Ahoj,
V žádném případě tady nechci rozpoutat debatu o tom, jak je kojení pro miminko důležité. Čistě ze zvědavosti bych chtěla znát pohled od maminkek, které svoje děti nekojily vůbec nebo málo(proč také není důležité) a jde mi čistě o to, zda vaše děti jsou častěji nemocné než li třeba jejich kojení sourozenci či vrstevnici?
Máte nějaké srovnání?
Prosím o odpovědi jenom k mojí otázce 😉
Díky a hezkou neděli.
První syn má o dost horší imunitu, než druhý kojený. Ale je fakt, že jsem s prvním hodně chodila do kolektivu, takže nemám přímo srovnání, jak by reagoval druhorozený, plně kojený do roku.
@nolies Díky za odpověď
@astyna88 Díky za odpověď.
@marketa1218
dceru jsem kojila 2-3 tydny,krome seste nemoci zatim nemocna nebyla.ja taky nejsem kojena,navic nedonosenec a jsem naprosto zdrava,jako dite jsem byla podle doktorky nejzdravejsi dite z jejich pacientu 🙂
@marketa1218 prvni dite kojene jen cca 3mesice a s dokrmovanim UM, potom uz jen UM a pak klasicky prechod na jidlo, druhe dite kojeno rok (z toho prvnich 6 mesicu plne) a UM nikdy nemela a presla rovnou na klasicke plnotucne mleko (i kdyz ani to moc nechtela)...
ted maji holky 3,5roku a 2 roky a zacaly chodit do skolky takze sopel a chrchlani je u nas neustale pritomne, ale to maji snad vsechny decka v tomhle veku, jinak nikdy nebyly extra nemocny ani jedna takze s tim kojenim/nekojenim to vazne vubec nesouvisi...
Obě dcery kojene,starší více nemocná až od školky,mladší začala teď chodit do školky a ještě nemocná nebyla,možná je to tím,že si to prošla se starší, když to donesla ze školky.To ji vždy nakazila.
Oba kluky jsem plně kojila asi dva měsíce, pak jsem začala dokrmovat a asi od čtyř měsíců byli plně na UM.
Teď je jim 4 a 5 let, sem tam mají rýmu nebo kašel, mladší prodělal pátou nebo šestou nemoc (už nevím kterou), jinak nic. Angíny, laryngitidy a podobné “radosti”, co pořád dokola řeší s dětmi, ať už kojenými nebo nekojenými, moje kamarádky, naštěstí vůbec neznám.
@marketa1218 ja teda kojim stale, ale dcera jeste nebyla nemocna, ani rymu nemela a je ji 15m... nedonosenec
Dcera castecne kojena jen 2 tydny s dokrmem, pak plne na UM. Prvni "nemoc" ryma a teplota az nekdy po 1. roce, za 2, 5 roku celkem asi 3x ryma s teplotami. Naopak vim o plne kojenych detech uz ve velmi ranem veku x krat antibiotika atd., pobyty v nemocnici...je to asi souhra vsech moznych faktoru, kojeni uplne samospasitelne neni...muj nazor.
@marketa1218 dcera kojena necely mesic a uz i to bylo s dokrmovanim um,nemocna myslim tak primerene,myslim ze porovnatelne s ostatnimy detmi at uz kojenymi nebo ne,dvakrat pichane ucho,na rymy trpela klasicky ve skolkovem kolektivu,anginu s atb mela asi 2 x za zivot,jinak nic extra,ted je ji 12 a minuly skolni rok mela asi 2 zameskane dny s takovym silnejsim nachlazenim,letos jeste nic...momentalne bych rekla ze je spis nadprumerne zdrava...
@dominika1986 jasne ze kojeni neni samospasitelne... neter kojena snad do 2 let, porad je nachcipana, problemy s ledvinama a mocakem... imunita ditete je souhrn vice veci, otuzovani, pobyt na cerstvem vzduchu, pobyt v kolektivu, v saune, spravne oblekani, ne zbytecne nabalovani v zime, pohyb a sportovani primereny k veku ditete a v neposledni rade take geneticky podminene vlivy. kojeni ma urcite svuj velky podil ale samo nestaci....
@marketa1218 ahoj malý byl kojen 5 týdnu, pak jen na UM. 😊 Nemocný byl teď poprvé v 9 měsících,ale to přičítám střídavemu počasí. 😊
Kojeni je sice z pohledu budovani imunity dulezite, ale neni samospasne. Ja verim na psychosomatickou pricinu nemoci a ani kojeni to neprebije. Syn byl kojeny 22m. Ve dvou mesicich a v roce mel zanet mocovych cest - dokonale to korespondovalo s psychosomatickym vykladem - v te dobe jsme meli s manzelem velke spory. Mimo tato dve vetsi onemocneni mel pouze sestou nemoc a parkrat klasickou virozu/rymu. V zari nastoupil do skolky a zatim prodelal jen jednu rymu a tento tyden trochu silnejsi virozu i s teplotami. Pediatricka se docela divila, ze neni uplne obvykle, aby dite zacatek skolky davalo takto dobre. Ja srovnani nemam
Syn 9 let - kojit nám neslo, odstrikavala jsem a kombinovala s um. Nemocný nebývá vůbec, jednou za rok rýma bez teplot, nebo streptokok, nic víc.
Dcera 4,5 - opět nám to nešlo, kombinovala jsem do 4 měsíců s um odstrikane. Nemocná není taky vůbec, snad ani ta rýma. 🙂
Kamarádka kojila obě děti, obě jsou furt na hromadě, nemocné. Další totéž.
Díky moc za reakce.
Dcera byla kojena 28 mesicu, mela pouze sestou nemoc a od zubu 2x horecky.
Syn 3 roky kojený asi 7 týdnů, pak přesun na UM. Klasika rýma, kašel, nedávno tedy zápal plic. Druhý syn téměř 8 měsíců, do 6. měsíců plně kojen, začali jsme s příkrmama nedávno. UM vůbec. Zatím jednou jedinkrát malou a krátkou rýmu, dva dny a byla pryč. Jinak stále kojím.
Já jsem kojila syna jenom v porodnici, ale bolely mě bradavky, celkově je mám tak citlivé, že mě bolí i dotek a na nějaký hrátky v posteli měl každej chlap prostě smůlu. No go zóna. Takže jsem od ty doby, co nás pustila dávala synovi UM a láhev. Teď je mu 7. Byl docela často nemocný do takových 4 let, nejčastěji problémy se zvracením, zácpou, zaražené prdíky. Ve školce pokaždé něco chytil minimálně rýmu, ale často kašel a opakující se bronchitidy.
Od jeho 5 let se to zlepšovalo, ta četnost už není tak velká. Ale problémy s bříškem má furt, bolesti, teď už chronická verze zácpy, zaražené větry, někdy mu to na wc nejde tak moc až z toho tlačení pláče.
Co řešíme dál je kombinace specifických poruch učení, emočně nestabilní poruchu osobnosti a podprůměrné logické myšlení. Ale upřímně? Nevím jestli je to z UM. Za 10 týdnu bych měla porodit dalšího syna, chci ho kojit a vydržet alespoň půl roku a srovnat to. Celkově k tomuhle těhotenství přistupuji jinak, víc zodpovědně. Podle mě to taky dělá hodně.
Jinak já i manžel jsme na UM vyrostli, nějak nemocní jsme nebyli poruchy učení de tehdy nezkoumaly, takže těžko říct, ale ve škole jsme ani jeden problémy neměli. Takže to s tím asi vážně nesouvisí. Spíš si myslím, že to fakt souvisí s těhotenstvím.
Já nebyla kojená prakticky vůbec, mamka měla po porodu zdravotní problémy. Až na běžné dětské nemoci jsem byla a doteď jsem relativně zdravá. Dceru jsem kojila plně 6 měsíců, postupně nahrazovala běžným jídlem a teď na roce jen asi 3x v noci. Už měla několikrát rýmu, kožní kvasinku, sedmou nemoc a teď ošklivý kašel. Ale to bude počasím. Věřím, že díky kojení je průběh nemocí mírnější.
Dcera nekojena vůbec. Za 3 dny ji bude rok a zatím ani rýma. Její bratranec, starší o 6tydnu, plně kojeny do 10m. Nemocný stále, rýma i atb, záněty atd.
@ninanela v to doufam, ze to tak bzde, protoze malej rok a pul to vzdycky odnese, je to des.
Dcera ted 4,5 roku, kojena 1,5 roku, nemocna hodne, promarodila celou zimu po ukonceni kojeni, a ted zase zacala marodit od zari co je ve skolce, ci 14 dni to nemoc, ma alergie, astma. Jako mala snizenou imunitu. Malej ma 19 mesicu, plne kojeny, jist nechce,, minimalne, nemocny skoro furt, od segry i predtim jako mimi, ma snizenou bunecnou imunitu.
Díky všem za reakce, potřebovala jsem si přečíst i jiné příběhy než jenom ty, které slýchám ve svém okolí, jak dcerka bude pořád nemocná. Mám téměř tří měsíční holčičku, kojení jsme zvládly cca 2 měsíce a to ještě s dokrmem, protože se nenajedla. Teď už je víceméně jenom na umělém. Je to spokojené miminko, já se ještě trochu psychicky vyrovnavam s tím, že nám to neklaplo. Chtěla jsem samozřejmě kojit, ale všem bohužel není shůry dáno. Díky trošku jste mi pomohly, imunitu budeme budovat prostě jinak. A je pravda, že já jsem byla kojena také jenom chviličku a nemocná nebyvam téměř vůbec. Spíš mě pohltily reakce okolí. Je to moje první miminko a psychika je někdy mocná čarodějka. Ale myslím,že heslo spokojená maminka, spokojené miminko platí.
Ja zatim nemam noc srovnani, protoze malemu, ktery byl castecne kojen 2m, jsou ted 3m. Dcera 5 let plne kojena, do tri let ani ryma, prvni rok ve skolce stravila spise nemocna doma. Druhy rok jsme posilovali imunitu a nemocna jen jednou.
z dlouhodobého hlediska - já kojená nebyla sestra pár měsíců ano - s nemoci jsem byl na tom podobně - jedna to chytla od druhé 🙂
Já teď teda kojím ročního, a 4,5 letého jsem taky kojila - většinou jen rýma a kašel (jednou zánět středního ucha, a neštovice)
Vím, že jsi psaa jen k tématu tak snad nevadí, že malinko odpočím u imunity jde především o střeva - pokud jsou zdravá střeva je menší pravděpodbnost nemocí. Takže se zamřit na to - laktobacili, zdravá strava 🙂 😉
@marketa1218 Ahoj.Moje děti byly kojeny 15m a 18m a během podzimu a zimy jsme tu jako v lazaretu. Teorie mé kamaradky je,že jak jsou oba narozeny sekcí- potřebují více času na rozvoj střevní mikroflóry/imunity a něco na tom asi bude.🙂
Ne,vubec si nic nevycitej. Ja se v kolotocu vlastnich temnych myslenek pohybovaa nekolik let. Stacily poznamky o kojeni, a ja uz mela depku,ze syna nekojim. A ted je z nej velmi bystry,inteligentni a svalnaty 4lety kluk,ktery ma mentalne nadano jako 6lety. Na rozdil od 2leteho,ktery ma vyvojovou dysfazii a to byl rok plne kojeny. Ony jsou vzdy urcite etapy,kdy je je neco tlaceno vpred - ted kojeni. Kojici ligy vsude, LP se maji jak prasata v zite. V porodnicich vsude jen letaky o kojeni, prsa na kazdem rohu....
@marketa1218 Ahoj. Ja nemam na porovnani sve deti,protoze jsem kojila prvni a kojim i druhe. Ale ja jsem nebyla kojena skoro vubec (mamina skoncila,kdyz jsem ji asi po 3 tydnech snazeni rozkousala prsa 🙈) a naopak muj bracha byl pak kojen skoro do 4 let... no a rozdily v nasem zdravi zadne. Troufam si rict,ze jsem na tom ja byla lip (no jo...bracha...chlap...😉). Nikdy jsem nebyla nijak nemocna (jasne,obcas rymicka...),nemela nic zlomeneho ani zadne jine problemy typu stitna zlaza,spatna krev...
@viridie Ja myslim,ze porod sekci na to vliv nema. Urcite ne tedy u vsech deti...(tak to ostatne byva vzdycky) Mam obe deti taky sekci,dceru jsem odstavila asi v 19 m,kdy jsem cekala syna. Tomu je ted 14 m a kojim stale. Je pravda,ze v jeho veku uz za sebou dcera mela par horecek a rymicek a (musim zatukat) syn je zatim napristo v pohode...dceri jsou ted 3 a ctvrt a je taky uplne v pohode,ani si nevzpominam,kdy naposled nejakou rymu nebo neco mela...👍
Naopak mam kamaradku,co ma deti cca stejne stare jako ja,narozene vaginalne a porad posloucham,jak jsou nemocni,jak tohle a tamto,oba meli uz neco zlomeneho...🤔
@marketa1218 Ahoj, první dítě - syn byl nekojený a do 3 let neměl ani rýmu. Druhý dítě - dcera kojená víc jak 2 roky a nemocná bývala. Teď je synovi 7 let a nemocný je tak max.jednou za rok. Dceři bude za pár týdnů 5 let a stále dokola mívá angínu. Teď máme ještě mimčo, které kojím, tak uvidíme 😃