Králík. Máte zkušenosti s chovem?

mmonn
3. dub 2023

Zdravím, má tady někdo zkušenosti s chovem králíků? Poridili jsme králíčka(beránka) má cca půl roku a je agresivní. Neni to żádná hruza , neútočí přímo, ale kdyz ho chceme pohladit , tak kousne. Myslíte , že pomůže kastrace ?

adelka951
3. dub 2023

A kde ho màte, má možnost volného pohybu? Je důležité králíčka do mazlení nenutit, nechat ho být, a on si sám přijde, až bude chtít pohladit.

mmonn
autor
3. dub 2023

@adelka951 máme ho v obyvaku, klec ma otevrenou od rana az dokud nejdeme spát

te_reza
3. dub 2023

Je to samec nebo samice? Měli jsme samici a celý život to byla sfiňa kousavá

mmonn
autor
3. dub 2023

@te_reza sameček, zatím nekastrovaný , ale chystáme se na to

te_reza
3. dub 2023

@mmonn a jste si tím jistí, jo? Mě ji přivezli jako kluka, přes chlupy bylo vidět prd a prd a byla to samice 😄

kakamila12
3. dub 2023

@mmonn Hodně dobrých rad je tady https://www.kralici.cz/ . Osobně bych se snažila ho "neprudit" tím, že ho hladím, když on sám nechce. Dcera má králíka (samičku), je velmi kontaktní a mazlivá, přijde si pro pohlazení sama a často, ale občas taky prostě nemá náladu. Ale nekousne 🙂 .

mmonn
autor
3. dub 2023

@te_reza no uplně jistí si asi být nemůžeme , to se uvidí 100% až na veterině :D sama nemam odvahu se podívat , aby mě nekousnul doufám , že kastrace pomůže

teenyel
3. dub 2023

Mame dva kluky a kousou potvory oba. Jeden je uz kastrovany, druhy jeste ne. Neprijde mi, ze by kastrace na tohle mela nejaky velky vliv. Poustime je jednoho po druhem, aby ten nekastrovany neprudil toho kastrovaneho (porizovali jsme druheho pozdeji, kdyz jsme o jednoho prisli a na kastraci jsme se jeste nedostali - po kastraci je nutne mit cas na peci, xkrat denne podavat antibiotika a leky atd, coz ted neni v casovych moznostech, abych si kvuli kralikovi brala dovolenou).

cherie24
3. dub 2023

@mmonn no, já mám samce 8 let a touhle dobou bývá pod vlivem hormonů. 🙈 Kastrovaný není, je chovný, ale takhle z jara mívá období, kdy mi třeba i útočil na nohy, když jsem jen prošla kolem. Prostě byl v téhle době zavřený a když ho to přešlo, zas z něho byl mazel puštěný na volno. To si pak lehá ke mě a drží při mazlení klidně půl hodiny sám od sebe. 🤷 A bacha, králíci si často hlídají svůj rajón a útočí na ruce v kleci. Venku jsou hodní mazlové a v kleci škaredě kousnou. Někteří to tam prostě mají.

ada22
Autor odpověď smazal
Zobraz
ksokol
3. dub 2023

@mmonn mám samičku i samečka a tohle jsem u obou řešila na začátku, než jsme se lépe poznali… pomohlo, když zjistili, že z té ruky přichází samé mňamky, večeře atd. Teď když třeba nemají neladu, tak mě odstrčí, ale nekousnou.

9radka9
4. dub 2023

@mmonn Ahoj, kastrace vůbec nemusí pomoci a pravděpodobně nepomůže, zvláště jestli máte králíčka ze zverimexu, anebo od nedobrého chovatele, méli jsme 2 králíky, prvního od skvělého chovatele, od mala jej učil na pohlazení, byl to uzastný pazel, spal nám klidně na rukou, druhý od neprověřeného majitele, obrovský rozdíl, bylo vidět, že vůbec není zvyklý na lidi, ze zverimexů to bude ještě horší...

elinka90
4. dub 2023

máme už 2. králíčka. Obě samice. První kastrovaná nebyla, vše ohlodávala, mazlení jak kdy. Druhou jsme nechali vykastrovat a od vykastrování je úplně zlatá. Takže za sebe doporučuji kastraci.

konidana
4. dub 2023

@9radka9 ono to je kus od kusu. My máme prvního ze zverimexu, od malinka, a celkem brzy si na nás zvyknul. V pubertě tedy taky občas kousnul, ale ne zas tak často. Pak už byl celkem mazel. Dokonce s ním dcera přes kovid trénovala králičí hop. Kastrovat jsme ho nechali až po 3.roce, když jsme pořizovali druhou slečinku. Tu máme od chovatele, až v půl roce jsme ji vzali, a ta na lidi moc zvyklá není, spíše upřednostňuje králičí společnost. Ale nekouše. Má v sobě víc těch zvířecích instinktů. Narozdíl od prvního umí dupat, a většinou zdrhá, když se jí něco nelíbí. A na zádech je jak mrtvá, a to se ani nehne i kdyby cokoli😂

konidana
4. dub 2023

@mmonn a jak dlouho ho mate? Aspon mesic by mel mit pozvolnou aklimatizaci, zvyka si postupne... procti ten web co dala odkaz @kakamila12 tam je vsechno.