Dobrý den,
Máme doma takový už docela větší problém. A tak doufám, že mi někdo poradí co s tím. Máme doma kocoura a kočku. Kočku jsme měli jako první. Koucoura jsme si vzali když byl ještě hodně malý cca 5 týdnů, paní se koťat chtěla nejspíš rychle zbavit. Kocour nám ale už od mala doma čůrá kam se dá, na zem, boty, když vidí někde nějaký oblečení, tak to hned počůrá.. na křeslo, koženou sedačku, postel.. Prostě všude. Když byl malý, tak jsem nad tím mávla rukou, ale teď mu bude už rok. Také když byl menší čůral a kálel do bot, opakovaně. To kálení díkybohu přestalo ale čůrá furt. Pokaždé je potrestaný, někdy mu v tom i vymachám čumák. Nevím mám pocit jako by to dělal naschvál. Nejhorší je že močí mimo bedýnku každý den, doslova. Bedýnku měním schválně každý den, aby to měl čistý a já nemusela furt uklízet moč po bytě. Také si nemyslím že by bylo něco s bedýnkou, dříve tam chodil úplně v pohodě. Je pravda že není kastrovaný, půjde za 14 dní.. Ale mám strach že i po kastraci bude dál močit. Navíc pořád mňouká, neustále hlavně v noci. Myslíme si že vyžaduje pozornost a nadává, ale přeci si ho nemůžeme všímat nonstop, navíc já ani nechci.. Mám na něj denodenně hrozný vztek že furt čůrá. Je to hrozně unavující a hlavně stresující. Kvůli němu to párkrát udělala i kočka. Všude jde cítit jeho moč a když se vymočí na postel což dělá "nejraději" propije se to celou matrací a úklid je docela na dlouho. Vyčištěné místo vždy natříkám abych překryla pach, ale ani to ho neodradí. Už fakt nevím co s ním.. 😠😔Máte s tímto někdo zkušenost a víte co s tím?
Předem mockrát děkuji za rady.
Netrestej. Nemachej cumak v moci. I kdyz je jasne, ze te situace pekne stve. Trest mozna plati na psy, ale na kocky ani omylem. Nepomuze to. Kocka je inteligentni zvire, okamzite po trestu bude nasledovat dalsi curani mimo kocici wc. Trestani kocku navic velmi stresuje, nechape, co je spatne. Muze jit o znackovani teritoria (muze pomoci kastrace) nebo o tzv. protestni moceni (kocka je z neceho ve stresu a reaguje na to mocenim mimo wc). Zamysli se, co mu vadi. Venujete se mu doma dost? Hrajete si s nim? Mazlite se s nim? Nevenujete se vic jinemu zvireti? Ma pekne velke vysoke skrabadlo, na nemz se muze vybit? Ma dost hracek? Ma dost prostoru? Nestresuje ho jina kocka? Nezarli? Ma nejakou schovku / mistecko pro sebe, treba ve vysce, kde by pozoroval okoli a byl vam na blizku? Mate na nej cas? Kocku je treba pozitivne motivovat, chvalit, kdyz se vycura do wc, kdyz naopak mimo wc, zkuste na nej zasycet u pomoceneho mista jako nastvana kocka - zni to asi jako hodne silne KCHCHCHCHCHCH. Kocka tomu moc dobre rozumi a vi, ze vas to stve. Nam tohle pomohlo, tak uvidite.
Jo a kocici moc je treba pachove neutralizovat, jinak to bude smrdet dost dlouho a poradne😉. Existuji odstranovace zapachu ci treba ocet. Na kocky pry funguji pripravky na necpavkove bazi. Teda zadne Savo a to, co hodne je citit. Cpavek pry kockam pripomina kocici moc, cili moznou konkurenci jine miciny, a mohou se snazit ji prebit svym dalsim mocenim.
Jeste mne napadlo - pokud je problem na posteli tak velky, mozna by ted pomohla vodeodolna prosteradla na postel, nepusti kocici moc do matrace a jdou krasne vyprat v pracce. I kdyz samozrejme ideal je, aby s tim kocicak prestal, ale nebude to ze dne na den.
Chyba byla v nekastrování kocoura. Měla jste ho kastrovat už dávno. Obávám se že takhle to bude stále pokračovat. Ale mohla byste vyzkoušet šantu kočičí mě se po ní kocouři dosti uklidnily. A nedělají takový bordel 😉 Dále se také poradte s veterinářem o tomhle problému, nemusí to být jen psychického rázu ale může se jednat o zdravotní problém.
@mattoni91 S tou šantou raději opatrně. Určitě bych ji nedávala bez porady s veterinářem... je to de facto droga, navíc u některých kocourů může vyvolávat agresivitu a problémy, které paní popisuje, by mohla zhoršit. Např. tady http://www.hillspet.cz/cs-cz/cat-adult/is-catni... .
Doporučila bych nejprve koupit kočičí hračku se šantou (prodávají to jako "hračka s catnipem"), pro ověření, jak budou kočky reagovat.
Po kastraci se nám kocour velmi uklidnil...Asi si to chce u vás pořád značkovat a říkat tím že on je tam ten pán
u nas im "nevonal" piesok. a moja mamka kym sme boli bna dovolenke im vyumyvala vsetko a to ich tak nastvalo ze sa mi vy... do kosa na pradlo a do skrine a vsade. po zmene dezinfekcneho prostriedku a podstielky sa to zmenilo
Tak postupně...
Jestliže se takto chová zvíře systematicky od počátku, je nesmysl věřit, že ho to přejde časem. Kočka je velmi čistotné zvíře, které obvykle nemá problém se samo rychle naučit na kočičí wc.
Vyměšování do bot, postele a podobných "strategických" míst je výraz stresu, vzkazu, chcete-li "pomsty" (ne doslova samozřejmě).
Kočka se nebije! Je to zcela zbytečný zákrok, který stres pouze zhorší.
Žádnému zvířeti se nemáchá čumák ve výkalech!!!
U kočičího wc je potřeba vyzkoušet umístění, typ a druh steliva. Počet bedýnek musí odpovídat počtu koček, ideálně vždy +1.
Mňoukání je jednou z forem vyznačení teritoria.
Kastrace (kočka je kastrovaná?) sice problém se značením teritoria může zmírnit, ale v tomto případě jsem skeptická. Kocour žije v permanentním stresu, který kastrace nevyřeší. Je potřeba kompletně změnit přístup k oběma zvířatům. Doporučila bych se poradit s veterinářem ohledně prostředků zmírňujících stres, nejlépe přírodních. Zkusit můžete i tzv. Bachovy květy. Zkontaktujte se rovněž s místními spolky pro ochranu zvířat a nechte si poradit odborníka který vám pomůže s tou změnou vašeho chování.