Kotě a sousedovic rázný pes. Má kotě šanci?

cherie24
5. čer 2022

Má někdo zkušenosti s pořízením koťátka, když mají sousedi psa, který kočky nesnáší? Myslíte, že to kotě pochopí, že tam nesmí? Blíží se koťátková sezóna a mě i malé by se líbila kočička na zahradě. Bohužel sousedovic pes, jakmile zbystří kočku na jejich pozemku, tak po ní na tvrdo jde. Není zárověň puštěný pořád, aby ho to kotě vidělo a nešlo tam. Vím, že malá by byla z koťátka nadšená, ale je už i dost citlivá a všímavá tak.bych nerada vysvětlovala, proč už kočku nemáme. Asi před 2,5 měsíci jsme měli na hlídání andulku a ješte do teď se po ní ptá a říká, že by jí chtěla zase domů. Když někde vidí kočku, tak se taky ptá, proč doma žádnou nemáme. 🙈 Bydlíme šikovně od silnice, ale s tím psem moc nevím...

l01991
5. čer 2022

Kotě bych prvni nechala doma ať si zvykne že tam bydlí,až povyroste tak pomalu na zahradu,jo a vykastrovat by bylo fajn.Jinak kočky jsou rychle,jen bych ji hned po přijezdu domu nedavala na zahradu,uteče a nemusi se vratit.

modra_zizala
5. čer 2022

Nemam zkusenosti s kockama, jen se psem. Nas pes si behem par tydnu zvykl, ze si sousedi poridili slepice a uz si jich pres plot ani nevsima. Kdyby se ale dostala slepice k nam na pozemek, tak si teda nejsem jista, jestli by ji zvladl vyignorovat. Ale ty slepice se ani moc k nasemu plotu nepriblizujou, natoz aby je to sem lakalo zdrhat 🙂 Asi bych primarne resila, jestli by sel pozemek zabezpecit tak, aby se kote k sousedum nedostalo.. Jestli to ma byt ale venkovni kocka, tak ty se rady toulaji a to riziko, ze se nevrati tam je znacny asi vzdycky.. Tchyne mela kocku 2x a vzdy vydrzela jen par mesicu, nez se zatoulala ve vesnici a uz se nevratila :( Od te doby maji psa 🙂

syslounek
5. čer 2022

U kočky ti nikdo nic nezaručí. Sousedi od rodičů měli dogu, vždy když viděla kočky od rodičů, tak se mohla pominout. A víš jak na to reagoval kocour? Seděl na plotě tak, aby na něj pes viděl, ale nemohl. Kočka se radši držela dál.
Je to loterie, jakou povahu bude koťátko mít.

aneta15
5. čer 2022

@cherie24 naše kočka to pochopila. K sousedům ani nepachne. Občas psa provokuje, že se rozvaluje u plotu a on steka, že se muze prorvat.

katule1990
5. čer 2022

@cherie24 Hlavne zvazte, jestli kocku chcete vy a jste ochotni se o ni dlouho starat. Z popisu mi to prijde, ze to ma byt "vec na hrani" a to casto nedopada dobre, kocka je zivy stvoreni a kdyz si ji vezmeme, prebrame za ni zodpovednost. Obecne si myslim, ze se kocka takovemu psovi vyhne, nicmene neni dobry napad mit kotatko hned na zahrade, urcite by melo bydlet nejakou dobu doma, aby si tam zvyklo a vedelo, kam se vracet.

cherie24
autor
5. čer 2022

@katule1990 to my všechno víme. Jak s tím zvykáním, tak s dlouhověkostí. Máme těch zvířat poměrně dost. Králíkovi bude za chvíli 8, takže myslím, že špatně se u nás nemají. ☺

lamiaaa
5. čer 2022

Já bych to neriskovala, jen si představím, jak kočičku trhá pes a je mi zle a přemýšlení typu: tak to risknu buď jí zabije nebo ne mi přijde úplně na hlavu (jen můj názor, někdo to třeba bere jinak). Pořídila bych si ve vašem případě koťátko, ale měla ho jenom doma v baráku, ven bych ho nepouštěla.

pampeliska1313
5. čer 2022

Nevzala bych ji. Není to hračka pro dítě. Buď opravdu zabezpečit třeba balkon, popřípadě zahradu, aby kočka neutekla, nebo ji mít opravdu doma (a stejně zabezpečit dveře sítí, nebo aspoň nějaký okna co pravidelně otevíráte. )Taky pozor na ventilačku, kočka se tam může zaseknout a udusit se. Vykastrovat, očipovat, to spíš než obojek se známkou, může se na tom udusit, když se blbě zachytí, nebo jí to může někdo lehce sundat. Nebo chodit společně kočičku venčit na kšírkách po zahradě třeba. Venkovní kočky žijou cca jen tři roky, takže za mě (a to jsem z vesnice) je to nebezpečný ji mít jen na zahradě, která není zabezpečená, pokud chcete, aby vydržela.)

cherie24
autor
5. čer 2022

@pampeliska1313 copak se dá zabezpečit zahrada, tak aby kočka neutekla? To mít leda 3 metrový plot a nikde ani škvíru a to moc reálné není. Kočka je prostě kočka, chodí si kde chce. Domů kočičku k miminku nechci, za prvé jsou všude chlupy a za druhé plazící dítě nepochopí, že má nechat kočku na pokoji. Kamarádka měla dítě pořád poškrábané a to i v obličeji a vysvětlit si to nedala ani kočka ani dítě. Máme velkou zahradu s místy na pelešení a bydlíme v obytné čtvrti, jsme pořád venku Pro venkovní kočku by to byl ráj, pokud by teda pochopila, ze k sousedům ne.

lamiaaa
5. čer 2022

V tom případě bych si kočku nepořizovala (nebo později, až budou děti větší, aby s nimi mohla být vevnitř). Sama píšeš, že zvířat máte poměrně dost, takže bych se "spokojila" s nimi a neriskovala zbytečně život kočičky. Anebo co pejsek, ten by přes plot nevlezl, tak bych uvažovala o něm.

pampeliska1313
5. čer 2022

@cherie24 nebo velkou zídku. A ano, nebo ohromnej plot a nikde ani škvíru. Tak ji nepořizujte. Naše kočka prcka neškrábe, ale je taková, že když se ji něco nelíbí, tak uteče.) Ale to záleží na povaze a nikdy nevíte.) To ona to pochopit i může, ví kde je to “její” kde dostane najíst, ale nemusí odhadnout toho psa, může si ji někdo vzít, může se zatoulat k silnic atd atd.)

somalicats
5. čer 2022

@cherie24 Kočku si nepořizuj. Domů ji nechceš (btw. já chovám kočky už 20 let, moje děti všechny vyrůstaly a vyrůstají s kočkama od mimina a problémy nejsou - ona ta kočka taky musí mít místo, kam dítě nemůže a kde má ona klid - pokud tohle ta Tvoje kamarádka nezabezpečí, tak jasně, že má dítě doškrábané - kočka se brání, plus odmala to chce učit, jak se ke kočce chovat - je zajímavé, že všech mých 5 dětí pochopilo velmi rychle, že kočky se za uši ani ocasy netahají a že jediné, co se jim dělá, je "malá malá", tj hlazení). Venkovní kočka to k těm sousedům prostě riskne, pokud ji to tam potáhne, a pak to máš ruskou ruletu. Osobně bych kočku radši neměla, než ji vystavit zbytečnému riziku.
Jo, a kočka není na hraní. Kočka může mít absolutně nemazlící povahu a pak budete doma doškrábaní všichni.

veroniqess
5. čer 2022

Bohužel u kamarádky se nepovedlo, dvě koťátka sousedovic pes zakousl, takže to s kočičkou vzdali. Jedno nestihlo utéct, druhé si myslelo, že když si sedne a začne syčet, bude to stačit. Dcerka z toho byla hodně špatná, ale nedá se nic dělat, ten pes prostě skočí a okamžitě zakousne.
Jinak máme kočky dvě, jsou doma i venku (chodí dvířky) a jsou se synem (2 roky) největší kamarádi. Kocour se od něj nehne, chodí a námi na procházky jako pes. Když byl malinký a nechtěli se nechat zkoumat, odešly, nebo vyskočily někam nahoru, pro kočku není nic jednoduššího 😊

katule1990
5. čer 2022

@cherie24 Mám doma v bytě 2 kočky a k tomu se nám narodilo miminko, teď je mu rok a půl. V životě nebyl žádný problém. Jestli za tu dobu snědl pár chlupů, to asi snědl, ale fakt ho to nepoznamenalo, naopak vidím ty přínosy soužití s kočkama. Poškrábaný nikdy nebyl. Kočky musí vědět, že mají vždy, kam se před dítětem schovat, když jim cokoli nebude příjemný (třeba i hluk) a dítě musí od samého začátku vědět, jak se ke kočce chovat. Syn už teď ví, že kočky se jen hladí, nesahá se jim do misky, když jedí, nehladí se, když spí, že se jim musí vyhnout, když jezdí s tatrovkou... Jsou to největší parťáci, je krásný to sledovat, jak spolu komunikují. Pokud si nejste ochotný vzít kotě domů aspoň v začátku na několik týdnů a následně nechcete umožnit kočce vůbec přístup domů a máte představu, že dáte kotě na zahradu a ono tam bude šťastný (a to neberu v potaz ještě toho psa), tak si kočku fakt nepořizujte.

mourovatakocka
5. čer 2022

@cherie24 Některé kočky jsou mrchyy sednou si na plot a pes se může pominout a celkem oprávněně. A pak má kočka smolíka, až to jednou nevychytá a pes se k ní dostane. Byla bych pro kočku domácí a na zahradu jen s vámi a nejlépe na postroji v době, kdy je sousedův raťafák zalezlý z dohledu. Já jsem dost fanda do toho, aby s dětmi vyrůstalo nějaké zvíře, a moje děti to tak mají. Jen člověk musí někdy uzpůsobit podmínky k životu 😊

candat
5. čer 2022

@pampeliska1313 to slyším poprvé, že by venkovní kočky žily jen 3 roky a to taky bydlím na vesnici. My měli kočky vždy min. 10 let. Teď máme asi 5 let starou a rok její kotě.
@cherie24 je to risk. Ale naše kočky taky pochopily kde můžou a kde ne. Ze začátku nechat doma, zajít s ní na zahradu ať si zvyká. Soused tady taky mívá nepravidelně své psy. Ze začátku jsme měli strach, ať je nezakousnou. Ještě k tomu když byly zvyklé na našeho psa a spolu chrápali v jednom pelechu, ale je to dobrý.

pampeliska1313
5. čer 2022

@candat není to, že všechny zijou jen tři roky samozřejmě. Ale je to průměrná doba cca, než se něco stane, když je kočka navolno venku.) my měli kocoura pět let.)

hojda
5. čer 2022

U kamarádů to bohužel nedopadlo dobře s koťatkem a smečku psů u sousedů😢. Přitom jejich původní dvě kočky tam fungují bez problém, prostě tam nelezou.

hojda
5. čer 2022

@pampeliska1313 Máme kočku, která chodila celý život ven a teď slaví 20 let. Je to také o té kočce, tato je spíš taková plašanka, takže byla vždycky hodně ve střehu, pak ohluchla a ven už vůbec nechodí, necítí se v bezpečí.

pampeliska1313
5. čer 2022

@hojda určitě. Samozřejmě, že i takové kočky jsou, o tom žádná. Jen jsem chtěla poukázat na to, že když je to zvíře mimo domov, nezabezpečený, tak že je větší šance, že se mu něco stane. Proto je to průměrně cca tolik let, jestli žije tři roky nebo pět let už není takovej rozdíl, ale třeba těch deset atd, to beru. Jen se obavám, že to tak není ve většině.) a taky záleží na kočce, ale myslím, že každá kočka někam vyrazí (ne nutně daleko, ale u dveří se asi nezdrží na celej den) a pak už záleží právě i na její povaze, schopnosti rychle zareagovat atd. Pro mě ale to nemění ten fakt, že pořizovat kotě ven na nezabezpecenou zahradu na občasný pohlazení, když je za plotem pes v ráži, je prostě blbost.

leymea
5. čer 2022

@cherie24 z toho co pises bych kocku neporizovala. 🙏

cherie24
autor
5. čer 2022

@lamiaaa ze psů má malá velký strach. Bojí se jak malých tak velkých a i štěňat. 😏

cherie24
autor
5. čer 2022

@mourovatakocka já jsem taky vyrůstala doma s kočkou, spal s námi v posteli, byl to člen naší rodiny. Byl s námi 11 let, bohužel ho srazilo auto, nedal se doma udržet a hodně jsme se snažili, vodítko byl jen hodně špatný vtip pro něho. Ale třeba ségru, když byla malá taky kolikrát poškrábal. On byl zrovna takový, že se někde rozvalil a když ho ségra v "nesprávnou dobu obtěžovala", tak neodešel jinam, ale vysvětlil jí to. 😏 My máme doma zabezpečovačku, takže bohužel zvíře na volno se s tím vylučuje. 😞 králík taky chodí ven jen, když jsme doma, jinak by spouštěl alarm.

martt
5. čer 2022

@cherie24 Tady ti úplně asi nikdo neřekne jestli kotě ano nebo ne. Hodně bude záležet o povaze kocky/kocoura. Máme psa i kočku. Kočka vykastrovaná jen venku a drží se jen na zahradě . Naše fenka ji toleruje nic ji neudělá , ale cizí kočky nesnáší. Souseduv kocour také vykastrovany ji chodil provokovat k nám na zahradu bohužel ho v nestrezenem okamžiku chytla a uz není mezi námi.

werik153
5. čer 2022

Nepochopí, pes nám kočku zakousl už mockrát.

cherie24
autor
5. čer 2022

@pampeliska1313 občasné pohlazení je dost zvláštní pojem. My jsme doma měli kočku, jsem si plně vědoma toho, že ne všechny jsou kontaktní, ze některé jsou víc toulavé než jiné, že se rychle množí, že mají různé povahy. Taky jsem pracovala v chovatelských potřebách a vím, že mi tam chodilo mraky lidí, kteří chtěli zachránit venkovní kotě v domnění, že se bude mít královsky, ale trápila se jak kočka, tak majitelé. Byt zdemolaný, škrábadla si nevšimli, ale nábytek zničený, čekali u dveří a snazili se utíkat ven. Ano, svět je pro kočku nebezpečné místo, ale ročně se rodí mraky a mraky koťat, ktere vesničani topí doma v kýblu nebo vyhazujií od polí, i přesto, že je to trestný čin a já jsem takovému kotěti chtěla dát domov, protože by nas o těšilo.
Nepotřebovala jsem slyšet, ze jsem nezodpovědná a pořizuju zvířata jako hračky, zajímali me reálné zkušenosti.

ele_nka
5. čer 2022

Máme venkovní kočku, domů nesmí. Sousedi mají psa, který trhá všechno co je na zahradě. Naší kočce je 13 let a nikdy nebyl žádný problém. Po okolí se toulá, ale na psa si dává pozor. Ono u živého tvora nikdy nevíš, to ho můžeš mít doma a stejně ti může umřít na nějakou nemoc.

katule1990
5. čer 2022

@cherie24 Je obrovský problém, že spousta majitelů svoje kočky a kocoury nekastruje nebo je kastruje pozdě. Z toho pak vznikají problémy typu zdemolovaný byt a kočka snažící se zoufale utéct ven.

pampeliska1313
5. čer 2022

@cherie24 tak jak to mám chápat? Do bytu kočka nesmí. (Nicméně když se dvakrát týdne vysaje, je to v klidu, ale teda my máme malej byt) K dítěti je to taky blbý, protože může být poškrábanej prcek a nevíte jakou povahu bude kočka mít. Zahrada ani byt se nebude přizpůsobovat, protože by měl být plot/síť (třeba) a to není reálný a vlastně se bude mít kočka dobře kvůli tomu, že bude mít zahradu s pelíškem a za plotem psa co ji nejspíš roztrhá, pokud se ji nepodaří utéct. Tohle mi přijde stejně nezodpovědný jako když si někdo přinese domů kočku s dobrým úmyslem a pak ji nevykastruje a ta rodí dál koťata, který následně třeba někdo další topí v kýblu. Nezlobte se na mě, ale za mě osobně vážně ne. Buď tu kočku fakt chcete ochránit, aby se měla dobře, byl to mazlíček a třeba ji chodíte venčit, nebo pořídíte tu síť nebo něco a dáte ji vykastrovat, nebo to je v bledě modrým jako když by byla na ulici. Nebo si můžete dát někam mističky, nějaká random kočka přijde jen na jídlo, ale to je všechno a asi nemá cenu s ní jakkoli počítat jako s mazlíčkem… ale zabijete tak dvě mouchy jednou ranou - prcek uvidí kočičky a bude mít radost a zároveň nepůjde o kočku která by šla do bytu, ale nebude to mazlíček. Nemyslím si, že byste byla nezodpovědná, jen to máte nedomyšlený. Jaký zkušenosti? Bude to kočka na zahradě se vzteklým psem vedle, prostě to máte padesát na padesát. To samý s dítětem - nikdo Vám neřekne, jestli si sednou, nějaká kočka někdy vyjede, nějaká zase ne. Hlavně to chce fakt hlídat, aby se dítě omylem nedotklo někde, kde to kočku vyděsí třeba a ta pak vyjede. Pokud se budou s prckem mazlit, tak pozor na roztoče atd, je lepší skočit na veterinu (a to nemyslim zle, ale pokud půjde opravdu o venkovní kočku..) Sama mám doma nalezence, ani nevim kolik jsme do něj dali na veterině, protože jako kotě byla úplně v háji, chodili jsme na kšírkách ven a koupili jsme aspoň sít na balkon, kde byla pod dohledem, protože jsme byli v bytě. Teď máme zasklenej balkon a kočka chodí tam, ven moc nechce, je bázlivá od malinka a ví, že v bytě má bezpečno a svůj prostor. S dítětem dobrý, ale má kam utéct a syna nenechám kočku mazlit samotnýho, protože z toho ještě nemá rozum. Jinak si jdou každý svou cestou. U venkovní kočky bych byla ještě opatrnější - asi by se mohl jen koukat.

katule1990
5. čer 2022

@cherie24 Reálné zkušenosti jsou takové, že pes kočku roztrhat může a evidentně se to podle komentářů neděje úplně zřídka. Další zkušenost je, že pokud si pořídíte kotě, které necháte bezprizorní na zahradě, tak je velká pravděpodobnost, že se někde zatoulá nebo se mu něco stane. Ve vašem případě bych si kočku prostě nepořizovala.