Kontrola z OSPOD. Máte zkušenost?

29. čer 2023

Holky, prosím, kdo má zkušenost s nenadálou kontrolou z OSPOD. V rodině máme velký spor a jedna osoba ráda udává a mstí se. Teď se vše vyhrotilo a největší vztek má na mě. Kdyby na mě poslala kontrolu z OSPOdu, co ta kontrola prohlíží? děti mají dětský pokoj, hračky, psací stůl, postele, to je jasné.

Ale zajímá mě míra uklizenosti. Aby u nás bylo hezky uklizeno, musela bych makat non-stop. To nejde. Tak co upřednostnit? Vadí ospod chaos? nevyžehlené prádlo-fakt kopa. Všude možně hračky. Nebo kontroluje, zda děti nežijí v zašlé špíně? U nás záleží, kdy by přišla, v který moment. Pokud zazvoní v dobrý čas, tak ok. Ale někdy je tu jak po výbuchu. Nádobí, neustláno, rozpatlaný jogurt po sedačce, křupky létají vzduchem a neumím si představit, že do toho zazvoní baba s fotoaparátem, že jde zkontrolovat, jestli mám uklizeno....

lichozroutsudy
29. čer 2023

Oni neřeší, zda máš uklizeno, ale jak vyspadá domácnost a péče o dítě systémově. Zda má dítě svou postýlku, jestli má normální zázemí a podbně. To, že je byt třeba před rekonstrukcí, nebo je tam od dětí bordel jak v tanku, je fakt marginálie.

uzivatelkapetra
29. čer 2023

Tak záleží taky jaká je ta, co tě bude kontrolovat. Nám kdysi přišla, to jsem byla v šestinedělí (jednalo se o kontrolu kvůli manželovu synovi z prvního manželství, tehdy bylo před soudem o navýšení alimentů), navíc všeobecně není pro mě absolutní pořádek důležitý, a paní byla moc fajn. Chtěla jen vidět mladého pokoj a seděla s námi chvilku v obýváku. Pak ve zprávě bylo, že máme prostě průměrnou domácnost, vše v pořádku, mladý má své zázemí a vše co potřebuje.

martt
29. čer 2023

Mne tady třeba holky opraví. Ale OSPOD se ohlašuje dopředu. Známá řešila něco s OSPODEM a paní ji přímo řekla , že to je těžké, že oni se na návštěvu ohlašují takže pak ty domácnosti jsou poměrně uklizené . A pokud tam nebudeš mít nánosy odpadků za týden apod..tak to řešit nebudou.

autor
29. čer 2023

@lichozroutsudy
@uzivatelkapetra Oni nekontrolují, jak mám uklizeno? Já myslela, že ano. A kdyby udání na znělo, že neuklízím a dětí žijí v nepořádku, tak by ani nepřišli? Nebo prostě musí zkontrolovat každé hlášení?

galatea_a
29. čer 2023

Kdybys měla přehnaně uklizeno, tak by to zas mohlo vypadat, že se celý dny věnuješ jen úklidu a ne dětem. 😉

autor
29. čer 2023

@martt To ne! Spíš, když přijde v blbou chvíli, nebude čerstvě umytá koupelna a záchod. Nebude čerstvě vyluxováno a budou po zemi drobky, koš nebude vynesený, ale samozřejmě překypovat nebude. Prádlo bude hozené na gauči bez ladu a skladu a nachystané na složení a žehlení. Skla budou zapatlaná od dětí.

uzivatelkapetra
29. čer 2023

Já si myslím, že umí rozlišit provozní nepořádek od staleté špíny 🙂
Neboj se. A opravdu přišla bez ohlášení.

sfet
29. čer 2023

U nás přišla ohlášene. Nějak moc se nerozhlizela, šla jen do obýváku, tak se řešili papíry, bylo to rychlé. A normální provozní bordel, který s dítětem jednoduše se, si dokáže rozeznat od staleté usazené špíny

emillyhk
29. čer 2023

Nějaké drobky na zemi, hromada prádla, která čeká na uklizení do skříní, nádobí od snídaně/oběda, pasta v umyvadle, hračky roztahané po podlaze, apod. je nezajímá, to je provozní binec (u nás obvykle kolem šesté večer 🙈). Pokud nikdo nevysával dva měsíce a koupelnu někdo umyl naposledy před Vánocemi, to je prostě znát. Pokud se ve dřezu kupí nádobí za čtyři dny, zapáchá a nemáš do čeho dětem nalít pití, protože nic není umyté, to už je na pováženou. Pokud je dítě pokecané jogurtem od snídaně, je to ok. Pokud na jeho tričku vidíš, co jedlo poslední týden, protože má celý týden stejné triko, je to něco, čeho si taky všimne.
Znám rodinu, kde před časem čekali OSPOD a na poslední chvíli sháněli dveře do koupelny, apod. 🤦‍♀️ Tam to bylo celkově špatný... 😟
Opravdu není potřeba kvůli OSPODu dělat generální úklid, pokud jste normální rodina 😉

laxesis
29. čer 2023

Z OSPODu si udělej kámoše, ne nepřítele a neboj se - pokud doma nemáš plíseň a skleněné střepy evryvér, děcka smradlavé a zadrbané ve 14 dní starém triku a trenkách, absence vody či koupelny a podobné děsy... bude jim běžný domácí bordel a prádlo na kupě, nebo pokecaná sedačka uplně jedno. Jim jde o to, jestli mají kde spát, co jíst, vypadají "zdravě" a nejsou někde zamčené a zanedbané, když to přeženu. Běžný provozní nepořádek jde normálně rozlišit od stoleté špíny.

miryp
Autor odpověď smazal
Zobraz
miryp
29. čer 2023

V rámci praxe jsem byla na OSPODu a chodila s pracovnicemi do rodin. Rodinám jsme dopředu nevolaly. Řešilo se, zda mají děti svůj prostor pro spánek, zda mají kde dělat úkoly, zda si plní školní docházku, zda má maminka dostatečnou výbavu pro očekávané miminko, zda děti nejsou zanedbané a hladové... Chodily jsme i do romských rodin, které třeba měly jednu místnost na "bordel" (prostě skladiště starého harampádí) a neřešilo se to. Stejně tak jsme chodily do rodiny, kde žilo dítě s matkou a prarodiči alkoholiky. Prarodiče věčně zlití, pomočení a řešilo se zde pouze to, aby matka nenechávala dítě v péči prarodičů, likvidovala lahve od chlastu a pomočený byt řádně omývala, protože na samostatné bydlení neměla a o dítě se jinak starala... Fakt se nemáš čeho bát, pokud máš doma provozní dětský nepořádek. Prostě na první pohled člověk pozná, zda se byt pravidelně uklízí a jen ho děti během 5 minut rozbordelařily, nebo zda se jedná o špínu "zažranou"... Vůbec bych se toho nebála...

daisy95
29. čer 2023

Je to jako se vsim.. pokud neni co skryvat tak se neni ceho bat.. je rozdil v neporadku co se udela behem dne a mezi mesice a mesice zanedbavanym bordelem…to kazda pracovnice urcite umi posoudit

kubesovaadelka
29. čer 2023

Oni neřeší křupky od dětí, vědí čeho jsou děti schopni. Záleží také co stojí v podmětu. Můžou ti dát dychnout jestli nejsi opilá, líznout jestli nejsi zfetovana. Záleží co udala osoba jako problém. Nejvíc se zajímají o pokoj dítěte, jestli má svou postýlku, koutek kde si hrát apod. Pokud postýlka není ustlana tak to ani řešit nebudou do dobu pokud nebude vidět prohnila matrace, plesnivé povlečení, nebo dítě nebude pít z plesnivého hrníčku. Taková ta " čistá" špína se neřeší. Normální žena pozná provozní bordel od stoletého bordelu. Třeba my když se soudili od přítelovu sestru tak přišla ohlášene kontrola a jen nahlédla a pomalu nešla ani dál. Já nervy, jak polezoz do lednice apod, jestli má co jíst a pomalu jsem je musela nutit, aby se podívali jak vypadá obývák, koupelna apod. Řekli mi, že vidí, že je tu čisto a v pokoji má vše co potřebuje. Naopak když šli neohlasene ke tchyni tak ji dali hned ve futrech dychnout, aby zajistili že v 9 ráno má v sobě přes 2 promile a bordel všude, plesnivé talířky na lince apod. Takže chodili často, za to u nás se neobjevili dokud jsme se nepřestěhovali do svého. Tam pochopitelně museli opět přijít, podívat se jaký má pokoj a zase jsme je už neviděli.

autor
29. čer 2023

Holky, to je fakt jen takto?To mě spíš teď děsí z opačného úhlu. Že řešej, až když už dítě žije pomalu na kompostu!!!! Nevím, co by ta osoba mohla říct jako důvod. Alkohol a drogy asi ne. Spíš bych si typl nějaké nespecifické záležitosti, že děti jsou zamlklé, a že nezvládám tu domácnost. něco takového.

miryp
29. čer 2023

K odebrání dětí opravdu dochází až v krajních případech... Viděla jsem to jak ze strany dítěte z chudobných poměrů a s násilnickým otčímem, tak z hlediska pohledu OSPODu při té praxi...

autor
29. čer 2023

@miryp Já se bojím, kdybych třeba měla smůlu na sociální pracovnici. Já se ani nebojím, že by děti někdo odebral. Spíš se bojím, že mi dá najevo, že jsem lempl matka. že bude mít keci a já budu vysvětlovat, že jsem nestihla vysát.

miryp
29. čer 2023

Tak samozřejmě v každé profesi můžeš narazit na vyhořelého zaměstnance, což se může odrazit na jeho chování, ale pravidlo to určitě není. Pokud se bojíš, aby nějak nezkreslila realitu, můžeš si celou návštěvu nahrávat, abys měla důkazní materii pro případ, že by bylo třeba něco rozporovat.

glimmer
1. črc 2023

u nás byla kontrola z OSPODu loni (mladej s kamarádykou zapálil stoh s 275 balíky slámy). Ohlásila se předem doporučeným dopisem, kde bylo napsaný termín návštěvy a telefon, že pokud by se nám to nehodilo, ať zavoláme na domluvu jiného termínu. Každopádně já doma dělala úklid víc jak před Vánoci, lze jsem si představovala, že paní přijde s bílou rukavicí a prošmejdí každý kout. Přišla paní, byla tak kolem 40-45 let, sympatická. Zajímala se akorát o Vítkův pokoj a o zázemí (hračky, oblečení a jídlo). Vzhledem k tomu, že to byl synův první takovýto průser, tak se fakt v ničem nerýpala. Byla u nás asi 20 minut. U druhé rodiny to bylo jiné, protože ta kamarádka byla uz jednou v Klokánku a pak v dětském domově. Takže rodina je údaje od vrácení holek pro pravidelnou kontrolou.

autor
2. črc 2023

@glimmer Tak to je fajn! To proběhlo dobře. kdyby se u nás ohlásila, tak taky budu uklízet jak šílená. Ale kdyby přišla náhle, bude trapas. ta holka, když byla v klokánku vyžaduje už kontrolu, tam to chápu. Četla jsi, co napsala? A do lednice ti lezla? Do šuplíků taky? jako u nás pokud vleze do šuplíků s prádlem, tak mi to nevadí, ale s hračkama? To se na ní vysype bordel🙊

luciksima
2. črc 2023

Ospod se ne vždy ohlašuje do předu...u nás byli neohlášeni a to 2 krát a pokaždý jiný ospod před soudama a proč by měli přijít kvůli tomu,že neuklizis a máš doma nepořádek? Tak to se jí paní na ospod možná tak vysmejou a nebudou nic kontrolovat...ono taky záleží na koho člověk narazí někde jsou laxní i k horším věcem než k úklidu...

autor
2. črc 2023

@luciksima Netuším, jak by to udání mělo znít. Jen mi ta dotyčná osoba vyhrožovala, že něco takového na mě chystá. Já nemyslím, že by mi doma našli něco zásadního. To myslím nehrozí. Ale je mi zle z představy, že neohlášená ospod paní přijde zrovna ve špatný čas, kdy to tu je jak po výbuchu. To by pro mne znamenalo trauma a pocit selhání. Uklízím často, ale i tak je provozní bordel. Špína ne. Ale nechat děti chvíli samotné a třeba vařit, nebo uklízet prádlo a pak přijít znamená pak často šok i pro mne. To co najdu předčí má očekávání!!!!

luciksima
2. črc 2023

Vůbec ničeho se nebojte je zajímá opravdu jen pokoj děti a víc nikdy nic neřesili tak se opravdu nemáte čeho bát😊

autor
2. črc 2023

@luciksima Děkuju❤