Koloběžka pro dospělé. Zkušenosti?

daasqua
3. říj 2021

Ahoj, třeba mi dobře poradíte 🙂 Přemýšlela jsem, jak udržet krok s dětmi, jakmile začnou jezdit na kole. Máme v okolí celkem dost cyklotras a nové se plánují - většinou dobrý rovný povrch, převážně rovinky, občas kousek horší cesta, chodníky nebo mírné stoupání. Dcera 3r nyní začne jezdit na kole a mě asi nebude bavit za ní běhat (a jí každých 10 metrů zastavit). Kolo pro mě moc nejde - zaprvé nemáme vůbec místo (ani sklep, kolárna apod), zadruhé mi nepřijde tolik variabilní, aby člověk třeba rychle seskočit nebo chvíli jen šel a nesl dětské kolo. Tak jsem přemýšlela o koloběžce, třeba i skládatelné, pokud by bylo. Že bych mohla jezdit stejnou rychlostí jako dcera, pak ji třeba složit a vše poponést, šlo by to i do MHD. Většinou by to bylo na jízdu do 3 km, výhledově třeba i na 10 km (až nám udělají velkou cyklostezku), to pak budou jezdit oba prcci. V úplně "vzdálené" budoucnosti budu mít i já kolo a budou i normální cyklovýlety, spíš mi jde teď o přechodné období.
Nemáte někdo zkušenosti? Dá se v pohodě jezdit i na skládatelné s menšími kolečky? Nebo je výrazně lepší ta bytelnější a velkými nafukovacími koly? Elektrickou asi netřeba. Máte tipy na nějaké značky? Koukala jsem zatím třeba na Decathlon. Děkuji

j.a.n.i
4. říj 2021

Mam tu za cca 1500 z Lidlu a spokojenost.

felixfelicis
4. říj 2021

S kolobezkou nemám zkušenost, ale bezne chodím pěšky s kocarkem a dva starší na kole a není to problém, že já jsem pomalejší. Jedou napřed a pak zase zpátky, taky v tom úplném začátku měli problém s čímkoliv - s obrubníky, i s úplně mirnouckym kopeckem, který bych já za kopec ani neoznačila, takže zastavovali, i když jsem nechtěla🙂 Za mě není problém přechodné období po městě absolvovat pěšky.

konidana
4. říj 2021

Pro stihani malych cyklistu bych jednoznacne doporucila nafukovaci kola. Obcas si pujcim skladaci kolobku MID7(decathlon) od dcery nebo syna a jako da se. Po rovnem asfaltu v pohode, po hrubsim nebo zamkove dlazbe tedy preziju, ale trpim i cestou 1.5km do kramu. Naopak syn mi od 11let ujizdi skopce i na teto kolobezce, prestoze ja jedu na kole. Sebevrah to je🙈. Dokud byli mali, do skolky jezdily 1km na kole a ja behala. Na delsi trasy tedy vsichni na kole.

zuzkasim
4. říj 2021

U nás byly důvody trochu jiné, děti chtějí jezdit do školy na koloběžce a stěžovaly si, že na mě musejí furt čekat (máme stejnou cestu), ať si pořídím taky kolobku. Koupila jsem tu "největší" z Decathlonu, https://www.decathlon.cz/kolobezka-town-9-ef-v2... má už i jemné odpružení, poskládat se dá třeba do kufru auta (to nakonec nevyužívám). Jako jde to, používám už víc jak 2 roky (loni teda kvůli locdownu minimálně). Kdybych měla větší prostor, koupila bych si s nafukovacíma kolama, je nesrovnatelně pohodlnější, ale do panelákové šatničky bych ji prostě nedala. Pokud můžeš volit, tak vem s nafukovačkama, ale určenou pro dospělé (měla jsem předvybranou od Yedoo, vycházelo to nejlépe poměr kvalita/cena a moje požadavky na co nejmenší prostor), jinak bych koupila kvalitnější s gumovýma kolama. Počítej s tím, že ty obyčejnější budou za chvilku rozhrkané, už jich naší rodinou prošlo dost (děti mám velké a u nás se jezdí pořád na něčem).

konidana
4. říj 2021

@zuzkasim mas srovnani s mensi kolobezkou, (neco jako ta mid7) o kolik to je na te town lepsi?

zuzkasim
4. říj 2021

@konidana V tom Decathlonu si je můžeš všechny vyzkoušet a pokud tam půjdeš v době, kdy je trošku klid, tak ti ji dovolí pod dozorem vzít i ven na kostky (v Brně je kolem zámková dlažba). Ta větší kolobka je samozřejmě bytelnější a na jízdě to poznat šlo. Na sídlišti máme furt nějaké "překážky", tady to žádná nová cyklostezka není. Já věděla, že když už ji koupím, budu jezdit asi téměř denně do práce, ne v sezóně 1x týdně projížďka. I tak by teda teď potřebovala trošku přitáhnout šrouby, promazat, možná i vyměnit ložiska, ale musím vyčíhnout situaci, kdy budou mít chlapi volno a bude se jim chtít, aby mi na ni mrkli, když už mám chlapy doma, tak ať mi jsou trochu k užitku, nemusím vše dělat jen sama🙂

konidana
4. říj 2021

@zuzkasim já vím, že můžu vyzkoušet, ale jaksi na to nemám čas ani lidi ani vlastně tu potřebu se hnát někam do Decathlonu, když koloběžku kupovat nechci. Navíc fakt nevím, kde bych to vyzkoušela při jízdě z kopce, když všechny trochu dostupný Decathlony jsou uprostřed velký nákupky. Jen jsem chtěla vědět zda máš zkušenost. Jinak v Decathlonu ti udělaj i záruční servis, ale tos koukám už prošvihla , když jí máš víc jak 2 roky.

kassandra1
4. říj 2021

Mám koloběžku od Yedoo a jsem strašně spokojená. Vyzkoušela jsem předtím nějakou z Decathlonu a za mě jsou to strašná drncátka, cítíš každý kamínek