Logopedie do domu - ocenili byste to?

petucelli
8. dub 2018

Milé maminky, obracím se na Vás s dotazem či takovým malým průzkumem. Momentálně se nacházím v Kanadě, předtím jsem však pracovala ve spec. MŠ a během té doby jsem vystudovala spec. pedagogiku. Tady jsem zjistila, že zde celkem funguje docházení logopeda přímo k dítěti domů místo k docházení do ordinace. Co jsem se zatím snažila zjistit, tak v ČR to není úplně rozšířené.
Ráda bych se vás zeptala co jsi z pohledu rodičů o tom myslíte a či byste něco takového ocenili?
Budu ráda za každou zpětnou vazbu.
Děkuji.
Petra

hermelinah
8. dub 2018

Trávíme většinu dne mimo domov, v úplně jiném městě, takže nám konkrétně by toto nevyhovovalo, ale věřím, že v mém okolí je spousta lidí, pro které by toto byla fajn varianta a rozhodně to nepovažuji za špatný nápad, naopak 🙂

verunka045
8. dub 2018

Ja jsem pro 🙂

pabka
8. dub 2018

Já bych to ocenila moc. Mám ještě menší dítě a to by se doma zabavilo nebo spalo, takže by to pro mě bylo velké zjednodušení.

petucelli
autor
8. dub 2018

@hermelinah
určitě to není pro každého, stejně tak každé dítě by reagovalo jinak. Moc díky za odpověď 🙂)

petucelli
autor
8. dub 2018

@pabka Díky za odpověď 🙂)

verdos
8. dub 2018

Já jsem zrovna před rokem něco takového hledala - našla, ale jen pro dospělé. Určitě by se to hodilo i pro děti - právě kvůli mladším sourozencům apod. Taky je problém, že jsme tady na vesnici, takže stejně musíme někam jezdit a v nejbližším městě funguje logopedka jen jednou týdně a má dost přeplněné termíny, takže spousta rodičů je ze situace dost zoufalá (my jsme nakonec měli štěstí - máme čas dopoledne a syn potřebuje specializovanější péči, takže nás vzala a objednala vcelku brzo). Dokonce sousedka je logopedka a snažili jsme ji umluvit, zda by tady v obci přímo nešlo třeba 1x odpoledne, ale nešlo (má toho nasmlouvaného dost jinde). Takže určitě jsou situace a místa, kde by se to hodilo. Na druhou stranu, asi musí být trošku peklo to skloubit - dopoledne rodiny s dětmi, dopoledne pracující - a aby člověk pořád nepřejížděl velké vzdálenosti - to by pak účtoval klientům a ti by asi nebyli za nějaké extrémní příplatky nadšení. A třeba když vidím, kolik toho naše logopedka tahá s sebou a přitom ještě všechny materiály má třeba jen 1x - takže nám to kopíruje... kdyby to všechno měla tahat a jezdit s tím po různých klientech a ještě mít i ty papíry několikrát (když by nebyla možnost nakopírovat u někoho doma)... tak to teda bude za chvilku jako "rambo" :D. Myslím, že to musí být pro toho logopeda či logopedku takhle náročnější (i třeba rušící další rušící děti, pes, já nevím co).

verdos
8. dub 2018

A ještě doplním, třeba Martina Kolmanová dělá logopedii přes Skype, ale to nevím, to se asi hodí jen jako naťuknutí, konzultace nebo pro lehčí případy... Když si uvědomím, co třeba logopedka se synem všechno dělá, jak mi třeba i přímo na něm ukazuje, jak má být v leže podložený, kde má mít jazyk, atp. nedokážu si to představit, jak by toto všechno probíhalo přes skype. Prostě i když "přenosně", tak rozhodně osobně.

petucelli
autor
8. dub 2018

@verdos Děkuju za obsáhlou odpověď. Cením si toho. Určitě souhlasím, že je nutné zvážit hodně aspektů,ale primárně mě zajimal názor rodičů. Je bohužel pravda,že dětí s vadou řeči přibývá a logopedů je nedostatek a pak to bohužel dopadá tak,že objednávací lhůty jsou dlouhé. Ani nespočítám kolikrát jsme podobný problém řešili během moji praxe v MŠ. Stejně jako vy jsem na netu objevila,že tato služba funguje pro dospělé.
M. Kolmanovou jsem taky kontaktovala, sama jsem zvědavá na její názor na moji otázku.

nanynka11
9. dub 2018

Neco takoveho by bylo naprosto uzasne, hledala jsem, nenasla jsem. Moc bych takovou sluzbu ocenila. Logopedku stejne platim, takze ani o penezich by to nebylo.

milebr
10. dub 2018

Myslím si, že úzká skupina maminek by to velmi ocenila (viz to, co uvádí maminky výše - např. doma další dítě, komplikované dojíždění do vzdálenějšího města apod.). Z pohledu samotného logopeda poměrně organizačně náročné, ale i to by se dalo zvládnout. Záleži, kolik takových klientů - dětí/rodin by bylo v plánu denně objezdit, v jaké vzdálenosti od místa bydliště. Také záleží, zda by šlo primárně o to získat nějakou zkušenost nebo zda by to měl být hlavního zdroj příjmu atd. (od toho se odvíjí i cena služby)... Jednu dobu jsem takto objížděla školky (dělala jsem pod jednou organizací), dělala logopedie přes skype (dělala jsem pro jinou společnost), měla jsem pár rodin, ke kterým jsem sama dojížděla... Není to cesta pro všechny děti/rodiny, ale pro určitou skupinu ano... Logopedie dětí je hlavně o každodenním tréninku, musí se zapojit i rodiče. Pokud jde o lehčí řečové vady, rodiče, kteří svým dětem službu zaplatí, jsou mnohem více motivováni s dětmi trénovat a o to jsou výsledky rychleji viditelné. A všichni jsou pak spokojení! 🙂 Jestli Vás to láká, je třeba to zkusit, zájemci určitě budou! Přeji hodně štěstí! 🙂