Které obchody jsou nejvíce postiženy uzavíráním kvůli koronaviru?

tetta
26. bře 2020

Potřebuji objednat nějaké věci z netu - knížky, hračky, dětské oblečení. Přemýšlím, kterým obchodníkům by v současné situaci objednávka nejvíc pomohla. Třeba když budu chtít objednat knížku od Svojtky, tak objednat přímo od nich, nebo z některého knihkupectví, aby z toho mělo peníze víc lidí? To samé u toho oblečení a hraček - kteří obchodníci teď potřebují nejvíc podpořit? Co myslíte?

barmil
26. bře 2020

@tetta z netu nikdo, kdokoli ma eshop, je za vodou. Podporu potrebuji lokalni obchody, zavisle na mistnich. Zkus napsat nebo zavolat, kolikrat jde objednat, zbozi pripravi a jen vydaji.

tetta
autor
26. bře 2020

@barmil Ty jo, to si nemyslím. Ty bez eshopu jsou na tom samozřejmě hůř, ale je podle mě spousta obchodů, kde je prodej v kamenných prodejnách hlavní zdroj peněz a e-shop je jen vedlejší.

sigyn
26. bře 2020

Nejlepší je asi nakupovat přímo od výrobce/vydavatele. Například nakladatelství Crew se vyjádřilo takto:
,,CREW se vždycky snažila podporovat ostatní knihkupce. Ale momentálně je z nich většina zavřená a některé z největších firem daly jasně na vědomí, že nemáme s placením prodaného zboží v nejbližší době počítat. Samozřejmě, firem, které situaci zneužívají, je jen menšina, většina knihkupců (hlavně těch menších) i distributorů je momentálně po uši v maléru a neposílají peníze prostě proto, že žádné peníze nemají a díky zavřeným obchodům je ani nemají kde vzít. Chápeme to, ale je to zlé. Proto chceme požádat, pokud budete chtít kupovat naše tituly, kupujte je přímo na našem obchodě. U těchto speciálek je jistota, že se peníze skutečně dostanou co nejrychleji k nakladateli. A to je momentálně opravdu důležité."

pavelkamat
26. bře 2020

Nejlepší je opravdu přímo u zdroje. Čili u Svojtky. Velká knihkupectví, která mají eshop v současné situaci stejně Svojtce nepřiznají prodej té knihy a tudíž ani nezaplatí. Svojtka tak bude čekat měsíce na zlepšení situace...

bassetlady
26. bře 2020

Knížky ideálně u nakladatele, nebo Kosmas. Sleduju to ve čtecích skupinách a Kosmas se chová korektně. Rozhodně nepodporovat Luxor a Dobrovského. Dluží dodavatelům ještě za Vánoce. A jinak hračky spíš ty menší. Asi bych vynechala molochy typu Alza a Mall.

jirovapa
27. bře 2020

@barmil máme kamennou prodejnu s kočárky, autosedačkami a dětským zbožím a rozhodně nejsme za vodou, protože máme eshop. Jestli brzy neotevřeme, tak pravděpodobně zkrachujeme. Přes eshop se toho moc neprodá, např. jedna lahvička na mlíko apod. za den nás nezachrání. U větších prodejců věřím, že je eshop úspěšný, ale my jsme otevřeli prodejnu před 2mi lety 🤷‍♀️.

tetta
autor
27. bře 2020

@jirovapa Pošli mi do SZ odkaz na váš e-shop.

drep
27. bře 2020

Já si předplatila barvu a stříhání u své kadeřnice (rodinu uživí její muž, ale ona musí zaplatit nájem salónu). Pak jsem koupila legíny a muži mikinu z youngprimitive, sobě šaty od byveru a muži triko bohempia. Všechno to usou Lokální české značky, šijí si i navrhují, snaží se o udržitelnost a třeba jim to v těžké době trošku bodne. Dcera nic nepotřebuje, tak jsem aspoň koupila na albatrosu nějaká leporela.