Dobrý den maminky, těhulky,
čekám svoji vysněnou holčičku a moc ráda bych ji předala jméno své babičky, Valérie. Bohužel se setkávám stran okolí s negativními reakcemi, neboť by nesla příjmení, kde již jedno 'R' je, a sice na druhém místě (Hromková).
Chci se proto zeptat i někoho nezaujatého, s objektivním pohledem. Je tato kombinace nevhodná?
Děkuji za Vaše názory,
Lídie
Já v tom nevidím žádný problém a za uši mě to rozhodně nedře. Naopak mi to zní docela pěkně.
Na okolí se neohlížej a pro příště doporučiji jméno sdělovat až po porodu. Člověk si ušetří spoustu smutku a stresu, který mu zbytečně působí hloupí a neurvalí lidé.
Urcite by se naslo jmeno, ktere by se s prijmenim vyslovovalo lip, ale zase mi to neprijde nejak strasne, ja bych to klidne dala 🙂
@honeymom Valérie je moc pěkné jméno a s příjmením mně osobně dohromady pasuje. Na okolí se s prominutím vyprdněte, je to jen vaše věc a obzvlášť, když to má pro vás i citový význam. I moje dcera má R ve jménu i příjmení a no problem. Ostatní mají vždycky tendenci vyjadřovat se k věcem, do kterých jim ale absolutně nic není. Dejte na svůj pocit 😊
No, mě to přijde takové tvrdé a krkolomné pro vyslovení, ale na druhou stranu jsem zažila už horší kombinace 😉
Děkuji za reakce. Mně i manželovi se líbí, ale okolí (příbuzní) nás nahlodává a vnucuje své idee (Ema, Nela, Anna a Tereza...) :-P
@honeymom To mi přijde strašná škoda že ses nechala semlít okolím, pokud máš k tomu jménu jak píšeš silnou citovou vazbu a líbí se ti, dej ho! Já jsem se s mužem bála jak jména vezme okolí a tak jsme je prozradili až po narození. Prozřetelně - pak už naznačí málokdo a když viděj drobka, neřešej to (alespoň ne před tebou). Ono je to fakt lepší, všem se nezavděčíš ikdyž o to taky vůbec nejde. Jméno nedá význam dítěti ale až dítě jménu!
Mě se naopak kombinace dvou R moc líbí (hlavně u kluků), nevnímám to jako tvrdost, prostě nestojí při zdi. Navíc u holek bych to nebrala tak fatálně, bude krásná chytrá vdá se ti a bude bez R ale třebas Čičmunďáková 😀
@achjonetusim ,@jhhd také už jsme prozřeli a napodruhé si zamkneme pusu na deset západů a jméno necháme až po porodu. Chybami se učíme, že🙂 a pravda, vdá-li se, ponese jiné příjmení, i když Čičmunďáka bych asi sama musela rozdýchat=-O 😀
@honeymom To jsem taky zažila - "a proč mu/jí nedáte..." My jsme s mužem byli pevně rozhodnutí, takže jsem jen odpovídala - vy jste si svoje děti pojmenovali, jak jste chtěli, a my to "s dovolením" uděláme taky tak-je to naše dítě a pojmenujeme ho, jak se nám líbí. Jak pokažená gramodeska...
@honeymom Já mám pocit, že to těm těhotným snad dělají naschvál... Mně to přijde TAK ubohý... To pak nezbývá, než buďto dělat hluchou, nebo si mlít to svoje, nebo teda nastoupit de stejnou ráží - "a tobě taky říkají třeba Marusjo místo Marie?"
To by normálně bylo na nějakou diplomku snad, proč mají všichni tendenci se vyjadřovat k volbě jména dítěte a ještě s tím furt obtěžovat rodičku...
@honeymom Naše dvě děti: Adriana Turková a František Turek 🙂.
Adriana bylo a je, moje vysněné jméno, dlouho jsem věděla, že pokud budu mít dceru a pokud manžel nebude proti, bude to Adrianka 🙂. A příjmení nemůže nic změnit 😀.
A František je zase pro změnu rodinné jméno, u manžela v rodině. Konkrétně ten náš, je v řadě František IV. 🙂.
Jinak je to spíš otázka vkusu. Když jsem začala s Fandou chodit, jeho ségra mi jednou říkala, jak je komické, že zatímco já a moje ségra, máme jemná jména, ladící s příjmením ( Michaela a Lucie Šimonovy), tak ony ( manžel má sestry 3), jsou všechny tvrdšího znění ( Terezie, Kateřina a Kristýna) ve spojení s tím Turková 🙂.
Takže ono se to ani nemusí nijak tlouct, někomu to po sluchu připadá, že to ladí a hodí se to k sobě.
Valérii schvaluji a k příjmení se podle mne hodí!! 🙂.
Pro pobaví, naše známá dlouho řešila jméno pro holčičku. Čekali dvojčátka, kluka a holku. Pro kluka vybrali hned - Marek. U holčičky dlouho nevěděli. Vysvětlovala mi, že mají takové netradiční a zvláštní příjmení, tak aby se jí nesmáli lidi........................
Nakonec se rozhodli. Jejich dcera nosí jméno: Sofie Vykydalová 🙂 🙂
@honeymom Já si náhodou myslím, že to je úžasné jméno. Je to taková klasika, a přitom ho nebude mít každý. A na dotazy, proč zrovna toto jméno, máte připravenou odpověď, že po babičce. Taky si myslím, že R zní ve jméně hezky zněle. A i pokud by dcerka ze začátku neuměla R, může říkat třeba, že se jmenuje Valinka, a každý to pochopí 🙂.
zní to spolu moc hezky! já řešila L a V, že je jich moc, ale Evelína Vlková stejně zvítězilo.
Valerie je krásné jméno a pasuje moc hezky i k příjmení;) Já mám jedno R v křestním jménu (Sandra) a za svobodna jsem měla i dvě v příjmení (jedno dokonce na prvním místě) a mně se naopak vždy líbilo, jak to pěkně při vyslovování "drnčelo" 🙂
Děkuji za povzbuzení. Doufám, že se bude líbit i dceři🙂
Mi se kombinace Valerie Hromková moc líbí. A než se malá naučí vyslovovat R tak se bude představovat jako "Valinka", "Val" nebo "Valuška". 😵
Je to fakt pěkné,mi se to taky líbí... 🙂 Kamarádka má taky Valérii a říkají ji Vája 🙂
@honeymom tak zrovna jméno Tereza mi přijde na stejné úrovni, co se týče "R" 😀 každopádně, jestli se vám Valérie líbí a chcete ho dát, vůbec bych se na okolí neohlížela 🙂 Ve jméně i příjmení mám také R a je to v pohodě.
Dceři jsem dávala také jméno po babičce - Zuzana, rozhodla jsem se tak v polovině těhotenství a už se mnou nikdo nehnul. Manžel chtěl Markétku nebo Kačenku, ale měl smůlu, řekla jsem mu, že on vybíral jméno pro psa, tak jsem byla na řadě já. Teď to u nás bude boj, pokud budeme mít zase holčičku, já jsem už pevně rozhodnutá pro Johanku. A Valérie je krásné jméno a s vaším příjmením v tom nevidím vůbec žádný problém🙂
@honeymom Emma,Nela,neeeee!!!!Kazda druha je bud Ema nebo Nela 😖
@resorino1234 souhlasím, nicméně babičky jsou z těch jmen úplně naměkko...😍a nevymluvíte, že prostě ne-ee. Takže jen kývu. Porodopus se mnou naštěstí sepisovat nepůjdou...to by bylo mecheche😤
Podle mě to k sobě padne výborně, mám podobný problém. Vždycky jsem chtěla Klárku, ale příjmení je Klazarová, takže Klára Klazarová je jazykolam jako blázen 🙂 takže Klárka, Barborka a podobná jména s R jdou stranou.... ještě jsem si říkala, že Kristýnka Klazarová by neznělo špatně i když tam to R je taky...
@martiina_k To bych řekla že není problém dvou R (což jako problém osobně vůbec nevnímám) ale stejných slabik, Kla-Kla. To už uši tahá no 😒 Mě se třebas líbilo jméno Prokop, jenže příjmení nám začíná na P (ano i R v něm je 😅 ) a to pak vyslovit ty dvě P co jdou po sobě tak abys nepoprskala stůl nejde 😀
@achjonetusim je to tak, když končí jméno na stejné písmeno, na které začíná příjmení, vyslovit se to pořádně nedá... trošku se dá kalkulovat s tím, že holčička se vdá a příjmení se jí změní, ale u kluka, tomu to zůstane ....
@martiina_k Kristýna Klazarová mi přijde hezké, znělé. Jen tak nezaoadne v davu dětí a budou si ji pamatovat (což někdy tedy může být, ve škole, mínus pro nositele, ale v životě spíš přínos. A jak bylo řečeno, holky se nám vdají a změní příjmení (a just nemusí pasovat ke jménu...nebo naopak)☺
Me to neprijde nevhodne. To krestni je moc krasne! Zalezi, jak to citite vy, na okoli bych se vykaslala! Kamaradka resila jmeno Viktor Frydl a to teda drelo hodne..