Lze být učitel na ZŠ a bez vzdělání?

19. zář 2023

Zdravím, měla bych dotaz evidentně na někoho kdo pracuje ve školství a orientuje se v tom... zajímalo by mě z informačního hlediska, zda je v dnešní době možné být učitelem na ZŠ, být hlavním učitelem třídy a mít udělaný pomalu jen učňák??
ZŠ u nás patřila v okolí k nejlepším a byla velmi oblíbená. Jako dítě jsem měla co dělat abych nároky učitelů splnila... ale co se tam děje dneska mě až zaráží a říkám si, opravdu jde školství tak do kytek či je to jen klasická tlačenka?!
Dám příklad... o prázdninách škola hledala učitele matematiky a informatiky! Vzala kluka co dodělá učňák s odřenýma ušima 😂. Vím to neboť ho znám, znám jeho rodiče atd. Ale opravdu je možné a normální, že matematiku... předmět, který potrápí kde koho učí kluk s učňákem, který evidentně není úplně vhodný vzor pro děti? Opravdu škola budoucnost děti a přípravu na přijímačky na SŠ svěří někomu takovému???
Zaráží mě to, protože moje děti do této školy chodí... a docela mě to nebere hlava.
Jak školní psycholožka a speciální pedagog, logoped atd může mít jen učňák či střední školu?! Např jak může být dětská psycholožka na ZŠ holka se vzděláním střední školy cestovního ruchu?!! 😂😂

Přijde to jen mě divný??

1pomnenka
19. zář 2023

Neznám nikoho, kdo by na ZŠ neměl odpovídající vzdělání. Ale je možné, že mají ve smlouvě, že si vzdělání doplní a proto je přijali.

queequegg
19. zář 2023

Ja takove skoly znam, ZŠ i SŠ. Taky mi to hlava nebere, na druhou stranu sehnat kvalitniho pedagoga je sakra problem a vzdelani vubec neni zaruka úspěchu.

pampeliska1313
19. zář 2023

Souhlasím s tím, ze asi pod podmínkou doplnění vzdělání.

bunicka
19. zář 2023

Máme třídního na 1. stupni, co si školu dodělává při výuce (alespoň nám to tak řekli)

autor
19. zář 2023

Děkuji za názory 🌞 ano podmínka dodělání vzdělání mi přijde jako fajn myšlenka. Ale říkám si, že mi to přijde reálný u člověka co má střední vzdělání a dodělá si vysokou. A ne u kluka co má učňák (automechanik) a rozhodně neplánuje jít dál 😂😂😂

atomix
19. zář 2023

V tom případě se jim nikdo jiný do konkurzu nepřihlásil a vzít ho museli. Kdyby se přihlásil někdo s kvalifikací a aprobací, pak by ho nahradili.

petrasipkova1
19. zář 2023

@atomix ale nemuseli, vždyť tam musí být podmínka pedagogického vzdělání 😇 já bych se asi s dotazem obrátila na školní inspekci, aby si z toho vedení nedělalo trafiku.

te_reza
19. zář 2023

To mě teda přijde jako úlet. Tvl že bych šla učit?😅

galatea_a
19. zář 2023

@te_reza Abys nebyla překvalifikovaná. 😀

miryp
19. zář 2023

Naše ZŠ pro jistotu již loni vymazala ze stránek tituly všech vyučujících, aby se nikdo na nic neptal 🙈. Vím zcela určitě, že dcera má minimálně jednoho učitele, který není pedagog a dokonce nemá ani jinou VŠ. A zcela běžnou praxí bývá, že když chybí učitelka na prvním stupni, supluje za ní asistentka přidělená k ruce nějakému znevýhodněnému žákovi...

mourovatakocka
19. zář 2023

Mně přijde divná tvoje gramatika. A vůbec mi to přijde jako dost divný příspěvek, takový malinko trollovatý.

terkave
19. zář 2023

Správně by měl mít učitel titul… ještě jsem se nesetkala s tím, aby někdo učil pouze s ucnakem… stane se, ze dotyčný má maturitu a dodelava třeba statnice, ale jako jinak ni to přijde zvláštní…

budouci_maminka
19. zář 2023

Pominu-li ze toho kluka znas osobne tak vseobecne verim, ze kluk z ucnaku muze ucit informatiku lip nez vystudovana pedagozka cestiny co uskoci az ke dverim kdyz na ni promluvi pocitac. Na jednu stranu mi prijde fajn upoustet od nutnosti vystudovane pedarny (=ne kazdy vystudovany je super ucitel, dobry ucitel muze byt i bez studia) ale od reditele to chce proste dohlizet na kvalitu nekvalifikovanych lidi a aby je tlacil do dodelani kvalifikace.

1pomnenka
19. zář 2023

Víš určitě, že si po učňáku nedodělal po večerech maturitu nebo neměl učební obor automechanik s maturitou? Každý se nechlubí, že studuje.

victress
19. zář 2023

pokud škola nesežene pedagoga s odpovídajícím vzděláním, může zaměstnat na místo učitele třeba i popeláře bez odpovídajícího vzdělání..

aneta15
19. zář 2023

U nás na základce na prvním stupni dostaly tridnictvi 2 asistentky ( jedna má ekonomku a druhá gympl) s tím, že nastoupily do prvního ročníku na vysoké škole. Rodiče si stěžovali a ředitelka řekla, že jim věří, že to zvládnou

ilone
19. zář 2023

Nevěřím tomu, že má jen ucnak. Musí mít minimálně maturitu a dodělávat si vzdělání.

petrasipkova1
19. zář 2023

@victress mužů poprosit odkud vycházís ? Ze školského zákona nebo co mám nastudovat ? Protože já dělala výběrová řízení jen na blby úřad a tam byla povinnost minimálního vzdělání a pokud uchazeč to vzdělání neměl, automaticky byl vyřazen.

michaela666
20. zář 2023

Mě kdysi na hotelovce učila paní, která měla jen maturitu a první ročník VŠ. Když jsme pátrali jak je to možné, tak ředitel tvrdil, že nás může učit kdokoliv s vyšším dosaženým vzděláním než máme aktuálně my.

Doufám, že to tak neberou už i na základkách. Nejsou ani tak důležité znalosti toho daného předmětu, ale metodika jak učit, aby to pro děti bylo pochopitelné a navazující. Určitě to má podmíněné minimálně tím, že dál studuje.

autor
20. zář 2023

@ilone ano má učňák 😂

autor
20. zář 2023

@1pomnenka bude mu teď 20. A ano vím že má jen učňák. Protože chodil do školy s mým bratrem a je to jeho kamarád. A nedávno se to právě řešilo ve škole... ale ředitel se nevyjádřil

autor
20. zář 2023

@mourovatakocka sama jsi troll 😂

ai30
20. zář 2023

Ucnak s maturitou nebo bez?

michaela666
20. zář 2023

Jakože ředitel zaměstnal 20 letého kluka s ucňákem a nikdo z rodičů dětí, které má učit se nepídil a neptal jak je to možné? Není to náhodou asistent??

mourovatakocka
20. zář 2023

To je jistá věc, nemám tu ani fotku, ani tu nejsem několik let a píšu anonymně. Jsem jasný troll. Hele, strašně se tu opíráš do něčího vzdělání, ale sama nepíšeš zrovna jako VŠ profesorka. Začínám mít dojem, že ti ten kluk udělal něco hrozného - třeba když přišel k bráchovi na návštěvu, tak s tebou odmítl jít na rande. Nebo tak něco.