Ahojda, před třemi týdny jsem se nadšeně dala na jejich pěstování a pití. Ráda bych tu na toto téma založila novou diskusi a hlavně našla nějaké maminy, co mají s jejich pěstováním větší zkušenost a poradí mi .... Kumbucha je v pohodě, roste a množí se vzorně, ale Tibi houbičku mám doma už 3týdny a ani o malinko se nezvětšila... Krmím jí polotučným i tučným mlékem, občas jí dopřeju mléko z mlékomatu.. kefír vyrábí skvělý, jen nijak neroste.. Příbuzenstvo se div nepere o potencionální děti, ale prostě se mi jí nedaří namnožit.. někde jsem i četla, že se nemá moc proplachovat vodou, trak už to dělám jen jednou za 3dny ale děti nikde a maminka je stejně malá, jako když dorazila poštou... za vaše zkušenosti budu vděčná....
Já měla tibetskou houbu a proplachovala jsem ji pod tekoucí vodou. Řekla bych, že se mi zdvojnásobila tak za 14 dní. A máš ji v pokojové teplotě? Jestli není problém v tom... Mléko jsem dávala polotučné většinou krabicové.
Hm, teď vidím, že je úvodní příspěvek staršího data... No neva, třeba moje odpověď někomu pomůže 😉
Ahoj,
kefírové houbičky se mají proplachovat jen vodou převařenou nebo odstátou, chlor jí vadí. A já to doporučení s proplachováním tedy nijak nedodržuji - zatím nevidím, že by to bylo potřeba, nemám na houbičkách žádný extra sliz.. takže je mám od léta a dá se říct, že je neproplachuji vůbec a množí se mi až až :D
Zato s koumbuchou teď začínám - jak je to s jejím množením? Za jak dlouho přibližně naroste lívanec tloušty 1 cm?