Dobrý den, máte někdo za sebou zkušenost křtu v dospělosti v katolické církvi? Jak to probíhalo, délka přípravy, sluší se za to platit nějaký příspěvek? Mockrát děkuji 🙂
Délka přípravy záleží asi na konkrétním místě a osobě. Platí se pak jakoby kostelu, nějaká přiměřená částka, co da faráři do obálky po tom křtu.
Co so pamatuju, když byla křtěná naše rodina, tak jsme měli rodinnou přípravu, taky trvala zhruba školní rok (i když křtění jsem byli na Bílou sobotu, takže asi spíš půl roku). Příspěvek se tak nějak sluší, přecejen nám prostě někdo věnoval čas a práci. Ale myslím, ež to tenkrát bylo dáno jako dar na údržbu kostela.
@optimistic Katechumenát trvá cca rok, kdy se probírají základy Písma, Katechismu, liturgie, života církve,...apod. Služby církve jsou vždy bezplatné, ale sluší se dát milodar na údržbu kostela, jak tu správně vše psali výše.
Začala jsem v 17, pokřtěná jsem byla po 7 měsících přípravy. Přípravu jsem měla samostatnou. Příspěvek nějaký byl, ale dobrovolný, plus cukroví knězi. Měli jsme potom s rodinou slavnostnější oběd.
Já byla pokřtěná u evangelíků. Co se týče příspěvku, tak bych spíše podotkla, že bych asi nedávala žádný příspěvek speciálně "za křest", ale když už je člověk členem společenství církve, měl by začít posílat příspěvek pravidelný právě na chod toho společenství (církev postupně dostává méně a méně peněz od státu a měla by být soběstačná).
U nas v kostole to bolo tak - príprava 8-9mesiacov podľa toho ako potom dostali termín na birmovku (cez školský rok). Stretnutia každú sobotu po večernej omši cca 60min. Na stretnutiach boli len dospelí, ktorým chýbali všetky alebo nejaká sviatosť deti a mládež mali prípravu zvlášť. Príspevok sa farnosti nedával.
Inak u nás dospelí museli prijať v katolíckej cirkvi (rímskokatolíckej) všetky 3 sviatosti (krst, prijímanie a birmovku) nebolo možné prijať len krst.
Zdá se mi, že po křtu jsme plynule přistupovali ke svatému přijímání. Aspoň si nevybavuju žádné první svaté přijímání pro dospělé jako samostatnou slavnost.Ted nevím, asi se to bere, že je člověk křtem očištěn , takže mezitím neabsolvuje zpověď. My jsme v rámci přípravy na křest něco jako zpověď měli...ale pravděpodobně bez rozhřešení, protože to může dostat jen pokřtěný člověk. Biřmování jsme absolvovali pár měsíců potom. A tam byla zase samostatná příprava.
U nás někteří všechny tři svátosti najednou, někteří jen křest a první svaté přijímání (mě bylo osum, byla jsem jedna z nejmladších. Šla jsem k přijímání, k biřmování ne.) A ano "učili jsme se" před křtem, jak vypadá zpověď, ale samozřejmě to nemohla být provedená svátost smíření - ta jde až po křtu (takže "zpověď" bez svátostného rozhřešení). A ano, křest smývá všechny dosavadní hříchy, takže pokud následuje rovnou svaté přijímání, je zpověď mezi křtem a přijímáním zbytečná.
Jj, taky jsem hned po křtu šla k prvnímu přijímání. Biřmování už jsem potom ale neabsolvovala. A několik let už nechodím ani k přijímání, protože jsem rozvedená. Tak jsem si toho moc neužila.
@optimistic ano mam, u me to bylo tak, ze se priprava protahla temer na 2 roky, i kdyz puvodne mela byt rok, ale protazeni bylo po vzajmne domluve s fararem a jsem za to rada (pripravovala jsem se tu na krest jako dospela sama a schazeli jsme se cca 1x za 3 tydny az mesic, proto jsme to protahli, casteji jsme se z mnoha duvodu sejit nemohli). Krtena jsem byla na Bilou sobotu, prispevek do obalky primerene podle toho, co clovek muze dat a zas aby to nebyla "stovecka" jsem pak davala v zakrystii po obradu...a mela jsem naraz krest, prvni svate prijimani i birmovani
U mě podobně jako u většiny, příprava trvala něco přes rok, protože jsem začala po Vánocích, tak do dalších Velikonoc. A taky jsme měli 3 v 1. Příspěvek si už ani nepamatuju, asi jsem něco hodila do kasičky v kostele, už to bude skoro 20 let😃
@optimistic mám, kvůli Covidu to trvalo téměř dva roky, ale jinak to trvá u nás cca rok, resp školní rok, scházeli jsme se jednou týdně, až na vyjímky, bylo to moc fajn ☺️
Pak při křtu jsme dávali peníze/dárek pro faráře,.který nás připravoval (byli jsme celá skupina dospělých)