Ahoj,
která forma je nejúčinnější?
děkuji
@levandule_k děkuji. A není to u louhování že čím déle tím lépe?
@matiseli Já nejsem vzděláním botanička ani bylinkářka, mám to jako koníček. Tohle úplně nevím, ale neluhovala bych čaj z kozlíku např. 45 minut. Jen hádám, může být pak moc velká koncentrace, nebo se vyluhují látky, které uberou na chuti, ale tohle prober s nějakým bylinkářem.
Ten kozlík je nevhodný pro lidi, co mají problémy s játry, takže tam fakt opatrně s dávkováním, abys to nepřehnala, ale zase luhování musí nějaký čas probíhat, aby mělo účinek.
Řekla bych, že tinktura, u čaje je vždy dobré, když jsou ty bylinky čerstvé, jestli si dobře vzpomínám, tak by se měly ideálně spotřebovat do roka od sběru. V tinktuře vydrží déle. Problém je luhování, někde se uvádí do 5 minut a v jednom rozhovoru jeden bylinkář říkal, že je to málo, že dobré je aspoň 15 minut. Já osobně si bylinkové čaje luhuji 15-20 minut. Některé bylinky nemají rády teplo a ničí se tím účinné látky např. sléz, když se někde používá kořen, tak se z něj dělá zase odvar.
U kozlíku se používá kořen, tedy se nechává projít varem a luhovat, tady píšou 10 minut.
Kozlík by se také neměl brát vkuse déle jak 3-4 týdny.
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st...