Krmení kočky. Poradíte, prosím?

cilkat
21. pro 2023

Ahoj holky, poněkud mimo téma, ale "přišla jsem jak slepej k houslím" ke kočce: segra odlovila na ulici kočku, protože si mezi auty prý počínala úplně nemožně, nicméně je poloperská a partner na ni má alergii, tak skončila u nás. Hledá se majitel, ale už je to týden a nikdo se neozývá. Podle veterináře zhruba roční kocourek. Kočku jsme měla naposledy v deseti letech, tudíž chovatelské zkušenosti dost nula.
Kocour je čistě v bytě. Má trvalý přístup ke granulým (které ho moc nezajímají, navíc mu chybí spodní špičáky) a vodě. ... jak často krmit "měkkým" krmivem? má v sobě druhou 50 g kapsičku a loudí. A je lepší krmení "náhodně" střídat, nebo najet na jeden druh a toho se držet?
Ještě něco, na co byste "začínajícího chovatele" chtěli upozornit? (má škrabadlo, záchůdek a přepravku s pelíškem. S dětmi si zatím rozumí.)

tereza0111
21. pro 2023

Ahoj, a rikal neco vet k tem chybejicim spicakum? Mozna o granule nejevi zajem, protoze ji boli kousani? Jestli tam ma nejaky zanet, ktery zpusobil, ze je nema? ja jsem kockam davala vzdycky 2-3 kapsicky denne, Radsi jsem stridala, ale jestli je to doporucena rada to nevim.
Jestli je poloperska a v byte tak by bylo fajn poridi kocici travu, pomaha jim to zbavovat se chlupu v brise. Bud rovnou tu travu nebo nejaky doplnek stravy pro indoor koci

alianan
21. pro 2023

@cilkat Já bych uplně špičáky neřešila, pokud ho fkt bolí, rychle se naoučí granule polykat v celku ostatně tak to dělá 50% koček a to je nic nebolí.
Já jsem kruťas, mají trvalý přístup ke granulím a odkrojím jim maso při vaření ( to jen když se manžel nedívá) a občas dám kapsičku. Popravdě mají kvalitní granule, nemuselo by být ani to, jen jim ráda podstrojuji.

A na takové přikrmovaní pozor, brala jsem si kocoura, který nejedl nic jiného než uzenou makrelu a občas kousky kuřecího masa. Měl přístup ke granulím, jen byl prostě brutálně rozmazlený a dle majitelky by bez makrely umřel hlady. Rychle jsem ho srovnala.😅

alianan
21. pro 2023

@cilkat
A začínající chovatele bych upozornila na to, že dlouhosrsté kočky můžou brutálně dredatět, takže učit na kartáčování než bude pozdě a kocour skončí ostříhaný do naha.

mourovatakocka
21. pro 2023

Hlavně nerozmazlit. Já vždycky žasla, jak si nechají od koček lidi sr@t na hlavu. Jakože mňoukání ve čtyři ráno jako poselství Nakrm mě, lezení na stůl přímo do talíře, zkoušení padesáti druhů žrádla a nakonec krmení šunčičkou atd atd. Bacha na to. Moje kočky se vždycky chovaly způsobně, protože jim nic jiného nezbylo, tak jedly granule a sem tam kapsička na přilepšenou - a to na stáří měly dohromady tak šest zubů - ony si i s pár zubama s těma granulema poradily. Jako velký svátek měly maso nebo zbytek vejce třeba po obalování, ale fakt lidské jídlo jsem moc nedávala. Velké doporučení je péče o zuby a kožich, nekašlat na veterinu. Měla jsem holky kastrované (útulkářky), u kluka bych se poradila s veterinářem, jestli pak nemá lepší zdraví. Jinak kočičí tráva u nás top a bacha na mléko, taková ta klasika mléko protože kočka ne vždycky je to vhodné, někdy po něm kočky průjmujou.

glimmer
21. pro 2023

pokud není kastrovaný, tak určitě vykastrovat jakmile to jeho zdravotní stav dovolí. Já jsem takový polokruťas, naše kočka z ulice nemá vůbec přední zuby, ani nahoře ani dole ... má až ty od špičáků dál ... má neustálý přístup ke granulím a denně ráno a večer dávám půlku kapsičky. Máme i psy, které krmím barfem, takže Mňourinka má denně i kousek masa.

miryp
21. pro 2023

Naše Vara je alergička, nesnese kuře, takže výběr má velmi omezený. U granulí snese tři druhy, ty jí míchám dohromady a to má celoročně k dispozici. K tomu kupuji masové monoproteinové konzervy (králík, kachna, krůta, hovězí, jehněčí, tuňák) a sem tam dostane kus syrového masa. Maso dostává jednou denně cca 4x týdně, jinak je na granulích. Nad to dostává denně multivitaminovou pastu, lososový olej a pamlsky v podobě sušeného masa. Určitě doporučuji vybírat kvalitní krmivo, ne supermarketové srajdy, ono se to člověku vrátí, když pak nemusí s kočkou běhat po veterinách...
Kočce určitě nepodávej mléčné výrobky a když už, tak bezlaktózové, protože kočky tu laktózu neumí trávit. Pozor také na bílky, ty kočkám blokují vstřebávání vitaminu B.

palja
21. pro 2023

@cilkat my máme kočky v bytě celý život. Mají k dispozici celodenně kvalitní granule a čerstvou vodu, kapsičku a konzervicku dostávají ráno a večer, syrové maso nechtějí, občas jim dám vařené. Nejsou rozmazlene, neloudí, v noci nemňoukají.
Granule mají pořád stejné pro kastrované kočky, kapsičky a konzervy střídáme. Teď dáváme 1/2 kapsičky na dávku 1 kočce, ale když byly mladší tak jsme dávali 1 kapsičku.

cilkat
autor
21. pro 2023

Loudil je to příšernej (ano, bude se to muset odnaučit, pokud tu má zůstat).
U veterináře s ním byla ještě segra, ohledně chybějících zubů prý prohlásil, že mu to nebude nijak extra vadit (dásně jsou v pořádku).
S kastrací počkáme minimálně na leden (furt čekáme, že se může někdo přihlásit, krom toho momentálěn úplně nemáme náladu na běhání po veterině, když nejde o akutní stav). Hřeben má, zjevně je zvyklý (o to spíš si myslím, že ho někdo bude hledat)
Kočičí trávu zjistím.
Díky 🙂

lamiaaa
21. pro 2023

A kolik váží? Na konzervách a granulích bývá někdy napsáno, kolik se toho má denně kočce dávat podle váhy. Já své kočce tedy nechávám po celou dobu přístup ke granulím a samozřejmě k vodě, a zhruba 2-3x denně (podle toho, jak chce, ráno vždy a jestli má snědeno a loudí u misky, dám jí i přes den pokud jsem doma, jinak až večer) dostane kus z konzervy odhadem vždy kolem 50 gramů na porci. Záchod čistím 2x denně, vodu měním ráno a večer. Zhruba jednou za měsíc záchod a lopatičku vydrhnu a vyčistím savem.
Jinak pokud jsme na dovolené, tak mi chodí jednou denně kočku někdo obstarat, tzn. vyčistit záchod, dát celou konzervu (má 85-100g), vyměnit vodu a případně doplnit granule a takto v pohodě vydrží.
U peršana je nutná péče o srst, takže zvykat kocoura na česání.

pinkninja
21. pro 2023

@cilkat Z ekonomického hlediska se vyplati krmit kvalitními granulema. Obycejne kapsy jsou humus (taky davam obcas😉) a kvalitni vyjdou celkem draho. Chytra kocka je učenlivá. Leccos je schopna pochytit. Dlouhou srst nezavidim…🤣

colik
21. pro 2023

Hoď sem foto kocourka prosím. Možná ho někdo pozná.

jahodi
22. pro 2023

taky se obávám, že jakmile to budete "přehánět" s měkkým, tak bude granule odmítat a bude nesnesitelnej. Já osobně nejsem úplně ochotna financovat pouze měkký krmení. Moje kočka je asi 17letá, má už jen fakt málo zubů, měla v létě úraz a pak se projevila ledvinová dieta, takže to bylo letos dost blbý s krmením, i jsme dokrmovali stříkačkou... No, a teď "musíme" granule opatlávat paštičkou, aby vůbec jedla. Suchých se nedotkne. Jako jsem ráda, že se rozjedla, ale myslím si, že až takovéhle divadýlko dělá proto, že si zvykla na lepší jídlo než jsou granule. Otrava. Kočičí paštiky jsou dle mého kvalita dobrá. Ale cenově jinde než suché.

jahodi
22. pro 2023

Jo a mám tu kočku od jejích dvou let cca, na česání nebyla zvyklá. Snažím se, ale stejně jí musím jednou za čas kus těla oholit. Ono jí se ta srst i vždycky strašně skokově zhorší, když jí není dobře. Což v jejím věku občas prostě je. Takže už se za to neobviňuju a prostě jen řeším když už to má někde zplstnatělý.

jahodi
22. pro 2023

ono my třeba máme ještě i druhou kočku domácí a já jí koupila taky paštiku, jakože na přilepšenou. Furt mám pro ní poslední v lednici, protože jakmile jsem jí to dala, tak jednak přibrala už jen ve chvíli, kdy jsem jí to dávala na misku 😂 a jednak taky okamžitě začala odmítat normální jídlo. Moje nervy...

cilkat
autor
22. pro 2023

@colik z Hradce Králové
Váhu nevím, ale je to drobeček. Odhadem kolem 2 kg. Příležitostně zvazim.

katule1990
22. pro 2023

@cilkat Rozhodne kastrace, co nejdriv. Dulezite je taky kvalitni krmivo. Nase kocky dostavaji 2x denne navazene suche Brit Care (bohuzel kocka se strasne prezirala, nemuzeme mit stale nasypano), 1x denne davam maso, vetsinou syrove (mrazim si male balicky). Od zacatku jsou naucene, ze na noc do loznice nesmi, vubec bych se nevyspala. Nesmi na linku a na stoly. Nikdy od nas nedostaly z talire, aby si nezvykly nas u jidla otravovat. Kdyz se nikdo nediva, tak samozrejme skacou i na tu linku 😂. Plus jim pestuju travu/sachor. Jinak to jsou milackove umazleni 😁❤️.

veunka17
22. pro 2023

Nečetla jsem vše ale naše kočka nechtěla žrát granule zjistila jsem že nakonec žere jen určité druhy. Stejně se ale na granule musela učit postupně, kdy jsem ji do granulí přidávala kapsicku a postupně ubírala

lentilkah
22. pro 2023

Ja muzu doporucit granule Nuova fattoria, jsou vyrabene jinak nez bezne granule a pry chutnaji i mlsounum, coz se u naseho potvrdilo. Plus prikrmuju 100 % masovyma konzervama. Daji se sehnat za dobrou cenu.

hanka_12345
23. pro 2023

@mourovatakocka no
No to me taky fascinuje tady to srani si na hlavu. My meli kocky 3 a kazda byla proste venku, dostala granule a cau.
Nekdo ma holt kocky jako sve pány a podminuji jim vse- nechapu

Nejlepsi byl pořad v tv, z Ameriky kdy nejaka zazobaná bába sla s kockou na transplantaci ledviny😅😅😅😅😅😅😅😅😅 čapli nekde kocku na ulici, sebrali ji ledvinu a transplantovali ji tady te...od te doby manzel rika ze v pristim zivote chce byt domaci mazlicek v Americe😂😂

mourovatakocka
23. pro 2023

@hanka_12345 A tak já měla mazlíky v bytě, žádné polotoulavky, ale byli to prostě mazlíčci, ne páni tvorstva.

mourovatakocka
23. pro 2023

@cilkat Je krásný ❤️ Ale ty chlupy bych teda nechtěla vyčesávat 🙈

cilkat
autor
23. pro 2023

@mourovatakocka NO, cuchaj se mu hodně. Holt je to plyšák, no. (Zatím mu opravdu říkáme Pan Plyšák, protože tomu odpovídá i chování... takové měkké a mírné zviřátko. Jen si fakt říkám, že musí někde někomu chybět, protože kdyby byl na ulici třeba týden, je z něj velký dred.)

mourovatakocka
23. pro 2023

@cilkat A dali jste upozornění venku na sloupy, do všech možných místních fb skupin?

cilkat
autor
23. pro 2023

@mourovatakocka A kontaktovali útulky a městskou policii, jestli se po něm někdo neptal tam. Zatím bez výsledků.

mourovatakocka
23. pro 2023

@cilkat Tak je to vánoční dárek 😜

lentilkah
23. pro 2023

Kdyztak zkus zadat i na psidetektiv.cz.
On muze byt z daleka, kocky ted hodne lezou za teplem k motoru a vydaji se bohuzel na vylet raz dva.