Doma máme dvě auta. Jedno je ale pomalu více v servisu než doma a roční opravy se běžně pohybují okolo 20 000 Kč a více. Já osobně to nepovažuji za normální vyhazovat tolik peněz za auto. Manžel ho ale nechce prodat. Podotýkám, že je staré 17 let a nemá už žádnou perspektivu. Jak to máte vy? Kolik dáte ročně za servis?
Mam 23 let stare auto(toyota) a menim jen olej, filtr obcas sterace. Za 7 let co ho mam me opravy staly cca max. 1000kc a rozhodne auto nechatra, proste je spolehlivy a kvalitni. 22tis??? To me prijde sileny 🙈
Pardon, 20tis.
Jeee to je teď bezva otázka pro mě 😁 Ehmmm náš vůz nás stál od ledna už 20tis (rozvody,něco u motoru a nějaké pružiny na předních kolech) a teď další pondělí jde znovu, to se bude měnit ručka s nějakýmy kmínky to bude dalších 8tis jo a ještě pak až bude mít opravář čas se udělájí manžety a ještě něco na předních kolech za 6 tis.jo a ještě by to mělo tehle měsíc udělat technickou 😡😡😡 Věř mi že takové výdaje řešit před porodem nechceš 😭 Peugeot 307 2.0 HDI 1,6 obsah, r.v 2007
Různě, záleží co vůbec koupíš,jak udržuješ, jestli je to jen základní oprava či něco extra nb prevence. My naše udržujeme a ročně jsme na nějakých 10k max, známí koupili vrak a už do něj nasypali přes 100k během 2-3let.
Tak nás údržba a opravy auta stojí ročně určitě víc než 20 tis. Kazdy rok je neco potreba- buď nove obuti nebo spojka nebo rozvody el. Nebo vyvarit zrezlou kastli nebo brzdy nebo uražený zrcatko nebo ... vw multivan 1999.
Taky zalezi jak moc a kudy jezdite....
To je tezko, jde o to jak je stare, a jak se on starate. Ja jsem si pred 5 rokama koupila stare auto jen na jezdeni do prace, ale vedela jsem ze se musi dat nove cerpadlo a turbo,pak se jeste neco muselo opravit ale s tim jsme pocitali stalo to cca 30 tisic. Ted krom klasiky do toho moc nedavame. Jen olej, pneu a bezne veci. Dalsi mame funglac a do toho krom oleje a nove kola nemusime davat nic. Jako rocne 20 tisic jen za opravy bych nedala. To uz bych ho vyhodila.
Tak záleží jestli to jsou vyloženě opravy a nebo klasická údržba. Já platím většinou kolem 6-8000 za rok. Ford Focus 2010. Loni jsem dělala rozvody motoru, výměna oleje a výměna řemenu na klimatizaci. Letos jen olej a brzdové destičky
tak ono záleží kolik na jezdítě... my máme auto výroby 2001 Saab, kupovali jsme pětiletý a průměrně by to mohlo vyjít ročně tak na.. 5-10tisíc, teď jsme do něj asi dva roky nic nevrazili tak letos nás opravy vyjdou už na 35tisíc ☹ rádi bychom ho už prodali protože ani tu hodnotu skoro nemá, ale na jiné neni bohužel... Jinak my ho opravdu hodně využijeme, nájezd tak 25tis kilometru ročně cca...
@saruskas Ročně tak maximálně do 10000, jinak jsme říkali, že ho raději necháme seštrotovat, protože pak už je to je dojička na peníze 🙂
Já si myslím, ze to takhle rozseknout nejde nechat/zlikvidovat. Já mám auto z roku 2001, je to neskutečný držák, ikdyz je to rok 2001 stále mám na pojišťovně hodnotu vozu 150tisic, ročně mi to auto najede hrubo přes 45tisic, takže já jsem určitě na nějakých 10-20tisic (olej menim maximálně 7tisic km, vždy veškeré filtry!, tento rok na začátku jsem dělala veškeré tyče řízení, stabilizatory, ramena,uložení převodovky, takže už teď jsem na nějakých 10tisicich a příští týden zase vyměnit olej + filtry a k tomu chci i nové těsnění ventil víka + nové letní gumy, takže jen za gumy jsem na 12tisicich, ale mě to nějak nevadí, to auto si na to vydělá a js jsem člověk, který něco zaslechne a okamžitě menim, necekam, až se něco rozpadne nebo stane, takhle jsem to měla i s autem z roku 1993. 🙂
Ještě musím doplnit, ze auto mi servisuje muž+ já pomáhám, takže za servis nedávám vůbec nic, vše si děláme sami u sebe na dilne.
@saruskas a máte na koupi nového/ojetého auta? My máme Fabii z roku 2010. Byla kupovaná cca jako 1,5roků staré auto. Manžel ale jezdí každý den do práce celkem cca 70km. Takže bez auta by to u nás nešlo. Teda šlo, ale ta časová ztráta by byla obrovská.
A co se týče opravy - když se zadaří, tak taky dáme 20tisíc za rok. Letos už vyměněné brdy - což stálo 12tisíc. A na zimu pak musíme nové pneumatiky a na jaře taktéž ☹
Já osobně si nedokážu představit být bez auta.
máme také dvě auta - Felicia rok výroby 1995 a Renault Megane rok výroby 2010 - Felicia mě ročně vyjde cca na 1000 Kč (výměna oleje, filtrů apod.) + pokud je nějaká mimořádná oprava, jako třeba startér apod. tak je to pár kaček navíc - je to parádní auto 🙂 no a do Renaulta jsme zatím od začátku roku vrazili 8 500,- jen za opravy, pak kola 4000,- Kč, čeká nás technická, výměna oleje apod. Já teda nedám na starší auto dopustit, spousta se toho dá opravit jen kladívkem 🙂
Za jedno nic a druhé nás letos stalo asi osm tisíc... 20 000 mi přijde už moc, to je už lepší trošku nasetrit, tohle prodat a koupit něco "nového" 🙂