Prosim o radu, pokud ma nekdo zkusenost. Mel jste nekdo tento problem? Co bylo puvodem? Jak jste resili? Popr.vyzna se tu nekdo v cteni rozboru vody z hlediska slozeni? Dekuji
Nalijte do studně savo, nechte působit a pak pořádně odpusťte vodu ze všech kohoutků. Nejčastěji je to ze septiku (nemusí být ani váš), něco se spláchne z pole, nebo studně nebyla dlouho čištěná. Asi bych koukala, kolikrát bylo překročeno povolené množství, jak moc velký to je problém a podle toho hledala příčinu.
@marti89 nepoužíváme, naštěstí po deštivém roce se objevila voda v horní kopané studni, která před tím vyschla a je to teda soukromá studna, ale je napojeno na ni 5 baráku, ale odebírá mě stabilne jen 2 domácnosti, takže jsme se na ni na píchli zpět s přáním, splachováním, ale jinak musíme kupovat balenou. Starší dcera má z toho zdravotni potíže, dneska už jsem s ní byla u dr a zítra, musím zas. Vrací se ji průjmy, přesto že už z vrtu nepoužíváme vůbec. Musíme vyřešit septik a potrubí, pak dát vyčistit vrt a pak možná po dalších rozborech to můžeme používat. Upřímně už jsem, z toho psychicky v řítí a jsem objednána na bonbony, tohle je jen další střípek do mozaiky proč odsud utéct. Jinak odpovědný provozovatel - obec to řešit nebude, viz můj profil, kde jsem, to už řešila.
@orisek56 Nám se to občas po deštích stalo z pole, abych předešla pití kontaminované (vzhledem k tomu, že to obsahuje i spousta balených vod), pořídila jsem filtraci Berkey Light (investice se vrátí rychle) a problém od té doby s průjmy kvůli vodě nebyl, čistíme studni co půl roku. Chování obce raději nekomentovat, spoléhají na to, že nepůjdete do soudního sporu a neprokážete, že je to jejich chyba.
@marti89 no jo jenže my taoy nejsme hazarderi. Máme úpravnu vody, jestli myslíš to, jako jediní z vesnice, taky, kupujeme do toho tu sůl, protože tu máme hodně dusičnanů vodu, prochází to přes UV lampu, to nás taky, každý rok výměna stojí 5 tisíc a ještě to jde přes tři filtry. Muž je jako vodo- topo- plynar v tomhle jako ve svým živlu, udělal si super system..... A stejně..... Stejně se to tam dostalo. Protože lampa prostě nezachytí vše, fekální sračky evidentně taky ne. Chování obce je i složitější vtom, že je to opravdu specifická obec a to můžu říct zcela nezaujatě, stěhovala jsem, se hodněkrát a tohle co je tady jsem ještě nezažila, ale to je na velmi dlouhé vyprávění. A, možná to shrnu do jedné věty kterou vysvětlím vše..... Současný místostarosta obce je manželův papírový příbuzný, jedné rodinne přízně..... Bohužel té nenávistné a rozhádané.... Do toho zastupitelstvo....jeho kamarád a tenhle kamarád a tamten kamarád atd atd...Strejckovani a osobní nevraživost k tomu......No takže asi jak to říct.... Tím je řečeno vše.
@marti89 Ano, to nam doporucovali. Nas septik to nebude, je umisten daleko pod studnou pod kopcem. Spis to bude soused, ktery ma klasickoi kadibudku a nebo prave ze studna nebyla cistena - jsme vlastniky kratce a vypada to, ze cisteno to nebylo. Povolene mnozstvi je 0 na 100ml a my mame 24. Eschechia coli je na 0, takze aspon to vypada spise na spinavou studnu, ale jiste to neni. Nad nami uz je jen soused a nasledne les, takze pole to nebude.
@kaja2016 ahoj, u nas to bylo taky, ale zpusobeny nejspis slepicema. A taky za 50 let nebyla studna nikdy cistena. Meli jsme na desinfekci firmu. Stalo to cca 5500. Vypustili vsechnu vodu, vyvistili wapkou, vymenili sterkove loze za ciste a doporucili nam vysparovat a nove viko za lepe tesnici. Pry to muze byt i ze slimaku atd... po lonsky destich. Nikdy jsme ale problemy nemeli. Nechali jsme si udelat rozbor kvuli diteti.
@kaja2016 teď budu dávat v pondělí na rozbor, zamoril se nám vrt že septiku, tak dám vědět. Ale co jsem zjišťovala tak Koliformni bakterie jsou z fekalu často.