Zdravím. Ani nevím jestli diskuze nebo otázka. Ano jestli už tu něco podobného je. procházela jsem a nenašla. Tak se popřípadě omlouvám.
A teď stručně. Je to cca 16 let, co jsem už jako dospělá začínala u koní. I jako dítě jsem je zbožňovala. 11let jsem u nich byla denně v práci. Potom jsem byla donucena bývalým partnerem odejít a najít si "slušnou" práci. Zůstal mi jen můj koník, kterého už mám 8let. Nikdy jsem neměla sportovní ambice, ale dodržovala jsem nějakou pravidelnost v práci s ním, měla jsem ráda nějaký pokrok, sebezlepšení. Domlouvala jsem si trenéra. Je to 2roky, co jsme se přestěhovali na baráček a kůň šel s námi. Teď máme doma 4. Do toho mám roční holčičku. Jenže... Nejsem schopná se domluvit s partnerem na hlídání, abych si mohla jít jezdit. Na koně se dosta průměrně 1-2x do měsíce. I když je partner doma, vždycky si najde raději práci na baráku. Vím, že i bydlení je důležitý. Zároveň se postará o piliny, seno, hnůj atd. Ale když má pohlídat, abych mohla jít jezdit, vyjmenuje co všechno ještě musí dneska stihnout. Já mám potom výčitky, že si chci jen vozit zadek a raděj nejdu nikam. Zároveň si říkám, že věděl, do čeho jde. Věděl, že koně jsou pro mě důležitý. A já vím, že to není jen o vožení se. Máme tady 3 důchodce a jednoho dušnýho poníčka. Můj koník byl zvyklí na pravidelný režim. Už víc jak rok režim nemá žádný. Potom starší koník s artrózou. Byl myšlený pro přítele na krokovky. Jenže ho přestal bavit, ale chodit by měl taky. Poníček by měl posilovat plíce a taky chodit. Jedinou možnost bych měla, hodit malou do krosničky a jít s někým na ruce. Když jsme se snažili nějak se domluvit, tak přijde, jestli teď hned chci jít jezdit. jenže mě se třeba vůbec nechce. Vím, že chodit oběhnout pole na 20minut nemá smysl. Nemá pro mě smysl jít jednou, když nevím, kdy se na koně dostanu znovu. Nechce se mi, když se nedostanu třeba aspoň na hodinu, na dvě. Nevím, jestli se mi chce znovu a znovu nějak začínat. Potřebovala bych nějak "nakopnout", aby mě to zase začalo bavit. Do toho si říkám, že začnu něco málo dělat a chtěli bysme třeba za rok druhý mimčo a bude to tady znovu. Už jsem přemýšlela, že dám koně pryč. Že jinde by jim bylo líp, že by si ještě s někým užili. Ale ani to nedokážu. Jediné co mě trošku nabíjí je malá. Když ji občas posadím na koníka, nebo si sedne přede mě a uděláme kolečko, říkám si, že o to ji nemůžu připravit. přitom vím, že jít si zajezdit někam by bylo jednodušší a možná i levnější.
Jsem se trošku rozepsala, nikdy jsem takto o žádném problému nediskutovala 😅
Máte nějaké své zkušenosti? Jak se znovu nakopnout a mít tu chuť?
Já bych chuť měla, ale svého koníka nemám a popravdě přišel první syn, nedonošený, takže spousta problémků a jako samoživitelka sem se ke koním už nedostala. Po 3 letech šla do práce, makala a byla i 16 hodin mimo domov a zase nezbýval vubec čas (a to sem si i dokoupila jezdecké vybavení, obnovila přilbu atp.) Pak další kolotoč, druhý synek, kterému jsou nyní dva...a není hlídání, není ani kde jezdit...U koní jsem začínal ve 12 letech a nyní, co jsou děti, sem koně viděla během 7 let 2x u ohrady a svezla se s malým na pouti (a teda na svatbě na focení). Moc bych chtěla zase někam začít pravidelně chodit a tak na pulden, koně i obstarat, vykydat, projet se...ne jen si zaplatit nehoráznou cenu na jízdárně, odjet si to a ahoj...ale nemám pravidelné hlídání 😒 ... Naopak mám ale kamarádku a ta jezdila ještě v 8 měsíci a má nyní 4l holčinku a ds 2 let ji učila jezdit na poníčkovi, je moc šikovná....ted už je to o něčem jiném. Tak počkat, až malá trochu taky vyroste a budete pak ke koníkům chodit spolu...Co nejdřív to pujde, tak ji seznámit atp...já mít koně doma, tahám tam kluky už od miminka 🙂
No o si říkám taky. Ale vím, že jsem vždycky chtěla aspoň 2 děti. To se opravdu rodina, děti a koníčky (jakékoliv) nedají skloubit? Ještě si říkám, jak donutit chlapa, aby hlídal? Dělá užitečné věci, to určitě. Ale... Jsem asi sobec ☹ . A právě, když by čas byl, tak už se mi ani nechce. Nechce se mi doprošovat se jestli pohlídá. Nemám ten elán co dřív. Říkám si, že je to stejně na nic :(. Kdyby byla třeba v okolí nějaká maminka, která by jezdit chtěla. Tak bych ji to umožnila a ona potom třeba pohlídala mě malou. Jenže tady nikdo takový není. Na vesnici má každý svých starostí dost. Tak třeba až malá fakt doroste, tak aspoň s tím poníkem a s ní... Zkoušela jsem, když se v jedné skupince na FB hecly ženský s důchodcema kolik toho nachodí. Nebo když se domluvím s kamarádem na trénování. Ale nic.
A co zkusit si najit najakou slecnu nebo jeste lip taky maminku, ktera vlastniho kone nema ale chce jezdit a misto platby za hodinu se s ni domluvit ze 2x tydne jezdi ona a 2 tydne ti pohlida abys mohla jezdit ty?
Hele kamarádka má taky 2 koně a jelikož na mě kvůli dítěti a škole neměla tolik času co by si zasloužili, tak si našla dvě holky, které jí měsíčně platí nějakou kačku, oni je projezdí, postarají se o ně a když má ona chvilku tak si je projede sama. Myslím, že nikdo tě nedonutí ani neukecá na to, aby tě ježdění opět začalo bavit. Musíš chtít sama a třeba si najít na tu chvilku někoho na hlídání malé, když přítel v tomto smyslu nefunguje. A přítel někam chodí, třeba za kamarády na jedno nebo tak?
taky to vidím tak, že musíš zapracovat na nějaké jiné spřízněné duši, když chlap v tomto nemá zájem..moc dobře všichni víme, že koně tě buď baví a jedeš i když by trakaře padaly, anebo když toho necháš a nechce se ti tak to není dobře ani pro koně ani pro tebe..s dítětem navíc vše složitější ale nejsi první ani poslední.
Najít schopnou holčinu co ti nebude u koní dělat bordel ale odvede s nimi nějakou slušnou práci sice dá zabrat, ale těch, co chtějí jezdit a nemají kde je myslím furt dost. Takže se neboj rozhodit sítě, inzeráty na netu, vylep někam do zverimexů papírky s tvým tel. číslem a nabídkou a uvidíš..třeba se najdou nějaké dvě kámošky co ti koně opohybují, něco kolem nich pomůžou a na oplátku ti poběhaj s kočárem než si pak zajezdíš ty...já to řešila letos v zimě když jsem otěhotněla a pro bolesti břicha prakticky hned přestala jezdit, teď tam mám holčinu co ho ojezdí a ohlídá, a vím že se můžu spolehnout..nevím jak to bude s mimčem, ale ve stáji mám kámošky co doufám na chvíli ohlídají..lehké to není ale myslím že se to dá..obzvlášť když máš koně co nejsou nějak náročné na ježdění, spíš jde o nějaké vycházkování. Zajisté když jsi koňák tak máš známé koňařky co by ti ev. taky mohly někdy vypomoct. Když se chlap k tomu staví takhle, tak bych ho z toho uplně vynechala, to tě obírá o energii asi nejvíc. hodně zdaru. 🙂
Ja súhlasím s vyššie napísaným, ale predsa len by som si ešte pohovorila s partnerom. Predpokladám, že i on má nejaké svoje koníčky, ktore pestuje, i keby to bolo len sledovanie futbalu v televízii? Alebo večne pracuje a behá okolo baráku? Myslím že dieťa je oboch rodičov a i ty máš nárok na cvhíľku vypnúť a venovať sa len sama sebe.
Úprimne si myslím, že keby ti dva krát týždenne na hodinku, hodinku a pol malú potrážil, tak jemu toho času zas tak veľmi neubudne a ty sa možeš ísť odreagovať, prečistiť si hlavu, a vrátiť sa späť dobre naladená.
Máme v stajni niekoľko matiek s malými deťmi, ktoré sa koňom stále venujú, ale VŽDY musí byť na druhej strane buď tolerantný manžel, alebo matka, tchýne, čo bábo postráži. A čo som sa bavila s chlapmi, ktoré strážia vďačne, všetci svorne tvrdia, že je super, že si žena trošku odpočinie a vráti sa vybúrená, spokojná. Koľkokrát keď je doma dusno, tak ju sami posielajú, nech ide pustiť páru za koňom 🙂)
Skúsila by som sa s partnerom dohodnúť, že proste dostaneš dva krát týždenne priepustku a s malou bude tráviť čas on. I za cenu, že nejaká práca na baráku počká. Myslím že vlastné koníčky a spokojná matka a žena v domácnosti mu túto "obeť" dvojnásobne vráti.
Asi zkusím někoho najít. Horší je, že si na nich nikdo ani extra nezajezdí. Na krokovky se lidi nepohrnou. A ještě spolehlivý a zodpovědní. mika251, sama víš, že 2x týdně hodina je nic. To je ten důvod, proč mi to bere chuť něco s nimi dělat. Když budu mít hodinu, tak než odlovím, vyčistím, nasedlám, někam se dostanu, tak jsem zase na tom poli, které obklušu. Když bude čas, tak minutu, dvě někde zakroužím a honem domů. A na krokovku na půl hodiny to nemá cenu skoro vůbec. Neřeší to ano pořád chodit na jízdárnu... Kdyby jim bylo třeba 10let, tak si dají rok dva pauzu. Potom se mnou budou chvilku zametat. Ale mladý zdravý kůň to zvládne...Poslední 3 dny jsem se snažila dát to jako hotovou věc a stejně... Včera šel na celý den dělat ohradník na pastvinu, kde stejně není tráva :D. Už se tomu musím smát... Pro to svoje koňský zlato jsem chtěla dokonalý důchod a teď bych ho fakt s chutí někomu věnovala. Že seženu maminu, které by se sem chtělo aspoň 2x týdně, tomu taky nevěřím. Krom toho prakticky: aspoň hodina ježdění pro ni a potom honem zase hodinu já. Moc si to neumím představit... Zkusím rozhodit inzeráty, jestli někdo nechce relaxačně jezdit ;)... V tom jsou asi výhoda ty nájemní stáje. I když nevěřím, že je tam každý nadšený hlídat dítě tak, aby si mamina vyjela... Já už pouštím páru jen hrabáním a sbíráním hoven. Jediná činnost, kterou si teď s koňmi užívám... Je mi jasné, že nejsem jediná, která to řeší. Proto se ptám. Hlavně bych potřebovala to nadšení znovu získat, aby se mi chtěla třeba jednou týdně na 20minut :(. To mě štve asi nejvíc... Určitě to řeší i maminky, které mají jiné koníčky... Asi je správně, když chce ženská mimčo, zapomenout na všechno ostatní. No nic. Děkuji vám za čas a názory. Uvidíme
já mám to samý, bohužel a samotnou mě mrzí, že mám furt něco, a jet tam na chvíli je na pytel, ale kam dát mladýho...no děs.