsou na hraní a zneužívat mladšího se nedělá a že si je budu hlídat.
Tak čučela do země, zaražená jak puk. Ale za chvíli jí to přešlo a zas mi běhalo po zahradě asi 5 dětí...

hejsa
26. srp 2016

@jelena56jen tak dál...nepouštět do bytu. 😠