prosim, budeme stavet kurnik.... jak velky pro kolik slepic by mel byt? jaky mate vy? kolik vas asi slepicky mesicne stoji? kolik slepicek vyprodukuje kolik vajíček? staci pro vlastní spotřebu? co v zime? nesou o mnoho méně? co vse jim kupujete k zradlu? vyplati se je mit? samozrejme nebudu mluvit o kvalite vajec.. ta je jasne lepsi nez v obchode...prosim o foto kurniku, napady a rady.. dekuji
Všechno, na co se ptáš je individuální. Velikost kurníku na jednu slepici podlahové plochy minimálně 40x40 s možností hřadování, takže vyšší, my máme slepice ve starém chlívku po praseti, náklady nepočítáme, žerou zbytky z domácnosti, trávu a doma pěstovanou řepu, brambory, dýně a cukety, obilí dostáváme, ale ročně ho ve 4ks sežrali jenom 50 kg, snůška je podle plemene, pro začátek doporučuju nějaké těžší nelétavé, ať je nemusíte nahánět, nebo jim zastřihávat letky. V zimě se někdy snůška přetrhne a chvilku nenesou třeba vůbec, ale to hlavně až u starších, v takovém období je dobré přidat do mokrého žrádla nějaký minerální doplněk - třeba plastin cca50kč na 3měsíce. Pro mě je naprosto přirozené mít nějakou tu slípku, už proto, že spotřebují kuchyňské zbytky. Až si je pořídíte zjistíš, že to není jaderná věda, potřebují jenom vodu, žrádlo, výběh s pískem nebo volnou hlínou, když se ti něco nebude zdát ok, tak to vyřešíš za chodu, internet máš.
@marketa11112 Jak velký..to taky záleží jak velký máte pozemek. Něco zabere kurník, něco výběh, taky záleží na počtu slepic. Kolik měsíčně stojí. Žerou zbytky od jídla, pšenici, trávu, namočené staré rohlíky nebo chleba, pijí vodu. Defacto nic. U nás 5 slepic vyprodukuje zhruba 10-20 vajec týdně, záleží na stáří. Co v zimě..v zimě nic 🙂 Slepičky žijí pořád stejným životem, alespon ty naše 🙂Snesou maxilmálně o 5 vajec méně, ale to už musí být fakt zima. No a jestli se vyplatí je mít..u nás rozhodně. Škoda házet zbytky do popelnice, když je můžu dát slepicím. Vajíčka máš domácí, o kvalitě netřeba mluvit.
Jinak u nás je kurník zděný, dokonce i se střechou, děda se tenkrát vytáhl 🙂 Plot klasický z planěk a ještě mají výběh na louku...
Zajímavé vlákno! Taky se mi budou zkušenosti hodit, pak se ráda podělím o ty své.🙂
U našich mají slípky pletivem vydělený prostor ve starém chlévě cca 2x2 metry, mají tam 4 bidla ve výšce 160 cm (odhadem) a je jich tam k 30ti + kohout, přesně to nikdo neví 🙂. Vlez do kurníku mají ve výšce bidel, zvenku žebřík. Přístup z chléva je samozřejmě taky nutný, je potřeba vyházet občas kuřince a někdy některá blbka spadne dolů. Samozřejmě přes den běhají volně po velkém dvoře.
Žerou jak nezavřené, s tím počítejte. Čím víc chcete aby nesly, tím víc musí žrát, hlavně maso. Taťka jim vozí zbytky ze závodní jídelny, má to domluvené s kuchařkama, obden kýbl od barvy, za to kuchařkám vozí nějaká vajíčka + prodává v práci, tím se vydělá na výdaje jako vitamínové doplňky, šrot atd. Kromě zbytků jídla dostávají pravidelně ten šrot, trochu zrní nebo kukuřice a když měknou skořápky, tak ty vitamíny. Vaří se jim na vaření nevhodné brambory z vlastní produkce a strouhá řepa, taktéž vlastní. Plus co si samy nazobou na dvoře, sežerou opravdu hodně trávy, různé ty brebery, chytnou i myš 🙂 Dostávají také různé zbytky ze zahrádky (např. nahnilá dýně, cukety, vnější listy ze salátu, prostě všechno co by se jinak muselo vyhodit pro nejedlost) a celá rodina schraňuje drcené skořápky, kosti, zbytky od jídla, tvrdé pečivo, to všechno sežerou (pečivo namočené do vody, kosti se drtí, po těch se můžou utlouct). Denně je cca 12 - 13 vajíček, někdy i víc, někdy míň, některé slípky už jsou staré a nesou jen jednou třeba za 3 dny. Průměrná nosnice produkuje jedno vejce za dva dny. V tomto počtu si na sebe vydělají (a to taťka prodává podle mě dost levně) a celá rodina má vajíčka.
Původně jich bylo 10, ale postupně byla nějaká kuřata a tak se hejno rozrostlo 🙂 Momentálně máme 13 malých kuřátek, tak jsem zvědavá jak to dopadne 🙂
@alkuska chytnou myš??? 😕 ty vole... to jsou nějaké krvelačné slépky 😀 ale hodily by se 😠
@marketa11112 já můžu dát radu, že jim prospěje, když jim občas rozmočíš starý chleba ve vodě. Zvlášť, když přestanou nést (mívají taková období). Vyplatí se určitě tam, kde se hodně vaří.
My jsme letos loni převzali péči o slepice za manželova tatínka, on se sice stará, ale svým svérázným způsobem, kdy moc neřeší čistotu atp.
Kurník máme ve stodole, je zděný, jsou v něm hřady, vystýláme slámou, pravidelně čistíme, slepice jsou v něm na noc zavřené, ráno je tchán pouští, mají docela velký výběh, oplocenou část, se stromy i pískem na popelení, snášet chodí do stodoly...myslím, že se mají teď docela dobře, hrabou si i na hnoji.
Od podzimu do jara je pouštíme i na zahradu, v sezóně ne.
Krmíme směsí pro slepice (tchán vždy jednou za čas zajede do mlýna, kde ji vyrábí a vezme velký pytel), pak mají šrot a obilí, já jim i občas nakličuji obilí, to jim hodně prospívá a můžou se po něm utlouct. JInak veškeré zbytky z kuchyně, zahrady, nic nevyhazuju, vše jde jim nebo na kompost či králíkům. Také mají horší brambory, co pěstujeme, řepu a pak vše možné, co zbyde, přeroste atp. od cuket po okrky v sezóně.
Momentálně máme 20 slepic, z toho některé i 4leté (u nás to mají i s důchodem, ale i ony ještě snáší, ale míň), většina slepic je mladších a denně máme v tomto období kolem 10-15 vajec. Samozřejmě v zimě byly dny, kdy vajíčka nebyly, nebo jen dvě. Ale to bylo jen pár dní, protože pak zase začaly snášet mladé slípky.
Vajíčka si dělíme na půl s tchánama a i tak jich ještě dost rozdám, zásobuju moji mamku, sem tam něco nějaké kamarádce, sousedovi. Tchýně něco prodává a také rozdává po rodině. A vůbec se nebavím o kvalitě vajec, je to nesrovnatelné, osobně mě i hodně trápí otázka týraných slepic ve velkochovech, sama kupovaná vejce nejím, nebo jen z nutnosti (návštěvy atp.), asi bych si jinak koukala sehnat někoho, od koho bych mohla vejce kupovat, ta bio jsou fakt hodně drahá.
Momentálně se nám dokonce vylíhla kuřátka, takže hledám po netu, jak se o ně starat, co jim dobrého dávat atp., pro děti je i toto zajímavý rozměr, pozorovat život, chodit sbírat vajíčka, ale i se starat a čistit slepicím, pak ta mláďátka...a nakonec zjistíte, že slepice nejsou tak blbé a že je každá trochu jiná, u nás mají některé i jméno, které si vysloužily svým chováním nebo zvláštní barvou, ale jen některé 🙂
Určitě nebudete litovat, chov slepic je nenáročný a využijete všechny zbytky z domácnosti.
A pořizujeme je od drůbežárny Prace, zajíždí k nám pravidelně, takže si člověk jen v určený čas zajde na urč. místo a slepice koupí, lze i objednat konkrétní druhy. Byly zhruba 5 měsíční a do měsíce vždy začaly snášet.
@koordinatorka_odboje U nás taky zvlášt ty kropenaté slepice žerou i myši (ale chytnou je kočky, ale nežerou, žerou je pak slepice a můžou se porvat) a taky jim hážeme slimáky. Ale na ně budeme pořizovat indické běžce, už je mám zamluvené u kamarádky.
a kolik stoji psenice, srot, smes.. na jak dlouho je to pro kolik slepic? zbytky, stary chleb.. to je mi jasne, slepice byly u babicky, ale sama jjsem se nikdy starat nemusela 🙂). prostor mame spis mensi, nechci, aby mi znicili celou zahradu, ale travy pro ne bude dost... pestujeme v malem.. tedy zeleninu a ovoce, tam toho asi moc nezbude...
@koordinatorka_odboje No vážně 🙂 Se nám motaly po zahradě jak jsme dobývali tu řepu a vyvalili jsme nějaké myší doupě a fakt je pochytaly. Zabíjí je tak, že s nima mlátí o zem, malé spolknou v celku, větší rozklovou. Taky jsem hleděla co dovedou... 😀
@koordinatorka_odboje já mám teda jednu zkušenost - kočka donesla kotěti myš, aby se učilo... no kotě moc nevědělo, co s ní, myška mu zdrhla, šla kolem slepice a bylo během pár vteřin vyřešeno (pak s ní utekla před dalšíma slepicema, tak nevím, jestli ji sežrala). Asi je teda neloví cíleně, ale když je příležitost, tak si slepice poradí - taky jsem ale koukala.
Holky, zajímalo by mě, za kolik prodáváte domácí vajíčka??? Já většinou rozdávám a když bych prodávala, nevím, kolik si říct, aby to nebylo málo, nebo zas moc...
@adypro My kupujeme za 2,50Kč - ale nosíme zpátky skořápky a staré pečivo 🙂
Tak já toho svýho přemlouvám už drahnou dobu, aby mi postavil kurník 😠 Jestli ho nepostaví letos, tak se do toho pustím sama, a to ať si nepřeje vidět tu hrůzostavbu a ostudu u sousedů 😀
Mám také otázky: Co kohout? Dejme tomu k sedmi osmi slepicím? Někdo říká jo někdo ne...? Bydlíme na hóódně chladném místě- jaký druh, aby zvládaly zimu...? O tom popelišti slyším prvně 😲 Měli bychom je puštěné vlastně pořád na ca 100x80 m, to by těch potvor mohlo být i více, že? A co se slepicí, co už nenese? Nevím no, zabila bych ji, to jo, ale pak to oškubat atd...co s tím, když bych nebyla taková selka?
@adypro A kuřátka máte z líhně, nebo vysezená?
Díky, zdravím zakladatelku a omlouvám se, že jsem se sem nalepila s dotazy...
@adypro u nas všichni prodavaji za 3 kacky...
Jé, super, u nás jsou v plánu slepičky na příští jaro 🙂 Tak si ráda počtu
Slepice máme v malou přestávkou 5 let. Každé 2 roky obnovujeme. Máme 6 ks. Kurník máme zděný, poměrně velký. 2 dřevěná snášedla a 1 krabici na podlaze. Na noc musíme zavírat. Poslední slepice odnesla liška za dobu, co jsme obědvali. Vzala to na víckrát. Vždy počkala, že bude přes den klid. Buď jsem musela odjet do města, nebo jsme obědvali. Nové slepice máme cca 4 měsíce. Přes den mohou být v kurníku nebo ve velké ohradě. Přes podzim-jaro jsou v zahradě. Sousedovy slepice jsou v zahradě celoročně. Denně dostávají trávu, zbytky z kuchyně, zrní, trochu granulí. Když chytím do pastičky myš, tak jim ji hodím. Při rytí záhonů asistují. Mají rády žížaly, mravence a jejich larvy, ještěrky, slepýše. Pokud musím nějakou starší slepici zabít, a pro nás není vhodná na vaření, tak ji postupně uvařím pro žijící slepičky. Maso nakrájím, kosti posekám.
Vajíčka prodávám za 3 Kč. Pokud někdo pravidelně dodává skořápky, zbytky a pečivo, tak má od nás vajíčka navíc zadarmo, jako poděkování. Jinak měním za jiné plodiny.
Jestli si na sebe vydělají? asi ano, je to tak akorát na nákup granulí, zrna a šrotu. Za to ale synové vidí, jak rostou kuřata. Měli bychom kuřata, ale liška byla rychlejší. taky musíme zavírat, u sousedů na půdě jsou kuny.
@houpacikonik koli stoji zrni, srot, granule? dekuji...na jak dlouho vydrzi? chceme také asi 6 slepic.. dekuji
@marketa11112 musím se zeptat manžela. Ale co si pamatuji, tak 400,-/100kg, berem po pytlu, přesypeme do sudu. Granule pro nosnice cca 300,-/10kg, šrot nevím. zrna dostávají 1/2 plecháčku denně v odpolední době. Granule 1/2 plecháčku ráno v 4:30 když je otvíráme. Šrot mícháme do zrádla. Dostávají mezi 8-10h ranní.
Máme cca 1,5m x 2,5m a je tam 10 slepic. Nesou cca 6-7 vajec denně, v zimě 1-2. Kolik stojí nevim, žádnou směs nekupujeme, žerou zbytky, trávu..
@houpacikonik
@rainbow_x dekuji
Inspirovala bych se tímto servrem, toto je kurník vskutku povedený !!!
Jestli uvažujete o slepicích, zkus kouknout sem: http://www.slepicevnouzi.cz/
Je tam i dost praktických rad a kromě toho byste mohli dát pár slípkám lepší život 😉