Holky, která jste v poslední době prodělala laparoskopické odstranění cysty, můžu poprosit o vaše zkušenosti? Mám cystu už téměř dva roky, je pořád stejná prý cca 6cm, nijak nebolí, jen tam prostě je a doktor říká že už bychom jí měli dát pryč.
Alebo ešte horšie prasknúť. To sa stalo mne.
mě spíš zajmá jak probíhá ten zákrok, jak rychle je člověk potom v pohodě, jak dlouho nechávají v nemocici a tak.
Já jsem měla cystu taky v pohodě, ale pak mě to najednou začalo bolet, a měla jsem přetočený vaječník.. Takže bych to už příště řešila zavčasu..
U zákroku jsem byla v celkové anestezii, po probrání to lehce bolelo, ale to je nejspíš normální po každým zákroku. Ale sestřičky mi hned něco dali a bylo to v pohodě.
Nechali si mě tam asi 3 dny a šla jsem domů. 🙂
@irena1111 Ahoj,bud delaji jen punkci,to davaji jen nejake utlumujici leky nebo dejchnout plynu🙂 a cystu odsaji...casto se ale pry naplni znovu. Ja byla na laparoskopii a cystu mi taky brali,mela jsem ji nekolik let,nebolela,ale zrejme branila ovulaci...kdyby te neco zajimalo,tak klidne napis nebo je tu diskuze o laparoskopii,tam je toho spousta;) neni se ceho bat,kdybych vedela,ze pak zacnu hned ovulovat,nenecham si ji tam tak dlouho a jdu hned😉
@irena1111 byla jsem pred 14 dny uz po druhe....prve mi brali vejcovod a nyni nic jen kontrolni , laparka a hysteroskopie..
Pokud je to planovana operace, prijdes den predem na luzkove odd. 3 dny pred vykonem bys mela jist lehci jidla, protoze ne vsude , ale provadi se klyzma... Jeste pred tim te prohlidne lekar/ka
Od pulnoci by se melo lacnit. Na noc se dostava diazepam pro lepsi spani A leky na redeni krve. Druhy den, dostanes sedaci v podobe prasku na uklidneni a jede se na sal... Na sale se provadi zakrok na ,,koze,, v celkove anestezii.. zakrok nebyva delsi kdyz neni komplikace dele jak hodinu ..Potom ve vetsine laparoskopii jedes na JIP kde jsi nasledne po donu nezbytne nutnou na pristrojich 🙂 tlak srdicko, dostanes kapacku glukozu a neco proti zvraceni napr. Degan... zalezi na anestezii nekdo jipku castecne prospi nekdo je vzhuru..Pocity po laparce , mas dve nebo tri dirky v podbrisku leva/prava strana a v pupku.. V zasade to je invazivni zakrok a clovek je jak opitej a bricho boli asi jakobys cvicila celej den v kuse brisni svaly 🙂 ale neni to dramaticka bolest , ale to zalezi na jedinci kazdy narkozu a naslednou rekonvalescenci zvlada odlisne... pote bys mela dodrzet 6 nedeli , ne bazeny, vana, sex , tahani tezkych veci ne hned tehotnet ...Do tydne se chodi na stehy... muze se ti motat hlava, muzes se citit slaba , nekoho boli rameno a nekoho nohy lytka ..Ramena protoze pri operaci je telo nafouknute CO2 aby dutina byla prehledna..Takze je bricho pro zakroku jak v 9 mesici a odchazejici COcko tlaci do ramen a clovek ma hodne vetry 🙂 a nohy muzou bolet protoze lezis na gyn. koze....krvacis nebo spinis podle rozsahu zakroku... Nekdy tyden jindy cele to 6 nedeli....
Neni se ceho bat 🙂 dulezite je se chovat pak zodpovedne aby sis neublizila nejakou narocnou aktivitou
Chci se zeptat... Mám po operaci cysty na vaječníku, laparoskopicky, byla jsem 4 dny v nemocnici, první den přijetí, druhý den operace, a 4 den propuštění, vše v pořádku, bolest ramen po plynu, prý normální ale jinak celkem dobrý... Pustili ne domu a cítím se dobře, jako určitě nemůžu dělat velké výkony, šetříme se ale začala jsem trochu spinit... Je to normální nebo je něco špatně?
A co bys chtěla vědět? Cysta může začít dělat potíže kdykoliv. Může se projevit bolestí, hormonální změny, je větší riziko otočení vaječníku a "zaškrcení" tepny. To je pak akutní stav, velmi rizikový....