Dobry vecer, mame 6 letou holku. Je nejedlik. Sem rada za vsechno nove co sni. Muj dotaz. Hodne ji ted chutnaji volske oka(zloutek nesni). Kolik denne je vhodna spotreba vajec? Dekuji za odpoved. Podle ruznych clanku se spotreba lisi.
U dětí se ty jídla střídají...když měl syn bílkové období, spořádal i 6-9 bílků denně, teď má období bramborové kaše, předtím měl těstovinové, okurkové, ovocné, jogurtové, bůčkové, vývarové atd. Neřešila bych, pokud to netrvá měsíce a jinak prospívá dobře, to tělíčko asi potřebuje něco, co v těch bílcích najde.
Bílek jsou kvalitní bílkoviny. Pokud moc nejí maso a zároveň nejí žloutky, možná prostě doplňuje bílkoviny, protože třeba přišel růstový spurt. Po pravdě pokud to je období (pár dní - max tak dva týdny), tak bych množství na den neřešila z pohledu živin, ale jen "aby jí z toho nebylo blbě" - takže spíš velikost konkrétní porce, než to, že si je dá k snídani, svačině i k večeři.
Ahoj, a ty myslíš, že když se neshodnou odborníci (teda aspoň ti, co píšou ty články, co jsi našla), tak ti sem všechny napíšou stejnou a správnou odpověď? 😉 Za mě bude odpověď obecná - záleží na tom, jestli má pestrou stravu, jestli ten bílek (bez žloutku, který nesní), kerého sní hodně, nevytlačuje jiné potraviny a nechybí jí látky, které ve vejci nenajdeš. Jinak vejce se doporočovali tak 4 týdně, hlavně kvůli žloutku, který obsahuje cholesterol. Já si myslím, že člověk s pestrou stravou a bez zdravotních problémů může víc. Moje dcera nejí maso, velmi omezeně sýry a jiné mléčné výrobky, takže jsem ráda, že jí aspoň vejce a nijak jí v nich neomezuju.