Kolo. Jako značku a velikost rámu?

innuska123
19. bře 2024

Ahoj holky. Merim 180 cm a potrebuju si koupit nove kolo - jizda bude obcas v terenu, obcas po silnici. Cestovani prevazne s detmi. Date mi tip na znacku a na velikost ramu? Jsem laik. Vubec se v tom nevyznam. Dekuji

1pomnenka
19. bře 2024

Kolo si musíš projet, nestačí si vybrat na netu. Prodavač ti poradí, neboj. Nekoukala jsem na značku, ale zarazilo mne, že ač byl rám na moji výšku ( 168 ) dostatečně velký, u každého druhého kola byla malá vzdálenost mezi sedlem a řídítky a nešlo s tím nic udělat. Ptala jsem se jako blbec, proč mi dává vyzkoušet dětské kolo. Kdybys chtěla elektrokolo, tak to poradím konkrétní značku. Ptej se, zda je to český výrobce a jak to má výrobce se servisem po záruce. Občas se něco na kole ulomí, součástka za pár set korun a není, kde bys ji koupila. Z tohoto důvodu bych už nešla do české značky Leader Fox, nemají servis a po 7 letech jsem musela kolo vyhodit. Bohužel kola pouze montují a prodávají.

konidana
19. bře 2024

@1pomnenka
K tomu servisu, nemyslum si ze jskakoli soucastka kola je nenahraditelna. Mam supermarketove kolo a za ty leta je puvodni jen ram. Vsechny soucastky dou vymenit.
Jinak mam vetsinou stejny problem. Malo mista mezi sedlem a riditky. No sedlo posouvam co nejvic dozadu a k riditkum mam delsi predstavec. Kdyz jsme kupovali kolo dceri (uz neroste) vybrala si take kolo o velikost vetsi. Prodavac nam ho pro ni fakt nechtel dat, ale ji se na nem jezdilo a jezdi dobre.

Takze fakt vyzkouset, opravdu se projet. Vetsinou te nechaji i kolem prodejny.

swan42
19. bře 2024

@innuska123 znacka treba Trek a velikost si radsi zkus. Bude to bud M/L nebo L

zuzkasim
19. bře 2024

To takhle vůbec nejde říct. Každá značka má jinou geometrii rámu, takže ti může vyjít jiná velikost. Dej si nějaký finanční limit a zajdi do prodejny kol, ať ti pomůžou vybrat. Prodavači jsou obvykle rozumní a poradí. Krom designu bych se dívala trochu i na váhu kola. Kotoučové brzdy jsou dnes už samozřejmostí, ale člověk si je sám obvykle neseřídí. A když se sundá třeba přední kolo kvůli převozu, nesmí se páčka brzdy u kotoučovek zmáčknout, to si zkus zapamatovat. Na kole by se ti mělo dobře sedět, snadno ovládat, pustí tě na projížďku i před prodejnu.

innuska123
autor
19. bře 2024

@1pomnenka A u elektrokola doporucis jakou znacku?

1pomnenka
19. bře 2024

@konidana Mám pod řídítky ten nejdelší představec, co se vyrábí, ale ono záleží i na tvaru řídítek. U výrobce Leader Fox si můžeš kolo projet, jen když je venku sucho. Ano, další důvod, proč se otočit a vybrat si kolo jinde.

1pomnenka
19. bře 2024

@innuska123 Český výrobce Crussis, dojezd 170km, čím dražší, tím lepší baterie a ty jsou vyrobené v Japonsku, žádná Čína.

dashyyy
19. bře 2024

Mám nové kolo dva roky, měřím 169cm, vybrala jsem rám eM, zpětně vidím, že bych určitě zvládla eLko, mám dlouhé ruce i nohy.. potřebuji delší vzdálenost mezi řídítky a sedlem a nejvíc mi sedla značka RockMachine.. syn má kolo stejné velikosti od Superior a RM mi sedí víc.. každopádně fakt potřeba to vyzkoušet

fyii
19. bře 2024

@innuska123 koukni na Apache horsky nebo i silnicni kola. Vzhledem k tomu, ze jsi vysoka tak ram mozna i 29, ale musis si ho vyzkouset...Kola mame cela siroka rodina a spokojenost

jancazao
19. bře 2024

@fyii 29" je velikost výpletů kol, ne rámu. Na 29" jezdí i 10 leté děti.

innuska123
autor
20. bře 2024

@1pomnenka Jak je to v pripade, kdy mi dojde baterka. Da se normalne slapat?

zuzkasim
20. bře 2024

@innuska123 Dá. Ale máš oproti ostatním nevýhodu, protože tvoje kolo je těžší, takže ušlápnout to ti dá víc práce. Z kopce pohoda, na rovince se to ještě dá, ale do kopce to hodně poznáš.