Zdravím, měla bych dotaz evidentně na někoho kdo pracuje ve školství a orientuje se v tom... zajímalo by mě z informačního hlediska, zda je v dnešní době možné být učitelem na ZŠ, být hlavním učitelem třídy a mít udělaný pomalu jen učňák??
ZŠ u nás patřila v okolí k nejlepším a byla velmi oblíbená. Jako dítě jsem měla co dělat abych nároky učitelů splnila... ale co se tam děje dneska mě až zaráží a říkám si, opravdu jde školství tak do kytek či je to jen klasická tlačenka?!
Dám příklad... o prázdninách škola hledala učitele matematiky a informatiky! Vzala kluka co dodělá učňák s odřenýma ušima 😂. Vím to neboť ho znám, znám jeho rodiče atd. Ale opravdu je možné a normální, že matematiku... předmět, který potrápí kde koho učí kluk s učňákem, který evidentně není úplně vhodný vzor pro děti? Opravdu škola budoucnost děti a přípravu na přijímačky na SŠ svěří někomu takovému???
Zaráží mě to, protože moje děti do této školy chodí... a docela mě to nebere hlava.
Jak školní psycholožka a speciální pedagog, logoped atd může mít jen učňák či střední školu?! Např jak může být dětská psycholožka na ZŠ holka se vzděláním střední školy cestovního ruchu?!! 😂😂
Přijde to jen mě divný??
Ja takove skoly znam, ZŠ i SŠ. Taky mi to hlava nebere, na druhou stranu sehnat kvalitniho pedagoga je sakra problem a vzdelani vubec neni zaruka úspěchu.
Souhlasím s tím, ze asi pod podmínkou doplnění vzdělání.
Máme třídního na 1. stupni, co si školu dodělává při výuce (alespoň nám to tak řekli)
Děkuji za názory 🌞 ano podmínka dodělání vzdělání mi přijde jako fajn myšlenka. Ale říkám si, že mi to přijde reálný u člověka co má střední vzdělání a dodělá si vysokou. A ne u kluka co má učňák (automechanik) a rozhodně neplánuje jít dál 😂😂😂
V tom případě se jim nikdo jiný do konkurzu nepřihlásil a vzít ho museli. Kdyby se přihlásil někdo s kvalifikací a aprobací, pak by ho nahradili.
@atomix ale nemuseli, vždyť tam musí být podmínka pedagogického vzdělání 😇 já bych se asi s dotazem obrátila na školní inspekci, aby si z toho vedení nedělalo trafiku.
To mě teda přijde jako úlet. Tvl že bych šla učit?😅
Naše ZŠ pro jistotu již loni vymazala ze stránek tituly všech vyučujících, aby se nikdo na nic neptal 🙈. Vím zcela určitě, že dcera má minimálně jednoho učitele, který není pedagog a dokonce nemá ani jinou VŠ. A zcela běžnou praxí bývá, že když chybí učitelka na prvním stupni, supluje za ní asistentka přidělená k ruce nějakému znevýhodněnému žákovi...
Mně přijde divná tvoje gramatika. A vůbec mi to přijde jako dost divný příspěvek, takový malinko trollovatý.
Správně by měl mít učitel titul… ještě jsem se nesetkala s tím, aby někdo učil pouze s ucnakem… stane se, ze dotyčný má maturitu a dodelava třeba statnice, ale jako jinak ni to přijde zvláštní…
Pominu-li ze toho kluka znas osobne tak vseobecne verim, ze kluk z ucnaku muze ucit informatiku lip nez vystudovana pedagozka cestiny co uskoci az ke dverim kdyz na ni promluvi pocitac. Na jednu stranu mi prijde fajn upoustet od nutnosti vystudovane pedarny (=ne kazdy vystudovany je super ucitel, dobry ucitel muze byt i bez studia) ale od reditele to chce proste dohlizet na kvalitu nekvalifikovanych lidi a aby je tlacil do dodelani kvalifikace.
Víš určitě, že si po učňáku nedodělal po večerech maturitu nebo neměl učební obor automechanik s maturitou? Každý se nechlubí, že studuje.
pokud škola nesežene pedagoga s odpovídajícím vzděláním, může zaměstnat na místo učitele třeba i popeláře bez odpovídajícího vzdělání..
U nás na základce na prvním stupni dostaly tridnictvi 2 asistentky ( jedna má ekonomku a druhá gympl) s tím, že nastoupily do prvního ročníku na vysoké škole. Rodiče si stěžovali a ředitelka řekla, že jim věří, že to zvládnou
Nevěřím tomu, že má jen ucnak. Musí mít minimálně maturitu a dodělávat si vzdělání.
@victress mužů poprosit odkud vycházís ? Ze školského zákona nebo co mám nastudovat ? Protože já dělala výběrová řízení jen na blby úřad a tam byla povinnost minimálního vzdělání a pokud uchazeč to vzdělání neměl, automaticky byl vyřazen.
Mě kdysi na hotelovce učila paní, která měla jen maturitu a první ročník VŠ. Když jsme pátrali jak je to možné, tak ředitel tvrdil, že nás může učit kdokoliv s vyšším dosaženým vzděláním než máme aktuálně my.
Doufám, že to tak neberou už i na základkách. Nejsou ani tak důležité znalosti toho daného předmětu, ale metodika jak učit, aby to pro děti bylo pochopitelné a navazující. Určitě to má podmíněné minimálně tím, že dál studuje.
@ilone ano má učňák 😂
@1pomnenka bude mu teď 20. A ano vím že má jen učňák. Protože chodil do školy s mým bratrem a je to jeho kamarád. A nedávno se to právě řešilo ve škole... ale ředitel se nevyjádřil
@mourovatakocka sama jsi troll 😂
Ucnak s maturitou nebo bez?
Jakože ředitel zaměstnal 20 letého kluka s ucňákem a nikdo z rodičů dětí, které má učit se nepídil a neptal jak je to možné? Není to náhodou asistent??
To je jistá věc, nemám tu ani fotku, ani tu nejsem několik let a píšu anonymně. Jsem jasný troll. Hele, strašně se tu opíráš do něčího vzdělání, ale sama nepíšeš zrovna jako VŠ profesorka. Začínám mít dojem, že ti ten kluk udělal něco hrozného - třeba když přišel k bráchovi na návštěvu, tak s tebou odmítl jít na rande. Nebo tak něco.
Neznám nikoho, kdo by na ZŠ neměl odpovídající vzdělání. Ale je možné, že mají ve smlouvě, že si vzdělání doplní a proto je přijali.